Składniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1/4 szklanki cukier,1/2 łyżeczki vegeta, 1 szklanka mleko, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1,5 szklanki smażone pieczarki z cebulą na oleju rzepakowym, 150 gram ser feta pieczarki obrane ze skórki pokrojone w kostkę usmażyć na 2 łyżkach oleju z porem niedużym pokrojonym drobno
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: FARSZ: kasza jęczmienna średnia 3/4 szklanki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, kapusta kiszona 15 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 1 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta 1 łyżka NALEŚNIKI: mąka razowa 2000 z Kopytowa 2 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mleko 3,2% 1,5 szklanki(...)rzepakowy 5 łyżek, cukier 1 łyżeczka, sól morska 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy do przecierania patelni - ile potrzeba na naleśniki do miski wsypać mąkę razową typ 2000, mąkę pszenną 500, jajka, sól, cukier, wlać mleko, wodę, olej mikserem dobrze wymieszać z 3-4 minuty na ciasto nie za gęste i odstawić na minimum 30 minut - po tym czasie jeśli ciasto jest
W Mojej Kuchni Lubięjakbyśmy kładli je na normalną pizzę, tyle że rzędami: najpierw np, szynka, następnie pieczarki itp. Całość posypać serem i zawinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Pilnować by łączenie pozostało od spodu, boki zawinąć pod spód. Pizze ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować dokładnie rozkłóconym jajkiem, posypać na wierzchu oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 175 stopni z termoobiegiem na 35 minut
Poezja Smaków - blog kulinarnyKotlety: 400g mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka majeranku przyprawa do mięsa mielonego (od Rafex ) sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Pieczarki w śmietanie (na ciepło) : 200g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki
Di gotujeGotuję do miękkości, staram się, aby nadmiar wody odparować. Ugotowaną łączę z pieczarkami i studzę. Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli. Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki. Smaruję rozbełtanym jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem. Piekę 30 minut w 180 st .( muszą się zarumienić ) ciasto
Takie tam pichceniePolsce znane i lubiane :) Zazwyczaj z mięsem, pieczarkami lub kapustą. Inna odsłona tradycyjnych pasztecików dzisiaj w mojej propozycji. A mianowicie... Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego. Składniki: ciasto: 1 szklanka letniego mleka 110g miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 roztrzepane jajka 3/4 łyżeczki soli 4 szklanki mąki 3 łyżeczki suchych drożdży (12g) + jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułek
Tagebuch po polskuCiecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce
Moja smaczna kuchniałyżki około 0,06zł -majonez duża łyżka; 8,42zł/l, koszt użytej łyżki 0,21zł Pieczarki i ogórka ze skórką siekamy drobno, łączymy z jogurtem i majonezem. Pieprzymy do smaku. Ser smażony: -270 gram sera morskiego, koszt 18,98zł/kg; 5,12zł (około 90 gram na porcję) -jajko, koszt 0,32zł -bułka tarta; tak jak w poprzednim poście bez ceny ze względu
BaRepasspróbowałam Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej
Pudełko rozmaitościPierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około 30 minut. Kurczak dobrze smakuje z ketchupem.kurczak
Bon Appetit MałgorzatyMięso mielimy przez drobne sitko lub dwa razy. Dodajemy wystudzone pieczarki,i solidnie odciśniętą kapustę.Całość mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Składniki na naleśniki:-3 szklanki mąki-4 szklanki mleka-2 łyżki oleju-1/2 łyżeczki cukru-4 jajka Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy 2 szklanki mleka
Maminek kulinarnysoli Farsz:2 średnie cebule 300g mięsa mielonegokilka sztuk małych pieczarek3 plasterki żółtego serakulka mozzarelli3 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowanyolej do smażenia+ jajko do smarowania1. Przygotowujemy ciasto. Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. 2. Do twarogu dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz (może być nawet z lodówki, ale wtedy trzeba będzie(...)przestanie być surowe, dodajemy pieczarki. Całość dusimy do momentu aż woda wyparuje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce, Po wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi serami. 6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pieprzem. Pieczemy
Szefowa kuchnimajonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym(...)Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka
Moja smaczna kuchnialodówce zostało mi trochę pieczarek i kilka łodyg selera naciowego i coś trzeba było z tego zrobić, bo lekko traciły już świeżość. Dziś proponuję więc danie z cyklu „porządki w lodówce”. Takie potrawy często wychodzą naprawdę super i później sama się sobie dziwię, że wcześniej nie robiłam czegoś podobnego. Tak było wczoraj. Zrobiłam szybki przegląd tego, co mam i tego(...)mielonego (u mnie z kurczaka) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 1,5 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażenia Do sosu: 1 puszkę krojonych pomidorów z bazylią ok. 150 g koncentratu pomidorowego ok. 150 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego + natka
Ratunku obiadjest jedynie moja propozycja. Zapraszamy! Składniki (na 8-9 sztuk, w tartaletkach o średnicy 15cm): Ciasto: 280g mąki pszennej 200g twarogu półtłustego 7 łyżek oliwy z oliwek 1 jajko Pół łyżeczki sody oczyszczonej Łyżka kurkumy – głównie dla koloru Szczypta soli Farsz pierwszy (na połowę pizzerinek): Pół słoika suszonych pomidorów Pół słoika czarnych oliwek Pół słoiczka kaparów Garść słonecznika Połówka czerwonej(...)opakowanie startej Ok.50 g startej goudy 1/3 opakowania sera feta Farsz drugi (na drugą połowę pizzerinek) 3-4 plastry szynki, u mnie wędzonej Pół papryki czerwonej Ok. 150g pieczarek Pół czerwonej cebuli 50g. startej goudy 1/3 opakowania sera feta „Polewa” jajeczno – mleczna: 3 jaja 150ml mleka 100g śmietany 18% Sól i pieprz Dowolne zioła : u mnie prowansalskie + dodatkowo: liście rukoli
Symfonia Smaków