Tak przygotowane sledzie,w delikatnej zalewie octowej to doskonala baza ,by podac je na wiele innych sposobow.Po odsaczeniu z zalewy swietnie smakuja podane z jogurtem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zabrali ze sobą przepis, a on zaczął piec Torta Caprese na dużą skalę. Z bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello. Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa(...)malinami. W necie znalazłam parę sposobów wykonania Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze innych migdały należy sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę, uprarzyć w piekarniku i zmielić…. Ja użyłam już gotowych, zmielonych migdałów ze skórką(200 g), które uzupełniłam 100 g bez skórki. Torta CapreseSkładniki na tortownicę
Mia Cucina Sofietabiałej kiełbasy 20 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem sól Sos: 1 duże żółtko 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki chrzanu 150 ml oleju Kujawskiego z bazylią 2 łyżki soku z cytryny pieprz sól Opis wykonania: Szynkę kroimy w jak największe, cienkie plastry. Przyprawiamy solą, olejem z czosnkiem i marynujemy przynajmniej 60 minut w lodówce. Kiełbasę obieramy z osłonki i mieszamy(...)białej kiełbasy, a na nim kolejną warstwę plastrów szynki. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą (tworząc kokon), obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną szynkę gotujemy około 90 minut w wodzie. Ugotowaną i ostudzoną szynkę odwijamy z folii i chłodzimy w lodówce. Wszystkie składniki sosu (poza olejem) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, dolewając stopniowo olej. Sos powinien mieć konsystencję majonezu
Smakowity Blog Kulinarnypodawać zarówno na zimno, nawet lekko mrożony, jak i na gorąco. Jego skład może się bardzo różnić w zależności od wersji. Kiedyś podstawą zawsze była herbata z cukrem i cytryną a do tego jakieś owoce i wino. Dziś poncz jest bardzo popularny na południu i zachodzie Europy. Można przygotować go na bazie soku owocowego dodając pokrojone owoce i alkohol - wino(...)jego aromat. Jego końcowy smak i moc ogranicza tylko nasza wyobraźnia i możliwości. Dla ochłody na gorącej imprezie można podać inne bezalkoholowe napoje np. Kawę mrożoną albo po prostu Wodę z sezonowymi owocami i lodemROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzastopni, ok. 15 min na drugiej szynie od dołu.Z biszkoptu zdjąć papier i zostawić na kratce do wystudzenia.Biszkopt okrągłyOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem(...)misce zaczynając od ułożenia pierwszego na środku dna miski. Wyłożyć całą powierzchnię wyrównując krawędzie odpowiednio dociętymi kawałkami biszkoptu.Przygotować masę adwokatową.Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Wymieszać rozpuszczoną żelatynę z 3 łyżkami adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać.Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno.Do likieru dodawać
Mix smakupotemPrzygotowanie :Nóżki dokładnie umyłam ( a jeszcze lepiej namoczyć je w zimnej wodzie na noc, zmieniając wodę dwukrotnie, nóżki można też przeciąć ), włoszczyznę obrałamDo szybkowara wlałam około 5 szklanek wody, tak by mięso było dokładnie przykryte, włożyłam nóżki, zakręciłam szybkowarPo około godzinie gotowania, szybkowar odkryłam (po lekkim wystudzeniu ) i dodałam włoszczyznę, sól, kilka ziaren pieprzu i liść, gotowałam ponownie następne(...)jeśli, lubicie mięso można zmielić. Sok z cytryny podkreśli smak galaretki, Smacznego
Proste Potrawykieliszki białego słodkiego lub pół słodkiego wina - 5-6 ząbków czosnku - 6 szarotek - sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Małże płuczemy pod bieżąca wodą. Kroimy szarotki, natkę z pietruszki, czosnek przeciskamt przez praskę, listki tymianku obsługujemy z gałązki. W dużym garnku rozpuszczamy kostkę masła. Podsmażamy szarotki, czosnek solimy i pieprzymy odrobinę (żeby cebulki i czosnek(...)Przykrywamy pokrywką i podrzucamy garnkiem, gotujemy chwile, mieszamy i znowu podrzucamy garnkiem. Czynność należy powtarzać do momentu aż wszystkie małże sie otworzą. Podajemy ze świeżą bagietką i plasterkami cytryny. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąNiedawno otrzymałam do testowania przyprawę Royal Brand do ziemniaków. Nie jest to jednak taka zwykła mieszanka przypraw. W jej skład wchodzą: papryczki chilli, groszek, kurkuma, curry, cytryna, kolendra i tymianek. Przyprawa wygląda po prostu jak suszone warzywa a nie zmiksowana mieszanka przypraw, jak to bywa zazwyczaj. Już samo to bardzo mnie zaciekawiło:) Długo zastanawiałam się do czego w ogóle(...)Ziemniaki wyszły przepyszne, idealnie pikantne! Rewelacja! Składniki: 10 dużych ziemniaków, 5 łyżeczek masła, 5 łyżek mieszanki przypraw do ziemniaków na ostro Royal Brand. Przyprawę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na około 30 minut, by warzywa napęczniały. Ziemniaki wyszorować. Naciąć "na krzyż" i w nacięcie każdego ziemniaka włożyć po pół łyżeczki masła. Przyprawę odsączyć na sicie. Nałożyć
Z miłości do słodkościciężkiej nocy następnego dnia czuję się o wiele lepiej.Gdy czuję już drapanie w gardle, czy kicham lub mam mały katar robię gorącą malinową herbatę z dużą ilością soku z cytryny i miodu. Zjadam też dużo owoców przede wszystkim pomarańcze/kiwi (ponieważ mają dużo witaminy C).Robię też syrop z cebuli. Najprostsza rzecz na świecie, a wzmacnia i działa! Kroimy cebule(...)wyczerpania składników kilka godzin w ciepłym, ciemnym miejscu i mamy nasz syrop. Popijam łyżeczkę co parę godzin.Moczę nogi ok. 10 minut w bardzo ciepłej wodzie z solą ( w misce nalewam wodę i sypię dwie garście soli), wycieram dokładnie i nakładam ciepłe skarpety. Jeśli odczuwam ból gardła stosuję płukankę - suszone zioła lub herbatkę szałwiową zaparzam, ostudzam, później płuczę gardło
NA MOIM TALERZUmasła 1 łyżka mąki 3 łyżki pietruszki posiekanej natka 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli pieprz, sól Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać. Wszystkie przyprawy zmielić w młynku. Cebulę pokroić w krążki ,zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zmielonymi przyprawami(...)zgęstnieje i łączymy z pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje. Polecam, tę prostą i smaczną zupę
Kulinarny karnet Christopheraobranego ananasa 1kg cukru 3 galaretki pomarańczowe (lub cytrynowe) sok z 1 cytryny Dynię i ananasa kroję w mniejsze kawałki. Najpierw duszę dynię, dodając cukier i sok z cytryny. Kiedy dynia zacznie nabierać miękkości, dodaję ananasa i razem duszę do całkowitej miękkości (rozpadu dyni) i odparowania większości płynu, jaki puszczą składniki. Ananas się nie rozpadnie, więc za pomocą blendera, miksuję(...)zacznie gęstnieć masa. Zestawiam z ognia. Gorący dżem przekładam do wypażonych słoiczków, zakręcam i na kwadrans odstawiam do góry dnem. Następnie wekuję je ok. 20 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmuję słoik z wrzątku i odstawiam do góry dnem na jakieś 20 minut, po czym odwracam i stawiam w normalnej pozycji, zostawiając do całkowitego wystygnięcia. SMACZNEGO! Pozdrawiam dyniowo ;] Karmel
W kuchni Karmel-itkiok.300 g mielonego mięsa/ wołowina lub chuda wieprzowina 1 jajko 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/ 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki sól i pieprz /do smaku sos: 400 ml passaty pomidorowej/butelka/ 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku(...)Mięso wstawić na kilkanaście minut do lodówki. W międzyczasie….. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i lekko podsmażyć/ nie przypalić/. - Usunąć czosnek, wlać przecier pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody, wsypać jarzynkę i gotować na małym ogniu przez kilka minut. -Schłodzoną masę mięsną wyjąć z lodówki i uformować z niej małe okrągłe pulpeciki. -Każdą kulkę obtoczyć delikatnie w otrębach. -Smażyć
Zakamarki mojej kuchniDłuuugo czekał na mnie ten przepis. Kiedyś nie umiałam robić ciasta drożdżowego, jak się już nauczyłam to nie mogłam się nacieszyć chałką. W końcu zrobiłam i
Z butelką mleczka w tledodajemy kurczaka i dusimy 30-40 min aż mięso będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Następnie gotujemy ryż. Wodę do ryżu doprawiamy 1 płaską łyżką soli, 1 łyżką curry, kurkumy i 2 owocami kardamonu. Wszystko gotujemy 20- 30 min. Gdy mamy wszystko gotowe, wykładamy na talerz. Smacznego(...)pierś z kurczaka - 1 łyżeczka startego imbiru -2 rozgniecione ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka chilli - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka kminu rzymskiego - 4 łyżki soku z cytryny lub limonki SKŁADNIKI NA SOS: - 2 łyżki oleju -1 łyżeczka startego imbiru- 1 ząbek rozgniecionego czosnku- 1 posiekana cebula- 2 pokrojone pomidory- 1 łyżeczka garam masala- 1/2 łyżeczki kminu
Zainspiruj się kuchniąDelikatna, aromatyczna, dietetyczna, pełna kawałków mięsa. U mnie w domu podawana z plasterkiem cytryny, dla mojego taty obowiązkowo z octem. Taka odmiana od uwielbianej przeze mnie galarety z nóżek, lecz ta najlepsza jest w wykonaniu mojej mamy. Ale wracając do tego pysznego rosołu w formie stałej ;). Składniki: 4-5 ćwiartek z kurczaka (lub innych części zasobnych w mięso(...)listki laurowe natka pietruszki, selera (posiadam zamrożoną) opalona cebula przyprawy do smaku czosnek żelatyna spożywcza na 2,5 l płynu Wykonanie: Mięso myjemy i zdejmujemy skórę, zalewamy zimną wodą ok 3 l. Podpalamy gaz, doprowadzamy delikatnie do wrzenia i przykręcamy ogień. Zdejmujemy dokładnie szumowiny. Nie przykrywamy garnka pokrywką ponieważ wywar może stać się mętny. W gotowaniu galarety idziemy na zasadzie
Malinowe Pocałunki