Wiórki selera otrzymałam od firmy Jamar w ramach blogerskiego testowania Składniki:30 dag piersi z kurczakasłoiczek 280 g wiórek selera Jamarpuszka kukurydzy konserwowej1 papryka żółta1 papryka czerwona3 łyżki jogurtu greckiego Mlekovitasól,pieprzcurrysłodka papryka w proszkuWykonanie:Piersi kurczaka kroję w paseczki, oprószam solą, pieprzem i słodką papryką. Smażę na rozgrzanym oleju.Odcedzam, studzę. Papryki kroję w kostkę, osączam kukurydzę i wiórki(...)selera. Wszystko dodaję do kurczaka.Dodaję jogurt grecki, doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Dokładnie mieszam.Taką sałatkę robiłam również bez dodatku selera, ten jednak zdecydowanie poprawił jej smak. Polecam wszystkim jako dodatek do sałatek
Z Majeczką w kuchniczosnku200 ml mleka100 ml wody1 jajko3 łyżki olejuokoło 1 i ½ szklanki mąkisól, pieprz do smakuolej do smażeniaKrem łososiowy:200 g wędzonego łososia250 g chudego twarogu100 g jogurtu naturalnego1 czerwona cebula½ pęczka koperku1 limonka1 papryczka chilisól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Naleśniki:1. Na łyżce oleju przesmażamy rozdrobniony szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą(...)stronę, gdy jego brzegi są zarumienione. Krem łososiowy:1. W dużej misce za pomocą blendera miksujemy twaróg, posiekanego na mniejsze kawałki łososia, wyciśnięty sok z limonki, papryczkę chili i jogurt naturalny.2. Do zmiksowanych składników dodajemy czerwoną cebulę posiekana w drobna kostkę oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy.Nakładamy krem z łososia na ostudzone naleśniki
W kuchni Katieponieważ musiałam wykorzystać produkty, które zostały mi po upieczeniu innego ciasta ;)Przepis na około 16 babeczek.Składniki:250g mąki pszennej2/3 puszki masy kajmakowej (3-4 kopiaste łyżki)3/4 szklanki jogurtu naturalnego2 łyżki cukru pudrułyżka octu winnegołyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki oleju1/4 szklanki wody gazowanejPuszkę z masą kajmakową umieszczamy na 10-15 minut w gorącej wodzie. Masa wtedy będzie bardziej płynna(...)lepiej będzie się łączyć z innymi składnikami.W jednej misce umieszczamy składniki suche: mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną.W drugiej składniki mokre: kajmak, ocet, wodę, olej, jogurt i dokładnie mieszamy, aż się połączą w jednolitą masę.Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy delikatnie.Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaInspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama, zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym korzystaniu zastąpił u mnie całkowicie zakwas żytni; ma zadziwiającą moc, bąbelkuje nawet w lodówce. Nieraz chciał mi uciec ze słoika.Dzień 150 g ciepłej wody o temp. około 22 ºC2 łyżki mąki żytniej razowej2(...)łyżki mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki rodzynek sułtańskich2 łyżeczki jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczuUmieść wszystkie składniki w szklanym słoika o pojemności około 1 l, dokładnie wymieszaj i zamknij. Postaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Zimą można postawić niedaleko kaloryfera lub w piekarniku z włączonym światłem. Po 12 godzinach dobrze przemieszaj. Dzień 2mieszanka z dnia poprzedniego 50 g ciepłej wody
Grahamka, weka i kajzerkazjeść potrzebujemy treściwie. Dodatek czosnkowych grzanek sprawi, że będziemy najedzeni sałatką na kilka godzin. Smacznego!Składniki :* mix sałat* liście bazylii* pomidor* papryka czerwona* plasterki ulubionej szynki* grzanki czosnkowe * jogurt naturalny* sól, pieprz do smakuPrzygotowanie :Pomidora i paprykę pokroić, połączyć wszystkie składniki sałatki. Poukładać zwinięte plasterki wędliny, posypać grzankami. Całość przyprawić, polać jogurtem naturalnym
Magiczne Życie Martycups of flour 3 jajka / 3 eggs16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugarszczypta soli / pinch of salt250 g twarogu półtłustego / 250 g curd semi greasy150 g jogurtu naturalnego bez cukru / 150 g natural yogurt without sugar1 żółtko / 1 egg yolk2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar caneolej do smażenia / oil for frying Sposób przygotowania(...)gęste dodajemy trochę wody i mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem twaróg w misce, dodajemy żółtko, cukier trzcinowy i jogurt, a potem wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem
Projekty ze smakiempozostałych warstw, dlatego lepiej zostawić go sobie na niskie torty.Składniki na ciasto jogurtowe2 szklanki mąki1 szklanka cukru3 łyżeczki cukru waniliowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka250 g jogurtu naturalnego0,5 szklanki oleju2 łyżki kakao1 pomarańczaSkładniki na krem budyniowy+czekoladowe cukiereczki do dekoracji (opcjonalnie)Krem przygotowujemy według przepisu.W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto oprócz kakao.Blaszki (moja(...)średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.Do suchych składników dodajemy jajka, olej, jogurt i mieszamy do połączenia składników.Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Potrzebujemy upiec cztery spody, ja piekłam wszystkie osobno - po dwa naraz w dwóch blaszkach. Piekąc osobno w temperaturze 180 stopni spody potrzebowały około 20-25 minut. Jeśli pieczemy dwa spody naraz
CiastkozercyPostanowiłam przygotować greckie kotleciki, które nadziewa się na patyczki od szaszłyków i grilluje. Duża ilość przypraw i ziół sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie pasują do sosu na bazie jogurtu greckiego.Składniki:500 g mielonego mięsa wołowego1 mała cebula2 ząbki czosnkukilka gałązek natki pietruszki1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka oreganoświeżo zmielony pieprzsólszczypta mielonej kolendrychili Wykonanie:Cebulę i czosnek(...)przylegały.Grillować na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć je na talerz by "odpoczęły".Świetnie pasuje do nich sos na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem startej skórki z cytryny i papryczki chili. Do greckich przysmaków podałam kaszę jaglaną.Kofty zostały przygotowane na patelni grillowej, która świetnie sobie z nimi poradziła
Pasja Smakudodawać ją stopniowo, podczas mieszania próbujemy ziemniaki i ewentualnie dodajemy.- twaróg półtłusty 200 g- 3 ząbki czosnku posiekanego lub startego- szczypta soli- 3 łyżki gęstej śmietany 12%- 2 łyżki jogurtu naturalnegoTe składniki również dokładnie łączymy. Możesz użyć tylko jogurtu, lub tylko śmietany.-olej do smażeniaWylewamy olej na patelnię, nie żałuj, tu nie ma miejsca na dietę.Rozgrzewamy, dobrze rozgrzewamy!!!Ciasto
Pasje JolkiCzęsto zostaje Wam mięso z rosołu? Jeśli tak to, to jest jeden z wariantów który być może zasmakuje Tobie.Są dwie wersje:odchudzona i normalna.Odchudzona jest z jogurtem naturalnym, a normalna z majonezem.Smakowo lepsza jak dla mnie jest normalna, ale przepis poniżej jest w wersji light.Mięso oddzielone od kości i jak masz warzywa zmiksuj z jedną cebulą. Możesz również(...)dokładnie posiekać.Dodaj dwie-trzy łyżki jogurtu naturalnego, posól, dokładnie wymieszaj i gotowe. Smacznego! Podawaj z szczypiorkiem, czy natką pietruszki i posyp grubo zmielonym pieprzem.CMOK
Pasje Jolkigorące chlebki można posmarować Ghee, będą smaczniejsze.Składniki:2 szklanki mąki pszennej200 ml mleka1 jajko20 g świeżych drożdży2 łyżeczki czarnuszki (lub sezamu)1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soli2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego2 łyżki olejuPrzygotowanie:Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ciepłe mleko, wsypać cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie to w środku mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)masa trochę urośnie. Następnie dodajemy jajko, sól, olej i jogurt. Ugniatać około 5 minut, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 porcji. Każdą porcję spłaszczyć, posypać czarnuszką i rozwałkować nadając kształt łzy. Blaszkę delikatnie posmarować olejem i układać na niej chlebki
Oryginalny smaksłodyczy. Mam nadzieję, że oryginalny smak surówki urozmaici Wasz niejeden posiłek Składniki:1/2 malutkiej główki białej kapusty1 mały seler3/4 szklanki orzechów włoskich9 suszonych daktyli1/2 pęczka natki pietruszki 100 g jogurtu naturalnegookoło 150 g gęstej śmietany 18%3 łyżki soku z cytrynyokoło 1 łyżki cukrubiały pieprzsólPrzygotowanie:Kapustę poszatkować, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie chwilę prażyć(...)suchej patelni, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać posiekane suszone daktyle i posiekaną natkę pietruszki. Dolać jogurt naturalny, śmietanę oraz sok z cytryny. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową surówkę odstawić, aż składniki się przegryzą, po czym ponownie wymieszać.Smacznego
Oryginalny smakSkładniki: - 2 jajka- 2 łyżki otrąb owsianych- łyżka skrobi kukurydzianej- łyżka słodziku- 1/2 małego jogurtu naturalnego- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 krople aromatu waniliowegoOddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj na kogel-mogel ze słodzikiem. Dodaj otręby, skrobię, proszek do pieczenia, 2 krople aromatu i jogurt. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.Wy
charlotte gotujejest okropnie dużo więc zawsze można znaleźć coś nam pasującego lub wymyśleć coś własnego - możliwości jest wiele :) A więc do dzieła ! Składniki :ok. 1/2 kg rybyziarka słonecznika1/2 szkl jogurtu naturalnego1/2 szkl majonezu2 ząbki czosnkusól pieprzPrzygotowanie:Rybę usmażyć tak jak zawsze w jajku i bułce tartej.Przygotować sos : 2 ząbki czosnku rozdusić. Do jakiegoś naczynia wrzucić 1/2 szkl jogurtu
charlotte gotuje