Awokado myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Umieszczamy najlepiej w naczyniu żaroodpornym a w powstałą „dziurę” wbijamy jajko i posypujemy odrobiną soli oraz pieprzu. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 170 – 180 stopni i zapiekamy ok 20 minut. Gdy będą gotowe wyjmijcie całość na talerz i odczekajcie z 5 minut (całość jest ekstremalnie gorąca). Zjadajcie
Szybko Tanio Smaczniesklepie kupowałam jabłka, nie wiem skąd moja obsesja, ale uzbierało mi się ich całkiem sporo, stąd dziś kolejna wariacja z zapiekanym jabłkiem, nie można tego nazwać szarlotką, to taki nietypowy mix ;) Składniki (porcja): białko z 1 jajka 1 jabłko 100g chudego sera białego 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka płatków
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkażdy naleśnik kładziemy czubatą łyżkę farszu, rozprowadzamy, zwijamy w rulon i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: ubijamy jajko, mieszamy ze śmietaną i pokrojonym serem. Zalewamy naleśniki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy około 20-25 minut (do rozpuszczenia sera). Z tych proporcji wyszło mi dokładnie 14 nadzianych naleśników
Kolorowy Przepisownikpieprzem. Sosem polać ryż odczekać aż przesiąknie do ryby ( ewentualnie delikatnie przemieszać ryż ). Na wierzch wyłożyć kukurydzę oraz cieniutkie wiórki masła. Jajko roztrzepać z mlekiem i zalać całą zapiekankę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Całość zapiekać 30 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) W przypadku ryb mrożonych ważne jest aby pozbyć się
Świat Smakupowinien dominować, gdyż te ziemniaki są u mnie zawsze tylko dodatkiem do dania a nie daniem głównym. Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem SKŁADNIKI: 8 ziemniaków podobnej wielkości 200 g sera żółtego w kostce sól 1 jajko pieprz keczup papryka w proszku zielona cebulka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Grzyby dokładamy do cebulki, doprawiamy sola i białym pieprzem. Odparowujemy. Farsz grzybowy nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz grzybowy. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki
Pyry na Gazsody oczyszczone j1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaPłatki zalewam wrzątkiem, solę i zostawiam na jakieś 30-60min(lub całą noc). Dynię, jajko i mleko miksuje ze sobą. Łącze z płatkami i resztą składników. Przelewam do naczyznka do zapiekania i piekę ok.35-40min
More food, love and dreamsszklanki mleka5 łyżek mąkisól,pieprzolej do smażeniaWykonanie:Botwinkę razem zburaczkami drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej,mieszając podduszamy ok 3 minut. Jajka rozkłócamy ,dodajemy mleko, mąkę, przyprawy. Zalewamy botwinkę, kiedy masa się zetnie przewracamy na drugą stronę, zapiekamy
Z Majeczką w kuchnioliwy (oleju bądź roztopionego masła) sól do smaku Ziemniaki obrałam i starłam na fasolkowych oczkach. Odsączyłam z nadmiaru wody. Następnie wbiłam jajka, wsypałam suche składniki, wlałam oliwę, kefir i całość wymieszałam. Gofrownicę rozgrzałam i nakładałam ciasto. Gofry zapiekałam do zarumienienia, ale nieco dłużej niż zwykłe (gdyż używałam surowych ziemniaków). Gofry posmarowane masełkiem krewetkowym sprawdziły się jako miła odmiana od chleba
bastalenawątrobę mielę razem w maszynce do mięsa. Bułkę tartą zalewam gorącym wywarem. Wszystkie składniki łączę ze sobą, wbijam jajka i dokładnie wyrabiam. Odpowiednie foremki (np. keksówki, czy jak u mnie, niskie naczynia małe do zapiekania) smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Piekę godzinę w 180 stopniach.Studzę w foremkach. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisyropami, czekoladą i owocami, także te wytrawne z różnymi serami, grzybami, farszem ziemniaczanym, mięsem. Możliwości jest naprawdę masa! Smażone, zapiekane, w fantazyjny sposób zwijane. Te zawijane w charakterystyczne rulony, trójkąty czy kwadraty. Kocham naleśniki i już! Dziś naleśniki bez jajek z budyniem śmietankowym, zapraszam pysznie!;) Składniki: 2 szklanki mleka krowiego lub sojowego 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej lub wody
Zasmakuj Kuchniszczypta soli, 30 g roztopionego masła. Nadzienie serowe: 250 g sera mielonego z wiaderka, 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 jajko, 4 łyżki dżemu truskawkowego. Dodatkowo: 2 łyżki masła, 50 g płatków migdałów, 200 g gęstej śmietany 18%, 1 łyżka cukru, szklanka pokrojonych truskawek, miód lub syrop klonowy. Naleśniki uwielbiam praktycznie(...)pory nie miałam pojęcia, że dodanie proszku budyniowego do masy serowej, tak bardzo zmieni ją na lepsze :) Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami, to doskonały pomysł na weekendowy obiad. Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier, sól oraz roztopione masło. Zmiksować na jednolite ciasto, przykryć i odstawić na około 30 minut. Przed smażeniem
Świat Domowej KuchniMuszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu dania. Zapiekanego kurczaka z cukinią podałam razem z prezentowanym wczoraj ryżem z marchewką i bardzo Wam takie zestawienie polecam. Sos z zapiekanki świetnie się z tym ryżem komponował, tworząc bardzo udaną, spójną całość. Generalnie danie bardzo w moim guście. Mogłabym powiedzieć, że to zapiekana, lekko chrupiąca cukinia podana z ryżem(...)naczynia żaroodpornego rozkładamy kurczaka z cebulą oraz cukinię. Wierzch oprószamy ziołami prowansalskimi. Do dużego garnuszka wbijamy jajka, wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy wszystko aż do połączenia. Masą zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy tartym serem. Rozkładamy pomidorki koktajlowe. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut
Smaki Na Talerzumojej babci. Parę przepisów z udziałem kalafiora znajdziecie na moim blogu. Szczególnie polecam kalafior zapiekany w sosie serowym , który jest moim numerem 1. To kwiatowe warzywo podałam z ziemniakami i kotlecikami drobiowymi. Proponuję i Wam tak pyszny obiadek. Składniki 1 dorodny kalafior 3 jajka ugotowane na twardo 2 czubate łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki soku
O kuchni z uczuciemSmażyć chwilę, aż pieczarki zaczną mięknąć. Dodać ugotowaną kaszę, doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Odstawić, aby farsz ostygł. Gdy farsz będzie zimny, doprawić do smaku i wbić jajko - dokładnie wymieszać. Przygotowanie kapusty : Odkroić dolną część głąba i delikatnie zdejmować kolejne liście. W dużym garnku zagotować posoloną wodę (ok. 1 łyżeczki soli). Liście kapusty wkładać partiami i gotować(...)wierzchnimi lub tymi które się podarły). U mnie było to naczynie od wolnowara, gołąbki można także zapiekać/gotować w naczyniu żaroodpornym (ceramicznym lub żeliwnym), a nawet w garnku z grubym dnem na palniku. Ponieważ wszystkie składniki zostały wcześniej poddane obróbce (za wyjątkiem jajka w farszu), gołąbków nie trzeba zbyt długo gotować. Właściwie wystarczy im czas, aby się dobrze zagrzały
Codzienne Gotowanie