domach często robimy takie z pieczarkami … wędliną … serem … papryką czy też ogórkiem.Ja mam dziś dla Was jeszcze inną wersję – równie smaczną!Roladki robi się błyskawicznie … są niesamowicie sycące … a taka wersja mięsa mielonego na pewno posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI:- mięso mielone wołowe – 500 g- jajko – 1 szt- cebula
Ostra na Słodkojako dodatek do obiadu dla 2 osób.Ja pieczarek nie obiaram. Jedynie bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.Masło można zastąpić margaryną, a majonez zamiast mieszać z wodą, można wymieszać z łyżeczką śmietany lub mleka.Danie najlepiej smakuje na ciepło. Jest idealne jako dodatek do dania głównego np. mięs czy jajek sadzonych, ale przy zwiększeniu ilości składników może stanowić samodzielne
Gospodyni Miejskaszkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl. oleju 1 szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 4 cebule ok 40 dkg. pieczarek (opcjonalnie) Filety solę i kroję w dość małe kawałki
Co w głowie piszczydomu, będziemy wiedzieć, co tak naprawdę jemy. Warto zatem zrobić to samemu w domu lub poprosić z zmielenie mięsa przy ladzie. Mielone dla urozmaicenia możemy wzbogacić przeróżnymi dodatkami: serem, pieczarkami pomidorami suszonymi, papryką, serami, ale te najlepsze to te bez żadnych udziwnień. Dobre mięso, wg mnie łopatka jest najodpwiedniejsza, a dodatek kawałka wędzonego boczku nada kotletom niebywałego aromatu i smaku(...)Takie kotlety nie są pewnie zbyt dietetyczne, nie mają jednak sobie równych. Składniki: 800 g mięsa z łopatki lub mieszanego wieprzowego 100-150 g wędzonego boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 płaska łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu bułka tarta do obtoczenia smalec lub olej do smażenia Wykonanie: mięso umyć, obrać z powięzi, skóry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapiekankę beszamelem z pieczarkami...boski efekt... zapraszam na romantyczną lasagne.. Podaję proporcję na podwójną porcję, gdyż nasza kolacja bywa tak smaczna, że mamy na nią apetyt także następnego dnia ;) Makaron można jak ja przygotować samemu lub odpowiednio użyć gotowego. Proporcje na dwie foremki 25 x 15cm - 350 gr mąki ( typ 550 lub tortowa) - 3 jajka - łyżka oleju(...)wody. Dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy, że sos nie może być zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" . Pieczarkowy sos beszamelowy: - 500 gr pieczarek - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. 1/5 odłożyć do wyłożenia na wierzch. Szeroki garnek rozgrzać
kawawszklancekostkę. Grubiej kroimy szczypior. W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy cebule. Zeszklone odkładamy do osobnego naczynia. Znowu łyżka oleju do rondla – na większym ogniu podsmażamy lekko pieczarki. Chwilkę później dorzucamy do nich pokrojone papryki – chili i zwykłą. Gdy papryka zmięknie – po 5-6 minutach, przekładamy do podsmażonej wcześniej cebuli. Ponawiamy operację z olejem i podsmażamy bakłażana(...)masło i smalec 2 jajka M- jedno do ciasta, drugie do posmarowania 5-7 łyżek zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 500g mielonego ciemnego mięsa z indyka 2 średnie cebule- biała i czerwona 2 ząbki czosnku mały bakłażan bez skórki- ok.200g pół średniej papryki (żółta, czerwona, zielona) cała papryczka chili, bez nasion kilka gałązek grubego szczypioru 100g pieczarek 15 zielonych oliwek 125g
Karo in the Kitchendwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, obsmażyć, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą. Sos pomidorowy,przecier pomidorowy, śmietanę lub mleko wylać na patelnię. Jak ktoś chce bardziej dietetycznie można dolać mleka zamiast śmietany. Chwilkę podgrzewać i doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i majerankiem, według gustu. Jajko lekko rozbić za pomocą widelca i wlać
Kuchnia Pokoleńszklanki otrąb żytnich jajko szklanka wody sól 2 lub 3 kulki mrożonego szpinaku (W razie potrzeby dodaj więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty goździk sól pieprz szczypta cukru łyżeczka octy czerwonego z czerwonego wina Farsz: pieczarki ząbek czosnku natka pietruszki cebula
AZgotuj!szklanki mleka 3 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju + do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni. Porcja na 8-10 Naleśników Farsz składniki: 1 pierś kurczaka 400 g szpinaku ja użyłam mrożonego 200 g pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku
Niezły Młynekwłożyć do lodówki na kilka godzin. Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki. Cebulę drobno pokroić, wszystko podsmażyć na niewielkiej oleju,doprawić do smaku solą i pieprzem ,wystudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować,pociąć na paski o szerokości 10 cm, nałożyć farsz, zrolować i ciąć na 3 cm kawałki. Paszteciki przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 180 st. przez 20 minut
Kolorowa kuchnia Elkiosobnej patelni i dodaj potem do pieczarek. Gotowy farsz powienin lekko przestygnąć. Dodaj pietruszkę i starty ser. Całość farszu dosmacz pieprzem i solą. Naleśniki wysmaruj równomiernie farszem i zwijaj jak gołąbki – czyli najpierw wszystkie berzegi do środka, apotem rulonik.ię zezłociły a nie przypaliły. Gotowe krokiety obtaczaj najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. I smaż powoli
Z Kuchni Do Kuchniciasteczka z cukrem, cynamonowe palmiery, paszteciki z pieczarkami i kapustą. Dziś w formie bułeczek z serowym nadzieniem, z dodatkiem banana. Pyszotka :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g sera mielonego sernikowego (u mnie moje ulubione Emilki od Mlekomy ) 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 banan 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Ciasto
Cakes By Kejtpomidorowym, kiełbasą krakowską suchą, kukurydzą, cebulą oraz pieczarkami. Wyszła równie pyszna, co pizza z pesto :) Przepraszam za te zdjęcia, ale nie zdążyłam zrobić ich przy dziennym świetle... Składniki na ciasto ( 2 blaszki o wymiarach ok. 28x35 cm*): - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 0,5 szklanki mąki krupczatki + mąka do podsypywania - 1 jajko - 1 opakowanie suchych drożdży
Corner With Recipescebulę na patelni, a następnie dorzucić pokrojone pieczarki, smażyć, aż woda odparuje.. Następnie do gorącego farszu dodać śmietanę i żółty ser i mieszać, aż ser się rozpuści. Przyprawić do smaku i wymieszać. Nakładać na neleśniki i zawijać w ruloniki lub składać w kopertę. Podgrzać na patelni lub obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej i usmażyć Krokiety - autorka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata