jajko - 22300 przepisów (strona:358/1487)

Słodkości na śniadanie?! TAK! 248

małe słodkości na każde śniadanie! :) that's the secret! Dziś klasyka gatunku, czyli czekoladowy omlet z kiwi! :) Przyrządza się go szybko i równie szybko się go zjada! :) Składniki: Białko jaj  Mąka żytnia razowa  Dowolny słodzik  Kakao odtłuszczone  Owoce kiwi  Olej kokosowy do smażenia  Do dzieła: Kochani, nie podaję Wam celowo gramatury produktów

Spektrum Smaku
Biskwity z patelni z landrynkowym kremem 177

enia Szczypta soli Krem: 300 ml ś mietany kremówki 30% 2 paski białej czekolady 70 g owocowych landrynek Dodatkowo: Ananas w ż elu Melisa cytrynowa Sposób wykonania: Białka jaj ubijamy na sztywn ą pian ę z cukrem, gdy masa b ę dzie l ś ni ą ca, dodajemy ż ółtka i miksujemy do poł ą czenia, dodajemy przesian

Wanilia i Kardamon
Cytrynowe muffinki 241

prostego w przygotowaniu to zrobcie te muffinki. Przepis na ciasto cytrynowe według Ewy Wachowicz ja wykorzystałam w inny sposób ;) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 minut Skladniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g maki pszennej 2 lyzeczki proszku do pieczenia ( dalam 1,5 ) 130 g jogurtu naturalnego 100 ml oleju z pestek z winogron ( uzylam

Słodkości i nie tylko
Pasta jajeczna 162

jajka 2 łyżki majonezu sól,pieprz rzeżucha albo szczypiorek Wykonanie: Jajka ugotowane zetrzeć na tarce o małych oczkach (można przecisnąć przez prasę do ziemniaków). Do jaj dodajemy rzeżuchę, majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Proste ciasto z agrestem i migdałami 214

miękkie o lekkim posmaku cytrynowym. Koniecznie wypróbujcie! U mnie 3/4 ciasta znikło zaraz po upieczeniu :) Składniki ciasta: 150 g drobnego cukru 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 3 duże jaja (L) 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g migdałów zmielonych (niezbyt dokładnie) skórka otarta z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 400 g agrestu   Przygotowanie

Moja Delicja
Eklerki z kremem budyniowym 198

Marie-Antoine Car ê me, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę budyniową: - 2 budynie waniliowe bez cukru - 750ml mleka - 5 łyżek cukru - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 200g miękkiego masła - 1 opakowanie bitej śmietany

mojewypiekiinietylko
Placki z tuńczyka. 177

pozytywnie zaskakuje, u mnie na stole goszczą od dawna i zostaną pewnie na lata. Polecam :) Składniki: (na około 6 sztuk) 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju roślinnym Grall 1 jajko 3 płaskie łyżki otrąb lub bułki tartej 1 mała cebula 4 łyżeczki serka kanapkowego z ziołami 1 łyżka soku z cytryny bazylia sól, pieprz     Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy(...)oleju, wrzucamy do miski, dodajemy serek oraz drobno posiekaną cebulę. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy otręby lub bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Całość rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe płaskie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 180 stopniach. Po 15 minutach przekładamy wszystkie placuszki

Symfonia smakowa
Ryba smażona w cieście piwnym 189

oraz ziemniaczki z koperkiem. składniki: 600 g filetów z ryby, u mnie morszczuk sól prowansalska sok z cytryny ciasto piwne 3/4 szklanki piwa 1 i 1/2 szklanki maki 1 jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Filety ryby jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą oraz skropić sokiem z cytryny, odstawić. Przygotować ciasto piwne. Wymieszać mąkę, proszek(...)pieczenia i sól. Dodać jajko oraz piwo i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Rozgrzać patelnie z nieco większą ilością oleju. Kawałki ryby obtoczyć dokładnie w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor (można też rybkę usmażyć na głębokim oleju). Osączyć na papierowym ręczniku i podawać

Monia miesza i gotuje
Bułeczki śniadaniowe z chia 207

MAKAR" . Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki, 20g drożdży, 1,5 łyżeczki cukru, 300 ml mleka, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki masła, 3 łyżki ziaren chia szałwii hiszpańskiej MAKAR, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże mieszam z 3 łyżkami mleka, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.  2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe(...)masło. Wyrabiam ciasto. 3. Z przygotowanego ciasta formuję owalne bułeczki. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte bułeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami chia. Piekę około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Do przygotowania bułeczek wykorzystałam nasiona szałwii hiszpańskiej chia, które otrzymałam do testowania od firmy " MAKAR ". Swoim wyglądem ziarenka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pulpety duszone w młodej kapuście 206

koperku 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu  600 g mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka 1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpety mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia woda Sposób(...)wykonania: 1. Przygotować mięso na pulpety: do mięsa dodać jedną bardzo drobno posiekaną cebulkę, jajko, 2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej), namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz i majeranek. Całość wymieszać dokładnie tak, aby masa nie była klejąca. Uformować pulpety wielkości mandarynki, obtoczyć w mące i włożyć do lodówki. 2. Kapustę drobno poszatkować, a marchew zetrzeć na średnich

Kuchnia domowa Ani
Pulpeciki z kaszy jaglanej 229

sosem.   Pulpety z kaszy jaglanej   Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 200 g kaszy jaglanej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej, łyżeczka natki pietruszki, sól, pieprz, jajko.   Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i studzimy.                             Papryki kroimy na drobną(...)kostkę. Do kaszy dodajemy mięso, paprykę, natkę pietruszki, przyprawy i jajko.  Całość dokładnie mieszamy. Formujemy pulpety i nakładamy je na naczynie, w którym będziemy gotować na parze. Gotujemy pod przykryciem 35-40 minut. Smacznego

paapilotkaa
Placuszki z cukinii i marchewki 226

tylko od nas zależy, którą z dwóch opcji wybierzemy. Idealnie smakują podane z sosem czosnkowym :) Składniki: 3 średnie cukinie 3 marchewki 2 łyżki natki pietruszki 3/4 szklanki mąki jajko łyżka jogurtu naturalnego zioła prowansalskie, bazylia, papryka słodka sól, pieprz     Przepis na sos czosnkowy ---> TUTAJ         Przygotowanie:   Cukinie obieramy, a marchewki skrobiemy. Warzywa myjemy(...)ścieramy na tarce na grubych oczkach. Siekamy umytą pietruszkę i wraz z jajkiem, mąką, przyprawami oraz jogurtem dodajemy do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Jeżeli pieczemy placuszki w piekarniku to na blachę wykładamy papier, na którym delikatnie rozcieramy oliwę. Wykładamy łyżką porcje na placki i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut. Opcja smażenia wygląda następująco

ChilliJemy
Pierogi z mięsem drobiowym 148

resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi. Składniki 500g mięsa z pieczonego kurczaka cebula łyżka smalcu 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa maggi sól ,pieprz Ciasto: 500 g mąki szklanka gorącej wody jajko sól Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Przygotowujemy ciasto. W misce usypujemy kopczyk(...)mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość ,wycinamy kółka. Na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy ok. 3 min od wypłynięcia

R'n'G Kitchen
Pierogi ruskie 147

Kiedyś wydawało mnie się ,że to oklepane danie. Po czasie stwierdzam ,że z przyjemnością często do niego wracam. Składniki Ciasto: 500 g mąki szklanka gorącej wody jajko sól Farsz: 600 g ziemniaków 250 g tłustego sera cebula 2 łyżki masła sól ,pieprz Przygotowanie   W misce usypałem kopczyk z mąki ,zrobiłem dołek i wlałem gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniotłem(...)mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie zrobiłem dołek ,wsypałem odrobinę mąki i wbiłem jajko ,dodałem szczyptę soli. Ciasto wyrobiłem tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowałem na grubość 2 mm ,wyciąłem kółka. Farsz: Ziemniaki umyłem ,,obrałem ,zalałem wrzątkiem ,by je zakrywał ,wsypałem kopiastą łyżkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu

R'n'G Kitchen
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym 187

prostu pyszne! Składniki 6 dużych pieczarek 25 dag mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko bułka tarta ketchup ser mozarella sól i pieprz Przygotowanie Pieczarki wydrążamy i czyścimy. Przygotowujemy mięso mielone tak jak na kotlety ( dodajemy jajko,startą cebulę,wyciśnięty czosnek i bułkę tartą-przyprawiamy solą i pieprzem). Formujemy kulki z mięsa i umieszczamy w pieczarce robiąc

R'n'G Kitchen