samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g) 2 jajka 1/4 szklanki majonezu 300g pieczarek 200g żółtego sera (startego na grubych oczkach tarki) sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): szczypiorek, pomidor, bekon Jajka roztrzepać, dodać majonez, ser i wymieszać. Formę wyłożyć papierem
Di gotujeSkładniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko do posmarowania Umyte i wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i upiekłam (pieczona papryka jest bardzo aromatyczna(...)woda odparowała dołożyłam pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze chwilę smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą – pieczarki i por. Płaty ciasta francuskiego posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Na każdy (przypominam, że robiłam z podwójnej porcji) nałożyłam – plasterki sera żółtego, kurczaka, upieczone papryki, por i na wierzch pieczarki. Nadzienie zawinęłam w ciasto, końcówki podwinęłam
mojewypiekiinietylkoalternatywą do tradycyjnych kotletów w panierce z bułki tartej i jajek. Kotlety nabierają fajnego smaku, a to za sprawą tego, że możemy dodać do nich ulubione dodatki. Post Kotleciki z kurczaka, pieczarek, sera i ziarenek pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemasłem, serem, pieczarkami etc. Ja wybrałam Devolaya z pieczarkami, cebulą i masłem. Składniki na Devolay (pieczarki i cebulka; 2 porcje): pojedyncza pierś z kurczaka pieczarki około 300 g duża cebula masło mąka bułka tarta jajko Pierś z kurczaka umyć i podzielić na kawałki, delikatnie rozbić tłuczkiem i posolić. Oczyścić pieczarki i drobno pokroić. Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć(...)maśle. Wrzucić pieczarki i smażyć kolejne kilka minut. Lekko przestudzony farsz nakładać na przygotowane wcześniej filety. Zawijać mięso tak, aby pieczarki nie wypadały ze środka. Można wspomóc się wykałaczkami. Tak przygotowane Devolaye obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni. Kiedy już widać, że mięso się zarumienia można delikatnie wyciągnąć wszystkie wykałaczki. Nadmiar pieczarek można wykorzystać do posypania
Karola gotujeSkładniki: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 5 jajek 20 dag żółtego sera 20 dag wędliny 1 czerwona papryka 1 pczek natki pietruszki 1/2 kostki masła 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pieprz, sól Sposób wykonania: Pieczarki oczyścić pokroić, cebulę obrać pokroić w kostkę paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na odrobinie oleju, przestudzić. Natkę posiekać
Darcia w kuchniSkładniki:400 g pieczarek100 g cebulisok cytrynowysólpieprznatka pietruszki2-3 jajkamajonez wegański lub zwykłyUmyte pieczarki z przyciętymi trzonkami kroimy w półplasterki lub w paski i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 2 minut, odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny.Cebulę kroimy w półplasterki i przelewamy wrzątkiem.Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy.Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy sól, pieprz
chwile dla mniejajko 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 żółta papryka sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, ostra papryka masło oliwa z oliwek farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko wykonanie: Obieramy ziemniaki i marchewkę. Pyry przekrawamy na pół, a marchewkę kroimy w półksiężyce. Zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Gotujemy 10 min od momentu, kiedy woda(...)zacznie wrzeć. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na patelni używając masła lub 1 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty lub posiekany ząbek czosnku i wbijamy jedno jajko. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 185 st. Myjemy kurczaka, nacieramy czosnkiem, oprószamy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i posypujemy
Ania i Marcin gotujątakich kotlecików. Niewielka ilość składników, a smak był naprawdę świetny. Oczywiście od razu spytałam o przepis i przygotowałam je w domu. Składniki: pierś z kurczaka 10 pieczarek 15 dag żółtego sera 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej zioła prowansalskie sól, pieprz papryka słodka chilli Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a obrane pieczarki i ser zetrzeć na tarce
Pasja Smakuryżem. Są bardzo smaczne, najlepiej smakują podane z barszczem. Składniki: Naleśniki: 400 ml mleka jajko 250g mąki pszennej szczypta soli łyżka oleju Nadzienie: 600 g pieczarek 100 g ryżu cebula sól, pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Wszystkie składniki na naleśniki przekładamy do miski i miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni(...)odparowania płynu. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Pieczarki i ryż łączymy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia
e-PrzepisyKulinarneszkl. mąki pszennej luksusowej Młynomag , 1 jajko, 1/3 szkl. oleju (użyłam po suszonych pomidorach), 1/3 łyżeczki soli, 1/3 szkl. letniej wody Farsz: 200 g pieczarek, 6 plastrów salami, kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, 2 jajka, ½ szkl. śmietany 18%, 100 g sera feta, sól, pieprz, papryka słodka do smaku, 2-3 łyżki masła WYKONANIE Ciasto: W misie malaksera umieszczamy mąki, dodajemy(...)lodówce. (Ciasto można zagnieść również ręcznie). Farsz: Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, podsmażamy na złoto. Salami i pomidory kroimy w paski. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy rozdrobnioną fetę, doprawiamy do smaku przyprawami. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Formę na tartę wykładamy ciastem, nakłuwamy dno widelcem. Przykrywamy folią aluminiową
słodki bratekPolecam przepis na pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z pysznymi dodatkami na wierzchu. Składniki: 6 średnich ziemniaków cebula 2 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz Dodatki: pętko dobrej kiełbasy 250 g pieczarek 2 łyżki kukurydzy pomidor 1/2 papryki czerwonej 150 g sera żółtego Przygotowanie Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną cebulkę, mąkę, jajka
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera np. gouda 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka pęczek natki pietruszki 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz słodka papryka olej do smażenia Przygotowanie: Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki opłukać i drobno pokroić, następnie poddusić na oleju. Natkę pietruszki drobno posiekać(...)Jajka z mlekiem za pomocą trzepaczki wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Dodać pieczarki, ser żółty i natkę. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Z podanej porcji wychodzi około 30 placuszków. Rada: w przypadku, gdy ciasto będzie rzadkie można dodać mąki pszennej jak i ziemniaczanej
Ciastka - domowe słodkościolej na patelni. Smażymy do zarumienienia. Następnie obrane i pokrojone w plasterki pieczarki dodajemy do cebulki. Wszystko smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Doprawiamy do smaku. Trzymamy całość kolejne 5 minut na małym ogniu i następnie wbijamy jajka, jednocześnie dodając do nich ser pokrojony w kosteczkę. Wszystko mieszamy na wolnym ogniu
Emcia Pichciciasteczka z ciasta francuskiegoSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 słoiczek pomidorów suszonych1 mozarellakilka oliwek zielonychbazylia, mozarella250g pieczarek1 duża cebula10 plastrów salamiser (u mnie emmentaler)sól, pieprz1 łyżka masła rozbełtane 1 jajko (żółtko+białko) Przygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do ok. 190'C. 1. farsz: Pomidory i oliwki płuczemy pod zimną wodą i odcedzamy, aby nie były mokre. Oliwki nie będą takie słone(...)Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy, kroimy w równe kwadraty.Układamy kolejno: mozarella, pomidor, oliwka. Wszystko posypujemy delikatnie bazylią i oregano.Brzegi ciasta smarujemy jajkiem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut.2. farsz:Pieczarki myjemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.Rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę oraz pokrojone pieczarki.Po kilku minutach solimy i pieprzymy. Czekamy, aż woda odparuje. Ściągamy z ognia.Salami (u mnie były
Kitchens AlphabetWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję przepis na prostą, swojską pizzę na grubszym spodzie. Z dodatkiem szynki lub swojskiej kiełbasy, pieczarek i
Marta Gotuje