miękkie w środku. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad na słodko. Można je podawać oprószone cukrem pudrem. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mleka, 2 dag drożdży, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 1 i 1/3 szklanki mąki, 3 gruszki, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier waniliowy. Dodaję jajko oraz sól. Mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasibył mój zamiar :) Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką miałam fantazję – ale nie jest niezbędna :) Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 250 g czerwonej soczewicy 3 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 marchewka 1 cebula (może być razem ze szczypiorkiem) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Soczewicę zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować w garnku(...)posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Cebulę drobno posiekać. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Soczewicę, cukinię, cebulę i marchewkę przełożyć do jednej miski, dodać jajka, bułkę tartą, pieprz oraz sól i wyrobić na jednolitą masę. Warto spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona i ewentualnie doprawić ją jeśli jest „mało wyraźna”. Małą keksówkę (np. o wymiarach
Trzeci talerzPora na cukinię. Cukinię w różnej postaci, na wszystkie sposoby. Dostałam od mamy świeże jaja, cukinię z własnego ogródka i czas na coś pysznego na kanapki. Przepis na pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg pochodzi z jej książki Smak Miłości i zauroczył mnie prostotą, smakiem i dużą ilością ziół. Ja ten przepis wykorzystałam jako bazę, ale moja
Apetyt na Zieloneśmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy, dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem
Wanilia i KardamonBiałka z cukrem ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem. Przełożenie
Motylkowa Kuchniadziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego smaczku. Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na pianę
Cynamonowe szczęściewszystkie letnie owoce (chodź można użyć owoców z puszki np. brzoskwini) i najważniejsze, że zawsze wychodzi :) Przepis poleciła mi kiedyś koleżanka Małgorzata. Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru , 1/2 szklanki oleju , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , śliwki . Jajka ubić z cukrem. Dodać jogurt, olej wymierzać. Mąkę przesiać wraz
Konrad Gotujepęczek ziół zielonych : - pietruszka lubczyk tymianek oregano - sól - pieprz - przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżki startego sera na drobnej tarce - 2 czubate łyżki amarantusa - tarta bułka - 2 jajka Sposób przygotowania 1. - Plastry schabu rozbić tłuczkiem posypać przyprawą do wieprzowiny - Cukinię zetrzeć na drobnej tarce posolić zostawić aż puści sok przełożyć na sito bardzo mocno odcisnąć(...)dodać amarantus posiekane zioła zielone i starty ser dodać pieprz 2. Powstały farsz podzielić na każdy plaster Zwinąć mięso panierować w jajku i bułce Smażyć na oleju przełożyć roladki do żaroodpornego pojemnika wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 25 minut
W królestwie smaków Beatyspowoduje, że pobierze on wilgoć z ciasta i w efekcie będzie ono bardziej kruche (oraz słodsze oczywiście), Pamiętajmy, że białko jajka powoduje, że ciasto twardnieje, stąd w przepisach ilość jaj jest ograniczona do niewielkiej ilości lub dodajemy same żółtka - większa ilość żółtek w cieście spowoduje poprawę 'plastyczności' ciasta i jego kruchość. Czasem dodajemy do ciasta żółtka gotowane (często
psgotujemymnie w domu pieczone było niezliczoną ilość razy, więc z całkowitym przekonaniem zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego! Składniki: 30 dag margaryny 25 dag cukru 25 dag mąki 6 jaj 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 2/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka amoniaku 3 galaretki (2 wiśniowe i cytrynowa) 400 ml śmietanki
psgotujemydobrego po całym tygodniu pracy. A więc przedstawiam placuszki twarogowe, do przygotowania których potrzebujemy naprawdę niewiele składników i czasu. Smacznego! Składniki: 150 g twarogu 100 ml kefiru 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru (lub mniej jeśli nie lubimy zbyt słodkich lub mamy zamiar posypać po wierzchu cukrem pudrem) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 5 łyżek mąki(...)jakieś dodatki np. owoce, czekolada, dżem itp. Wykonanie: Twaróg mieszamy w misce z jajkiem. Następnie dodajemy kefir, cukry, proszek do pieczenia i mieszamy razem. Na końcu dodajemy mąkę (tyle, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany) i ponownie mieszamy. Smażymy małe placuszki na odrobinie oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami
psgotujemyprostu pyszne ! Składniki: 11,5 dag masła, ½ szklanki oleju, 25 dag cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka, ½ szklanki gęstej śmietany, 30 dag maki, 6 dag kakao, 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, 2 szklanki startej młodej cukinii, 6 dag gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać olej(...)nadal ucierać. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wanilię i sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni około 50 minut
Tradycyjna KuchniaTron", str. 144 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Tymczasem Tyrion wraz z maesterem Pycelle posilili się: "Siedzieli w przewiewnych komnatach pod ptaszarnią. Służąca maestera przyniosła im jaja na twardo, kompot ze śliwek i owsiankę. (...)" George R.R. Martin "Starcie Królów", str. 269-270 (Pieśń Lodu i Ognia tom 2) Zaś na śniadanie w Winterfell Tyrion zażyczył sobie: "Służący
Passions hobbies lifepewną pyszną, bardzo prostą sałatkę. Składniki: garść szpinaku puszka tuńczyka w oleju (niech będzie to cały filecik a nie rozdrobniony) 4 rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 2 jaja, ugotowane na twardo ćwierć czerwonej cebuli dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojone w plasterki
Mango PapajaProsta i bardzo smaczna zupa serowa. Składniki: 4 kostki rosołowe, 20 dag żółtego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 3 łyżki śmietany, 1 żółtko jaja, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypiorek, grzanki. Wykonanie: W jednym litrze wody ugotować rosół z kostek i stale mieszając dodawać zasmażkę , zrobioną z mąki masła. Po chwili dodać starty ser wymieszany
Tradycyjna Kuchnia