się świetnie, polecam ten krem do dekoracji, niby maślany a jednak inny, lżejszy, bardziej puszysty. Biszkopty oraz mus owocowy warto przygotować dzień wcześniej. Składniki na dwa biszkopty: Biszkopt: 10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się(...)więcej kawałków. W sumie tort jest na około 30-40 os. Smacznego! Tort ombre Tort ombre Tort ombre Tort ombre listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać
moj przepis naprzesłodzony. Frużelinę i bezę można przygotować dzień wcześniej. Luźna inspiracja Moje Wypieki Składniki na dwa blaty o średnicy 15 i 20 cm: 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* koniecznie w temperaturze pokojowej 360 gr cukru drobnego 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi, jeden 15 cm, drugi 20 cm (odrysować(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody 275 gr białek (z 7 dużych jaj)* 360 gr cukru drobnego 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej'; document.write
moj przepis nablogu jest przepis na jagodzianki , ale w wersji z jeżynami, tamta wersja może być wegańska, bo jest prawie bez jaj i na oleju, ta wersja ma dużo jaj i masła, ale dla nas jest smaczniejsza. Składniki na 17 dużych jagodzianek: 500 gr mąki tortowej (u mnie z Lidla) 250 ml mleka u mnie sojowe 5 żółtek (z jajek
moj przepis nabiszkoptów (około 160 gr) 150 gr musu porzeczkowego Biszkopty zmielić na piasek, wymieszać z musem. Wyłożyć na stężałą masę malinową, wyrównać. Składniki na piankę porzeczkową: 4 białka z dużych jaj (około 160 gr białek) 280 gr cukru drobnego (240 gr do syropu porzeczkowego, 40 do białek) 100 gr musu porzeczkowego (najlepiej bez cukru) barwnik różowy – niekoniecznie Do garnuszka(...)czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Składniki na biszkopt porzeczkowy: 1 opakowanie biszkoptów (około 160 gr) 150 gr musu porzeczkowego Składniki na piankę porzeczkową: 4 białka z dużych jaj (około 160 gr białek) 280 gr cukru drobnego (240 gr do syropu porzeczkowego, 40 do białek) 100 gr musu porzeczkowego (najlepiej bez cukru) barwnik różowy i fioletowy - niekoniecznie'; document.write
moj przepis napieca :) SKŁADNIKI Na ciasto: 700 g mąki pszennej 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 21 g drożdży instant (lub drugie tyle świeżych) 100 g masła 400 ml mleka 1 jajko Na nadzienie: 100 g masła 100 g brązowego cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu kilka kropelek aromatu waniliowego Dodatkowo 1 jajko do posmarowania PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy ciasto- mieszamy w misce(...)mąkę, cukier, sól oraz drożdże. Masło roztapiamy i mieszamy z mlekiem i jajkiem. Wlewamy wszystko stopniowo do mąki i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i każdą część wyrabiamy (oprószamy ręce i ciasto mąką). Gdy będzie gładkie i elastyczne - robimy dwie kule, które przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy nadzienie
Moje Kuchenne Rewelacjeprzyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku marchewka pół pietruszki mały kawałek pora cebula ząbek czosnku 2 świeże kajzerki + mleko do ich namoczenia 3 średnie jaja przyprawy do całości masy: 1 i 1/3 łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu łyżeczka majeranku 1. Wieprzowinę kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy(...)nadmiar płynu. 6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach. 7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach. 8. W dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy
NA MOIM TALERZUweekendu ciut się nazbiera . Kur jeszcze nie mam , a do kosza wywalać nie znoszę , więc wymyśliłam czerstwiaczki. Czerstwiaczki to szybkie i bardzo smaczne zapiekanki , z czerstwego chlebka , kiełbasy i jaja , czasem cebulki lub sera ..pychotka . Moje dzieciory uwielbiają czerstwiaczki i nawet nie wiedzą , zapewne co jedzą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : kilka kromek czerstwego(...)chlebowy koszyczek . Posypujemy go delikatnie czosnkiem granulowanym i odrobinką soli . Do środka chlebowego koszyczka wkładamy zrumienioną-usmażoną, cebulkę ( może być gorąca nie przeszkadza ) , podsmażony kawałek kiełbasy i wbijamy surowe jajo . Solimy , pieprzymy i na czubku – na jaju układamy jeszcze jeden ,plaster kiełbaski i całość posypujemy startym serem . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 10-15 minut
Ogrodnik w podróżyrobi. Składniki: około 1kg mąki (zależy od typu, i jaj - duże/małe) 400g miodu 150 g cukru 250 g margaryny / ja użyłam tej z dodatkiem wanilii 2 jaja 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 2 przyprawy Prymat po 20g w środku Przygotowanie: Miód, margarynę i cukier rozpuść i ostudź . Dodaj resztę składników , zagnieć ciasto i odstaw
Kuchcikowoasi...Kawałek mnienaleśniki; 300 ml wody 300 ml mleka 1 jajko mąka sól cukier nadzienie; 1 kg ziemniaków 0,5 kg białego sera (twaróg) 1 jajko sól pieprz 2 cebule tłuszcz do smażenia. Ziemniaki ugotować, wystudzić. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać do ziemniaków, ser rozkruszyć, dodać jajko, i przyprawy do smaku. wymieszać dobrze ręką. Mleko i wodę rozmieszać(...)jajkiem, dodać łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, następnie dodać mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej lekko gęstniejącej śmietanki (proste naleśnikowe) Usmażyć naleśniki smarując tłuszczem patelnię, Można użyć kawałka słoninki. Naleśniki nadziać ruskim nadzieniem. zwinąć w kopertę lub w rulonik. Przed podaniem odsmażyć i polać śmietaną
Gotowanie jest łatwerozpływającym się w ustach. Mniam <3 Przepis stworzony na podstawie klasycznej karpatki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 100 g masła szczypta soli 7 całych jajek 9 g proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu Składniki na krem: 1 l mleka 2 całe jajka 4 żółtka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru(...)wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i odejdzie od ścianek garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekładamy misy miksera i zaczynamy ubijać. Dodajemy stopniowo jajka, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon. Ciasto rozdzielamy na dwie części. Wykładamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm , wyrównujemy i pieczemy
My Culinary Artwlewamy olej, wkładamy cebulę oraz płucka, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wszystkie składniki smażymy. Usmażone płucka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajo, przyprawiamy do smaku. składniki na ciasto: ok. 560 g mąki 190 g wody 2 jaja 20 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy
Domowy Smak Jedzeniamasła skórka otarta z 1 pomarańczy Nadzienie: 10 dkg masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub ulubionych przypraw korzennych białko jaja Oraz rozmącone jajko do posmarowania bułeczek Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z łyżeczką cukru, szczyptą soli, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawić do podrośnięcia na ok. 15 minut(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić objętość. W tym czasie przygotować nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem, kakao i przyprawami. Dodać białko jaja i dokładnie zmiksować. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat. Uformować kulę. Podzielić na 12 części. Każdą rozwałkować na cienki podłużny placek (owal). Na całą powierzchnię nałożyć cienką warstwę
Maślane ciasteczkocieście czekoladowym. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady (lub 1 gorzka, 1 mleczna) 200 g masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 6-8 małych gruszek (średnio miękkich, najlepiej "pera rocha) Przygotowanie: Czekoladę oraz masło topimy razem w rondelku. Robimy to na wolnym ogniu. Jajka ubijamy za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier(...)wsadziłam po prostu do TEGO ciasta, nie posypałam tylko migdałami. 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 1 kostka masła (200 g) 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g niełuskanych migdałów W mikrofalówce ( na 60 % mocy) roztopiłam masło z czekoladą wcześniej połamaną na kostki. Jajka ubiłam (w robocie kuchennym), dodając stopniowo cukier
bistro mamaFARSZ : ********************** 20 dag.suszonych grzybów 2 - 3 cebule 2 łyżki masła 2 płaty śledzia 2 jaja szczypta soli i pieprzu CIASTO : ************************ 2 szkl.mąki 2 jaja ciepła woda 2 łyżki bułki tartej do polania ************************************** Grzyby dobrze wypłukać , Ugotować na miękko i drobno posiekać . Podsmażamy grzyby na maśle z drobno pokrojoną i sparzoną wrzątkiem cebulą.Studzimy.Łączymy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki