bitą śmietaną. Wymiary foremki : średnica 23 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 40 minut Składniki:Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka budyniu waniliowego 100 g cukru 500 ml mleka 250 g masła Ponadto truskawki galaretka niebieska brzoskwinie Sposób przygotowania:Biszkopt: Białka oddzielamy
Słodkości i nie tylkoDzisiaj będzie biały barszcz z białą kiełbasą, jajkiem i śmietaną. Bardzo smaczny, wyraźny w smaku za sprawą mąki pełnoziarnistej. Po prostu pyszny. Sami spróbujcie. Składniki : * jarzynka * 4 białe kiełbasy surowe * kawałek żeberka wieprzowego bądź kości schabowych * 4 ziemniaki * 4 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * 3 łyżki śmietany 12% * sól , pieprz czarny , liść laurowy , ziele(...)gotowania wyciągamy żeberka oraz kiełbasę . Wrzucamy ziemniaki i czekamy aż się ugotują. W tym czasie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy w plasterki a jajka w kostkę. Gdy ziemniaki będą ugotowane wlewam wodę z mąką i gotuję aż do zgęstnienia zupy. Dodaję kiełbasę z mięsem i jajka. Rozprowadzam śmietanę. Po zagotowaniu posypuję majerankiem
Magiczne Życie MartyTort z kremem czekoladowym i bananami to dla mnie połączenie idealne. Choć słodki to zjecie na pewno więcej niż jeden trójkącik. Zapraszam nie tylko mamy! Składniki : Jasny biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * szklanka przesianej mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * łyżeczka proszku(...)pieczenia Krem : * 2 śmietany kremówki * 3 tabliczki dobrej jakościowo czekolady mlecznej Dodatkowo : * 3 banany * pół szklanki wrzątku * sok z połowy cytryny * starta czekolada Przygotowanie : Jasny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić biszkopt
Magiczne Życie Martycukru0,5 opakowania cukru wanilinowego (16g)0,5 łyżeczki soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej0,5 szklanki mleka1 szklanka startych jabłek Wykonanie: - margarynę utrzeć z cukrem, dodać jaja, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, sól i cukier wanilinowy- podczas miksowania dodać mleko (około pół szklanki) - tyle, żeby ciasto nie było zbyt gęste- do ciasta dodać starte
Smakołyki Berenikiwykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbarem Składniki: ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki 2/3 kostki margaryny 3 łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego (16g) 1 jajko szczypta soli nadzienie około 70dag rabarbaru 0,5 szklanki cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru kokosowa pierzynka 10 dag margaryny 20 dag wiórków kokosowych(...)cukru pudru 2 jajka Wykonanie: - zagnieść ciasto z mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka - ciasto schłodzić w lodówce - rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki - do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać - ciastem dość cienko wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem - masę rabarbarową przełożyć na ciasto i równo rozsmarować - ciasto włożyć do piekarnika
Smakołyki Berenikizbudził się. Radości czas nastał więc! Wszystkim, ale to wszystkim bez wyjątku - WESOŁEGO ALLELUJA! ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. (musiała, po prostu musiała coś w niej zmienic) 500g mięsa mielonego 6 jajek na twardo 2 jajka surowe bułka tatra (zależy od konsystencji masy) garśc majeranku garśc mięty garść oregano natka pietruszki koperek sól, pieprz, Mięso wymieszałam z przyprawami, siekanymi natką i koperkiem(...)jajkami surowymi, bułką tartą. Doprawiłam do smaku. Średnią keksówkę wysmarowałam obficie masłem. Wylepiłam częścią mięsa, ułożyłam jajka na twardo i pokryłam resztą masy. Wstawiłam do nagrzanego pieca. Piekłam ok. 1h w 170 stopniach, początkowo pod folią. Na ostatnie 10 minut zdjęłam ją, by wierzch się dopiekł. Podałam na obiad, do ziemniaków; resztę wykorzystałam do pieczywa, na zimno. Smacznego
W kuchni Karmel-itkikarierą nie istnieje. Gdzie spokój jest najważniejszy. Cisza. I miłość. - Też bym chciała... KARPATKA AJERKONIAKOWA. (inwencja twórcza mnie poniosła xd ) ciasto: szklanka wody 1/2 kostki masła 4 duże jajka (lub 5 małych) szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozpuściłam w garnku ze szklanką wody. Zagotowałam. Cały czas na ogniu, wsypałam mąkę, proszek i ucierałam do uzyskania gładkiej, jednolitej(...)konsystencji. Zestawiłam z palnika i ostudziłam. Następnie wbiłam jajka i dokładnie zmiksowałam. Powstałą masę podzieliłam na 2 części. Każdą z nich rozsmarowałam na blasze o wymiarach 23x32 cm. Blachy wyłożyłam folią aluminiowa i posypałam mąką. Piekłam przez 20 minut w 200 stopniach, następnie 10 minut w 150 stopniach. krem: 2 szklanki mleka szklanka ajerkoniaku 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła
W kuchni Karmel-itkizwykle zwycięża w pojedynku "co na obiad". Na szczęście piątki należą do mnie. KOTLETY RYBNE Z TWAROGIEM. /przepis autorski;/ 200g chudego twarodu 300g filetów z białej ryby 1 - 2 jajka trochę mąki do kotletów trochę bułki tartej sól, biały pieprz + do panierowania jajko bułka tarta mąka Twaróg mielę wraz z rybą w maszynce do mielenia. Dodaję jajko, mąkę(...)dość zwartej, co nie rozpadnie się nam na patelni. Doprawiam solą i białym świeżo mielonym pieprzem. Formuję kotleciki płaskie, aby lepiej się usmażyły w środku i nie pozostały surowe. Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE
W kuchni Karmel-itkimnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie, z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiem i majerankiem, który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowych kolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni. Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam, żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasem(...)duża cebula 2 łyżki majeranku 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowy 1 szklanka śmietanki kremówki 1 łyżka mąki sól do smaku Do podania: jajka ugotowane na twardo Z podanej ilości wywaru odlałam ok. szklankę. Cebulę siekam bardzo drobno, czosnek przeciskam przez praskę i szklę w garnku, w którym powstanie żur, na niewielkiej ilości
W kuchni Karmel-itkizniechęci do spróbowania pokazanych przez mnie propozycji. TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. / wymyślony na poczekaniu;/ ciasto: 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki szklanka płatków owsianych 2 jajka czosnek granulowany, sól wnętrze: 300ml śmietanki 12% 3 jajka pęczek szparagów zielonych 2 pęczki koperku (lub susz z kopru) sól, biały pieprz 3 łyżki mąki Mąkę, płatki owsiane, czosnek i sól rozetrzeć(...)palcach tak, by struktura przypominała wilgotny piasek. Wbić jajka, zagnieść dokładnie i wstawić na kwadrans do lodówki. Następnie rozwałkować niezbyt cienko. Formę do tarty natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Przełożyć rozwałkowane ciasto, docisną do dna blaszki i do boków. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Podpiekać 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć z pieca. Szparagi ugotować. Jak to zrobić? Dorota
W kuchni Karmel-itkimożna by nawlec na nitkę i zawiesić na szyi, zupełnie jakby naturalną, owocową biżuterię, owocowe korale. BABKA GRYSIKOWA Z WIŚNIOWĄ KONFITURĄ. /autorski przepis inspirowany tradycyjną kuchnią małopolską;/ babka: 3 jajka szklanka grysiku (kaszy mannej) 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy konfitura(...)500g wydrylowanych dojrzałych wiśni szklanka cukru żelującego 2:1 ewentualnie cynamon Wiśnie zasypuję cukrem i zostawiam na około 30 minut, w ciągu których przygotowuję babkę. Jajka roztrzepuję z cukrem. Zagotowuję wodę w garnku, na którym ustawiam miedzianą lub plastikową miskę. Przelewam do niej jajka i ubijam je na parze do chwili, aż nie staną się puszyste i jasne oraz powiększą
W kuchni Karmel-itkiciepła, od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto : 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka 7g suchych drożdży (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 jajko masa makowa: z http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru(...)cukier, cukier waniliowy, suche drożdże. Tłuszcz rozpuszczam w rondelku i studzę. Mleko podgrzewam, aby było letnie, nie gorące. Do sypkich składników wlewam ciepłe mleko, delikatnie mieszam, po czym wbijam jajka i zagniatam ciasto. Na samym końcu, kiedy odchodzi od rąk (jeśli się tak nie dzieje, dosypać mąki), cienkim strumieniem, ciągle zagniatając, wlewać ostudzony tłuszcz. Zagnieść dokładnie elastyczną kulę i zostawić
W kuchni Karmel-itkipoście kusiłam CAMEMBERTEM Z PIECA. Teraz zapraszam na bardziej znaną, klasyczną wersję tego sera na ciepło. CAMEMBERT PANIEROWANY. /przepis znany/ 3 porcje 3 krążki sera camembert 1 duże jajko mąka bułka tarta pieprz cytrynowy olej do smażenia Jajko roztrzepuję, dodając niecałą łyżeczkę pieprzu cytrynowego. Bułkę tartą mieszam z mąką w stosunku 2 do 1 - mąka powoduje, że panierka lepiej(...)przylega do sera. Panieruję ser najpierw w jajku, potem mieszance z mąki i bułki tartej, znów w jajku i znów w bułce. Tak przygotowane sery smażę na patelni, jak schabowe, z obydwóch stron na złoty kolor. Osączam delikatnie z tłuszczu papierowym ręczniczkiem i od razu podaję. Najlepiej pasuje żurawina i frytki, których nie ma u mnie na zdjęciu. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkirównież na tej, związanej z jedzeniem.Karmel-itka w wersji wege? Wegetariańskiej, a dokładniej laktoowowegetariańskiej, gdzie wyklucza się mięso (ryby i owoce morza też), ale nie produkty pochodzenia odzwierzęcego (miód, jaja, mleko). To weganizm (najbardziej rygorystyczna wersja wegetarianizmu) wyklucza całkowicie wszystkie produkty, które w jakikolwiek sposób, nawet nie bezpośrednio, związane są ze zwierzętami.Stwierdziłam, że skoro już trwacie ze mną
W kuchni Karmel-itkiStoi nade mną Pan z aparatem. Co mam upiec, co ucierać, aby wyszło? Nie lubię robić z siebie błazna, a jeśli gotuję wszystko musi osiągnąć najwyższy poziom doskonałości. Wbijam jajka, wsypuję cukier i ucieram. Miętoszę w dłoniach fartuszek - wyjdzie? Wsypuję przesianą mąkę i proszę, dodaję sok z cytryny i jest. Wstawiam do piekarnika i z nadzieją wpatruję się w jego(...)babeczki pięknie wyrosły, a po przedzieleniu nie okazały się zupełnym gniotem, wręcz przeciwnie. Wyszły niebywale lekkie, mocno cytrynowe i puszyste. BABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Jajka ucieram z cukrem na puszystą
W kuchni Karmel-itki