jajko - 22300 przepisów (strona:69/1487)

Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 173

sztuk): 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 4 lekko czubate łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g stopionego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 1 żółtko (w temperaturze pokojowej) szczypta soli Nadzienie: 2 budynie truskawkowe (może być też budyń malinowy) 700 ml mleka Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka cukier perłowy (opcjonalnie) Wykonanie(...)czubatą łyżkę mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut). Gdy drożdże wyrosną wlewamy je do mąki, dodajemy stopione (jeszcze ciepłe masło), cukry, jajka, żółtko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy budyń

MyCookBook.pl
Pączki (wersja II) 137

wykonanie, trochę mniejsza ilość pączków mi wyszła niż z przepisu babci, ale smaczne i rozeszły się jeszcze ciepłe.   Składniki: (około 30 sztuk) 1 kg mąki 4 żółtka 2 jaja cukier waniliowy 115 g cukru 42 drożdży 500 ml mleka 100 g masła 2 łyżki spirytusu zapach waniliowy szczypta soli marmolada lub powidła olej do smażenia Masło rozpuścić(...)dwoma łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Mąkę przesiać do dużej miski ze szczyptą soli, dodać rozrobione drożdże i odstawić do wyrośnięcia drożdży. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka, jaja, zapach, cukier, cukier waniliowy oraz stopniowo dodajemy letnie mleko. Zarabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy ostudzone masło. Wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i będzie odchodzić od ścianek miski. Posypujemy

talerz przyjemności
Torcik Pavlova z Lemon curdem 193

Moje Wypieki , z modyfikacjami (dałam o połowę mniej cukru, dałam dodatkowo 200 g śmietany 18%). Składniki na dużą bezę o średnicy 30 cm: 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka(...)kremu dodać śmietanę, wymieszać. Smacznego! Torcik Pavlova z Lemon curdem Torcik Pavlova z Lemon curdem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej skórka z 3 cytryn sok z 3 cytryn 2 jajka rozmiar L 2 żółtka rozmiar

moj przepis na
Sękate - czekoladowe ciasto z pijaną wiśnią 205

wiśnią z nalewki (oczywiście możecie je pominąć jeśli nie macie w swoich zapasach, lub ciasto będą jadły maluchy albo użyć wiśni z kompotu)   Składniki: 4 szkl. mąki 4 jaja 1 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru  2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody(...)łyżeczka cynamonu 3 jabłka 3-4 łyżki wydrylowanych wiśni (użyłam z nalewki, ale mogą być też świeże lub z kompotu) 20 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek Miksujemy jaja z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy olej i wymieszane ze sobą mąkę, sodę, kakao i cynamon. Mieszamy całość, wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka, wiśnie, orzechy i rodzynki. Po wymieszaniu

Cynamonowe szczęście
milosc na talerzu 175

Składniki na budyń: 1/2 litra mleka 3 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,  1/2 laski wanilii --niekoniecznie 2 żółtka jaj(...)łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka masła, Wykonanie 2/3 mleka podgrzewać w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Resztę mleka wymieszać z cukrem, roztrzepanymi żółtkami jaj oraz mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka  wlać powoli resztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, na gładko.Gdy budyń zgęstnieje, powoli zagotować i zestawić  z ognia.Posypa

w mojej kuchni
Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe 237

czwartek wyszły wilgotne i moooooocno czekoladowe :3 Kwaskowy dżemik w środku dodaje im tylko uroku ;)   Składniki: 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego 1 szklanka kakao (niesłodzonego) 10 jaj 1 szklanka mleka kokosowego (pół na pół ze śmietanką kokosową) ¾ szklanki erytrolu 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki kokosowej Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy Opcjonalnie: dżem bez cukru(...)jeśli ich używamy. Gdy masa będzie jednolita cienkim strumieniem dolewamy do niej olej z kakao, ciągle miksując. UWAGA żeby olej nie był zbyt gorący, inaczej mogą nam się ściąć jaja i będziemy mieli jajecznicę zamiast deseru ;) Do połączonej czekoladowej masy dosypujemy partiamy (na około 3 razy) mąkę kokosową i miksujemy, aż wszystko się połączy. I masę na babeczki

Jak gotować i nie zwariować
Łososiowo- chrzanowa pasta kanapkowa 188

akurat rybna nie jestem :) Tutaj tego łososia zbyt mocno nie czuć, a chrzan dodatkowo robi swoją robotę, więc zajadałam się nią bez kręcenia nosem. Składniki: 6 ugotowanych żółtek jaj 1 łyżka(...)chrzanu tartego ostrego 100g wędzonego łososia 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy stołowej 3 duże rzodkiewki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku ewentualnie- drobno posiekane białka jaj Sposób przygotowania: Ugotowane żółtka przepuszczamy przez sitko. Dodajemy tarty chrzan, drobno posiekanego wędzonego łososia, posiekaną rzodkiewkę oraz pietruszkę. Mieszamy wraz z musztardą i majonezem, doprawiamy do smaku (użyłam tylko

Kuchnia w czekoladzie
Muffiny czekoladowe 161

dodaje się mokre i miesza się jedynie kilka razy trzepaczką. Drobne grudki w muffinkach, to znak jakości :D Muffiny czekoladowe - przepis: Składniki na ok. 22-24 muffiny: 4 średnie jaja 1 szklanka mleka 150 g masła 2 szklanki mąki pszennej (340 g) 1/2 szklanki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru szczypta soli(...)czarnej czekolady 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie) Ps. Ja robiłem z połowy przepisu, więc nie dziwcie się małym ilościom składników na zdjęciach :D Przygotowanie: W mniejszej misie łączymy jaja, mleko, roztopione i przestudzone masło i ubijamy trzepaczką do połączenia się składników. W dużej misie łączymy, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, sól i jeżeli woli płatki chilli (radzę

Kuchnia Łukasza
Bezglutenowe oponki serowe 208

grubości około 2-3 cm: 500 g rozgniecionego widelcem sera białego twarogowego 300-500 g mąki (u mnie pół na pół jaglana i ryżowa) (ilość mąki zależy o wielkości jaj i wilgotności sera) 2 żółtka 2 jajka 5 łyżek cukru skórka otarta z 2 cytryn 2 łyżki soku z cytryny (u mnie sok z 1 połówki cytryny) 1 łyżeczka(...)listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g rozgniecionego widelcem sera białego twarogowego 300-500 g mąki (u mnie pół na pół jaglana i ryżowa) (ilość mąki zależy o wielkości jaj i wilgotności sera) 2 żółtka 2 jajka 5 łyżek cukru skórka otarta z 2 cytryn 2 łyżki soku z cytryny (u mnie sok z 1 połówki cytryny) 1 łyżeczka

moj przepis na
Ciasto marchewkowe 174

łyżeczki proszku do pieczenia, - cynamon, gałka muszkatołowa, imbir. Sposób przygotowania 1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę z dodatkiem miodu. 2. Do białek dodajemy żółtka. 3. Do jaj dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, wiórki kokosowe, drobno starte marchewki, pokrojonego w kostkę ananasa i olej. 4. Ciasto doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. 5. Ciasto przelewamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pączki na piwnym cieście, szybko i łatwo 575

łyżeczką cukru w letnim mleku, odstawić na 10-12 minut aby drożdże rozpoczęły fermentację. 2. Jaja z żółtkami ubić na jednolitą masę. Do suchych składników dodajemy drożdże, jaja, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba to podsypujemy mąką. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy szczelnie natłuszczoną folią spożywczą

Apetyczna babeczka
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą 385

niczym tort, pyszna masa z mleka w proszku i serków homogenizowanych tylko dopełnia smaku a warstwa czekoladowa to kropka nad „i”    Godne polecenia. Składniki: Ciasto porzeczkowe: 6 jaj ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1 płaska łyżeczka sody 1  łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 łyżek(...)kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia

Wanilia i Kardamon
Ciasto gruszkowio- imbirowe na mące ryżowej ( ciasto bezglutenowe) 181

szklanka oleju cukier waniliowy  2 łyżki startego imbiru pół szklanki ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszka pocięta w kosteczkę  pół łyżeczki cynamonu  Jaja ucieram z ksylitolem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, imbir i cynamon. Wlewam olej i miksuję do połączenia się składników. Na koniec dodaję gruszki i mieszam łyżką. Przekładam formy

AZgotuj!
Frittata mediterranea po mojemu 135

rozpychała się frittata mediterranea. Tworzona na tysiące sposobów, z tego co się miało pod ręką, ważne aby przy spożywaniu, była zimna , a i robiła się szybciuśko! Składniki 4 jaja od szczęśliwych i wolnych kur garść szpinaku lub jak u mnie dziś garść roszponki owczy sycylijski ser-pecorino,a u mnie dziś feta (choć według mojego skromnego zdania i intuicji(...)dyni  Symbio olej kokosowy do smażenia- cwany olej , który nie dymi i nic na nim nie przywiera tatar z łososia, szybko i przyjemnie- otwierasz opakowanie i wszystko gotowe! Jaja zmiksowałam z odrobinką soli, rozgrzałam olej kokosowy na patelni. Wylałam masę jajeczną, wsypałam pokrojone pomidorki koktajlowe. Dołożyłam na szybko roszponkę i tatar z łososia. I szybko

Z Kuchni Do Kuchni
Pierniczki z orzechami 149

niezwykle smakowite. Może to i dobrze, że można je robić tuż przed Świętami, bo inaczej mogłyby ich nie doczekać... :-) SKŁADNIKI: - ok. 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka miodu - 4 jaja - 1/2 kostki masła - 3/4 szklanki(...)cukru brązowego - 2/3 szklanki piwa - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i  proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo

Wielopokoleniowo