Odkąd zostałam weganką największym problem dla mnie była rezygnacja z jogurtów, nie tyle z ich smaku co w właściwości jakie zawdzięcza zawartych w nim bakteriom. Moja „przygoda” z weganizmem (wcześniej byłam z przerwami wegetarianką) zaczęła się od problemów zdrowotnych, konkretniej układu trawiennego, którego nikt nie potrafił zdiagnozować, więc sama zaczęłam na sobie testować działanie różnych pokarmów. Zaczęłam(...)się, że można zrobić większość potraw zastępując mięso, jajka, mleko itd. roślinnymi produktami. Po kilku miesiącach weganizmu niestety problem trawienia powrócił, czułam, że mój żołądek „stoi”, spróbowałam jogurtu, ruszyło ale zgaga i ogólnie złe samopoczucie wróciło. Zaczęłam szukać informacji na temat alternatywy dla jogurtów i tak natrafiłam na „kefir wodny”. Żeby było ciekawiej, to pamiętam
greenscarfBłękitny . 6. Najsmaczniejsze lody to? odp: Straciatella. 7. Jaki smak kojarzy Ci się z dzieciństwem? odp : Smak aromatycznych powideł . 8. Wolisz kisiel czy budyń? odp : Kisiel. 9. Jogurt naturalny czy z owocami? odp : Nie jem jogurtów bo mam nietolerancję laktozy. 10. Co cenisz w ludziach najbardziej? odp : W ludziach najbardziej cenię szczerość i uczciwość. 11. Jakie są Twoje(...)rodziny ? 2. Ulubiony deser ? 3. Ulubiona książka ? 4. Przyprawy które najczęściej używasz w swojej kuchni ? 5. Który kwiat najlepiej lubisz ? 6. Serek waniliowy czy jogurt ? 7. Co używasz w swojej kuchni tylko sól czy Vegetę ? 8. Lubisz potrawy ostre czy łagodne ? 9. Najlepsze ciasto które jadłaś ? 10.Co najczęściej gotujesz ? ziemniaki , kasze
Sama słodycz i szczypta chilijuż wkrótce na blogu!) lub inny, dowolny pomidorowy WIERZCH: 300g sera gouda Mlekoma 6 plasterków salami 4 spore pieczarki 20 czarnych oliwek 1 parówka SOS CZOSNKOWY: 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego 2 malutkie ząbki czosnku (jeśli jest polski to uwaga na ostrość) 1/3 pęczka koperku sól, pieprz 1 łyżka majonezu (ewentualnie, ja nie daję) Przygotowanie: CIASTO: Drożdże rozpuścić(...)mnie domowy, kubański), posypać startym serem, ułożyć pieczarki, parówkę, salami i posypać z wierzchu oliwkami. Piec w 200'C około 15 minut. SOS CZOSNKOWY (mój ulubiony): DO miseczki przełożyć jogurt, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać do jogurtu. Koperek posiekać drobniutko, dodać do sosu. Przyprawić, zamieszać. Można dodać koperek świeży (najlepszy), mrożony lub suszony
Cakes By Kejtzaczerpnięty z Kwestii Smaku . Pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia - sprawdzają sie zawsze - na śniadanie, obiad, kolację ... towarzyszyły nam również przez cały biwak - odmierzane na szklanki:) Składniki: szklanka jogurtu naturalnego szklanka mąki szklanka borówek amerykańskich / jagód 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Do miseczki wbić jajka i dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę(...)posmarowaną masłem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin, miodem lub jogurtem
Atlas Smakówsugeruję większą): Ciasto Ciasto Fale Dunaju 16 śliwek 6 jajek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki + 2 łyżki jogurtu naturalnego 2,75 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Śliwki podzielić na połówki. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka umieścić w małej(...)ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać żółtka z sokiem z cytryny. Dodać żółtka do białek. Zmiksować dokładnie. Ciągle miksując, dodać do masy olej i pół szklanki jogurtu. Do masy dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Miksować jeszcze tylko do wymieszania składników. Przelać 2/3 ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać
Weekendy w domu i ogrodzienietypowe podejście do chleba! Eksperymentowałam już kiedyś z pieczywem z serem feta - Chleb pełnoziarnisty z serem feta . Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ sera, a mianowicie twaróg i domieszać jogurt naturalny , jako kolejny nietypowy dodatek. Ciasto chlebowe wyszło dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo miękki i delikatny(...)350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 2 czubate łyżeczki drożdży suchych (9g) - lub 20g drożdży świeżych 180g twarogu - rozkruszyć 100g jogurtu naturalnego 150g ciepłego mleka 50g roztopionego masła - sugeruję masło, a nie margarynę czy olej ze wzgl. na walory smakowe 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli - płaskie mąka - do obsypania chleba
Grunt to przepis!papryka czerwona · papryka żółta · sok z cytryny 3 łyżki · oliwa 4 lyżki · cukier · ser owczy 15 dag · jogurt naturalny 2 łyżki · czosnek 2 ząbki · oliwki czarne 10 dag Pory oczyścić, pokroić w talarki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, osączyć. Papryki pokroić w paski, Sok z cytryny(...)wymieszać z oliwą. Przyprawić sola, pieprzem i cukrem. Zalać przygotowane warzywa, wymieszać. Ser pokroić w kostkę, wymieszać z jogurtem. Oprószyć pieprzem. Plasterki czosnku przysmażyć na oleju. Wyjąć. W pucharkach okładać warstwami warzywa i ser z jogurtem. Całość posypać oliwkami i czosnkiem
Camilla w kuchniKawa mrożona w wykonaniu Justyny Sałatka z brokułem w wykonaniu Justyny Sernik ze snikersami w wykonaniu Justyny Sernik z jogurtów grecki w wykonaniu Justyny Sernik z jogurtów greckich w wykonaniu Pani Agaty Sernik z jogurtów greckich w wykonaniu Pani Danuty Szarlotka
Passion of Cookingzaskoczy. Orzechy przyjemnie chrupią fajnie kontrastując z kremową oberżyną. Smakuje równie dobrze na ciepło co w temperaturze pokojowej - właśnie taki jedliśmy w ostatnią, bardzo upalną sobotę. Polecam polać odrobiną jogurtu naturalnego i posypać posiekanymi pistacjami. Tak podany pilaw prezentuje się przepięknie :) Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami Składniki (na 4 porcje): 1 większa lub 2 mniejsze czerwone cebule 1 duży(...)bakłażan 2 dojrzałe pomidory 250 g (3/4 szklanki) ryżu basmati 2 szklanki wody 1 łyżeczka cynamonu 60 g solonych pistacji pęczek koperku oliwa sól do smaku jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Cebulę pokrój w piórka, bakłażana i pomidory w kostkę. W dużej patelni o wysokich ściankach lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż
Chilli Czosnek i Oliwapastą curry, imbirem, chili i warzywami takimi jak kalafior fasolka szparagowa i kapusta. Wbrew pozorom nie jest zbyt pikantna, z wciąż jędrnymi warzywami, a wykończona jest śmietanką wymieszaną z jogurtem. Zupa ta jest gęsta, bezmięsna i przepyszna, polecam! Scroll down for recipe in English Łatwa zupa z curry i warzywami (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego, np. rzepakowego(...)papryczka chili, drobno posiekana 150 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej w 2 cm kawałki 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę 150 g posiekanej kapusty 100 g jogurtu naturalnego 100 g śmietanki 18% sól i pieprz do smaku listki kolendry do podania Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj
karmelowygarść żurawiny - cukier brązowy do posypania - 3/4 szklanki mąki krupczatki - 1/3 szklanki cukru pudru - 75 g masła - płaska łyżeczka sodki albo proszku do pieczenia - 1 jajko - kilka łyżek jogurtu naturalnego Wymieszać mąkę, cukier puder i sodę/proszek. Wrzucić pokrojone w kostkę, schłodzone masło. Posiekać drobno nożem, razem z suchymi składnikami. Wrzucić jajko, kilka łyżek jogurtu. Zagnieść ciasto, aż osiągnie konsystencję(...)plasteliny (dodać ewentualnie więcej jogurtu). Rozwałkować na naleśnik wielkości formy, ułożyć na blaszce. Zrobić dziurki widelcem na całym cieście. Ułożyć pokrojone w cząstki nektarynki. Posypać żurawiną i cukrem brązowym w niewielkiej ilości. Piec w 220 stopniach ok. 30 minut. *najlepiej, aby nektarynki/brzoskwinie były bardzo dojrzałe
Corner With RecipesMakaron z groszkiem w kremowym sosie z koziego sera, kremówki i jogurtu. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu spaghetti 25 g (2 plastry) wędzonego boczku 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 50 ml śmietany 30% 50 ml jogurtu naturalnego 1/4 bulionu warzywnego 100 g koziego sera kremowego 1 szklanka groszku, rozmrożonego skórka otarta(...)sól, pieprz Wstawić makaron do gotowania. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, włożyć boczek, smażyć chwilkę, aż się wytopi. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać do boczku, podsmażyć. Zalać winem, jogurtem, śmietaną i bulionem. Zredukować o połowę. Dodać groszek oraz ser kozi. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać
Moja Galeria Smakulatem, jagodami, drożdżowym mojej Babci. Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny do lodówki. Spróbujcie :) Składniki (na blachę): 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju roślinnego 250 g mąki 200 g cukru 4 jajka (w temperaturze pokojowej(...)masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką, tak aby powstały gródki. Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy jogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy
ChilliJemySkładniki: galaretka wiśniowa 1 opakowanie, czarna porzeczka 2 szklanki, jogurt gęsty 380 ml, cukier 4 łyżki, czarna porzeczka 2 szklanki, żelatyna 5 łyżeczek, herbatniki 200 gram forma silkonowa z kominkiem 22 cm - na dno formy wsypać opłukane czarne porzeczki, wlać galaretkę rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody i schować do lodówki do stężenia na wierzchu poukładać 2 warstwy herbatników jogurt(...)wymieszać z cukrem, dodać opłukaną czarną porzeczkę, wymieszać, wlać żelatynę rozmieszaną w 300 ml gorącej wody jogurt wlać do formy i schować do lodówki najlepiej na całą noc, deser położyc na talerzu do góry nogami i delikatnie zdjąć formę - deser jest pyszny, nie za słodki, kwaskowato orzeźwiający...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię