wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku
królestwo garówcebuli, nie dodaję jajka – w tym przypadku naprawdę nie trzeba. Ponieważ są to gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy do miękkości, aby potem nie wchłonął wody z mięsa i tym samym nie wysuszył gołąbków. Jeśli o mięsie mowa, możemy teoretycznie użyć dowolnej wieprzowiny, a nawet mięsa z indyka. Moim wyborem jest szynka wieprzowa – pamiętajmy jednak
Kulinarna Pokusasię ze smakiem pomidorów. Jak zwykle w przypadku czegokolwiek z mielonej wieprzowiny warto pamiętać, że różne jej rodzaje mają wyjątkowo duży wpływ na smak potrawy. Ja z wyboru używam szynki wieprzowej – Wy oczywiście możecie użyć dowolnej innej części stosownie do upodobań. Natomiast z technicznego punktu widzenia przygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie(...)się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców są w ogóle niewidoczne, to jednak pomagają odpowiednio związać masę mięsną. Taka zupa
Kulinarna Pokusasię ze smakiem pomidorów. Jak zwykle w przypadku czegokolwiek z mielonej wieprzowiny warto pamiętać, że różne jej rodzaje mają wyjątkowo duży wpływ na smak potrawy. Ja z wyboru używam szynki wieprzowej – Wy oczywiście możecie użyć dowolnej innej części stosownie do upodobań. Natomiast z technicznego punktu widzenia przygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie(...)się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców są w ogóle niewidoczne, to jednak pomagają odpowiednio związać masę mięsną. Taka zupa
Kulinarna Pokusasuszonymi pomidorami lub w wersji mięsnej szynką parmeńską. Możecie przygotować ją z dwudniowym wyprzedzeniem, zawinąć w folię spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce. Pamiętajcie, aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem - wówczas mogłoby popękać podczas zwijania. SKŁADNIKI na 4 porcje (8 plastrów) CIASTO SZPINAKOWE 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka ( oddzielnie żółtka i białka) 2 ząbki
cool and mintycomplete podawane jest w formie kwadratu z jajkiem sadzonym, serem comte lub gruyere , oraz jambon de Paris . Ponieważ Francuzi nie jadają kanapek rękami, głównie dlatego, że często jedzą kanapki z lejącym się zółtkiem jaja, do czego konieczny jest nóż i widelec, to w bistro również dostaniemy Croque-monsieur, czyli francuski tost z szynką i serem, to coś co trzeba zjeść
Słodki Kompromisukładamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej się skleiło) . Całość wstaw do lodówki na 20 min. Rozgrzej piekarnik (funkcja termo obieg ) do 180 C . Włóż blachę by się nagrzała. Wołowinę wyjmij z lodówki i posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem ,delikatnie ponacinaj ciasto z góry
Niezły Młynekprzepis na inne paluchy drożdżowe z szynką . Drożdżowe Paluchy a’la pizza: Składniki : 100 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczarki, ulubione warzywa, czy zamiast łososia - szynka. Swoje ciasto piekłam w formie z PapilArt (wykonanej z papieru o wysokiej gęstości, odpornego na wysoką temperaturę, tłuszcz i zamoczenie, od wewnątrz pokrytą powłoką silikonową), która idealnie sprawdziła się przy pieczeniu i uroczo wyeksponowała gotowy wypiek. (Forma o wymiarach około 9 x 19 cm) 2 jajka 50 ml oliwy/oleju 3 łyżeczki musztardy
Di gotujedodać drobno pokrojonego śledzia, pora, jajka, musztardę, śmietanę, majonez, sól i pieprz. Ja osobiście pieprzu nie żałuję , bo sałatka ma wtedy bardziej wyrazisty smak. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przełożyć sałatkę na półmisek, udekorować cząstkami pomidora, plasterkami śledzia, ogórka oraz listkami lubczyku. Podawać z pieczywem....Smacznego :) Plastry szynki rozłożyć na desce, na każdym ułożyć kopiastą
Gosia gotujewystygną i dopiero dodać mąkę, jajka, lekko posolić i wyrobić gładkie ciasto. W głębokim garnku zagotować wodę. Z ciasta formować zgrabne kulki robiąc palcem wgłębienie pośrodku. Do gotującej się wody wrzucać kluski i wyciągać łyżką cedzakową, kiedy się zagotują i wypłyną do wierzchu. Kluseczki można omaścić podsmażoną cebulką z boczkiem lub dowolną szynką, jaką właśnie posiadamy lodówce
Kulinarne przemysleniamięsożernych to jakieś kawałki kiełbas, ścinki szynek, może jakieś sery, a dla wegetarian wszelakiej maści warzywa, zioła i grzyby. Może właśnie kurki, na które mamy sezon? Jędrne, złociste kapelusze uświetnią poranny start, nadając leśnego, wakacyjnego smaku i przypominając piękne chwile w słońcu. OMLET Z KURKAMI (bez glutenu) /własny;/ dla 1 osoby 2 jajka kl. M 2 łyżki mleka (roślinne
W kuchni Karmel-itkigryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 3 jajka 1/2 szkl Keczupu Kieleckiego 1 łyżeczka
Kto ugości moich gości?Składniki na wielki garnek: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 20 dag boczku wędzonego 5 małych lasek kiełbasy połowa główki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna lub włoszczyzna,na której przygotowujemy własny wywar 2 łyżeczki startego chrzanu majeranek suszony pieprz sól 1 butelka zakwasu do żurku kilka listków laurowych kilkanaście ziarenek ziela angielskiego Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo chleb z poprzedniego
Blondynka Gotujeświeżych drożdży + 1 jajko do smarowania pierożków -troszkę bazylii do posypywania pierożków Ser biały wraz z mlekiem i olejem ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy drożdże, jajko, cukier oraz sól, i dokładnie miksujemy tak by drożdże się rozpuściły. Na koniec dodajemy mąkę, najpierw chwileczkę miksujemy, a potem wykładamy na blat i wyrabiamy dokładnie ciasto, ma być gładkie, elastyczne. Następnie(...)odkładamy w CIEPŁE miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. FARSZ (jeśli chodzi o farsz to możemy przygotować pierożki według własnego uznania, mogą być z serem i szynką, z mięsem, z grzybami, z kapustą i grzybami to już zależy od Was) Ja pierożki piekłam z mięsnym farszem z dodatkiem pieczarek, pyszne :-) -0,5 kg mięsa (może być szynka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku