jak u chińczyka - 136 przepisów (strona:8/10)

Chow mein z wołowiną po tajsku 188

Zaczął chodzić za mną chińczyk. Chodził, chodził i wychodził, jednak nie poszłam na łatwiznę, a sama przygotowałam. Mniej po chińsku bardziej po tajsku - wyszło bardzo dobre! :) Składniki: makaron chow mein (1 opakowanie - 250g) 1/4kg wołowiny najlepiej chudej (ja wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej

Brzuszki Łakomczuszki
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 201

lokalu.  W lokalu można zagrać także w kilka rodzajów gier planszowych. Z czasem bistro zapełniło się studentami, którzy przy piwie spotkali się na kilka partyjek np. chińczyka. Jeśli chodzi o minusy to moim zdaniem obsługa jest trochę ospała. Przy niewielkiej ilości klientów, dwie dziewczyny za barem nie miały zbyt wiele pracy, a mimo to niezbyt interesowały się sprzątaniem stolików

Pasja Smaku
Ramen na kaczych kosciach z krewetkami i brokułami 283

zupę robiłam pierwszy raz gdy pokazała ją u siebie Małgosia. Sposób w jaki Chińczycy i Japończycy jadają tę zupę zawsze mi się podobał, patrząc na ich miseczki dostawałam ślinotoku. Dlatego tym razem po przygotowaniu sobie wywaru z kości kaczki postanowiłam przygotować ramen. Jest to wyjątkowe japońskie danie, popularne także w Chinach, bp stamtąd przywędrowało do Japonii. Ramen to po prostu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Miruna w sosie słodko-kwaśnym 231

Wieprzowina, drób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować w kuchni to biorę się za pichcenie w ,, chińskim" stylu w domu ( oczywiście na skróty). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
SUSHI WEGETARIAŃSKIE. 196

Idę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się im w zamyśleniu, rejestrując wszystkie istotne różnice. Ale czy to ważne, kto jak wygląda? Liczy się to, co w głowie i w sercu. Spuszczam wzrok, zawstydzona swoją płytkością. Sushi. Debiut mój w tym temacie

W kuchni Karmel-itki
Kurczak curry 308

wersji.  Jest dla mnie ona idealna i poszła w świat. To danie również bardzo często robię na oko. Pomysł na tę potrawę zrodził się bardzo szybko. Kiedyś w chińczyku jadłam kurczaka curry i od razu wiedziałam, że muszę to cudo odtworzyć w domu. Uwielbiam orientalną kuchnię. A poza tym to już koniec moich wakacji. Od poniedziałku wracam na uczelnię

Fabryka pomysłów
Kurczak masło-czosnek 807

dziwny, jednak mogę zapewnić, że jest pyszny i danie, co jakiś czas będzie gościć w moim menu. Pierwszy raz z tym połączeniem spotkałam się w jednym z moich ulubionych „chińczyków”, tylko że w wersji z indykiem. Dość długo zbierałam się z próbą jego odtworzenia, ale nie z lenistwa. Problemem była panierka Panko, czyli specjalnie obrabiana bułka, która pozwala uzyskać efekt

Fabryka pomysłów
Surówka z białej kapusty z curry i sezamem 254

Surówka z białej kapusty z curry i sezamem... Drobno poszatkowana, chrupiąca biała kapusta. Soczyste, intensywnie pomarańczowe wiórki marchewki. Kosteczki ostrej cebuli i aromatycznego czosnku. Całość doprawiona

Gospodyni Miejska
Słodko - kwaśna surówka z kapusty 484

Słodko - kwaśna surówka z kapusty... Poszatkowana, biała kapusta. Wiórki soczystej marchewki. Kosteczki ostrej cebuli. A całość w słodko - kwaśnej zalewie. Pyszna surówka, jak z chińskiej knajpki

Gospodyni Miejska
Surówka z kapusty z imbirem i orzeszkami 305

Surówka z kapusty z imbirem i orzeszkami... Chrupiąca, cienko poszatkowana, biała kapusta. Soczyste wiórki pomarańczowej marchewki. Ostry posmak przeciśniętego czosnku. Całość oblepiona słodko-kwaśnym sosem z

Gospodyni Miejska