Blogowe i nie tylko 163każda inna dziedzina życia ma swoje podstawy, które trzeba poznać aby móc iść dalej. A ja sama z chęcią wrócę do starych babcinych receptur. Przebrniemy więc przez rosół, jarzynową, gulasz oraz standardową roladę śląską z kluskami i modrą kapustą. A jak! Oprócz wspomnianych serii pojawi się trochę więcej niż w poprzednim roku dań sezonowych, które uzależniane są od pory
Życie ze smakiem
Babeczki-mini makowce 293jabłko na lukier: cukier puder i kilka łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy Przygotowanie: Miksujemy nutellę,dodajemy po jednym jajku,jak już dodamy wszystkie jajka,to dodajemy starte na tarce jarzynowej jabłko,masę makową,proszek do pieczenia i miód,mieszamy.Masa jest rzadka ale tak ma być.Przelewamy ją do papilotek prawie do pełna bo mało rosną,pieczemy w 170 stopniach
Swojskie jedzonko
Obiadowa surówka pekińska z ogórkami 325mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę wydrążyć z nasion pokroić w kostkę, tak samo osączonego z zalewy ogórka konserwowego. Marchewkę obrać zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Świeżego ogórka pokroić w pół plasterki. Wszystko razem wymieszać w misce. Skropić octem winnym i olejem lnianym, dodać sól i pieprz do smaku oraz
Wanilia i Kardamon
Królewski sernik kokosowy 195wsypać wiórki kokosowe wymieszać szpatułką. Piekarnik nagrzać do 165*c na grzaniu góra- dół. Blaszkę o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem do pieczenia, zetrzeć połowę zmrożonego ciasta na tarce jarzynowej o grubych oczkach, lekko docisnąć dłonią do dna, wylać masę serową i zetrzeć resztę kruchego ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed
Wanilia i Kardamon
Fasolowa z klopsikami makaronowymi 219samej wodzie co się moczyły godzinę. Fasole przekładam do garnka, dodaję pokrojone żeberka, wlewam 2-2,5 litra wody. Gotuję godzinę. Marchewkę, seler obrane ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę, por drobno kroję. Po godzinie gotowania, dodaję warzywa wszystkie, pokrojone chili, czosnek sprasowany, połowę grzybów i gotuję dalej 30 minut. Na końcu wlewam koncentrat, dodaję sól, pieprz
wesoła kuchnia
Sernik z jabłkami 173całość zmiksować. 3. Dodawać po łyżce sera i miksować. Białka ubić osobno, w trzech partiach dodać do masy serowej mieszając całość szpatułką. 4. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć z nadmiaru soku. Jabłka wyłożyć na podpieczony wcześniej spód, a na jabłka wylać masę serową. Całość piec w 180 st.C przez około 50-60 minut. Ciasto wystudzić w lekko
Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak po węgiersku z grzybami 172drugi dzień przekładam z wodą do garnka i gotuje aż będą miękkie, około 40 minut. Marchew, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki, paprykę na kawałki. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojony w kostkę boczek i chwile smażę, dodaje pokrojone warzywa, kabanosy i chwilę smażę. Dodaję
wesoła kuchnia
Sałatka z mozzarellą, oliwkami i winegretem 224świętach wręcz zdrowy rozsądek podpowiada mi przygotować lekką sałatkę do śniadania. Prostota, szybkość, domowy winegret, jak dla mnie najlepszy dodatek do kanapek czy grzanek po jarzynowej, pieczeniach wszelakich z chrzanem i śledziach. Sałatka z mozzarellą, oliwkami, tartą marchwią i domowym winegretem Na taką sałatkę zawsze znajdą się chętni. A ilu smakoszy tyle wersji! Powstają u mnie podobne sałatki
Zasmakuj Kuchni
Barszcz wigilijny 198wkraczam w nowy. Z tej okazji składam Wam najserdeczniejsze życzenia i aby rok 2019 był jeszcze lepszym niż poprzedni. Składniki na barszcz wigilijny (3 l): 400 g buraków wywar jarzynowy 1.5 l zakwas na barszcz czerwony 1.5 l 2 łyżki suszonego majeranku łyżka octu spirytusowego kopiata łyżka cukru pieprz sól Wywar jarzynowy ugotowałam na marchewce, pietruszce, selerze i porze
Karola gotuje
dorsz w galarecie... 201pęczka, żelatyna na 1,5 litra świeże nie mrożone filety z dorsza bez skóry dokładnie opłukać, włożyć do garnka, wlać wywar z włoszczyzny (wykorzystałam z warzyw do sałatki jarzynowej i zostawiłam dwie marchewki) i doprowadzić do zagotowania następnie zmniejszyć ogień i tylko aby wywar "pykał" gotować rybę z 15 minut, w wywarze zostawić do przestudzenia filety w kawałkach układać
W Mojej Kuchni Lubię
sylwestrowe kiełbaski 190ładniki: 20 g mas ła 15 g marchwi startej na jarzynowej tarce 15 g pora pociętego w plastry 1 szkl.natki pietruszki zielonej 1li ść laurowy 1 łyżeczka tymianku świeżego ,lub suszu 1 z ąbek czosnku bez obierania 300 g piersi z kurczaka 1 jajko 15 g m ąki ziemniaczanej 3 0 ml Porto opcjonalnie sól i pieprz do smaku
w mojej kuchni
Tradycyjna sałatka jarzynowa 161Tradycyjna polska sałatka jarzynowa z ugotowanych w mundurkach warzyw połączonych majonezem. Pyszna klasyka. Danie, które łączy pokolenia. Smakuje u nas każdemu: dziadkom, rodzicom i wnukom. Do dzisiaj pamiętam jak rodzinnie szykowaliśmy ją przed praktycznie każdą imprezą :) Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 mały seler 4 jajka 4 ogórki kiszonych
Krokusowy Dom
SAMOSY Z KURCZAKIEM - PIEROŻKI Z TORTILLI + FILMIK 310odrobinie oleju ze solą, pieprzem i oregano. Mąkę i wodę mieszamy aż powstanie gęste ciasto. Kurczaka kroimy w kostkę i podpiekamy z przyprawami Ser ścieramy na tarce jarzynowej. Paprykę kroimy w kostkę a kukurydzę odcedzamy. Do miski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Placki tortilla przecinamy na pół. Brzeg wewnętrzny tortilli smarujemy ciastem i sklejamy. Odkładamy sklejone placki
Kulinarne Fantazje Marioli
Chłopskie rolady schabowe z oscypkiem i boczkiem 358Potem układamy plasterki boczku i oscypka. Przygotowujemy naczynie żaroodporne – smarujemy olejem. Zwijamy roladki, układamy w naczyniu ( można podlać bulionem) zapiekamy, są przepyszne i mięciutkie. Propozycja podania: z sałatką jarzynową
Moje Wyroby