Pyszny i bardzo elegancki sernik.Cudnie wygladal na wielkanocnym stole. Uswietni takze wszystkie inne swiateczne i rodzinne uroczystosci,takie jak chrzciny czy komunie.Sernik 3D,bowiem jest potrojnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Już kilka razy z przerażeniem stwierdzałam, że w te wakacje nie było u mnie jeszcze sernika na zimno. Po kilkuminutowym oburzeniu przechodziłam nad zagadnieniem do porządku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogniu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane.Następnie zupę zblendować (lub przetrzeć przez sito) na jednolitą masę. Do zblendowanej zupy dodać sól, cukier, ocet oraz 0,5 litra zimnej wody (jeśli zupa będzie zbyt gęsta) i zagotować. Zdjąć z ognia.Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Nie gotować.Podawać(...)przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki.Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskacytryny4-5 łyżek spirytusu1 słoik wydrylowanych wiśni Jajka i żółtka ubić z cukrem na parze. Ostudzić.Ucierać masło i dodawać po łyżce masę jajeczną.Dodać kakao. sok z cytryny i spirytus. Wlewać stopniowo.Nasączony krążek posmarować dosyć grubo kremem i wtłoczyć wiśnie wcześniej zalane spirytusem. Spirytus spod wiśni wykorzystać do ponczu.Nałożyć drugi krążek, posmarować resztą kremu i ozdobić(...)tego drugiego, ma oprócz doskonałego smak, głęboki ciemny kolor. Karmel Cukier trzcinowy z Mauritiusa 50 g cukier trzcinowy z Mauritiusa firmy Food&Joy [TUTAJ] 30 ml woda Przekonałem się do produktów firmy Food&Joy [TUTAJ] i do zrobienia ozdoby z karmelu korzystałem z otrzymanego od tej firmy cukru trzcinowego z Mauritiusa. Nie zawiodłem się
Kulinarny karnet Christopheranóżki" :)Składniki : 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 udko żelatyna włoszczyzna sól, pieprz 3-4 ziarnka, liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy do miękkości mięsa Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu i rozdrabniamy, wywar cedzimy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem Mięso układamy w pojemniczkach(...)drobno koperek W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty czosnek - mieszamy Wywarem zalewamy mięso w pojemniczkach, po stężeniu galaretki zjadamy ją skropioną sokiem z cytryny. Schłodzoną wstawiamy do lodówki . Gdy chcemy przetrzymać galaretę przez kilka dni to wlejmy ja do słoiczków i trzymajmy w lodówce. Gdy mam nadmiar galaretki to po wlaniu do słoiczków poddaję
Proste Potrawytylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki: 2 kg buraczków, 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, ½ selera, kawałek pora, 1 jabłko, ocet lub sok z cytryny, 1 suszony podgrzybek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku w łupinach, sól, pieprz, cukier kawałek szynki wędzonej jajka Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie a nawet(...)skórki (1 surowy buraczek zostawić) i pokrojone w ¼ /zależy od wielkości buraków/ + marchew w plasterki + jabłko ze skórką w cząstkach + czosnek pokrojony w plastry lub inne cząstki + sól + woda – ugotować na do miękkości buraczków – wyjąć buraczki – resztę przecedzić do garnka, w którym będzie barszcz. Letnie buraczki zetrzeć na tarce zalać gorącą wodą i zagotować – odcedzić do reszty barszczu – dosmaczyć
Tradycyjna kuchnia inaczejnożykiem do jarzyn). Do mało przypalajacego się garnka wlewamy mleko, wrzucamy skórę z cytryny i korę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na najmniejszym gazie, aby cytryna i cynamon “zaromatyzowaly” mleko. Mikserem w salaterce ucieramy żółtka ze skorobią i z cukrem, tak długo, aż powstanie krem. Gotujące mleko zdejmujemy z ognia, przecedzamy. Następnie gorące mleko stopniowo(...)Całość ponownie wlewamy do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie krem(3-5 min), mieszamy aby krem się nie przypalił. Studzimy( ja wstawiłam garnek do zimnej wody) i od czasu do czasu mieszamy, aby nie utworzył się kożuch. Przystępujemy do komponowania wierzyczek. Na ciasteczkowy spód kładziemy kuleczki karmelizowanego melona, a następnie przykrywamy je kremem. Wstawiamy do lodówki
Mia Cucina Sofietagarnek był większy niż 2,5l, żeby nam przypadkiem nie wykipiało), - dodajemy sól i kminek, - doprowadzamy do wrzenia i jak tylko zacznie się gotować wyłączamy gaz - wlewamy sok z cytryny i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Mleko zamieni nam się w ser i serwatkę, czyli ten żółtawo-zielonkawy płyn. Na durszlaku układamy złożoną na 4 gazę i przelewamy zawartość garnka. Serwatkę(...)godzinie ściskamy ser w gazie, żeby ostatecznie odcisnąć serwatkę. Serek w gazie dokładnie ściskamy materiałem, kładziemy na desce i przykrywamy drugą deską obciążoną czymś ciężkim, na przykład garnkiem z wodą. Zostawiamy na noc. Ta czynność ma sprawić, że nasz ser będzie ścisły i twardy. Ser możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Możemy go zalać w miseczce wodą lub serwatką
W kuchni wieczoremcynamonuSzczypta kardamonu4 goździki1 łyżka masła1 łyżka brązowego cukruPRZYGOTOWANIEKasze jaglaną przelewam zimna woda a następnie wrzątkiem wrzątkiem aby usunąć gorycz. Zalewam szklanką zimnej wody i gotuje aż do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam.Banana przekrawam na cztery części. Na patelni rozgrzewam masło do którego dodaję cynamon, kardamon, goździki syrop klonowy oraz brązowy cukier. Całość dokładnie podgrzewam no rozpuszczenia się(...)banan i podsmażam około 4 minut obracając aby całe kawałki pokryły się syropem. Tak przygotowanego banan przekładam do miski i przykrywam aby zatrzymał ciepło. Na patelnie wylewam sok z cytryny i dokładnie mieszam z pozostałym syropem. Gotuję 3-4 minuty. Powstałym sosem zalewam banany.Kaszę jaglaną przekładam na patelnię i chwilę podsmażam mieszając aby się nie przypaliła. Następnie łyżka formuję
Magiczna kuchnia DariiOstatnio, przez przypadek, kupiłam gotową masę makową (tak wiem, czytałam skład... cukier, woda, miód 1%...generalnie dramat). Szkoda mi było wyrzucić jednak tego produktu więc postanowiłam go "podrasować" czymś zdrowym i tak powstał Makowiec japoński. Zdrowe są tu jabłka, orzechy, suszone owoce... Postanowiłam zrezygnować z biszkoptu czy kruchego spodu i ograniczyć się jedynie do polania całości rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam(...)Składniki:900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem"6 jaj6 łyżek kaszy manny2 duże jabłka3 łyżki miodusok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichgarść posiekanych migdałówgarść rodzynekgarść suszonej żurawiny szczypta solioliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formyMakowca udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (3 kostki gorzkiej czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów. Białka ubiłam
Mango Papajaportalu Durszlak.pl ZASTĄP SŁOIK PYSZNYM DANIEM. Domowy majonez do słoika w którym przechowuję później majonez , wbijam 2 całe jajka dodaję łyżeczkę musztardy oraz sól i pieprz oraz sok z cytryny dolewam szklankę oleju wszystkie składniki blendujemy około 2-3 minut do połączenia się wszystkich składników i do uzyskania odpowiedniej gęstości Sałatka z chlebem litewskim Składniki : * 4 kromki(...)kostkę i robimy z niego grzanki na łyżce oliwy bądź suchej patelni. Pod koniec wrzucamy starty na tarce czosnek. Wrzucamy do salaterki. Do chleba dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę czerwona z puszki. Może być też biała. Na fasolę ścieramy ser żółty , koleżanka daje pokrojony w kostkę Na to nasz majonez i gotowa pyszna sałatka. Idealna na główne danie. Jest
Magiczne Życie MartyZawsze, kiedy zaczyna się "sezon" na cytrusy i można bez problemu kupić dojrzałe, niewoskowane cytryny, bardzo chętnie piekę przepyszną, angielską tartę cytrynową. Ze względu na swój bardzo orzeźwiający, kwaśno-słodki smak, ciasto to stało się wręcz nieodłącznym elementem świąt w moim domu, kiedy to zasłodzeni pozostałymi słodkimi wypiekami z przyjemnością sięgamy po coś o kontrastującym smaku :-) Tarta najlepiej smakuje(...)cukru waniliowego W misce, połączyć mąkę z cukrem pudrem, dodać pokrojone w małą kostkę masło, rozetrzeć palcami. Dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto kruszy się, można dodać odrobinę lodowatej wody, jeśli jest za lepiące - troszkę mąki. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30 min. Dno formy do tarty o średnicy ok 28 cm wyłożyć papierem
maniapieczeniapieczenia 2 łyżki migdałów w płatkach Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każda cząstkę jabłka nacinamy nożem wzdłuż nie przecinając jabłek do końca. Skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do misy miksera wsypujemy cukier, dodajemy masło, marcepan, ekstrakt i ubijamy. Powinniśmy otrzymać jasną i kremową masę. Dodajemy po jednym(...)proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i dalej miksujemy. Otrzymamy dość gęste ciasto. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem i wyrównujemy wierzch łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Do ciasta delikatnie wciskamy jabłka naciętą stronę do góry. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy w 190 st.C przez 35-45 minut (do suchego patyczka i ze złocenia się ciasta
Dzieje kuchennej Wiewiórywłaśnie z patelni :) Soczyste, mięciutkie, a jednocześnie chrupiące. Doskonałe danie obiadowe, najlepiej smakuje z frytkami i surówką, lub imprezowe, wtedy podaję je na półmisku, przełożone np. plastrami ananasa, brzoskwini, cytryny, lub pomidorkami. Składniki - pałki z kurczaka ( co najmniej 2 szt.na osobę ) - czosnek mielony - domowa wegeta - papryka czerwona mielona ( lub ulubiona przyprawa do pieczonego kurczaka ) - olej Wykonanie Na patelni rozgrzewam niewielką(...)przyprawiam z drugiej. Kiedy się już mocno zrumienią, zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i piekę ( co jakiś czas obracając ). Kiedy są już prawie miękkie ( ok.20 minut ) Dolewam odrobinę gorącej wody, przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok.5 min. Dolanie odrobiny wody powoduje, że są soczyste i chrupiące. Podaję jak wyżej, na ciepło lub na zimno. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpulpa z 1 cytryny sok i pulpa z 1 pomarańczy liście suszone z limonki 5-6 ziaren zmiażdżonego kardamonu(...)owoce zasypać cukrem i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i cytryny.Kardamon ,lawende,liście suszone limonki i imbir zalać 3/4 szklanki wrzącej wody.Po naciągnięciu aromatu ,wodę dodac do owoców.Wszystko przełożyć do garnka o grubym dnie i gotować na małym ogniu, przez 45-60 minut, dopóki dżem nie osiągnie odpowiedniej gęstości. Dżem jest
w mojej kuchni