bardzo proste w wykonaniu, dobrze jednak jak ciasto odpocznie 24 godziny i wtedy można już je piec :) Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, 4 żółtka, 2 białka jaja, 170 g miodu, 3/4 szklanki cukru, 120 g masła, 2 łyżki kakao, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, 1,5 łyżeczki sody, 2 łyżeczki przyprawy do piernika. Przygotowanie: W jednej misce(...)kakao. Miód podgrzewamy z przyprawą i miodem, aż do rozpuszczenia się masła. W kubeczku mieszamy sodę ze śmietaną i odstawiamy, aż zwiększy objętość. W drugiej misce ubijamy białka jaja z cukrem (stopniowo dodajemy). Gdy białka są ubite na sztywną pianę to dodajemy pojedynczo żółtka. Wlewamy jajka do mąki. Dodajemy ostudzony miód- może być letni, ale nie gorący. Na końcu
Aga w kuchnipudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko i dwa żółtka, śmietanę i zagniatamy. Jeśli po wyrobieniu ciasto wyszło za rzadkie i bardzo lepi się do rąk, dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę śmietany i znowu(...)godzinę w ciepłym miejscu do podrośnięcia (lub w piekarniku rozgrzanym do 50⁰C). Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Struclę smarujemy z wierchu słodkim mlekiem lub śmietaną lub roztrzepanym jajkiem i pieczemy na środkowej półce przez 45-55minut. Jeśli za bardzo się rumieni- kładziemy luźno kawałek folii aluminiowej. Sprawdźcie patyczkiem czy ciasto już gotowe. DEKORACJA Po upieczeniu ciasto studzimy
Karo in the Kitchenwłoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 małe jajko 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 100 g masła Masa makowa: 500 g zmielonego maku 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu(...)suszonych daktyli 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku) 250 g serka mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 4 duże jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek) skórka starta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę
Oryginalny smakciasto. Jednak smak wynagradza te trudy i zawsze się wraca i robi kolejne. Jeśli macie ochotę na pierogi tradycyjne to zapraszam tutaj Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka + 1 jajko do smarowania pierogów 3/4 szklanki mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Farsz 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek(...)Zaczynamy od przygotowania rozczynu .Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ciepłe mleko, sól , wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką
O kuchni z uczuciemłyżeczki zalać wrzącą wodą -200 ml i kubeczek barszczu już gotowy.. 350 g letniego mleka 60 g roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz(...)smaku olej do smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia Grzyby namoczyć,następnie ugotować , odcedzić i pokroić.Kapustę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.Cebulę pokroić i zeszklić na oleju do miękkości.Dodać bułkę tartą i d oprawić do smaku. Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać
Moje domowe kucharzenieskładniki na masę makową: 500 g maku 100 g masła 2 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie: bakalie, aromat migdałowy wykonanie: Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Odsączamy z wody i przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę. Masło roztapiamy i wlewamy do zmielonego maku. Jajka wbijamy do naczynia(...)oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe: 60 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 500 g mąki 250 g masła 100 g cukru pudru 2 całe jaja 2 żółtka szczypta soli wykonanie: Drożdże mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz szczyptą soli, dodajemy masło i dokładnie siekamy
Domowy Smak Jedzeniapieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 250 ml letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do pomalowania pierogów przed pieczeniem: 1 jajko do posypania: czarnuszka lub kminek Link do filmu z przygotowania: Pierogi pieczone z kapustą(...)chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajko + żółtko, mleko i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję olej i mieszam jeszcze przez chwilę aby olej wchłoną się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany
Uwaga Babcia Gotujeksiążki to propozycje na najważniejszy posiłek dnia - propozycje śniadaniowe! Znajdziemy tu różnorodne przepisy - zarówno dla tych, którzy wolą coś lekkiego, jak i dla tych, którzy preferują konkretniejsze rozpoczęcie dnia! Jajka sadzone z fasolką, pomidorkami i tostami z ricottą, magiczne jajko w koszulce z tostem z ziarnami i pastą z awokado czy jedwabisty omlet ze szpinakiem, pomidorem, parmezanem i żytnim tostem(...)śniadaniowe szklaneczki wypełnione owocami, orzechowym mlekiem i nasionkami chia, znajdziemy też przepis na proteinową owsiankę z nasionami, orzechami i komosą ryżową! Są pyszne zupy owocowe, niesamowite gofry z harissą, jajkiem sadzonym, z sezamem i surówką z marchewki czy owsiane batoniki z nasionami, owocami i przyprawami! Są i pyszne wrapy, jogurty, placuszki, kilka propozycji na jajecznicę, tortilla z warzywami z patelni
Plate of JoySkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 1 całe jajko 1/2 do 3/4 łyżeczki soli ziołowej Dodatkowo: (dekoracja krakesrów) sól ziołowa 1 jajko - roztrzepać Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać sól ziołową - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać(...)nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać dowolne kształty. Każdy krakers za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać solą ziołową.Wychodzi około 50-60 sztuk. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Na złoty kolor
Ciastka - domowe słodkościbyć inny alkohol) 3 łyżki wody, ostudzonej Masa serowa; 1 kg. twarogu dwukrotnie mielonego budyń waniliowy 1/3 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru pudru 4 żółtka jaj 4 białka jaj 20 dag masła Dodatkowo; kakao do posypania Przygotowanie; Jajka ucieramy z cukrem i kakao, dodajemy przyprawy, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przekładamy
Radość kipiąca uśmiechem.niezwykle smakowite. Może to i dobrze, że można je robić tuż przed Świętami, bo inaczej mogłyby ich nie doczekać... :-) SKŁADNIKI: - ok. 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka miodu - 4 jaja - 1/2 kostki masła - 3/4 szklanki(...)cukru brązowego - 2/3 szklanki piwa - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo
Wielopokoleniowoteż mógłby być problem z jego dopieczeniem. Keks Składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 150g drobnego cukru do wypieków (może być też kryształ) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g różnorodnych bakalii (u mnie: po 40g migdałów, suszonych moreli i daktyli, rodzynek, po 30g orzechów włoskich i laskowych, 80g kandyzowanych skórek owocowych(...)wszystkie bakalie (poza kandyzowanymi skórkami) pokroić na średniej wielkości kawałki (wielkość według gustu) - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym ucierając, aż jajko wrobi się w masę - masa maślana przy łączeniu się z jajkami może wyglądać na zwarzoną, wystarczy od razu dodać kilka łyżek mąki i zmiksować
Smakołyki Berenikicynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kakao 3 łyżki wiórek kokosowych Kresto pół szklanki maku mielonego BackMit 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 3 jaja 4 łyżki powideł śliwkowych orzechy włoskie ile chcesz rodzynki jumbo Kresto ile chcesz, ja zużyłam rodzynki(...)piernika i do pierniczków...ale o pierniczkach... w następnym poście ... Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą , makiem, kokosem oraz kakao. Następnie wsyp cukier. Wszystkie składniki suche zmiksować z mokrymi- mlekiem, jajami i olejem. Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego
Z Kuchni Do Kuchniznajdziecie TUTAJ Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki - przepis: Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej + 2,5 szklanki wody 4 dojrzałe i słodkie banany 2 łyżki oleju 4 jaja 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli (do gotowania kaszy) Przygotowanie: Kaszą jaglaną gotujemy do miękkości wg. przepisu na opakowaniu. Ja zazwyczaj(...)dodaję trochę soli i gotuję pod przykryciem przez ok. 20 min, aż zmięknie całkowicie. Po tym odstawiamy do przestudzenia. W osobnej misie rozgniatamy banany na puree. Powstałe puree i jaja dodajemy do ostudzonej kaszy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli banany nie są słodkie, to radzę dodać 2 łyżki miodu (ja nie dodawałem). Ja używam do połączenia składników jedynie łyżki
Kuchnia Łukaszajaja ekologiczne z Frisco 2 żółtka 100 gram masła pociętego w kostkę Cytryny umyć i otrzeć skórkę na drobnych oczkach. Wyciśnij sok z cytryn. Roztrzep krótko jaja, żółtka i cukier. Na małym ogniu zacznij podgrzewać mieszaninę cały czas mieszając. Kiedy zacznie robić się budyniowej konsystencji dodaj sok z cytryn, skórkę i masło. Mieszaj aż zacznie "bulgotać
AZgotuj!