jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:60/212)

Zapiekane warzywa z makaronem w sosie serowo – czosnkowym 206

dente, podobnie jak różyczki brokułu. Cukinię kroimy w plastry i parzymy je aby stały się elastyczne. Do naczynia miksującego wlewamy mleko. Dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i ser feta. Miksujemy. Możemy doprawić opcjonalnie solą. Formę do zapiekania smarujemy olejem. Wykładamy plastry cukinii, dalej makaron, plasterki pomidorów i brokuł. Całość zalewamy przegotowanym sosem. Zapiekamy w temperaturze

Smaki Ewy
zapiekane pulpety w sosie pomidorowym z kaszą bulgur 202

obiadu. Przygotowanie, bo samo potem się już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego(...)przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam pulpety

Pieprzyć z Fantazją
Szparagi w panierce z piekarnika 155

cudowności na talerzach. Coś czuje że ten sezon będzie równie smaczny  ( jeśli nie smaczniejszy) niż poprzedni. Na początek szparagi zapiekane w panierce. Mniam! Składniki: Pęczek zielonych szparagów Około 50g drobno startego żółtego sera 3 jajka Bułka tarta Przyprawy: sól i pieprz Szparagi myjemy i odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki. W jednej miseczce umieszczamy jajka i roztrzepujemy je widelcem

Kolizje Smaków
Jaja zapiekane z boczkiem i warzywami 151

Jaja zapiekane z boczkiem i warzywami to kolejna propozycja jajecznego śniadania – bardzo pożywne śniadanie, dzieciaki wpierw wyjadły boczek a potem zjadły pozostałą zawartość kokilek

Magiczny Garnek
BUŁECZKI ZAPIEKANE Z SZYNKĄ I WARZYWAMI 220

podsmażam na maśle z dodatkiem oregano, curry i pieprzu cayenne. Groszek osączam z zalewy, paprykę i ogórka drobno kroję. Warzywa mieszam z jajkiem, serem i natką pietruszki. Na dnie bułek układam szynkę, następnie wykładam resztę farszu. Całość zapiekam w 180 stopniach (termoobieg) około 15 minut.  Pieczone bułeczki podaję z ketchupem

JejKuchnia
Zapiekanka z cukinią 160

połowę usmażonego boczku , wszystko przykryć plastrami ugrillowanej cukinii. Na wierz wszystko posypać utartym żółtym serem. Wykonać jeszcze jedną identyczną warstwę.  Jajko ubić ze śmietaną , łyżkę sosu sojowego oraz pozostałe przyprawy. Polać delikatnie po zapiekance.  Całość zapiekać ok 25-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Dynia makaronowa zapiekana i kasza jaglana z kleksem śmietany 151

piekarnika na pół godziny w temp 200 st. Wyjmujemy i studzimy. Widelcem wydrążamy miąższ który przypomina makaron. Miąższ mieszamy z mięsem, jajkiem przyprawami i 100 g sera żółtego. Nakładamy nadzienie do misek dyniowych i posypujemy serem. Zapiekamy ok 30-35 min W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną na sypko w 2 szkl wody i odstawiamy pod przykryciem. Do porcji dyni podajemy

Gotowanie jest łatwe
Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem i warzywami 262

gotujemy al'dente. Brokuła również. Resztę warzyw kroimy w plasterki. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy makaron i pulpeciki. W kubku mieszamy jajko ze śmietaną, wylewamy na zapiekankę, mieszamy. Kulki mozzarelli wtykamy między warzywa i resztę. Całość zapiekamy około 25-30 minut w 180 stopniach

kruche babeczki
Szparagi zapiekane w cieście francuskim 199

już w następnych wpisach. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego-300 g 1 pęczek zielonych szparagów (ok 25 sztuk) 9 plastrów szynki dojrzewającej 7 plastrów żółtego sera 1 jajko sezam i siemię lniane złote do posypania Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości mniej więcej 1,5-2 cm. Następnie(...)szynką można nieco rzadziej tak aby było widać szynkę. Owinięte szparagi ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut aż ciasto dobrze się przyrumieni, funkcja termoobieg. Podawać same lub z ulubionym sosem np. czosnkowym

Monia miesza i gotuje
Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym 139

pomidory... Składniki 2 ciabatty 2 jajka  1 pomidor  1 puszka tuńczyka w oliwie liście bazylii 3 łyżki gęstego majonezu czarne oliwki bez pestek  100 g sera lazur  sól, pieprz Sos : 1 puszka makreli w pomidorach mielona papryczka chili   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w plastry(...)osączamy, kroimy na pół. Bułki rozkrawamy wzdłuż. Część miąższu usuwamy. Na spodnią część bułki układamy tuńczyka, następnie pomidor, bazylię (posiekaną), oliwki i jajka. Oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy górną częścią. Na wierzch układamy pokrojony na plasterki ser. Zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotowujemy sos: Do miski przekładamy makrelę wraz z zalewą, doprawiamy do smaku odrobiną

R'n'G Kitchen
Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 149

durszlak i pozostawić do obcieknięcia. Ostudzony drobno poszatkować na cieście rozłożyć jarmuż, kawałki ananasa i orzechy nerkowca. Przestudzony sos wymieszać z ubitymi jajkami i równomiernie rozlać na kruchym spodzie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190`C i zapiekać 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i porcjować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza na placku ziemniaczanym 218

papryki czerwonej 150 g sera żółtego Przygotowanie Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną cebulkę, mąkę, jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Masę wykładamy na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę. Zapiekamy w temp 180 C przez około 35 minut, aż placek się lekko zezłoci. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Kiełbasę

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka ryżowa z warzywami 128

łyżce masła. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy do czasu aż pieczarki odparują nadmiar wody. Kremówkę mieszamy z jajkami, serem. Doprawiamy vegetą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ryż, warzywa mieszamy razem. Całość zalewamy sosem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni

Pobite gary Barbary
Pieczony flan kukurydziany. 150

łyżek mocnego kakao  jajko  coś do posłodzenia szczypta soli, cynamon 2/3 mleka zagotować. Resztę wymieszać z mąką i jajkiem. Powoli wlewać do zagotowanego mleka, energicznie mieszając do zgęstnienia. Przełożyć masę do natłuszczonego naczynka. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do ok.180-200 stopni przez ok. 40min Ask Facebook

More food, love and dreams
.553. jedno z ulubionych połączeń 104

nieco płynną konsystencję (♥), jeśli wasze jest twarde/gęste trochę je rozpuśćcie) Piekarnik rozgrzać do 190*C. Ser wymieszać z jogurtem i jajkiem, dodać kakao, proszek budyniowy, sól i posłodzić do smaku. Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Na wierzchu wyłożyć masło orzechowe i za pomocą np. patyczka szaszłykowego zrobić 'esy-floresy' lekko wprowadzając masło w masę serową. Piec

breakfast of dreams
DROBIOWE ROLADKI Z JARMUŻEM 155

kotlet wykładamy porcje jarmużu ok 1,5 łyżki, na wierzch układamy plaster sera. Zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami

Z Majeczką w kuchni
Zapiekana jajecznica w bułce 132

Moja propozycja na zwykłą jajecznicę, podaną w leniwy, wolny poranek. Smacznego! 'zapiekana jajecznica w bułce' Składniki (dla 2 osób): - 12 plastrów wędzonego boczku - 2 półbagietki - 4 jajka - 2 łyżki mleka - szczypiorek - ser żółty (wg. upodobań) - s&p Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na patelni. Szczypiorek drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Bagietkę naciąć wzdłuż

CookYourself
Walentynkowy suflet czekoladowy 181

ukochanej osoby czekoladowy suflet. To ciasto jest tak proste, że po prostu nie może się nie udać. Składniki (na 4 foremki do zapiekania): 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej ok. 60 proc. 3 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 proc. masło i kakao do przygotowania foremek Sposób przygotowania: Wnętrze foremek nasmarować masłem

W SMAK
Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe 157

patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą. Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka

Pyry na Gaz
Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem 466

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlety drobiowe zapiekane z pieczarkami, cebulą i żółtym serem. To pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Podałam je z

Marta Gotuje
Przepis na szparagi chrupiące 237

roztrzepać jajko. Na trzecim wymieszać parmezan, bułkę tartą, zioła prowansalskie, sól i pieprz. 2. Każdy szparag obtoczyć najpierw w mące, później w jajku a następnie w bułce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 20 minut aż zrobią się chrupiące. Podawać gorące -i opcjonalnie- z jogurtem greckim. Smacznego Źródło

UgotujmyTo.pl
Niezwykłe zwykłe śniadanie - żółtka zapiekane na białkach 214

Ciekawa wariacja na temat jajka sadzonego. Przepis znalazłam w grupie "Gotuję bo lubię..." na facebook'u. Zapraszam do pieczenia!Składniki na dwie porcje:2 jajkasól, pieprz

My Culinary Art
Tarta z dynią, paluszkami krabowymi i dorszem! 134

masy dyniowej, wyłóż surimi i na samą górę ostatnią warstwą masy dyniowej - całość posyp posiekanym szczypiorkiem  - w kubeczku roztrzep ostatnie jajko z mlekiem, solą i startą na tarce mozzarellą - masę wylej na sam wierch zapiekanki - zapiekamy 50 minut Smacznego

SMYKWKUCHNI
ZAPIEKANY KALAFIOR Z SZYNKĄ I SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI 278

Zapiekankowych szaleństw ciąg dalszy.Kupiłam dorodnego kalafiora i aż mnie korciło, żeby go zapiec. Pozostawał wybór składników towarzyszących i do dzieła :).Na zdjęciach widać naczynie, w

Przepisy Aleksandry
Dorsz z surówką a'la Coleslaw 242

skrócie o rybach. :) Dlatego też zapraszam dzisiaj na dorsza. Dorsza możemy np  zapiekać lub upiec w folii. Ja dzisiaj smażę. :)Zaczynamy: Składniki:ok 700 gr dorsza2 jajkasól, pieprz, paprykaolej do smażeniatroche startego miękiego seranatka pietruszkimąka Wykonanie:Dorsza płuczemy I osuszamy ręcznikami papierowymi.Rozbijamy jajko, dodajemy sól, paprykę, pieprz.Zamaczamy dorsza w jajku- by się przegryzł

Smaki Edyty
Dyniowe naleśniki ze śmietaną z puree 148

która bardzo ładnie barwi. Najlepsza jest pieczona bo nie ma wtedy wody.  Szybkie proste i jakie dobre naleśniki. Dynię można upiec dzień wcześniej. ciasto: 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 100 g mąki pszennej 70 g puree z dyni pieczonej hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego krem dyniowy: 1 opakowanie bita śmietana Winiary 200 ml mleka 3.2 % 1/2 szklanki(...)hokkaido, układam na blaszce, nie obieram ich ze skóry, pozbawiam tylko nasion. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i dynię zapiekam około 20 minut aż będzie miękka. Potem miksuję blenderem. Skóra dyni hokkaido jest miękka i jadalna. Ciasto: Mąkę, jajka, sól, puree z dyni, olej, mleko przekładam do wysokiego pojemnika i ciasto miksuję blenderem. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni

wesoła kuchnia
Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim 357

Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim Świeży łosoś zapiekany w cieście francuskim to ciekawy pomysł na smaczny obiad. Ryba przyrządzona w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna. Polecam!     1 opakowania ciasta francuskiego ok 40 dkg świeżego łososia – bez skóry 20dkg szpinaku 10dkg sera feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz cytrynowy(...)Końcówkę lekko podwijamy pod spód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je *** *** Gotową roladkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C ( piekłam z termoobiegiem ), i zapiekamy przez około 40 minut *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: KURCZAK ZAPIEKANY Z SEREM I ANANASEM PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY

Blog z Apetytem
Enchilada z kurczakiem 119

dzieje:) Faszerowane tortille zawinięte w rurkę, zapiekane z serem i sosem pomidorowym, dużo przypraw i smaku. Gotowe ruloniki układa się w naczyniu żaroodpornym, polewa sosem, posypuje serem i zapieka kilkanaście minut. Enchilada z kurczakiem, ryżem i warzywami Enchilada może powstać z farszem mięsnym, np. z kurczaka lub mięsa mielonego, owoców morza, jajek, z ziemniakami połączonymi z twarogiem. W internecie(...)dodatkiem pieczarek, oliwek, innych warzyw, nawet owoców (bananów), różnych sosów. Myślę, że każdy taki rulonik smakuje świetnie! Enchilada z kurczakiem, czerwoną fasolą, papryką, kukurydzą i ryżem – pyszne aromatyczne, zapiekane danie, propozycja obiadowa lub na kolację. Przepis zalazłam tutaj , modyfikując nieco składniki dania oraz sposób przygotowania, wszystko w zależności od ilości gości. Danie z pewnością zasługuje na powtórkę! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Cukinia faszerowana pieczarkami i mięsem z kruszonką 161

piekarniku, w tym przypadku nadziewamy surową i zapiekamy, starsze sztuki lepiej zapiec. Polecam. Składniki: 1 duża cukinia lub dwie średnie ½ kg mielonego mięsa od szynki 2 cebule 30 dag pieczarek 1 łyżka masła Jarzynka do smaku lub sól Pieprz świeżo mielony gruboziarnisty do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa Kruszonka: 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek startego parmezanu(...)masłem, zeszklić, dodać mięso, oprószyć solą lub przyprawą do mięsa oraz pieprzem, smażyć całość 10 minut. Kruszonka: Jajko rozkłócić widelcem, wsypać bułkę tartą, dodać starty parmezan, wymieszać palcami, kruszonka ma być sypka. Podpieczoną cukinię wyjąć, nałożyć farsz, posypać kruszonką i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 45-50 minut w zależności od tego jak twarda jest cukinia. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Torcik sałatkowy na krakersach 168

żółtego sera spory pęczek szczypioru lub 2 mniejsze biały pieprz ( mielony) słoik majonezu (400ml) natka pietruszki Zaczynam od przygotowania składników, wtedy praca idzie sprawnie. Jajka trzeba ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Żółtka wyciągnąć z białka i dać do osobnych miseczek. Zetrzeć każde osobno na drobnych oczkach tarki, do startego białka dodać 2 łyżki majonezu, posypać białym pieprzem i wymieszać(...)potrzeby solenia. Teraz zostało układanie warstw, układać można na blaszce, płaskim talerzu, lub na deseczce, ja użyłam naczynia do zapiekania:) -układam dwa rządki po 6 krakersów: *krakersy *ser żółty *posypać szczypiorkiem *krakersy *tuńczyk *krakersy *2/3 białek z jajka *posypać szczypiorkiem *krakersy *reszta białka *starte żółtko Wierzch posypać szczypiorkiem i natką pietruszki.   Torcik wstawiamy do lodówki

Takie tam pichcenie
Śniadaniowe muffinki 215

inspirowane francuskimi tostami Croque Madame.  Składniki:  8 kromek pszennego chleba tostowego bez skórek 2 jajka 2 plastry dobrej szynki 1/3 pora lub 2 plastry cebuli 2 łyżki tartego sera (przynajmniej) masło Przygotowanie:  Dwie foremki do muffinek lub nieduże kokilki do zapiekania smarujemy masłem. Chleb rozpłaszczamy wałkiem i wykładamy nim foremki (po 3 kawałki na foremkę, naprzemiennie, każda

Gotuj z Rumcajsem
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym 424

aromacie czosnku oraz oregano.  Szybki obiad lub wytworna kolacja. Smacznego!  Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym (pomysł zainspirowany przepisem z Kwestia Smaku) Składniki: Naleśniki: 1 i ½ szklanki mąki 1 szklanka mleka 3/4 szklanki gazowanej wody  2 jajka szczypta soli 3 łyżki oleju lub masła Nadzienie: 200 g szpinaku mrożonego 100 g ricotty 4 łyżki tartego(...)Odmrożony i odciśnięty szpinak mieszamy z ricottą, parmezanem, jajkiem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy w ruloniki. Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na oliwie. Dodajemy passatę pomidorową, sól, pieprz, cukier, suszone oregano i bazylię. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Naczynie do zapiekania ( ok. 40 x 25cm) smarujemy oliwą i układamy naleśniki

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania