jajko - 22300 przepisów (strona:665/1487)

Tarta ze szpinakiem 181

warzywami, z grzybami). Najpopularniejsze  tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na farsz : 400 gr szpinaku (najlepiej ze śmietaną) 1 ząbek czosnku pół cebuli 100 ml śmietany 18%  ser mozzarella 2 jajka(...)siekam, czosnek ścieram na tarce i zarumieniam w rondlu na łyżce masła. Jak tylko zacznie się cebula zarumieniać dodaję szpinak, gotuję po czym redukuję z nadmiaru wody. Śmietana i jajka łączę razem i roztrzepuję, dodaję całą mozzarellę i mieszam. Po ok godzinie ciasto trochę ugniatam w dłoniach alby zmiękło i na opruszonym mąką blacie wałkuję je do osiągnięcia placka wielkości

Mechanik w kuchni
Pasta z tuńczykiem i twarogiem 207

tylko. Składniki:  opakowanie twarogu półtłustego (ja kupuję go w Biedronce) puszka tuńczyka w sosie własnym pół średniej cebuli  2 łyżeczki majonezu  łyżeczka jogurtu 2 jajka ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Tuńczyka cedzę z sosu a cebulę kroję ale bardzo drobno następnie wszystko dokładnie mieszam z wyjątkiem jajek. Majonez dodaję stopniowo bo można łatwo przesadzić. Jeśli chcecie wersję z jajkami(...)można dodać więcej majonezu a jajka skroić w kosteczkę i dodawać dopiero na sam koniec mieszania

Mechanik w kuchni
Jajka z niespodzianką 160

Składniki na 10 jajeczek : 120g mąki pszennej 130 g mąki krupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru ½ paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 min. Schłodzone(...)ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym mąką blacie. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Pamiętamy, że na każde jajeczko zużyjemy trzy ciasteczka: góra, dół, środek. W 1/3  ciasteczek należy wykroić środek przy pomocy mniejszej okrągłej foremki. W ciasteczku z dziurką ukryjemy niespodziankę. Ciasteczka układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut

Mia Cucina Sofieta
Włoskie Frittelle di Carnevale 2682

duże talerze  pączków: 250 ml wody 50 g masła 50g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej olejek cytrynowy ( u mnie ½ malutkiej fialeczki) 4-5 jajek 60 g rodzynek Ponadto: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Moczymy rodzynki w ciepłej wodzie.  W mało przypalającym się garnku gotujemy   wodę i masło. Gdy masło się rozpuści(...)drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i powstanie kula (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z palnika.     Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy cukier i wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i na tyle gęste, żeby ciężko spadało z łyżki, tworząc długie sople.   Dodajemy olejek cytrynowy. Dzielimy

Mia Cucina Sofieta
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 339

chrupiacą kruszonką. Sernik wyszedł wyjątkowo kremowy, choć troszkę wilgotny, chyba za sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 100 g cukru pudru 4 żółtka 1 jajko cukier z prawdziwą wanilią Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie( u mnie serek z wiaderka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (u mnie proszek budyniowy) 125 g miękkiego masła 4 jajka 1 szklanka cukru Dodatkowo: 1 ½ puszki brzoskwiń w syropnie (puszka po 400 g każda

Mia Cucina Sofieta
Majonezowa babka cytrynowa 174

serwisu Wielkie Zarcie (click) . Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 1 szkl. cukru 3 łyżki majonezu 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny(bio) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy

Mia Cucina Sofieta
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 191

sentymentów! Zapraszamy (: Składniki (w temperaturze pokojowej) 0,5 kg mąki kostka margaryny 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pudru 1 śmietana (200 g, lub mniej) 1 białko jaja (do posmarowania rogalików)  dowolny dżem, konfitura (dość gęste, aby nie wypłynęło z rogalików) - u mnie domowa konfitura z płatków róż i porzeczkowa  Przygotowanie Wszystkie składniki oprócz drożdży

Symfonia Smaków
38. Zdrowo, bananowo- czekoladowo, czyli ciasto z fasoli (: 161

słodycz idealnie nadaje się do porannej kawy, jako poobiedni deser lub na podwieczorek. Przechodząc do rzeczy... Zapraszamy na ciasto! (: Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 2 bardzo dojrzałe banany 1 jajo (można dodać 2) 2,5 łyżki kakao 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu 1 łyżka golden syrup (opcjonalnie- można użyć dowolnego(...)słodzidła) pasek gorzkiej czekolady (o dowolnej zawartości kakao) Przygotowanie: Fasolę należy dokładnie wypłukać na sitku i wraz z bananem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kakao, jajo, proszek do pieczenia, golden syrup i karob (melasa z chleba świętojańskiego) i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wiórki kokosowe i otręby aby zagęścić masę i dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki, lub innej

Symfonia Smaków
44.Pierwszy tłusty czwartek z symfonią smaków: czyli miodowe pączusie struffoli! 234

olej do głębokiego smażenia (ok.1,5l)pół szklanki płynnego mioduulubione posypki lub cukier puder   Przygotowanie: Mąkę z solą  i cukrem pudrem przesiewamy do miski, wbijamy do niej jaja oraz wsypujemy przyprawę z kandyzowanymi owocami(opcjonalnie). Początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, kolejno wyrabiamy ciasto rękoma na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. (Jeśli ciasto będzie

Symfonia Smaków
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 218

babci i cioci:na formę o średnicy 22-24cm1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maki tortowej1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka soku z cytryny4 jaja (w temp pokojowej, najlepiej wyjąć ok 2h. przed)1 łyżeczka aromatu orzechowego szczypta imbiruodrobina soli 1 łyżka masła do wysmarowania formy + odrobina mąki do jej posypaniaPrzełożenie: 1/2 małego

Symfonia Smaków
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 210

niesamowite. Chyba nawet lepsze niż można się było spodziewać. No to przejdźmy do rzeczy! Składniki na fiołki w cukrze: Fiołki (ilość zależy od tego ile kwiatków chcemy zrobić) Białko jaja Sok wyciśnięty z cytryny Cukier Wykonanie: Białko roztrzepujemy z sokiem z cytryny w spodeczku. Na drugi spodek wysypujemy cukier. Przygotowujemy sobie kwiatuszki odrywając łodygi, oczyszczając z ewentualnych owadów

Symfonia Smaków
55.Wielkanoc tuż,tuż: czyli rumiany sękacz pieczony w formie! 210

kawy, czy cappucino i na pewno wspaniale zasmakuje w gronie najbliższych. Zapraszamy do upieczenia wszystkich tych, którzy poszukują inspiracji na wielkanocne wypieki! (:   Składniki:  7 jaj + szczypta soli do ubicia piany z białek 250g masła 100g cukru 160g mąki tortowej (prawie pełna szklanka) 120g mąki ziemniaczanej 100g płatków migdałowych 1 łyżka aromatu orzechowego 1 łyżeczka cukru

Symfonia Smaków
Eksperymentalne ciasto drożdżowe z truskawkami 405

użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru  1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej wychodzi 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży  200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym KRUSZONKA: 200g mąki pszennej 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera(...)Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;)W dużej misce ubić całe jajo i żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodać rozpuszczone i schłodzone masło oraz rozczyn drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę  - w ten sposób się

Grunt to przepis!
Tarta z kiełbasą 226

chrupiących grzybów. Wszystko zalane masa jajeczno-śmietanową. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przepisy czytelników".  Ciasto: szklanka mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, jajko, łyżeczka soli, łyżeczka suszonej bazylii. Mąkę przesiać, dodać sól, bazylię. Wbić jajko, połączyć nożem. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto.  Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut(...)24x27cm. Nakłuć gęsto widelcem. Farsz: 150g kurek,  1/4 czerwonej papryki, 250g cienkiej kiełbasy,  2 łyżki kukurydzy,  cebula,  1/2 szklanki śmietany 18%,  2 jajka,  sól, pieprz,  zioła prowansalskie.  Grzyby oczyścić, podsmażyć wraz z posiekaną cebulką.  Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą, kiełbasę pokrojoną

Z miłości do słodkości
Tarta migdałowo - pomarańczowa 162

szafek:)   Ciasto: 100g mąki,  3 łyżki kakao,  75 g masła,  25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit),  50 g cukru pudru trzcinowego Diamant,   jajko.  Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagnieść gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić(...)przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić. Nadzienie:   4 jajka,  1 żółtko,  200 g cukru pudru trzcinowego Diamant,  150 ml gęstej śmietany,  pomarańcza.  Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać skórkę otartą

Z miłości do słodkości