domówka. Kiedyś na stołach królowały jajka w majonezie, mnie fantazja ponosi trochę bardziej i za każdym razem staram się serwować coś nowego. Byle prosto i smacznie. :-) 6 jajek 1 cebula 100g pieczarek 3 łyżki majonezu sól, pieprz natka pietruszki do dekoracji 1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy starte na tarce pieczarki i dusimy do momentu(...)woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy. 2. Jajka gotujemy na twardo, przekrawamy wzdłuż na pół. Wyciągamy żółtka, łączymy je z podsmażonymi pieczarkami, majonezem. Doprawiamy do smaku. 3. Na białka wykładamy po czubatej łyżeczce farszu. Dekorujemy natką pietruszki
Szefowa kuchniprzyznać, że wyszło pysznie..dodatki dowolne, jak kto lubi itd. kilka kromek chleba kilka łyżek mleka 2-3 jajka sól, pieprz ser żółty kawałek kiełbasy kilka pieczarek olej Chleb pokroić na kawałki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól, pieprz i troszkę startego sera .Mieszanką mleka z jajkami zalać chleb i pozostawić na kilka minut, aby chleb nasiąkł.Pieczarki
Moje domowe kucharzenieśniadania...a na śniadaniu dziś u mnie królują jajka zapiekane w szynce.. Składniki: w zależności od ilości porcji... na 4os. * 4 plasterki szynki * 3 pieczarki * 1 plasterek żółtego sera * 4 jajka * kawałek cukinii W silikonowych foremkach ułożyłam plasterek szynki, podsmażone pieczarki przyprawione ( u mnie oczywiście na wodzie gazowanej) kilka małych kawałków sera żółtego a na samą górę
NaKońcuJęzykasami zobaczcie i spróbujcie. Składniki: Tuńczyk z puszki w sosie własnym 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 1/3 papryki żółtej Szczypiorek ( ½ pęczka ) Kilka gałązek koperku 4 jajka ugotowane na twardo Kilka marynowanych pieczarek 2 plastry mozzarelli Sól Pieprz czarny chili ( w oliwie lub suszone mielone ) Majonez Wykonanie: Tuńczyka porządnie odsączamy na sitku. Papryki, jajka, ser, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki
Smaki EwyUDKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM, FETĄ I PAPRYKĄ Składniki: - 20 udek kurczaka - 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki - 1/2 opakowania fety - 1 zielona papryka - 1 kilogram pieczarek - 1 cebula - 2 jajka - sól - pieprz - słodka papryka Przygotowanie: Z udek usuwamy kości. Następnie doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć. To samo zrobić z cebulą (obrać, pokroić(...)kostkę i podsmażyć). Do mięsa mielonego dodajemy przestudzone cebulę i pieczarki oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę i fetę. Całość łączymy jeszcze z dwoma jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Nadziewamy udka przygotowanym farszem i podsmażamy. Następnie dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakupieprz, papryka w proszku, 200 g pieczarek, duża cebula, łyżka masła. Przygotowanie: Pieczarki obie ram, ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekam, podsmażam wraz z pieczarkami na maśle. Jajka kroję na mniejsze kawałki, miksuję blenderem. Dodaję warzywa, surowe jajka, ser żółty, przyprawy i śmietanę, mieszam. Przekładam do formy, pieczę około 35-40 minut w 190 stopniach
JejKuchniaktóra kupiona była już parę dni wcześniej. Cóż mogę wyczarować z jednej piersi dla dwóch osób? Sami zobaczcie! Składniki: 1 pierś z kurczaka ok 15 pieczarek 1 cebula żółty ser 1 pomidor 2 jajka 4 łyżki mąki sól,pieprz,czosnek i inne przyprawy wg uznania Oczyszczone pieczarki drobno pokroić,cebulę również - podsmażyć na rozgrzanym oleju.Pierś z kurczaka pokroić(...)uznania.Amatorzy pikantnych smaków mogą dodać ostrą paprykę,przyprawę do gyrosa.U mnie było dosyć pikantnie tzn 3 ząbki czosnku,przyprawa gyros i chili.Tak przyprawionego kurczaka wrzucamy do pieczarek i razem smażymy kilka chwil. Jajka roztrzepać łyżką w misce,dodając 4 łyżki mąki.Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody oraz sól,pieprz i paprykę.Na końcu połączyć
Niespełnione zdolności kulinarnełyżeczka proszku łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki soli 3 - 4 łyżki zimnej wody Nadzienie: około 300 g mięsa mielonego mięso z rosołu 300 g pieczarek łyżka masła cebula jajko łyżka majeranku sól i pieprz do smaku łyżka manny Oraz: jajko 2 łyżki mleka papier do pieczenia Ze składników zagniatamy ciasto, wodę zostawiamy na koniec i dodajemy tyle(...)oddzielamy od kości i kroimy drobno. Następnie mieszamy wszystko razem mielone ( u mnie była resztka po kotletach, a więc doprawione) mięso z rosołu i pieczarki. Doprawiamy do smaku według własnych upodobań, na koniec wbijamy jajko i dodajemy mannę aby ściągnęła nadmiar wody. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy na paski które smarujemy jajkiem. Układamy pasek z nadzienie
Dieta moja pasjaSkładniki: 1 świeży kurczak - 2 kg,500 g mięsa mielonego,10 pieczarek,1 cebula,2 łyżki oliwy,1 jajko,2-3 łyżki kaszy manny,sól,pieprz,majeranek,słodka papryka. Polecam także kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami(...)luzowanie lub trybowanie kurczaka. Ja robię tak jak na tym filmiku klik. Marynujemy kurczaka przyprawami wymieszanymi z oliwą. Na patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami. Ostudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Dodajemy również jajko, kaszę mannę, sól i pieprz. Mieszamy. Zimnym farsz nakładamy na kurczaka. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Pieczemy
Aga w kuchnidodatkiem pieczarek. Smak takich kotlecików jest inny niż tradycyjny. Zapraszam do wypróbowania. Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 30 dag. pieczarek 1 cebula 2 jajka bułka tarta przyprawy-sól ,pieprz Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle dodajemy do mięsa. łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kotlety obtaczamy w bułce tartej
W kuchennym oknie EwySKŁADNIKI : 5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 2 marchewki, ugotowane 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 puszka groszku 200 g chudej, wędzonej szynki, polędwicy lub kabanosów 4 jajka ugotowane na twardo 1 por, biała część 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Pieczarki i groszek odcedzamy z zalewy, ziemniaki, jajka i marchew obieramy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę a pieczarki i por w talarki. Do dużej miski przekładamy warzywa, dodajemy krojoną szynkę, majonez i przyprawy. Mieszamy aż składniki się połączą. Przekładamy sałatkę na półmisek lub miskę, do momentu podania przechowujemy w lodówce. Smacznego. Zamiast pieczarek
Kulinarne Fantazje Mariolitrochę z przypadku, jarmuż i pieczarki były w lodówce, trzeba było je szybko zużyć. I tak powstało to danie. Bardzo treściwe i sycące. składnikina spód:250 g mąki (pszennej tortowej)150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)1 płaska łyżeczka soli morskiej1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej(...)grube kawałki. Na oliwie z oliwek podsmażyć plasterki czosnku, dodać jarmuż i smażyć przez minutę. W misce wymieszać jajka z jogurtem, dodać sól, pieprz. Na przygotowanym, podpieczonym spodzie ułożyć warstwę pieczarek, jarmuż, ser, zalać masą jajeczną, przybrać pomidorkami koktajlowymi. Piec w temperaturze 180 st C przez ok 25 minut
Stare Garymielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 300 g pieczarek 1 łyżeczka każdej z przypraw: bazylia, oregano, papryka ostra mielona, pieprz Mięso mielone mieszamy z jajkiem bułką tartą i wszystkimi przyprawami. Pieczarki podsmażamy na odrobinie tłuszczu aż cała woda wyparuje. Połowę mięsa mielonego układamy w foremce (ja mam wymiary - 25 cm x 12 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
Moje-pitraszenieoczyszczone pieczarki kroimy na ćwiartki, a większe na ósemki, dodajemy do cebuli. Po chwili solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pieczarek, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Podsmażamy całość, w następnej kolejności dodając wino Marsala. Smażymy, aż wino odparuje (2-3 min), następnie wlewamy słodką śmietankę i redukujemy sos (smażymy(...)pieczemy przez 10-15 minut. Pozostałe wycięte, najmniejsze kółka również smarujemy jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam i upiekłam gwiazdki, zresztą – pozostawiam, to do Waszej inwencji. Upieczone, gorące ciastka faszerujemy podgrzanymi pieczarkami z sosem. Nakładamy na wierzch „czapeczkę” i natychmiast podajemy. Opis przygotowania tej potrawy zajął mi więcej czasu, niż samo
mojewypiekiinietylko