wyszło super! Dodatek świeżej szałwii do smażonej cebulki jest fenomenalny - bardzo polecam; również do innych dań. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej jajko 1 szkl gorącej wody 3/4 łyżeczki soli łyżka oliwy farsz: 300 g pieczarek cebula 4 jaja na twardo sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy(...)podania: cebula masło listki szałwii Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, lekko zrumienić, dodać pieczarki, smażyć kilka minut, wystudzić. Jajka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do pieczarek, doprawić do smaku, wymieszać. Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka. Nakładać
6niebonigdy nie podchodzi wodą. Składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych (600 ml) 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego (280 ml) 1 por 5 jajek 10 dkg żółtego sera majonez kielecki około 200 gram kucharek pieprz Pieczarki kroimy w paseczki. Por kroimy w półtalarki. Kukurydzę i selera odsączamy(...)Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Jajka i żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sałatkę układamy warstwowo i każdą warstwę posypujemy lekko kucharkiem. Pierwsze dajemy pieczarki, potem kukurydzę, następnie seler, por, potem jajka i żółty ser, na samej górze rozsmarowujemy majonez. Na drugi dzień sałatkę mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku kucharkiem, pieprzem i jeżeli trzeba
Kuchnia u Bietkigryczaną,którą po prostu uwielbiamy.Spróbujcie a z pewnością będziecie wracać do tego przepisu. Składniki: karkówka 20dag ogórków kiszonych 20dag papryki marynowanej 2 duże cebule 30dag małych pieczarek musztarda mąka,jajko sól,pieprz Farsz: ogórki,paprykę i cebulę kroimy w paski.Podsmażamy na oleju. Mięso kroimy w plastry,lekko rozbijamy.Oprószamy solą,pieprzem i smarujemy musztardą.Nakładamy porcję farszu(...)zwijamy w rolady i spinamy wykałaczkami.Obtaczamy w jajku i mące. Zrazy układamy pośrodku dużej patelni na rozgrzanym oleju,obsmażamy.Pieczarki oczyszczamy,układamy wokół mięsa i podsmażamy.Dusimy z mięsem ok 40min.Od czasu do czasu roladki odwracamy i oblewamy powstałym sosem. Takie zraziki można przygotować z większej ilości mięska,podana ilość składników może być zmieniana wg upodobań.My zawsze
Niespełnione zdolności kulinarneRoladki z pieczarkami przepyszne idealne na obiad, świetnie będą smakowały z ziemniakami pieczonymi oraz np. z sałatką leśna polana Składniki: 1 kg piersi z indyka, 70 dag pieczarek, cebula, 3 jajka, bułka tarta, olej, sól, pieprz. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso doprawić i rozbić tak, aby można było zwinąć w rulon. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach cebule pokroić
RAROSSAtego przepisu w różnych wariacjach. Pytanie tylko - kiedy? :< PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM NADZIEWANA PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - garść pieczarek - kilka suszonych pomidoroów - 1 jajko - 6 łyżek masła - 6 łyżek śmietany 18% - pieprz - sól Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju z suszonych pomidorów, przerzucamy do miski do przestygnięcia. Mięso(...)grubości wbijamy nóż i rozcinamy tak, by stworzyć w środku przestrzeń, ale nie poszerzyć wejścia noża. Solimy i posypujemy pieprzem. Siekamy pomidory i dodajemy do pieczarek. Doprawiamy zawartość miski pieprzem i solą. Dodajemy jajko. Takim nadzieniem wypełniamy piersi i spinamy je wykałaczkami. Podsmażamy na złoto na maśle z olejem (dzięki temu zyska smak masła, ale się nie spali). Na drugiem
Życie zamknięte w smakupieczarki * łyżka masła * świeże zioła * s ól , pieprz Przygotowanie : Jajka ubi ć z mąką i przyprawami. Rozgrzać masło, dodać cebulę i paprykę. Przesmażyć, dodać pieczarki i szpinak. Do warzyw wlać jajka i na mniejszym o gniu smażyć omlet na złoty kolor z obu stron
Magiczne Życie Martylistki okazały się lekko maziste... i ten zapach... kilka udało mi się wyselekcjonować ku radości aparatu i mojej. Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 1 czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko(...)czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, na średnim ogniu, smażymy 6 placuszków (nakładamy 6 czubatych łyżek masy). Gdy placuszki
Dzieje kuchennej WiewióryPasta jajeczna z dodatkiem pieczarek i papryki to mój dzisiejszy pomysł na niedzielne śniadanko. Naprawdę warto - będzie pysznie! Składniki dla 2-3 osób: 3 jajka 1/4 czerwonej papryki 4 pieczarki sól, pieprz szczypiorek - kilka gałązek 1 łyżka majonezu Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo - ostudź, obierz i pokrój w kostkę. W tym czasie obierz i pokrój pieczarki - przesmaż na łyżce masła
Alutka-Gotujeprzystawka , najlepiej smakuje podana na gorąco ,świetnie nadaje się na różnego rodzaju startery imprezowe . Danie smaczne, proste i tanie. składniki na 4 porcje 50 dag małych pieczarek szklanka mąki pół szklanki mleka jajko sól pieprz olej do smażenia około 0,5 litra przepis Pieczarki oczyszczamy nie odcinając nóżek. W misce przygotowujemy ciasto, łączymy mąkę z mlekiem i jajkiem
Smakowite Daniajajkiem i przyprawami było strzałem w dziesiątkę. Sałata wyszła bardzo smaczna. SKŁADNIKI: 1 słoiczek marynowanych pieczarek 1 słoik marynowanej papryki 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 jajka sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki marynowane wyjmuję z zalewy i kroję w plasterki (mniejsze przekrawam tylko na pół). Paprykę wyjmuję z zalewy i kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasizapiekłam go w piekarniku w naczyniu na którym moja córcia uwielbia jeść. Składniki: 4 ziemniaki sól, pieprz jajko 20 dag pieczarek 1 łyżeczka masła 1 mała cebula ok. 5 łyżek słodkiej śmietanki szczypta gałki muszkatołowej(...)szklanki wody dodać śmietankę i mąkę i dobrze wymieszać aby nie powstały żadne grudki. Dodać do pieczarek. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagotować. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Jeśli ziemniaki puszczą dużo wody odlać ją. Dodać jajko, sól i pieprz i wymieszać. Na patelni z małą ilością oleju usmażyć jednego dużego placka na złoty kolor
Amatorka kuchennałatwa do przygotowania. Za świeżym pieczywem smakuje wybornie. Doskonała propozycja na świąteczny stół. SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 20 dag pieczarek, po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 cebula, 2 jajka, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Pieczarki kroję(...)ćwiartki i podsmażam 5 minut na oliwie. Papryki oraz cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę na oliwie około 5 minut. 2. Do zmielonego mięsa dodaję pieczarki, paprykę z cebulą, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Masę przekładam do foremki keksówki (wymiary 30cm x 11cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 1,5 godziny w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasismaczne kotleciki, które pasują i do obiadu i na przystawkę. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 15 dkg pieczarek 10 dkg sera żółtego 5 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku pieprz do smaku olej(...)smażenia Pierś z kurczaka kroimy na małe paseczki, paprykę i pieczarki oczyszczamy i również kroimy w paseczki. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Do miski dajemy mięso, paprykę, pieczarki, czosnek, cebulę, wbijamy surowe jajka, dajemy mąkę ziemniaczaną i na koniec żółty ser starty na grubej tarce. Wszystko razem mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na około pół godziny. Formujemy kotleciki
Kuchnia u Bietkirobione z chleba tostowego, ja tym razem użyłam do tego sucharków. Po usmażeniu z zewnątrz są miękkie a w środku chrupiące. Składniki: - 6 sucharków Mamut - 4 pieczarki - 6 plasterków sera cheddar - 1 jajko - 3 łyżki mleka - masło - sól - pieprz Przygotowanie: Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy na pół i siekamy. Przekładamy na patelnie s smażymy na patelni na łyżce masła(...)odparowania wody i lekkiego zrumienienia. Doprawiamy pieprzem i solą. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, przyprawiamy. Na sucharka wykładamy ser, dodajemy porcję usmażonych pieczarek i przykładamy drugim sucharkiem z serem. tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami. Obtaczamy w mleku i smażymy na średnim ogniu na maśle. Życzę smacznego
Kulinarne życiezachwyca podniebienia moich bliskich. składniki na 10 pieczarek 10 dużych pieczarek 1 cebula czerwona 20 dag sera żółtego gałązka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko sól i pieprz przepis Pieczarki dokładnie opłukujemy, osuszamy i oddzielamy kapelusze od trzonków. Trzonki pieczarek i natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)rozgrzanej patelni podsmażamy trzonki pieczarek a gdy będą zrumienione dodajemy cebulę , całość dusimy, doprawiamy sola i pieprzem . Podsmażone pieczarki z cebulką przekładamy do miseczki i delikatnie studzimy, dodajemy jajko, starty ser i natkę pietruszki całość dokładnie mieszamy. Na dużej blasze układamy arkusz folii aluminiowej. Przygotowanym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek i układamy na blasze. Pieczarki wkładamy do piekarnika nagrzanego
Smakowite Dania