Składniki : opakowanie 250 g serka mascarpone 2 gęste, kremowe jogurty greckie po 180 g 3 duże jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 kopiaste łyżki cukru pudru, kto lubi słodsze ciasta doda 4 bakalie - według uznania, u mnie tylko kopiasta łyżka rodzynek 3 płaskie łyżki oleju rzepakowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia i tyle samo kurkumy- jeśli żółtka jaj blade paczka
Proste Potrawymoże mały, nietypowy deser... Składniki : 100 g mąki około 125 ml wina różowego półwytrawnego 1 jajko 4-5 jabłek olej do smażenia cukier puder do posypania jabłek, cynamon, sok z cytryny pół szklanki listków mięty i melisy Przygotowanie: Obrane jabłka kroimy w plastry, wydrążamy środek, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem Do wina dosypujemy mąkę, szczyptę soli, pokrojone
Proste Potrawyoraz kropimy oliwą, układamy na szynce lub serze które doprawiamy pokrojonym koperkiem Każdy płat rolujemy, dociskamy brzegi i układamy na papierze tak by łączenie było pod spodem, smarujemy jajkiem i pieczemy w około 220 stopniach C do zarumienienia ciasta, zostało mi kilka płatów sera, który ( pokrojony w paski ) ułożyłam na roladkach w czasie pieczenia Roladki można polać ostrym
Proste PotrawySezon truskawkowy w pełni, korzystajmy więc ze świeżych, pysznych owoców. Składniki : 4 duże jajka 3/4 szklanki drobnego cukru pół szklanki oleju rzepakowego ( 125 ml ) lub roztopionego, przestudzonego masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag świeżych truskawek Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie : Do miski wbić białka i ubić
Proste Potrawyzupę zmiksować,( po wyjęciu listka i ziaren pieprzu ) doprawić do smaku Jeśli mamy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną możemy dodać ją do zmiksowanej zupy. Doskonałym dodatkiem zamiast kaszy będzie żółtko jajka. Po lekkim roztrzepaniu wlewamy je do gorącej zupy i mieszamy energiczne. Inspiracja - któraś z pozycji S.Korżawskiej
Proste PotrawySkładniki : 2 i 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki soku z cytryny 1 białko jajka 1 szklanka cukru 1-2 łyżki startej skórki z cytryny Przygotowanie : W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać skórkę, po rozpuszczeniu gotować około 5 min., syrop powinien lekko zgęstnieć ( u mnie tak jednak nie było )- wystudzić Z cytryny wycisnąć sok i dodać do przestudzonego syropu
Proste Potrawyrozgrzanym tłuszczem, przykrywamy pokrywką - od czasu do czasu trzeba zaglądać i mieszać szczególnie intensywnie jeśli to szpinak mrożony, aż zupełnie rozgrzeje i połączy, doprawić ulubionymi ziołami i solą Wbić jajka, wymieszać, doprawić jeszcze pieprzem. Ze świeżym szpinakiem takie śniadanko pyszniejsze jest
Proste PotrawyJeśli smak nam odpowiada podawać z makaronem, u mnie był to makaron z mąki orkiszowej. Takie pesto będzie tez świetnym dodatkiem do kanapek z żółtym serem lub z jajkiem. Smacznego
Proste PotrawySkładniki : 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 5 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej - wiejskiej 2 małe jajka 1 cebula sól, pieprz, cząber suszony, oregano, mała łyżeczka maggi w płynie tłuszcz do smażenia główka białej kapusty Przygotowanie : W sporym garnku, który pomieści kapustę wlewamy wodę i wkładamy główkę kapusty.Na gołąbki wybieramy luźną kapustę tj. kapusta powinna być w miarę miękka, a liście
Proste Potrawyłyżki miodu 1/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki 2 białka Rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier i sezam, zagotować. Wystudzić, połączyć z mąką i pianą z białek. Ciasto: 5 jajek 25 dag margaryny 35 dag mąki 25 dag cukru 0,5 szklanki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: powidła lub krem czekoladowy cukier puder
Praktyczna plkochani białka można mrozić. Nigdy ich nie wyrzucajcie, sprawują się znakomicie po odmrożeniu, a efekt poniżej :) P.S. Pavlova zniknęła w ciągu pół godziny. Składniki: 6 jajek 150 g cukru pudru 150 g cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Śmietana: 300 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru Śmietanę ubić
Delicious Titbitspost Tortilla śniadaniowa. Tortilla z jajkiem na twardo. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeobjętość zagnieść je ponownie i uformować trzy wałki grubości ok.2 cm., zapleść warkocz, końcówki zawinąć pod spód. Uformowaną chałkę położyć na natłuszczonej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Upiec na złoty kolor. Studzić na kratce
Praktyczna plCiasto: 3 szklanki mąki pszennej 22 dag margaryny 15 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34). Masa serowa: 90 dag zmielonego sera 3?4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru ok. 7 dag masła 3 żółtka 3 czubate
Praktyczna plBardzo stary przepis. Pochodzi z zeszytów mojej mamy. Ciastka łatwe w wykonaniu, fajnie się prezentują. Ciasto: 20 dag masła lub margaryny 4 jajka 1,5 szklanki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie Lukier: 1 żółtko 15 dag cukru pudru sok z połówki cytryny Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać
Praktyczna pl