Kluski lane na mleku Składniki Przepis dla 4 osób 3 jajka 6 łyżek maki 1 gruszka lub inny owoc 1,2 l mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Szczypta soli Sposób przygotowania Do miski wbijamy trzy jajka i dokładnie mieszamy z mąką i szczyptą soli. Do garnka o grubym dnie wlewamy odrobinę wody (tak aby zakrywała całkowicie
Miód i pieprzPancakes z borówką amerykańską Naleśniki z borówkami Składniki Danie dla dwóch osób 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia(...)sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą
Miód i pieprzteż jest tym razem. Do rosołu ugotowanego na kaczych skrzydełkach, warto podać domowy makaron. Przepis jest bardzo prosty i zawsze udany, na każde 100 g maki dodajemy jedno jajko i nic więcej. Składniki 200 g mąki 2 jajka Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy na środku wgłębienie i najpierw nożem, a później dłońmi wyrabiamy ciasto ( około
Miód i pieprzPlacek drożdżowy z cukinią i orzechami Składniki 1 niewielka cukinia ( około 200 g) 2 jajka 200 g mąki 100 ml mleka 30 g drożdży 50 g orzechów włoskich 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki koniaku Sposób wykonania Do miski wkładamy pokruszone drożdże, zalewamy je mlekiem, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)wodą). Cukinie ścieramy razem ze skórą na tarce o dużych oczkach, odstawiamy na dwadzieścia minut, po czym mocno odciskamy z nadmiaru soku. Do wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru i mąki, odciśniętą cukinię, orzechy włoskie, całość mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy
Miód i pieprztarta sernikowa z wiśniami Tarta z wiśniami Składniki 250 g mąki 120 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko szczypta soli ponadto 350 g wiśni 200 g jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego) 250 g twarogu półtłustego 2 żółtka jaj 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 100 ml wody Sposób(...)przygotowania Z mąki, masła, 1 łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy kulę i wstawiamy ją w chłodne miejsce na 30-40 minut. Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na płat, nieco większy od formy
Miód i pieprzBudyń czekoladowy budyń czekoladowy Składniki Przepis dla czterech osób 1 l mleka 2 żółtka jajek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 5 łyżek kakao 3 łyżko mąki ziemniaczanej 20 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Wlewamy 2/3 części mleka do garnka o grubym dnie, dodajemy do niego cukier i podgrzewamy (nie gotujemy). W tym czasie do miski wsypujemy(...)mąkę ziemniaczaną oraz kakao, zalewamy pozostałą 1/3 częścią mleka i mieszamy trzepaczką, a kiedy już pozbędziemy się grudek dodajemy żółtka jajek. Następnie zawartość miski wlewamy do podgrzanego mleka, całość cały czas intensywnie mieszając trzepaczką zagotowujemy. Po minucie gotowania, garnek z budyniem zdejmujemy z palnika i rozlewamy do miseczek, podajemy gorący lub schłodzony wedle uznania, posypany pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady
Miód i pieprzprostu smak mojego dzieciństwa. Składniki dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody(...)gotując kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem
Miód i pieprzLetnia sałatka z sardynkami i jajkiem Lekka sałatka, która z pewnością zaspokoi nasz poranny apetyt i da nam energię by cieszyć się letnim dniem. Składniki dla czterech osób 3 niewielkie mięsiste pomidory 1/2 główki sałaty puszka sardynek garść czarnych oliwek 4 jajka sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek ( z pierwszego tłoczenia) 1 łyżka octu balsamicznego
Miód i pieprzletni skwar niewiele potraw smakuje lepiej niż lekko kwaśna zupa podana na zimno. Gotowy chłodnik Składniki dla sześciu osób 1 burak 5 sporych ziemniaków 1 l maślanki 4 jajka 0,5 l wody 4 ogórki gruntowe pęczek botwinki pół pęczka rzodkiewki pół pęczka szczypioru pół pęczka kopru nać pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki i buraka myjemy i nie obierając(...)drobną kostkę, rzodkiewkę w plastry, botwinkę na centymetrowej długości kawałki, siekamy szczypior, koper i nać pietruszki. Do garnka wlewamy maślankę, dodajemy wszystkie warzywa oraz ugotowane na twardo, drobno posiekane jajka i ugotowanego, obranego i startego na tarce buraka. Dolewamy ostudzonej przegotowanej wody, uzyskując konsystęcje gąstej zupy. Chłodnik przyprawiamy solą oraz pieprzem (możemy również dodać ząbek drobno posiekanego czosnku, lecz należy
Miód i pieprzPlacek drożdżowy ze śliwkami Z tym wypiekiem jest taki kłopot że znika zanim zdąży porządnie wystygnąć Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła kruszonka 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru (waniliowego) Sposób wykonania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże(...)łyżki mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło, całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tum czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej
Miód i pieprzsobie bogactwo smaku, zmieniając zwykłe muffiny w niezapomniany deser Składniki na osiem sztuk muffin 200 g mąki 60 g cukru brązowego 100 g jagód 70 g masła 1 jajko 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód 150 g jogurtu naturalnego 30 g cukru 1 płaska łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania(...)misy wsypujemy mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko i mieszając widelcem dodajemy do niego mleko, stopione masło oraz jagody. Mieszamy ze sobą zawartość obu mis, nie wyrabiając ciasta zbyt długo(w tym przypadku im krócej tym lepiej), a następnie napełniamy masą foremki do wysokości dwóch trzecich. Foremki wkładamy
Miód i pieprzkończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i upiec z nich pyszną drożdżową bułę. Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła dodatkowo cukier puder do posypania buły Sposób przygotowania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy dwie(...)łyżki mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej
Miód i pieprzCukinia z reguły kojarzy nam się jako dodatek do zup czy placków, dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze Składniki 2 średnie cukinie 3 jajka 150 g cukru 350 g maki 150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków) 125 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli, cynamon i imbir, mieszamy składniki dużą drewnianą łyżką. Następnie do suchej masy dodajemy olej, bakalie, mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i wbijamy jajka, całość mieszamy łyżką na jednolitą masę. Podłużną formę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 50 minut
Miód i pieprzmaślana bułka jest najlepszą rzeczą jaka może cię spotkać o poranku i wprawić w dobry humor na resztę dnia składniki na sześć sporych sztuk 500 g mąki pszennej 2 jajka 70 g masła 60 g cukru 30 g drożdży 250 ml mleka 9 świeżych moreli sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniego(...)kształt bułki , wkładając do środka wypestkowane owoce moreli zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni następnie smarujemy wszystkie wyrośnięte bułki białkiem jajka i wkładamy je do piekarnika, piekąc pierwsze dziesięć minut, w temperaturze 130 stopni (niższa temperatura na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom). Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni
Miód i pieprzorzechami, które są wprost idealne do zimnego piwa Brown Ale. Spróbujcie. Składniki: (na 14-16 babeczek) Składniki mokre: 2 łyżki skondensowanego karmelowego mleka słodzonego 3/4 szklanki mleka 2 całe jajka 150 g masła lub margaryny Składniki suche: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1 cukier wanilinowy 8 g 3 łyżki orzechów(...)cukier i cukier wanilinowy oraz kakao (jeśli lubicie bardziej słodkie smaki możecie dać łyżkę słodkiego kakao i resztę ciemnego do wypieków). Mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Do przestudzonej margaryny dodajemy jajka, mleko i 2 łyżki skondensowanego karmelowego mleka słodzonego, wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników. Tak przygotowane mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia. Na koniec dodajemy rozdrobione
Słodkie okruszki