ciasteczka z ciasta francuskiegoSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 słoiczek pomidorów suszonych1 mozarellakilka oliwek zielonychbazylia, mozarella250g pieczarek1 duża cebula10 plastrów salamiser (u mnie emmentaler)sól, pieprz1 łyżka masła rozbełtane 1 jajko (żółtko+białko) Przygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do ok. 190'C. 1. farsz: Pomidory i oliwki płuczemy pod zimną wodą i odcedzamy, aby nie były mokre. Oliwki nie będą takie słone(...)Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy, kroimy w równe kwadraty.Układamy kolejno: mozarella, pomidor, oliwka. Wszystko posypujemy delikatnie bazylią i oregano.Brzegi ciasta smarujemy jajkiem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut.2. farsz:Pieczarki myjemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.Rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę oraz pokrojone pieczarki.Po kilku minutach solimy i pieprzymy. Czekamy, aż woda odparuje. Ściągamy z ognia.Salami (u mnie były
Kitchens AlphabetWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję przepis na prostą, swojską pizzę na grubszym spodzie. Z dodatkiem szynki lub swojskiej kiełbasy, pieczarek i
Marta Gotujemożna też zagotować kaszę do miękkości). Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie. Dodałam pieczarki. Lekko wystudziłam. Twaróg przełożyłam do miski, rozdrobniłam. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy oraz kaszę i pieczarki. Całość zagniotłam na jednolitą masę. Keksówkę wysmarowałam masłem, przełożyłam do niej gryczankę. Zapiekałam w 150st. przez 40min. Całość podałam z sosem czosnkowym
bastalenapieprz.. Gdy będą miękkie zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek(...)się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
OstryKęspieprz.. Gdy będą miękkie zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek(...)się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
OstryKęsskładniki: 1 główka brokuła 8 jajek 300 g szynki 400 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Brokuł dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie (po ugotowaniu powinien być lekko twardy). Odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Przekrawamy wzdłuż i oddzielamy białka od żółtek. Pieczarki oraz cebulę siekamy w drobną
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1 kg schabu 200 g łopatki 200 g pieczarek 1 paprykę czerwoną 1 jajko 1 łyżka masła pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka żelatyny 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony zalewa po 1 łyżeczce tymianku rozmarynu ziół prowansalskich 1 łyżka soli 1 litr wody listek laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego Wykonanie: Z podanych przypraw zrobimy zalewę, wkładamy(...)jednej i drugiej strony robiąc tunel, zostawiając 2 cm brzeg schabu. Wycięte mięso przekręcić przez maszynkę do mięsa razem z łopatką, dodajemy jajko, umytą i pokrojona w paski paprykę, oczyszczone pokrojone oraz podsmażone na maśle pieczarki, posiekaną natką pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę, przyprawiamy solą i pieprzem wyrabiamy farsz.Wyrobionym farszem nadziewamy wycięty tunel w schabie zawijamy
kgwjanczewoJeżeli zdarzają się wam luźniejsze poranki, to polecam przyrządzenie jajecznicy zapiekanej w cieście francuskim. Warto przyrządzić farsz z aromatycznymi dodatkami, typu pieczarki czy wędzony boczek. Potrawę
Przepisy Aleksandrydocument,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI Składniki: - 500 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego - 300 gramów pieczarek - 1 cebula - 1 sucha kajzerka - 2 jajka - bułka tarta - mleko - olej - masło - pieprz - sól Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy i kroimy na półplasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Mieszamy rzadko, pozwalając się
Życie zamknięte w smakuzielonej części cebulki dymki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 30 g sera żółtego startego na tarce 20 g parmezanu tartego 2 mniejsze jajka bazylia, oregano, czosnek granulowany sól, pieprz Przygotowanie : Piersi z kurczaka kroimy w około 1 centymetrową kostkę. Pieczarki obieramy. Pomidory suszone, pieczarki, dymkę siekamy bardzo drobno. Pieczarki podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez około(...)minut. Jeśli puszczą sok, odlewamy jego nadmiar. Jajka roztrzepujemy z mąką ziemniaczaną, dodajemy sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy według uznania. Pokrojone mięso przekładamy na jajek z mąką, dodajemy pozostałe składniki, łącznie z podsmażonymi pieczarkami i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką masę formując kształt kotlecików. Jeśli masa będzie zbyt lejąca polecam dodać więcej mąki. Smażymy około
Mania GotowaniaPrzepis powstał przez przypadek, podczas robienia innego dania, które się nie udało :) Składniki: 25 dag wieprzowego mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 papryki czerwonej 5 dag żółtego sera 1 jajko łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Pieczarki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w małą kosteczkę. Wszystko wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami (jeśli
Na Ciasteczkowych Papierachmasła 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka śmietany masa serowa; 200 g sera białego 0,5 szkl mleka 1 jajko sól pieprz pół małej cebuli 150 g pieczarek 1 por kawałek papryczki chili odrobina sera do posypania oregano średnica formy 23 cm Pieczarki i pora posiekać, (pozostawić trochę ładnych plasterków pora i pieczarek) Na łyżce(...)oleju przysmażyć pieczarki z porem aż odparują i odrobinę się przyrumienią. Wystudzić. Ser z mlekiem , jajkiem i cebulą zmiksować przy pomocy blendera, doprawić do smaku Ciasto zagnieść dość twarde , wylepić formę do tarty (ja użyłam silikonową) Podpiec ok 10 min. Na ciasto wyłożyć równomiernie przysmażone pieczarki, polać zmiksowanym serem. Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarek, pory, odrobinę papryczki chili i posypać
Gotowanie jest łatweKopytka z kurczakiem w pieczarkachSkładniki:(dla 4 osób)Kopytka:-2 kg ziemniaków- 2 szklanki mąki - 2 jajka- sól do smakuKurczak w pieczarkach:- 4 kawałki piersi z kurczaka- 0,5 kg pieczarek- 2 cebule- 3 łyżki śmietany - sól, pieprzSposób przygotowania:1.Ziemniaki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ziemniaki i przepuszczamy je przez maszynkę(...)jajka i solimy do smaku. Wszystkie składniki ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy masę na ok. 6 części. Z każdej części formujemy wałek i kroimy go w ukośne paski. Następnie wrzucamy partiami do wrzącej posolonej wody. Gotujemy każdą partię przez ok. 3 minuty i wyjmujemy na talerz cedzakową łyżką.2.Pierś z kurczaka i obraną cebule kroimy w kostkę. Pieczarki
Gotuj Z MuzykąKupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w cieście ziemniaczanym. Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych ziemniaków -2 cebule -1 jajko -5 dkg kaszy bulgur -1/2 l bulionu warzywnego -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -olej -2 dkg masła -bułka tarta W bulionie warzywnym(...)patelni z niewielką ilością oleju szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. . Cebulką wypełniamy kapelusze pieczarek. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Odlewamy nadmiar wody. Dodajemy kaszę, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i mieszamy. Naczynka natłuszczamy i posypujemy bułka tartą. Na dno każdego naczynka wykładamy ciasto ziemniaczane. Układamy pieczarki i przykrywamy
Maminek kulinarnymałe różyczki. Kurczaka kroimy w kostkę przeprawiamy przyprawą curry do kurczaka i smażymy. Następnie pieczarki kroimy na pół lub na 4 w zależności od wielkości pieczarek i również smażymy z przyprawą curry. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy kukurydzę (oczywiście odsączoną), usmażonego kurczaka z pieczarkami i ugotowanego kalafiora. Następnie dorzucamy drobno pokrojony szczypior, majonez
IMPRESJA SMAKUSkładniki Naleśniki - 1,5 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - ½ szklanki wody - 2 jajka - 1 łyżka oleju - szczypta soli Farsz - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 10 dag pieczarek - 5 plasterków szynki - 1 cebula - 10 dag sera żółtego - Vegeta, sól, pieprz Panierka - bułka tarta - 1 jajko - olej do smażenia Wykonanie Składniki na naleśniki wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki(...)rozgrzanym . Szynkę pokroić w drobną kostkę i również usmażyć osobno. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po podsmażeniu cebulę, pieczarki i szynkę wymieszać razem z startym serem. Farsz nakładać na naleśniki i zawijać w krokiety. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał
Świat SmakuZapiekanka z pieczarkami Składniki: pieczywo żytnie pieczarki cebula sól oregano oliwa z oliwek Cebulę i pieczarki obrałam i pokroiłam na drobno, a następnie podsmażyłam na rozgrzanej
nietadieta