jarzynowa - 3209 przepisów (strona:62/214)

Bigos z cukinii 160

rumiano, kolejno dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i poczekać, aż cebula zmięknie. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz marchewkę startą na tarce jarzynowej. Przyprawić papryką słodką oraz wędzoną. Smażyć całość przez 5 minut. Dodać cukinię pokrojoną w kostkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość wymieszać i dusić przez godzinę. Po godzinie dodać pomidory

Kulinarne przygody
Surówka z młodej kapusty z ogórkiem 154

czasie odcisnąć kapustę z nadmiaru soku. 2. Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić lekko i po jakimś czasie odlać nadmiar soku. 3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. 4. Wszystkie warzywa połączyć, dodać koperek, zieloną cebulkę, majonez, jogurt i doprawić do smaku. Podawać po 15-30 minut, aż smaki się przegryzą. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sypane ciasto z truskawkami 106

pokrojone truskawki (jeśli mamy połówki to rozkrojeniem do dołu). Przysypujemy równomiernie drugą częścią suchych składników. Układamy drugą warstwę truskawek. Na drugą warstwę truskawek ścieramy 1/3 zimnego masła (na tarce jarzynowej) i równomiernie rozkładamy. Przysypujemy ostatnią warstwą suchych składników, równomiernie rozkładamy i ścieramy na wierzch pozostałe masło (równomiernie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i pieczemy

Poezja smaku
Czarne kulki mocy, czyli praliny słonecznikowo-żurawinowe, bezglutenowe, wegańskie i bez cukru 115

Zdjąć z ognia i wystudzić. Zmielić lub zblendować. Przesypać do miski. Dodać nasiona chia, ostrą paprykę, sól, kakao, posiekaną lekko nożem żurawinę. Wymieszać. Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do reszty składników. Wlać mleczko kokosowe i wszystko razem wymieszać łyżką. Z tak powstałej masy formować nieduże kuleczki. Wielbiciele słodszych smaków mogą takie kuleczki obtoczyć w cukrze pudrze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kabanosem 171

Sałatka z kabanosem. Sałatki, to u mnie hit każdej imprezy czy spotkania rodzinnego. Nie może ich zabraknąć na stole. Proste i szybkie w przygotowaniu, sycące, pyszne. Poza tradycyjną sałatką jarzynową lub lekkimi zielonymi sałatkami bardzo często przygotowuję również najróżniejsze sałatki z kabanosem. Kabanosy są idealne nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również właśnie jako składnik najróżniejszych sałatek. Dziś polecam

Słodkie okruszki
Kotlety wołowe z marchewką z piekarnika 205

kotletów Przygotowanie mielonych kotletów wołowych z marchewką. Przepis krok po kroku : Wcześniej namaczamy bułkę w mleku, gdy zmięknie odciskamy z płynu. Czosnek drobno siekamy. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do mielonego mięsa wołowego dodajemy 1-2 łyżki wody i dokładnie wyrabiamy ręką, aż mięso zacznie się kleić. Do mięsa dodajemy wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kapusty i ogórka 141

rzodkiewki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Kapustę kroję drobno i solę, odstawiam na 30 minut. Ogórek ze skórą, rzodkiewki, jabłko obrane, marchewka ścieram na tarce jarzynowej. Cebule obraną kroję drobno, chili też. Składniki przekładam do kapusty, doprawiam pieprzem, dodaję koper, majonez, jogurt. Całość mieszam

wesoła kuchnia
Chłodnik II- jarzynowy z botwinką i wodą po ogórkach kiszonych 115

Fantastyczna zupa, niezależnie od pogody- czyli w chłodniejsze dni świetnie smakuje podana na ciepło, a w te cieplejsze dni zaserwowana w formie zimnej, jako chłodnik- zupa jarzynowa z ziemniakami, marchewką oraz z botwinką i dodatkiem... wody po ogórkach kiszonych. Ten dodatek robi tu całą robotę, bo genialnie podkręca smak i subtelnie zakwasza zupę. 1 litr rosołu/bulionu warzywnego

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami 151

lodówki minimum na 1 godzinę. Miętę pokrój drobniutko dodaj majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i wymieszaj.  Szparagi płuczemy , odcinamy grubsze części( możemy je później wykorzystać do zupy jarzynowej lub zrobić zupę krem) Pomidorki kroimy na połowę lub większe na ćwiartki. Pierś z kurczaka i szparagi opiekamy na średnio rozgrzanym grillu. Na talerzu układamy kolejno  ⏬⏬⏬ Mix sałat

Andzia Pichci
Chłodnik litewski 147

godziny chłodzenia Liczba porcji: 4-5 Przygotowanie Młode buraczki odkrawamy od łodyg botwiny i myjemy. Następnie obieramy i kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę (taką jak na sałatkę jarzynową). Pokrojone buraczki wkładamy do małego rondelka, zalewamy wodą i stawiamy na gazie. Gotujemy przez około 5 minut od zagotowania. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy wszystko do przestygnięcia. Do miski

Analiza Smaku
Filet z kurczaka w botwinkowym sosie 179

pszennej.  Na patelni rozgrzać pełną łyżkę masła, obsmażyć fileta z każdej strony po kilka minut pod przykryciem, zestawić z ognia. Buraczki z botwiną umyć, buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, resztę pokroić nożem. Cebulę lub por pokroić w kostkę. Na drugiej głębszej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła, wrzucić por lub cebulę i starte buraczki smażyć

Wanilia i Kardamon
Tabbouleh 131

rotator.tradetracker.net/?r=85424&t=js&wid=' + wid; se_f.parentNode.insertBefore(tt, se_f); })(); Przygotowanie Kaszę gotujemy, a następnie studzimy. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i zaczynamy kroić w drobną kostkę (niewiele większą niż na tradycyjną sałatkę jarzynową). Z pomidorów najlepiej wcześniej usunąć pestki, aby sałatka nie była zbyt mokra. Można także zdjąć skórę (ale nie jest to konieczne). Z ogórka także warto wydrążyć miąższ przed pokrojeniem

Analiza Smaku
Placuszki brokułowe 110

Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Różyczki brokuła gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić na durszlaku i zalać zimną wodą. Do miski zetrzeć na tarce jarzynowej ziemniaki. Dodać jajka, drobno pokrojoną cebulę, czosnek, żółty ser oraz pokrojonego drobno brokuła.  Wszystko razem wymieszać dodać mąkę, posiekaną natkę oraz koperek. Doprawić do smaku solą

Kulinarne przygody
Najlepsze przepisy z boczkiem i bekonem 128

gotujemy i wrzucamy go na patelnie, gdzie smażył się boczek. Wyjmujemy papryczkę, jeśli tam była, dodajemy dużo świeżo zmielonego pieprzu i ser, mieszamy i podajemy od razu.   Włoska jarzynowa zupa minestrone Składniki: cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę

Ugotowane pozamiatane
Kokosowy rabarbarowiec z pianką bezglutenowy 154

zimne pokrojone. Całość kroję nożem a potem krótko zagniatam rękoma. Wstawiam na godzinę do zamrażalki. Po tym czasie blaszkę o wymiarach 24x24 wykładam papierem do pieczenia dno. Na tarce jarzynowej ścieram 2/3 ciasta. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i podpiekam aż się zrumieni około 15 minut. Warstwa rabarbarowa: Rabarbar myję, kroję na kawałki 2 cm, przekładam

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania