pokrojone masło. W rozpuszczonym maśle roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady. Do miski wbijamy jaja, dodajemy oba rodzaje cukru, szczyptę soli i ubijamy na jasną i sztywną masę. Do obitych jaj dodajemy masę czekoladową, mieszając powoli szpatułką. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ciasta czekoladowego i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz posiekane
Jacob TastesSkładniki (na 1 porcję) - ½ awokado (ok. 70g), - jajko (ok. 60g), - garść roszponki (ok. 20g), - 4 pomidorki koktajlowe (ok. 80g). Sposób przygotowania 1. U mieszczamy żółtko jaja w e wgłębieniu awokado (najlepiej łyżką). Uzupełniamy pozostałym białkiem(...)Awokado pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 min. 3. Pieczone awokado podajemy z roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Pieczone awokado jest bogate w: - lecytynę (pochodzące z jaja), która wspomaga układ nerwowy, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 230 g Energia: 197,7 kcal
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachtarty był nieziemski ;-) U mnie forma o średnicy 29 cm, ale może być mniejsza. SKŁADNIKI Na kruchy spód 260 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka) 125 g masła 1 jajko szczypta soli 1 łyżka wody Na nadzienie 2 jajka 200 ml śmietany 30 % 125 g sera żółtego 1 camembert 1 por 100 g szynki (u mnie sopocka) 100 g szpinaku(...)mnie mrożony) 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne, posiekane nożem masło, sól, jajko, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty podwijając boki do góry. Włożyć ponownie na 10 minut
Passions hobbies lifecukru 2 jaja ekologiczne 2 żółtka 100 gram masła pociętego w kostkę Wyciśnij sok z grapefruita. Odcedź przez sitko ( mój sok miał mnóstwo maleńkich pestek) Roztrzep krótko jaja, żółtka i cukier. Na małym ogniu zacznij podgrzewać mieszaninę cały czas mieszając. Kiedy zacznie robić się budyniowej konsystencji dodaj sok i masło. Mieszaj, aż zacznie "bulgotać" cały czas
AZgotuj!Ryba delikatna pieczona o cytrynowym smaku i aromacie, zapiekana z jajkami. Danie szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy. Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby. Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis. Polecam również bardzo(...)smaczną rybę po genueńsku . Składniki 900 g filetu z mintaja 1 trawa cytrynowa 3 łyżki oliwy 3 jajka 1/2 czerwonej papryki 100 ml wywaru warzywnego 2 ząbki czosnku 1 szczypta płatków chilli koperek sól pieprz Rybę pokroić w kawałki i oprószyć ją solą i pieprzem, a następnie ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym. Czosnek i trawę cytrynową pokroić
O kuchni z uczuciemzależy jaki rodzaj pieczywa wybierzecie. Ilość poszczególnych składników - to również Wasz indywidualny wybór. (2 kanapki) 2 bułki lub 4 kromki chleba 4 plastry wędzonego boczku (może być szynka) 1 jajko (*) 2 pieczarki 40g żółtego sera Dodatkowo: ulubiony sos (ja użyłam tatarskiego od Develey ) W kromkach chleba/bułek zrobić wgłębienia (**) (tak jak na poniższych zdjęciach). Na dwóch kromkach kolejno(...)ułożyć (warstwami): boczek, jajko, pieczarki, starty ser. Kanapki przykryć pozostałymi kromkami i zawinąć (pojedynczo) w folię aluminiową. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco z ulubionym sosem. (*) Możecie wbić 1 jajko na 1 kanapkę. Moje kromki były niewielkie, więc całe jajko by wypłynęło. Delikatnie podzieliłam je na dwie kanapki. (**) W kromkach można wyciąć otwory, które
Di gotujesody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 80 g czekolady, min. 70% kakao 100 g kremowego serka typu Philadelphia 100 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka likieru pomarańczowego ( Cointreau ) 180 ml wody Trufle czekoladowe: 120 g czekolady, min. 70% kakao 60 ml kremówki 36 % 30 g masła 1 łyżka(...)cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego ( Cointreau ) kakao Krem cytrynowy z lemon curd : 2 cytryny eko 80 g cukru 50 g masła 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka żelatyny 150 ml śmietany kremówki 36% Krem czekoladowy (ganache): 250 g czekolady, min. 70% kakao 100 ml kremówki 36% Polewa: 150 g czekolady, min. 70% kakao 150 g masła
Food Squareczekoladę z dzieciństwa :) Masę serową zrobiłam w dwóch wariantach smakowych i przełożyłam nią kakaowy biszkopt. W okresie letnim warto wpleść w masy sezonowe owoce, np truskawki :D BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku od pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego SERNIK GOTOWANY: 1 kg twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 200g(...)masła 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50g czekolady gorzkiej Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższe i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną
https:KKuchniaMniamkilka lat i jest niezawodny, a mój mąż powtarza, że są lepsze niż te ze sklepu. Składniki: 5 dag drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżka soli 5 dag margaryny 3 łyżki oleju 1 kg cebuli Sposób przygotowania: W 0,5 szklanki ciepłego mleka rozkruszyć drożdże dodać cukier i dwie(...)łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić margarynę i dodać pozostałe mleko. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko z margaryną, sól oraz jajko roztrzepane za pomocą widelca (zostawić ok. 1 łyżkę jajka do posmarowania ciasta).Ciasto zagnieść jak na makaron, w razie potrzeby dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. W tym czasie przygotować cebulę. Obraną kroimy
Cukiernia PychotkiZwykła, tradycyjna pasta jajeczna wzbogacona o dodatek chrupiącej prażonej cebulki. Tani i zawsze lubiane smarowidło do chrupiącego pieczywa. Składniki: 6 jajek łyżka majonezu łyżka chrzanu 3-4 łyżki prażonej cebulki pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Rozgnieść widelcem (jeśli ktoś woli bardziej kremowe pasty to może jajka zmiksować blenderem). Dodać majonez, chrzan i przyprawić pieprzem(...)końcu wmieszać cebulkę. Pasta dobrze smakuje podana z dodatkiem pomidora, który przełamie mdły smak jajek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadzisiejsza intensywnie zielona propozycja to ciastka z kruchego ciasta z pastą groszkową. Ciasteczka: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 125 g margaryny 1 żółtko z jajka L 1 łyżeczka soli Pasta: 2 jajka 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1. Składniki na ciasto przekładamy(...)cienko i małym kieliszkiem wykrawamy koła. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każde ciasteczko nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 2. Jajka gotujemy na twardo. 3. Groszek odsączamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, pozostałe miksujemy wraz z jajkami, majonezem, solą i pieprzem. 4. Tak przygotowaną pastę wykładamy na ciasteczka. Posypujemy czerwoną
Szefowa kuchnilodówce. Mięciutkie, pysznie cynamonowe... boskie! Zapraszam na fotorelacje i po przepis. Wszystko poniżej :) Drożdżowe serca z cynamonem ciasto: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży jajko 260 ml ciepłego mleka 50 g cukru szczypta soli 50 g masła nadzienie: 50 g roztopionego masła 2 czubate łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru w perełkach lub grubej rafinady rozbełtane(...)jajko do posmarowania Do miski wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy jajko, cukier i sól. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy aż składniki się połączą. Następnie podajemy po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Miskę przykrywamy i zostawiamy na 1 h. Masło rozpuszczamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zawijamy z dwóch stron
Dzieje kuchennej Wiewiórydość szybkim czasie a dzieci i pozostali domownicy będę bardzo zadowoleni i ucieszeni. Składniki: 1 kg mąki pszennej 250 g rozpuszczonego, letniego masła 50 g świeżych drożdży 2 jajka 200 g cukru kryształu 500 ml letniego mleka szczypta soli Dodatkowo: 1 słoiczek konfitury (kostki czekolady bądź nutelli) jajko do posmarowania cukier puder do posypania Mleko podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy drożdże(...)zasypujemy cukrem i 5 łyżkami mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien zacząć się pienić. Do rozczynu dodajemy resztę mąki, jajka, rozpuszczone, letnie masło, szczyptę soli. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zagniatamy na oprószonym mąką blacie. Dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą z części na prostokąt, około
Made By Mom And Sonniepotrzebnych składników. Składniki: 1,5 szkl mleka 55 g masła 650 g mąki pszennej typ 500 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru kokosowego 1 łyżeczka soli 1 jajko Do posmarowania 1 jajko 1 łyżka mleka złoty i czarny sezam Przygotowanie: Pół szklanki mleka podgrzać dodać łyżeczkę cukru kokosowego, drożdże, wymieszać i pozostawić żeby zrobił się zaczyn. Do misy(...)miksera przesiać mąkę dodać sól, resztę cukru, jajko, wyrośnięty zaczyn i zacząć miksować na wolnych obrotach. Resztę mleka z masłem podgrzać, letnie wlewać wolnym strumieniem do ciasta i zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę, kilka razy zagnieść i podzielić na 10 części. Uformować bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Ala piecze i gotujespore garście jarmużu 2 średnie cebule 4-5 większych ząbków czosnku sól do smaku 1 niewielka papryczka chili około 50 ml oliwy z oliwek (lub dobrego oleju) 2 jajka dodatkowo do panierowania: 1 jajko płatki owsiane olej do smażenia Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Przestudzić i zmiksować w malakserze lub rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Jarmuż(...)gniazdo nasienne i posiekać ją. Na 3-4 łyżkach oliwy zeszklić cebulę i czosnek, dodać jarmuż i papryczkę, przesmażyć krótko. Wszystko dodać dodać do soczewicy, przyprawić solą, dodać jajka, oliwę i wymieszać. Powinna powstać dość gęsta masa. Formować w dłoniach kotleciki, panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Codzienna kuchnia niecodzienna