jajko - 22300 przepisów (strona:367/1487)

Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata 199

mgnieniu oka. Nienasycona smakiem zrobiłam go raz jeszcze. Smak mnie nie rozczarował. Jest obłędnie pyszny, idealny na lato, na każde letnie party. Gorąco Wam polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 225 ml mleka 195 ml oleju 400 g cukru kryształu 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 225 g mąki pszennej 90 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Made By Mom And Son
Kanapki drożdżowe a'la drożdżówki 233

posypania opcjonalnie Najpierw przygotowujemy rozczyn. Lekko ciepłe mleko, mąkę i cukier dokładnie wymieszać na papkę i w wysokim kubku zostawić do wyrośnięcia. Roztopić masło i odstawić by się wystudziło. Jaja ubić z cukrem na kogel -mogel. Pomógł mi robot. Dodać mąkę przesianą, wyrośnięty już rozczyn oraz ciepłe mleko, wyrabiać i dodać na końcu zimne rozpuszczone masło. Wyrabiać

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi z botwinka i białym serem 223

Jedne z moich ulubionych pierogów. Pierogi z botwinką i białym serem SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 400g białego sera 1 jajko sól, pieprz boczek szczypiorek Dokładnie umytą botwinkę posiekać wraz z liśćmi i podgotować w osolonej wodzie. Posiekać koperek i dokładnie rozgnieść ser biały. Dodać botwinkę, jajko i dobrze wymieszać, przyprawić. Ciasto pierogowe, jak zawsze

MarciochaKucharzy
Ciasto Shrek - na różowo 270

niemal już klasyczne zielone ciasto, znane i lubiane przez wielu nie musi być zawsze zielone ! Hmmm.... tylko teraz może powinno nazywać się inaczej? Pani Shrekowa, Shrekusia ? Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  pszennej tortowek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić do białości z cukrem. Obie mąki wymieszać z proszkiem

kolorowotorcikowo
Dlaczego mięsa nie lubię... 286

idealnym wręcz składzie aminokawsowym zawiera jajko, a zwłaszcza żółtko jest źródłem witaminy B12 (nie ma jej w pokarmach roślinnych), ale więcej tej witaminy znaleźć można w rybach i jajach jest tanie, ale spoko, soczewica też ;) jest szybkie w przygotowaniu i szeroko dostępne  czerwone mięso jest dobrym źródłem żelaza hemowego (jest lepiej przyswajalne niż żelazo zawarte w roślinach

pyszne zdrowości
Tarta z botwinką i cukinią 225

zrobienia  chłodnika . Warto zrobić! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) 120 g pęczek botwinki - liście i łodyżki 1 cukinia - dałam żółtą 1 cebula masa: 2 jaja 100 ml śmietany 30% 100 g sera cheddar pęczek szczypiorku 2 łyżeczki za'ataru pieprz ewentualnie sól przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c.  Formę

Stare Gary
Ranna rosa 347

wykonaniu , a oto przecież chodzi, w smaku doskonałe, te kokosowo-serowe kulki wspaniale kontrastują smakiem i wyglądem z ciastem bazowym, czekoladowym Składniki: 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 3 jaja, 1 białko, 200 g masła, 150 g śmietany 18%, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3 łyżki mleka Kulki kokosowe: 1 żółtko, 1 jajko 200 g sera

kgwjanczewo
Mistrz Wolowiny i Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny czyli Zupowy Wtorek odc.66 172

łyżki oleju 1,5 l. wywaru warzywnego (w oryg. mięsnego) 200 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki kluseczki: 1/3 szkl. kaszy manny 2 jajka 30 g masła 1 łyżeczka mąki 1/2 pęczka bazylii sól, pieprz Pomidory kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ok 2 minut cebulę. Dodajemy pomidory(...)przecieramy przez sito. Dolewamy wywar i mieszamy. Śmietanę łączymy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Zagotowujemy.Doprawiamy solą i pieprzem. Masło ucieramy z jajkami, stopniowo dosypując kaszę i make zagniatamy ciasto. Łączymy je z posiekaną bazylią. Masę odstawiamy na 15 minut by kasza napęczniała. Zagotowujemy wodę, solimy. Łyżeczka nakładamy do niej kluski. Gotujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Brokuły z sosem „remoulade” 230

Brokuły podane w klasycznym, smacznym sosie remoulade. Składniki: ½ kg brokuł, sól do smaku, cukier do smaku, zielona sałata, Składniki na sos: 2 jaja, 3 łyżki musztardy, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 słoiczek majonezu (250ml), 1 łyżka octu winnego sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Jajka ugotować na twardo i drobno

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka 464

więc wybieracie się w Tatry, koniecznie zjedzcie tam szarlotkę, no i oczywiście KWAŚNICĘ!  Ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 jaja   2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki mleka 160 g miękkiego masła Nadzienie 2 kg jabłek 1/3 szkl. cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Kuchenne aromaty
Prosta sałatka makaronowa 370

prosty i szybki w wykonaniu... Składniki: 200 gram makaronu rurki 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 średnia cebulka czerwona 2 ugotowane na twardo jajka 1 papryka czerwona 1 łyżka majonezu pieprz czarny świeżo zmielony szczypta papryki mielonej słodkiej wędzonej sól do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, studzimy, przekrawamy rurki na pół. Kukurydzę, fasolę(...)czerwoną odcedzamy na sitku przepłukując wodą zimną, zostawiamy do odsączenia. Ser feta, paprykę oczyszczoną z nasion, obraną cebulę oraz jajka  kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przyprawiamy i dodajemy majonez. Dekorujemy według uznania. Wymieszaną dobrze sałatkę odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Smacznego

kgwjanczewo
Pasta jajeczna z dodatkami 1788

rzadko. Tym razem wersja na bogato. Składniki: 5 jajek kawałek czerwonej papryki 1-2 ogórki konserwowe niewielki kawałek pora 2 plastry szynki gotowanej sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Jaja ugotować na twardo. Obrać, zatrzeć na tarce jarzynowej na średnich oczkach. 2. Paprykę, pora, ogórki i szynkę drobno posiekać. Dodać do jajek. 3. Dodać majonezu wedle uznania i doprawić

Kuchnia domowa Ani
Klasyczna drożdżówka na Dzień Taty 169

rabarbarem, truskawkami i kruszonką Składniki: (na formę 30x22 cm) 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 75 ml letniego mleka 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 400 g rabarbaru 250 g truskawek 50 g płatków migdałowych kruszonka: 50 g zimnego masła 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej(...)dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, zalać mlekiem. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę cukru, cukier waniliowy i jajko. Zagnieść ciasto. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcią. W tym czasie odciąć szypułki od truskawek, pokroić je na połówki. Rabarbar pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze) czyli Niedzielne Mielenie doc.31 204

szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 10 suszonych moreli (namoczonych we wrzątku) 1 cebula 1 ząbek czosnku olej po pół łyżeczki kurkumy, mielonego imbiru, słodkiej papryki, cynamonu 1 duże jajko do podania u mnie mizeria z koperkiem i pieczone buraki z tymiankiem Morele kroimy w kosteczkę. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Morele(...)cebule dorzucamy razem z kaszą do mięsa. Przyprawiamy, dodajemy jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Formujemy podłużne kotleciki i smażymy je ok 4 minut z każdej strony

Dzieje kuchennej Wiewióry