Chińczyk” to potrawa stworzona przez moją mamę i można by rzec, że wchodzi ona do kanonu naszej kuchni domowej. Jest ona swoistą wariacją na temat kuchni chińskiej i powstała dzięki kulinarnym inspiracjom pochodzącym z londyńskiego China Town. Łączy w pewien sposób smaki dalekiego wschodu i dostosowuje je do polskich kubków smakowych. Potrawa ta jest prosta, lecz wymaga spędzenia sporej
Food SquareWarzywa często goszczą na naszych stołach. Szybko i łatwo można przygotować sałatkę z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA". Składniki: 1 średnia biała kapusta lub sałata lodowa 2 marchewki 2 cebule Zalewa: 1 szklanka octu winnego 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soli Białę kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę
Salonik smakówSzybki i bardzo prosty pomysł na chińskie danie. Wystarczy kurczak, mieszanka warzyw, trochę przypraw, ryż i gotowe. Obiad idealny dla zabieganych:-) 450 g filetu z kurczaka
VioletoweKucharzenieChyba w każdej chińskiej restauracji do każdego dania jest podawana tzw. ' CHIŃSKA ' surówka. Fakt, faktem z Chinami to ona ma bardzo mało wspólnego,a mogę nawet
ClauditteMissCookingDziś podobno Blue Monday, czyli najbardziej depresyjny dzień w roku. No cóż, pogoda za oknem nie rozpieszcza, ja mam ewidentnie "bed&pijama day", chodzę rozdrażniona
Kitchens AlphabetDzisiaj proponuję Wam przyrządzenie potrawy bardzo popularnej aczkolwiek nie jest ona wcale taka łatwa do przygotowania, jak na początku może się wydawać. Aby osiągnąć prawdziwie oryginalny
SMYKWKUCHNISmakuje wam surówka "chińska" jadana w restauracjach chińskich? Jeśli tak to polecam zrobić ją samodzielnie, w dodatku zrobić sobie jej zapas na zimę w
Bernika - moj kulinarny pamietnikchoć moja wiedza w tym zakresie jest czysto intuicyjna to jakiś czas temu postanowiłam zawierzyć tej intuicji. Skłoniły mnie do tego zakupy poczynione przez Męża i wielki apetyt na chińczyka. Kilka lat temu na naszym osiedlu para młodych imigrantów otworzyła knajpkę ze swoją ojczystą kuchnią. Od tamtej pory odwiedzaliśmy ich regularnie z moim ówczesnym Narzeczonym, a obecnie Mężem ;) Z resztą(...)niemałe. Idealnie ugotowany ryż i przepyszne - zawsze świeże sosy - chili i słodko - kwaśny. Jedno z moich ulubionych przysłów kulinarnych mówi - potrzeba matką wynalazku. Któregoś dnia postanowiłam sama przyrządzić nam chińczyka. Od tamtej pory co jakiś czas otrzymuję zamówienie od Męża. Tak było i tym razem. Już od tygodnia słyszałam, że chce się Panu chińszczyzny. Tylko te upały. Nie miałam
Kuchnia po mojemupomysł nie przychodzi nam do głowy? Myślę, że każdy kto ma choć troszkę z kuchnią wspólnego boryka się z takim problemem. I tutaj z pomocą przychodzi nam .. szybki chińczyk ! :) Wariacji na temat dań rodem z kuchni chińskiej na bazie ryżu, mięsa i charakterystycznych dodatków jest mnóstwo. Ja dzisiaj chciałabym przedstawić wam następujący: Składniki: 500 g łopatki wieprzowej(...)sosu, w którego skład wchodzi przecier pomidorowy, cebula, marchew, sos sojowy, kiełki bambusa, papryka i przyprawy. Sos prosty do zrobienia samego, ale ponieważ ( jak sama nazwa wskazuje), ten chińczyk ma być szybki to gotowy sos jest tu niezwykle pomocny ;). Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy go, dodajemy do niego łyżkę masła i łyżeczkę
Taste Therapyfuzją wielu aromatów i pozwala odkryć szósty smak, umami. A jak przygotować typowe danie chińskie z ryżem? Sposobów jest wiele. My przedstawimy Ci te najlepsze. Gdy mówimy o typowym „chińczyku” z ryżem, mamy na myśli głównie dania kuchni kantońskiej. Bo to właśnie w tym regionie Państwa Środka dominują potrawy powstające z drobno posiekanych składników, podsmażanych szybko w woku(...)właśnie wok – głęboka patelnia, najczęściej żeliwna, jest podstawowym narzędziem każdego azjatyckiego kucharza. Gdyby sprawdzić, jak wygląda jakiś „chińczyk” w Krakowie czy Warszawie od środka – na palnikach zobaczyłbyś co najmniej kilka takich garnków. A co powinno trafić do wewnątrz, by powstała pyszna potrawka? Jeśli ryż, to jaki? Ryż jest podstawą kuchni chińskiej. Sięga się przede wszystkim po ten klasyczny, długoziarnisty. Możesz
Kuchcik gotujeSurówka z pekinki jak u Chińczyka – brzmi dość śmiesznie, bo obcokrajowiec może sobie pomyśleć, że poszatkowałam mieszkankę Pekinu haha ;) Rozlewu krwi jednak nie było, a owa surówka jest alternatywą dla surówki z białej kapusty, którą często podaje się jako dodatek w Chińskich knajpkach. Poniżej znajdziecie przepis na wersję surówki z udziałem kapusty pekińskiej […] The post Surówka z pekinki(...)Chińczyka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKurczak jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni chińskiej. Chińczycy używają wszystkich części kurczaka – również kurzych rapek a nawet grzebieni, aby przygotować naprawdę pyszne dania. Mięso kurczaka najczęściej jest smażone, często duszone i gotowane, rzadziej pieczone. Ten przepis na kurczaka pieczonego w całości pochodzi z Kantonu – miasta w południowo-zachodnich Chinach w prowincji Guangdong. Klucz do sukcesu w tym przepisie(...)jakiś czas trzeba kurczaka w torebce odwrócić, żeby równo przenikał przyprawami. Nie bójcie się o smak – przy dobrym sosie sojowym kurczak na pewno nie będzie za słony! Chińczycy, zamiast długo marynować kurczaka, lekko podgotowują go w bardzo ciemnym bulionie z ogromną ilością sosu sojowego z imbirem, czosnkiem i szczypiorem, a następnie bardzo długo suszą. Tutaj długie marynowanie zastępuje gotowanie
Karo in the Kitchenchinese style Nie wiemy jaką technikę stosował, czy po prostu zlepiał brzegi, czy robił falbankę, zwijał w warkoczyk. Sposobów przecież jest dużo. My dzisiaj proponujemy jeszcze jeden, podpatrzony u Chińczyków. Choć pieróg, to potrawa na wskroś nasza, polska, dość dobrze znana na świecie, to jednak chińskie dumpings, won-tony, i pierożki szturmem podbijają stoły. Jak wszystko co chińskie, chciałoby się(...)chińska sztuka kulinarna, w tym związana z lepieniem pierogów to sztuka przez duże S. Nie miejsce tu na wchodzenie w szczegóły, ale warto podkreślić, że technik lepienia pierogów mają Chińczycy dziesiątki. My postanowiliśmy wykorzystać jeden z nich w pierogach wigilijnych, bo powstałe w ten sposób pierożki skojarzyły nam się one z… aniołkami. W każdym razie jakieś podobieństwo jest
Niedzielny kucharzBardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „ chińczyk „, gdzie do wyboru mamy naście potraw w bardzo przystępnej cenie. Tym razem jednak chciałbym Wam pokazać jak w domu przygotować znacznie lepszą wersję „ chińczyka „. Przygotujemy wieprzowinę w sosie sojowym . Idealnym dodatkiem do tego dania będzie ryż jaśminowy . Możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czasami, w dni w które gotowanie to ostatnia rzecz o jakiej marzę, zamawiamy go u naszego ulubionego Chińczyka. Ale po ostatnim razie, kiedy był tak tłusty że frytki to przy nim ‘mały pikuś’, zakasałam rękawy i znowu zrobiłam go sama. Ryż smażony – bardzo klasyczny, z wołowiną, z jajkiem, groszkiem, marchwią i szczypiorem, czosnkiem i imbirem. Pysznie, szybko i do pełna(...)odstawiamy na czas przygotowania reszty składników. RYŻ Ryż w tym daniu nie powinien się kleić – jeśli używacie ryżu w woreczkach zdarza się, że zbija się w grudki. Chińczycy i Japończycy mają na to swój sposób – do ryżu, który będzie używany w daniach z woka dodają majonez Kewpie, który od naszego majonezu różni się użyciem octu z wina ryżowego
Karo in the Kitchenziarnami czarnego sezamu. Na wierzch kładziemy po plasterku rzodkiewki. Do dekoracji – roszponka i łosoś. Już od ponad trzech tysięcy lat rzodkiew jest ważnym składnikiem pokarmowym Azjatów, a szczególnie Chińczyków. W Azji Wschodniej zalicza się ją do ulubionych warzyw. Uprawia się tam jednak jej łagodniejsze odmiany, które spożywa się zarówno surowe, jak i ugotowane. W Chinach i Japonii rzodkiew stanowi(...)wszystkich spożywanych tam warzyw. Co ciekawsze, jednym z bardziej nietypowych sposobów wykorzystania rzodkwi jako pokarmu jest kiszenie jej w solance, w długich wydrążonych bambusach. Zakonserwowaną w ten sposób rzodkiew Chińczycy uważają za przysmak. Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym to bardzo efektowna przystawka, która swoim wyglądem wzbogaci każdy (nawet świąteczny) stół. Prosta, szybka, zdrowa i bardzo smaczna sprawdzi się
mojewypiekiinietylkokompot " czyli "polską heroinę", narkotyk dla biednych będący obrobioną przy pomocy chemikaliów makiwarą. Plaga uzależnień nie objęła tylko Ameryki czy żołnierzy walczących na wojnach w Wietnamie czy Afganistanie. Również Chińczycy ulegli urokowi opiatów. Na początku XX wieku ponad 1/4 dorosłych Chińczyków używała narkotyków. Co ciekawe wcale nie pochodziły one z makowych pól w Chinach ale w Indiach. Handel opium kwitł
Dzieje kuchennej Wiewiórypięciu fundamentalnych smakach (słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i cierpkim), idealnych proporcjach i specyficznych metodach przyrządzania. Stosuje się szybkie podsmażanie w woku, gotowanie na parze, czy duszenie w sosie. Chińczyków odróżnia też sposób spożywania posiłków. Używają oni najczęściej pałeczek i miseczek, dlatego potrawy są robione na idealnie jeden kęs tak, by nie trzeba było ich później kroić. W kulturze chińskiej uważa(...)nabijać jedzenia, oblizywać ich lub wskazywać nimi na inną osobę. A krzyżowanie pałeczek przynosi nieszczęście! Kuchnia chińska jest jedną z najzdrowych kuchni świata, a to dzięki temu, że Chińczycy bardzo dbają o swoje zdrowie i spokój wewnętrzny. Składniki (dla 2 osób na dwa dni lub dla 4 na jeden dzień): podwójna pierś z kurczaka 2-3 marchewki 1 papryka
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńcieście, taką jak serwują w chińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina na ostro to dwa ulubione smaki potraw od ‘chińczyka’ przecznicę ode mnie. Żadne z tych dań nie jest wybitne czy Bóg wie jak pyszne – są po prostu miłą alternatywą dla pizzy, sushi czy gyrosa (tak, tak, zdarza nam się(...)równomiernego smażenia. Podajemy kaczkę od razu po usmażeniu, pociętą ostrym nożem na cienkie plastry, z mieszanką orientalnych warzyw i jaśminowym ryżem. Milion razy lepsza niż ta u ‘naszego’ chińczyka za rogiem – w środku różowa i soczysta, bardzo aromatyczna, cudnie chrupiąca. No nic… najwyżej będziemy im wesoło machać przez szybę, skrywając kuchenny sekret ! KACZKA 4 piersi z kaczki o wadze
Karo in the Kitchenzarówno te smażone, jak i gotowane na parze), które podaje się wraz z warzywami. Kuchnia chińska chętnie sięga też po owoce morza, które są ciekawym składnikiem wielu orientalnych dań. Chińczycy okazują także zamiłowanie do pierogów i klusek z dodatkami, które podkreślają smak wielu potraw. W zależności od regionu możemy zasmakować w wielu różnych smakach. Chińczycy także mają swoje własne przepisy
Codogarasmaki herbat Richmont urzekają najmłodszych i nie inaczej jest kompozycją brzoskwiniową. W upalne letnie dni można z niej przyrządzić wspaniałą herbatę mrożoną serwując ją z lodem i świeżymi owocami. Chińczycy uważają, że drzewo brzoskwini jest najświętszą rośliną religii taoistycznej. Według legendy pierwotnie roślina kwitła tylko raz na trzy tysiące lat, a jej owoce nazywane były owocami życia wiecznego. Ludzie którzy(...)mogli zjeść tę brzoskwinię byli zdrowi, silni i nieśmiertelni. Chińczycy do dziś niezwykle cenią brzoskwinie i serwują ją na uroczystościach urodzinowych jako symbol nadziei i długowieczności. Inna legenda mówi, że dawno temu bogini przekroiła wszystkie brzoskwinie na pół i rozrzuciła po całym świecie. Od tego czasu połówki brzoskwini szukają się i jeśli się znajdą to miedzy idealnie dopasowanymi polówkami rodzi
Gotowanie i blogowanieCzasem po prostu ma się ochotę na coś niezdrowego. Moją słabością jest właśnie kuchnia chińska – szybkie i tanie danie na wynos od chińczyka i wio! Warto jednak zrobić sobie domowe danie ‘po chińsku’ – też pyszne, a na pewno zdrowsze! No bo w którym chińczyku używają do smażenia oleju kokosowego, i wybierają najlepszy kawałek wołowiny? No właśnie – w żadnym
Jak gotować i nie zwariowaćrozłożyć na płasko, będziemy na niej zawijać papier ryżowy. Papier ryżowy namaczamy po jednym arkuszu na raz, przez kilka sekund, wyciągamy go z wody, rozkładamy na ściereczce. Chińczycy wychodzą z założenia że spring rolls mają być małe na tyle, by dały się zjeść w 3-4 kęsach. Nie róbcie gigantycznych, wypełnionych po brzegi pakunków. To nie burrito czy krokiety(...)najlepiej rzepakowy. Tyle, by był w stanie lekko przykryć krokiecika. Sajgonki smażymy partiami, po kilka sztuk, na mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia. Jak sprawdzić czy olej już wystarczająco nagrzany? Chińczycy robią to bambusowym patyczkiem – przytknięty do dna naczynia pełnego tłuszczu powinien mieć naokoło mnóstwo bąbelków z gorącego oleju. Jeśli tak się nie dzieje, olej trzeba jeszcze mocniej zagrzać. Po usmażeniu
Karo in the KitchenChińczycy wierzą, że to oni wynaleźli pierogi, i od nich sztuki lepienia pierogów nauczyły się ludy stepów, które wiedzę tę rozniosły po szerokim świecie. Pierogi są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju). Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości i praktyki. Pierożki Jiaozi
Smakowity Blog KulinarnyDziś na tapecie kurczak słodko-kwaśny rodem z popularnego „Chińczyka”, czyli baru wietnamskiego. Oczywiście w wersji domowej – bez glutaminianu sodu i innych nieznanych, niepożądanych dodatków. I rzecz jasna znacznie smaczniejszy! Taki kurczak to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, ponieważ danie jest lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nie musimy kupować sosu w słoiku(...)tyle ile potrzebował dusić się sos. Resztki kurczaka świetnie sprawdziły się jako obiad do pracy. Zapakowane w weck można łatwo odgrzać. Post Kurczak słodko-kwaśny (a’la chińczyk) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuprzychodzi do mnie Jingyao - moja chińska kumpela - i marudzi mi, że zbliża się jedno z najważniejszych chińskich świąt: Święto Środka Jesieni. A w to święto Chińczycy się zajadają takimi specjalnymi ciastkami, a ona nie ma tych ciastek, bo w Polsce się kupić nie da. No i co ona ma zrobić? Bo przecież jak jest święto to i ciastka(...)miałem czarnego sezamu więc użyłem białego. Pieczemy przez około 20 minut w 190 stopniach - do zrumienienia. Uuufff, nieco skomplikowana sprawa, ale jeśli odwiedzą was kiedyś Chińczycy w czasie Święta Środka Jesieni to możecie ich tymi ciastkami zaskoczyć :) A jeżeli ktoś naprawdę będzie chciał zrobić te ciastka z żółtkiem w środku to niech da znać, postaram się przetłumaczyć co trzeba
Marder&Marder Manufacturekuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła. Kuchnia chińska, wbrew temu co moglibyście sądzić o niej na podstawie tak ukochanych przez Polaków "chińczyków", to jedna z najzdrowszych kuchni świata . Nie ma ona za wiele wspólnego z zawiesistymi sosami niewiadomego pochodzenia, które znamy z polskich barów, przybierających niebezpiecznie fluorescencyjne kolory. Przyznam od razu(...)książka Goka Wana , którego może znacie z programu How to Look Good Naked. Dzięki niemu poznałam trochę lepiej smaki i podstawy kuchni chińskiej i dowiedziałam się, że bary typu "chińczyk" w Wielkiej Brytanii, podobnie jak u nas kreują trochę fałszywy obraz chińskiej kuchni. Co przyda się w tym miesiącu? Po pierwsze należy uzbroić się w podstawowe sosy: sos sojowy jasny
W kuchni wieczorem