trzeba się zbytnio napracować. Wymyślam więc takie receptury przy których się nie zmęczę ;-) Pasztet jaglany z pieczarkami składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej - suchej 400-500 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz rozmaryn chilli masło klarowane do smażenia wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do wystudzenia. Pieczarki kroimy(...)siekamy w kostkę. Pieczarki podsmażamy na maśle klarowanym, po chwili dodajemy cebule. Smażymy do chwili gdy cebula się zeszkli, a pieczarki będą lekko rumiane. Doprawiamy je solą, pieprzem, chili oraz rozmarynem. Gdy przestygną blendujemy je razem z kaszą. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni
Przysmaki Karolkizapoznania się z przepisem. Przepis: Składniki: 10 naleśników ( przepis znajdziecie tutaj: naleśniki na krokiety .) 500 g kapusty kiszonej 400 g pieczarek olej lub masło 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 jajka bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany. Wykonanie: 1. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dorzucamy(...)Kapustę odsączamy dokładnie z wody. Do gotowej kapusty wrzucamy pieczarki z cebulką całość mieszamy i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 5. Farsz gotowy :) 6. Na wcześniej przygotowane naleśniki wykładamy partiami nasz farsz i zawijamy w rulonik. (farszu starczyło idealnie na 10 naleśników) 7. Przygotowujemy sobie panierkę. 4 jajka trzepiemy razem z przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka, zioła
Mój pomysł nabułeczki z pieczarkami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz 1 spora cebula 350 g pieczarek 3 łyżki starego żółtego sera sól pieprz olej do smażenia jajko do malowania bułeczek Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier(...)minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jedno jajko, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczarki kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. na patelni
Kulinarne przygody Gatityosoby które nie przepadają za rybami mogą się do nich przekonać bo mają sporo dodatków innych. 1 woreczek ryżu 25 dkg filetu z dorsza 4 pieczarki średnie 1 marchewka mała sól, pieprz 1 jajko 1 mała bułka 1/2 szklanki mleka pozostałe: bułka tarta do obtoczenia natka pietruszki 1 pomidor 1 garść rukoli 1 marchewka olej Ryż gotuję według instrukcji(...)Bułkę namaczam w mleku. Do miski przekładam 1/2 woreczka ryżu, dodaję dorsza którego pokroiłam a potem zblendowałam, dodaję marchewkę startą na tarce jarzynowej drobnej. Dodaję też jajko, bułkę odciśniętą w mleku, i pieczarki drobno pokrojone. Doprawiam, solą, pieprzem, i całość dokładnie wyrabiam. Formuję niewielkie kulki które obtaczam w bułce tartej.Klopsiki smażę na rozgrzanym oleju, i lekko je spłaszczam przed włożeniem
wesoła kuchniaZdrowe, pyszne i ekonomiczne. Składniki (na ok. 13 burgerów): - 3 szklanki ugotowanej fasoli, - 6 dużych pieczarek, - 1 cebula, - 1 jajko, - 1/4 szklanki sezamu, - 1/4 szklanki słonecznika, - 1/2 szklanki otrębów pszennych (lub innych) albo siemienia lnianego mielonego, - 1/4 szklanki oleju + trochę oleju do smażenia pieczarek z cebulą, - przyprawy: płaska łyżeczka pieprzu, duża szczypta gałki muszkatołowej, łyżka pietruszki (suszonej lub świeżej
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisysiebie, i środek i brzegi. Dlatego dzisiaj pizza z serowym pysznie wypływającym brzegiem. Jakoś tak wyszło, że wersja trochę śniadaniowa... salami, ser, jajko. Pizza od serca ciasto na pizzę plasterki salami paski paprykikilka pieczarek 2 jajkastarty ser żółty czosnek(...)granulowany sos bianco Z ciasta za pomocą formy wycięłam serce. Lekko podwinęłam brzegi, chowając w nie ser. Spód wysmarowałam sosem i posypałam czosnkiem. Na pizzy ułożyłam salami, pieczarki, paprykę. Na koniec posadziłam jajko, tak by się za bardzo nie rozlało po pizzy (najlepiej zrobić małe "gniazdko"w farszu). Całość zapiekłam przez 15-20 min. w 150st
bastalenaJajka w sosie tatarskim...Gęsty, śmietanowo-majonezowy sos.W nim zatopione: groszek, ogórki i pieczarki konserwowe.A na wierzchu liliowe połówki jajek.Pyszna ozdoba stołu!Polecam nie tylko na Wielkanoc! Składniki:6 jaj ugotowanych na twardo;200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu);Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g);5 średnich ogórków konserwowych;3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany(...)kostkę, dodać do pieczarek i groszku. Wymieszać.Do pieczarek, groszku i ogórków dodać majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszać powstały sos.Sos przyprawić białym pieprzem i solą.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na dno szkalnego naczynia wyłożyć sos. Sos oprószyć poskienym szczypiorkiem. Na sosie ułożyć połówki jajek.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jajek nie trzeba farbować i finezyjnie wycinać. Ma to tylko
Gospodyni Miejskapleśniowy i pieczarki, które także bardzo lubi. I mężuś omlet zjadł ze smakiem :) Ja serów pleśniowych nie lubię więc wybieram wersję z mozzarellą i pomidorem . składniki: 2 jajka 3-4 nieduże pieczarki 50-70 g sera pleśniowego masło 2 łyżki mąki pszennej sól ziołowa Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, odłożyć na talerz. Ser pleśniowy pokroić w kostkę
Monia miesza i gotujebyć zwłaszcza z grzybami shitake. Trzeba wiedzieć gdzie je kupić, jednak w braku czasu możecie użyć samych pieczarek i boczniaków. A jeśli kupicie już shitake, spróbujcie ich trochę zamrozić. Nieźle się do tego nadają i będą zawsze pod ręką. Teoretycznie zamiast jajek w koszulkach można wykorzystać nieco łatwiejsze do przygotowania jajka sadzone – w tym wypadku należy je usmażyć albo(...)sosem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 garście młodego szpinaku (ok. 60g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 350g grzybów hodowlanych, najlepiej pieczarek, boczniaków i shitake w proporcjach 3:2:1 2 duże (L) jajka 2 łyżki masła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 2-3 łyżki octu z białego wina
Kulinarna PokusaSiup… Robimy! SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe wykonać z tego przepisu. Farsz 50 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 1 cebula pieprz sól 2 łyżki oleju Dodatkowo 2 jajka bułka tarta olej PRZYGOTOWANIE Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać pieczarki, doprawić pieprzem i solą
zabawa smakiemSałatka zawiera też inne składniki takie jak jajka, kukurydzę i ogórki konserwowe, dlatego zachwyci każde nawet najbardziej wymagające podniebienie . składniki na 4 porcje słoiczek pieczarek marynowanych 250 g podwójny filet z piersi kurczaka 4 jajka kukurydza z puszki 4 małe ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oliwy z oliwek przepis Fileta z kurczaka kroimy(...)mięso się zrumieni. Usmażonego fileta odstawiamy z ognia , studzimy i wrzucamy do miski . Następnie w kostkę kroimy ogórka konserwowego, pieczarki przekrawamy na połówki , kukurydzą odsączamy z zalewy.Wszystkie składniki wrzucamy do miski z kurczakiem , dodajemy pokrojone w kostkę jajka a także majonez i całość dokładnie mieszamy
Smakowite Daniapieczarki myję , ścieram na tarce na grubych oczkach i przesmażam na odrobinie oleju razem z cebulą , kiedy pieczarki i cebulę mamy przesmażoną , dodaję do mięsa mielonego . Następnie do naszego mięsa dodaję przyprawy , czosnek przeciśnięty przez praskę , mąkę orkiszową , jajka , sól , musztardę(...)mamy dodane wszystkie składniki , dokładnie wszytko mieszamy ręką . Jak mamy dobrze nasze mięso wymieszane , formujemy nasze kotlety , a w środek mięsa wkładamy połowę pieczarki i formujemy kotleta , następnie wkładam do rozbitego jajka oraz mąki , i wkładamy na rozgrzaną oliwę , smażymy na małym ogniu po obu stronach , kiedy usmażymy wszystkie kotlety , podajemy z ziemniakami i surówką
Mój Smakdodatkiem pieczonych batatów z sosem czosnkowym. Polecam :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 339 kcal) 500 g mięsa mielonego z indyka 150 g pieczarek 1 pęczek pietruszki 1 jajko 2 łyżki mąka pszennej 2 duże bataty 200 ml jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz suszony tymianek , zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Bataty obieramy i kroimy(...)tymiankiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30-35 minut. Pieczarki ścieramy na tarce, pietruszkę siekamy. Mieszamy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i mąkę. Formujemy 4 kotlety i smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoto. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Moje Kuchenne RewelacjeSchabowy pod pierzynką z pieczarek i sera. Pyszna wersja dla podania zwykłego schabowego, nawet dla gości :) Składniki: 3 plastry schabu 400 g pieczarek 150 g żółtego sera oregano papryka słodka sól jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki po czym wrzucamy do garnka i dusimy do odparowania wody. Na sam koniec lekko(...)mniejsze części żeby lepiej się smażyły). Jajko roztrzepujemy z solą i papryką słodką. Kotlety obtaczamy w jajku z przyprawami i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej strony na rumiano po czym przewracamy na drugą, a na usmażoną stronę wykładamy porcję pieczarek i posypujemy serem starty na dużych oczkach. Zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy pokrywką. Smażymy
Na Ciasteczkowych Papierachdrożdży 1/2 szklanki mleka letniego 1 łyżeczka soli płaska 1 jajko 1/2 szklanki wody letniej 2 łyżki oleju cukier szczypta do posmarowania: 1 łyżka mleka 1 jajko nadzienie: 20 dkg pieczarek 1/2 papryki czerwonej natka pietruszki 3 łyżki sera żółtego startego Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki, mleka około 6 łyżek,cukier. Całość mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam(...)jajko i całość zarabiam mikserem albo ręką. Ciasto odstawiam przykryte w ciepłe miejsce na około 30 minut aż wyrośnie. Po tym czasie przekładam na deskę podsypaną mąką robię gruby wałek i dzielę na 12 części. Z każdej części formuję cienki wałek w rękach. Zwijam w rulon, na środku każdego robię wgłębienie. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczarki myję
wesoła kuchnia