mięsa mielonego z szynki mała puszka kukurydzy mała cebula szpinak cała paczka kilka czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego 100 g sera gorgonzola picante (opcjonalnie – ja dałam) 2 łyżki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ziołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki jajko bułka tarta do panierowania olej
Mama z miastawypróbować gruszki w szynce z serem i ziołami oraz tartę francuską z łososiem czy pasztet z białej fasoli i jeszcze parę innych :). Naprawdę Książka inspiruje i zachęca do gotowania. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn . Ciasteczka owsiane z otrębami bez mąki Składniki: 160g cukru trzcinowego 50g miękkiego masła 2 jajka 120g płatków owsianych
Mała Cukierenkawoda się wchłonie. Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od masy na placki ziemniaczane). Patelnię teflonową posmaruj lekko olejem kokosowym lub masłem. Smaż kotleciki do zrumienienia. Gotowe! :) *Do podania możesz wykorzystać świeże pomidory lub passate. **Jeśli nie jesteś wegetarianem zachęcam także do spróbowania kotlecików w połączeniu z plasterkiem szynki drobiowej
Smiling Shrimpstole i zjeść coś dobrego. Jajka na śniadanie to u nas częste danie, ale dzisiaj zamiast robić jajecznicę zapiekłam je w foremkach. I nawet dodany szpinak nie popsuł Żarłoczkowi humoru. Takie frittaty może przygotować z różnym dodatkami. Zamiast szpinaku dodajcie jakieś inne warzywo np. groszek albo kawałeczki wędliny a foremki wyłóżcie plasterkami kiełbasy lub szynki a za każdym razem zrobicie
Smaczna Pyzasporych plastrów (ja użyłam szynki) 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego papryka konserwowa (ja użyłam zielonej, ale czerwona była by lepsza :-) 1 łyżka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1 szczypta rozmarynu 1 mała cebulka pokrojona w drobniutką kostkę 1 kajzerka namoczona w ciepłym mleku 2 ząbki czosnku 1 jajko majeranek sól pieprz NA SOS: 2 cebule
Rozpustne gotowaniezłoty kolor. Do mięsa dodać jajka, kaszę manną,podsmażoną cebulę, majeranek, pietruszkę i dobrze odciśnięte bułki.Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Formować kotleciki. Rozpłaszczyć a na środek każdego z nich kłaść nadzienie np: 1) po grubszym plastrze ogórka konserwowanego lub kiszonego 2) z suszoną śliwką 3) z serkiem topionym 4) z żółtym serem i szynką 5) lub obtoczone w wiórkach
kulinarnajamka.blogspot.comKorzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak
sierotka maRysia w kuchnicielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej włoszczyzny z rosołu) 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 200 g wątróbki drobiowej 1 cebula 300 g słoniny 1 bułka namoczona w rosole 2 jajka sól pieprz Mięso (oprócz wątróbki
Posadzone i zjedzoneletnie dni - jajka sadzone! Swoje przygotowałam w papryce, podałam z chrupiącym bekonem, purée z batatów i szparagami, których sezon już dobiega końca. To danie daje nieograniczone możliwości, do jajek można podać zwykłe ziemniaki, kalafior, fasolkę szparagową lub po prostu szklankę kefiru lub jogurtu naturalnego. I tak będzie pycha! :) Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego warto wybrać się do dobrze(...)zaopatrzonego sklepu i kupić je, gdy jeszcze są dostępne. Szparagi to pyszne, zdrowe i lekkostrawne warzywo. Można podać je z masełkiem i bułką tartą lub pieczone albo grillowane, owinięte szynką parmeńską. Ja swoje jedynie lekko podgotowałam i podałam jako dodatek do dania. I tak były pyszne! Gdy je wybieracie zwróćcie uwagę na to czy ich główki są zamknięte, jędrne
Cooking Monsterjajem, kiełbasą a szynką trzeba także znaleźć czas na odrobinę słodyczy ! Mazurek to obowiązkowa propozycja na wielkanocne dni. Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej 150 g margaryny do pieczenia pół szklanki cukru pudru 2 żółtka Masa makowa: 250 g maku szklanka mleka 4 jajka pół szklanki cukru pudru
Taste Therapyrazie potrzeby , układamy plastry szynki , kroimy na trójkąty , mi wyszło 9 ale jak rozwałkujemy ciasto szerzej to wyjdzie więcej i będą troszkę mniejsze, rolujemy rogaliki i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia , Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, przed włożeniem do gorącego piekarnika smarujemy rogale rozmąconym jajkiem . Rogale pieczemy
Wypieki Renepieprzu) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka koncentratu (najlepiej z NETTO) wkładka (czyli kto co lubi i akurat ma w lodówce;) ) ja dałam: 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 4 małe serdelki drobiowe (drobinki) pokrojone w kostkę i podsmażone na teflonowej patelnie trochę startego sera żółtego chudego świetnie pasowałaby zamiast serdelków szynka drobiowa, oraz pieczarki Sposób
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki na ok 25-27 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 ml ciepłej wody 2-3 łyżeczki soli czarnuszka lub nasiona chia do posypania 1 rozbełtane jajko do smarowania liście czosnku niedźwiedziego
Apetyczna babeczkatych tłuszczy ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, a to dopiero początek, ponieważ zam ogrom dodatków jakich możemy użyć jest nieograniczony. Najpopularniejsze z nich to kiełbasa (boczek, wędzona szynka), cebula oraz szczypiorek. Przykłady możemy mnożyć, poniżej przedstawiam kilka dla inspiracji: - grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami - ser żółty - pomidory bez skórki, cukinia, szparagi, młody groszek, opieczona i pozbawiona skórki(...)odrobiny mleka lub śmietanki pod koniec smażenia da efekt spulchnienia i aksamitnego smaku, a otarta skóra z cytryny bądź pomarańczy nada wyrazisty smak. Jednak nie byłoby jajecznicy bez jajek, które są źródłem świetnie przyswajalnego białka, które hamują uczucie głodu i tym samym zaspokajają apetyt. Aminokwasy egzogenne, czyli te których organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie, zawarte w jajku
Taste Of My Daykukurydzę i szynkę. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Nie może być zbyt cienkie. Większym naczyniem wykrawamy kółka, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, i zlepiamy krawędzie. Mniejszą szklanką ponownie wykrawamy kółka. 5. Ciasto, które "odcinamy", zbieramy i powtarzamy czynność z punktu 4 - aż do momentu kiedy ciasto się skończy.6. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdą nakładamy
Szefowa kuchniuzyskałam fenomenalną zapiekankę, która, gdy ostygnie, tworzy zbitą i jednocześnie wilgotną kostkę o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Można tę kostkę ozdobić dowolnymi dodatkami, na przykład: świeżymi warzywami, serem, szynką, oliwkami i podać w formie koreczków. Można także postawić tuż obok sos czosnkowy, który podniesie smak całego dania, zachwycając nasze podniebienia! Polecam! Danie wcale nie jest bardzo trudne(...)ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Ogórki kwaszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Żółty ser także zetrzeć. W misie miksera umieścić: pieczarki, jajka, sery, śmietanę, ogórki i przyprawy. Zmiksować by wszystkie składniki się połączyły. Masa powinna być wyrazista w smaku (wyraźnie powinno dać się wyczuć zarówno sól jak i pieprz), gdyż po upieczeniu straci
Poezja Smaków - blog kulinarnyW ten piękny sobotni poranek idealnym dopełnieniem będzie równię piękne (pyszne) śniadanie. Jajecznica to jedno z podstawowych dań śniadaniowych. Nie znam nikogo, kto by jej nie
Pyry na Gazśrednim ogniu. Do szynki dodałem pory, dusiłem je 3 minuty na słabym ogniu. Dodałem szpinak, dusiłem pod przykryciem, aż liście zmiękły i puściły sok. Tak przygotowaną jarzynę oprószyłem mąką, zasmażyłem. Rozprowadziłem rosołem i winem. Zagotowałem i pod przykryciem trzymałem na słabym ogniu ok. 7 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W międzyczasie ugotowałem jajka na półmiękko. Obrałem
R'n'G Kitchengrilla, zapiekanka z szynką, jajecznica z kiełbasą itp.) Teraz trzeba napisać coś o plusach jedzenia mięsa: kryptoreklama ;) niewątpliwie zawiera ono pełnowartościowe białko, natomiast nie ma większych problemów by zastąpić je białkiem roślinnym, wystarczy dobrze zbilansować jadłospis; białka w mięsie wcale nie ma dużo, soja zawiera go więcej; najbardziej wartościowe białko o idealnym wręcz składzie aminokawsowym zawiera jajko, a zwłaszcza żółtko
pyszne zdrowościsałatkę z szynką i ananasem, robiłam już jakiś czas temu (tu ) i bardzo nam posmakowała. Powstała tak naprawdę pod wpływem chwili, albo inaczej to nazywając chwilowej zachcianki, ze składników ,które zawsze mam w domu (no może poza porem). W tej wersji wykorzystałam tuńczyka,kukurydzę i soczewicę. Kto ma ochotę spróbować? SAŁATKA WARSTWOWA z TUŃCZYKIEM Składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka
Bon appetit mon amiemięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do wieprzowiny szczypta mielonego kminku 2 ogórki kiszone 2 papryki konserwowe 4 duże pieczarki 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju Knedliki (4 szt): 900g mąki tortowej Młynomag 400ml ciepłego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 2 jajka Gulasz: Mięso umyć
Smakołyki AsiPapryczki pimientos de padronEmpanadas z dynią i chorizoBruschetta z pieczoną paprykąJesienna sangriaPizza z szynką, rukolą i parmezanemSałatka z figami i boczkiemProwansalskie pieczone pomidoryPlacki z pomidorów z
Chilli Czosnek i Oliwa