zieloną masą śmietanową ..mniam...polecam na święta i nie tylko. 2 szkl. mąki ¾ szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. mleka 1 rozbełtane jajko ½ kostki margaryny roztopionej i ostudzonej dowolne bakalie [ u mnie śliwka kalifornijska, rodzynki królowej i suszone owoce Helio ] Sypkie składniki w jednej misce,a mokre w drugiej.Do sypkich dodać mokre
Moje domowe kucharzenieznikają ;) W ramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie :) Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami Biszkopt: 3 duże jajka 1/3 szklanki ksylitolu 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/5 szklanki gorącej wody szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, dodać ksylitol i ubijać jeszcze przez
FitKottrafiłaś/eś, bo oto poleca się piernik w wersji fit. W zasadzie to powinien nosić nazwę bez-piernik, bo jest bezglutenowy, bez dodatku cukru, bez mleka i bez jajek, jednym słowem bez alergenów i bez wyrzutów sumienia :) Piernik jest pyszny - niezwykle aromatyczny i wilgotny dzięki dodatkowi cukinii i marchewki. Polecam! Składniki (na formę 24x24 cm): pół niedużej cukinii
Domowa Cookierenka Agimoim domu rodzinnym często ratowaliśmy się jajecznicą, gdy naprawdę zależało nam na czasie, a chcieliśmy zjeść coś pożywnego i smacznego. Najczęściej przygotowywaliśmy tę z przesmażoną do miękkości cebulką - mniam! Jajka na długo pozostawiają nasz organizm syty, a przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15-20 minut. My z Dominikiem też często decydujemy się na tę potrawę, ale gdy mamy pod ręką kiełbaskę
Cooking Monsterśliwkami?! Co Wy na to? Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami 300 g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka 200 ml jogurtu greckiego (można użyć naturalnego lub śmietany) 100 ml oleju słonecznikowego (Julianna używa kokosowego) 1,5 szklanki jagód Kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 2/3 szklanki mąki Ciasto
sierotka maRysia w kuchnioberży Bażanciarnia. Flamiche to potrawa słynna na pograniczu francusko-belgijskim, wg legendy jej powstanie związane jest z niefortunną wywrotką żony farmera podczas transportu produktów z farmy na ryneczek. Jajka, ser oraz śmietana w jej koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono
Nerds Kitchenwolnego od brzegu. Posypujemy startym serem. Brzegi należy posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić by farsz nie wyciekał. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem choć można to pominąć. 5. Calzone pieczemy 20-25 minut
vaniliowoczekoladowaSkładniki na 8 muffinek 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki słodkiego kakao 2 jajka 1/3 szkl. oleju rzepakowego 100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody) pełna garść kropelek czekoladowych [ czekolada starta na tarce] Piekarnik nagrzać
Moje domowe kucharzenieJako dodatek polecam pyszny krem z ricotty, jedna część jest naturalna, a druga czekoladowa. Owoce mogą być dowolne np. sezonowe truskawki lub banany tak jak u mnie :) Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu Składniki zmiksować i wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony
Chocolate Muffin Blogszklanej miski. W szklance mieszamy śmietanę z sokiem z cytryny, cukier i sól. Sałatę polewamy śmietanę tuż przed podaniem. Idealnie pasuje do ziemniaków polanych stopionym masełkiem oraz sadzonego jajka. Smacznego
bistro mamawyszukane danie. Chłodnik litewski czyli wileński Chłodnik wileński wg przepisu sławnej restauratorki to wykwintna propozycja dobrze znanego litewskiego przysmaku. Oprócz podstawowych składników, takich jak koper, botwina, świeże ogórki, jajko na twardo czy rzodkiewki, znalazły się w nim również szyjki rakowe oraz pokrojona w cieniutkie paseczki cielęcina. Najpopularniejsze europejskie chłodniki Podróżując po kulinarnej mapie Europy w każdym jej zakątku natrafimy
Moja smaczna kuchniatradycyjny na mące. Nie jest suchy i nie ma charakterystycznego jajecznego zapachu. Idealny dla osób, które ograniczają węglowodany w diecie. Podałam z pysznym domowym Monte <3 Składniki: 2 jajka 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich kropelka aromatu waniliowego Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie orzechy i aromat. Wylać na patelnię i piec
Chocolate Muffin Blogprzeca cojś trza bōło ze tymi starymi bōłkami zrobić, ale że to sie nazywo armeriter, to żech sie dowiedzioł dopiyro niydowno, bo piyrwy my przypiykali bōłki tōnkane 2 we jajku i mlyku i żodnych nazwōw to niy potrzebowało. Terozki to żech sie nawet posprawdzoł historia tego dania i pōnojś idzie podobny recept 3 znojś we jednyj z nojstarszych ksiōnżek kucharskich
Chop w kuchniWiosna się zbliża warto zadbać o nasze sylwetki, samopoczucie i zdrowsze jedzenie. Dlatego dzisiaj proponuje śniadanie na zielono, czyli jajka zapiekane w awokado. To ostatnio moja ulubiona przekąska, ale nie można z nią przesadzać, bo awokado oprócz tego że dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi jest też dość kaloryczne, dlatego taka
Bernika - moj kulinarny pamietnikSmaczne i syte śniadanie Składniki 100g makaronu om nom nom 3 jajka 1/4 czerwonej papryki 2 suszone pomidory w oleju kilka zielonych oliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 … Czytaj dalej Frittata makaronowa z nutką curry
czarrna od kuchni