mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 sosy pieczeniowe jasne 2 łyżki śmietany na farsz 300 g pieczarek 1 szalotka sos sojowy A jak to zrobić: Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną szalotką
Kuchnia w opałachpierogów w 100%, ale ich smak jest bardzo podobny :) Ciasto makaronowe: 3 szklanki mąki (+ ½ do podsypania) 5 jajek Sól Farsz: 1kg ziemniaków 2 duże cebule 70g masła Sól Pieprz Dodatkowo: Ok.100g margaryny 3 – 4 kawałki kiełbasy np. śląskiej* * kiełbasę można zastąpić pieczarkami lub smażoną cebulką Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy i przegniatamy. Cebulę kroimy w drobną(...)ziemniaków, razem z solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy. Jeśli ziemniaki są zbyt suche, możemy do nich dodać jeszcze trochę masła. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto. Najpierw widelcem, a następnie ręcznie. Ciasto jest gotowe, gdy nie lepi się do rąk. Ciasto makaronowe wałkujemy na grubość około 3mm, po czym wycinamy z niego
Smakowy Rajugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka bułka tarta olej Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie, w której(...)gotujemy również około 45 minut, następnie przelewamy na durszlak, by obeschła i przestygła. Na patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebule, kroimy je na drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki czyścimy kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej cebulki, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy grzanie. W maszynce do mielenia mięsa umieszczamy
Rozpustne gotowanieszynki wieprzowej 4 duże cebule 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy sól pieprz wegeta papryka ostra mąka składniki na placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka sól pieprz do polania: śmietana sposób wykonania: Mięso pokroiłam w kostkę, podsmażyłam ( aż wyparowała woda(...)mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól i odrobinę wegety. Pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki, podsmażyłam i dodałam do duszącego się mięsa. Cebulę i paprykę obrałam. Cebulę pokroiłam w piórka, a paprykę w paski, lekko podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę z papryką i całość dusiłam jeszcze około
Darcia w kuchnimiski ścieramy ser żółty I dodajemy mozzarella. mieszamy.Do miski dajemy ser ricotta, 4 łyżki startego parmezanu I jajko. Mieszamy do połączenia składników. W naczyniu do lasagne na dnie układamy warstwę makaronu, pokrywamy go cienką warstwą ricotty. Na to nakładamy mięso z pieczarkami. Na mięso kładziemy sery- mozzarella I żółty. Teraz przychodzi warstwa makaronu. Na makaron wykładamy resztę sera
Smaki EdytyMiękkie, soczyste dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. W towarzystwie gęstego sosu pomidorowego i pieczarek. Całość posypana dużą ilością świeżej bazylii. Pychota! Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy: - 1 polędwiczkę wieprzową (ok 300-400 g) (oczywiście możecie zastąpić kurczakiem) - 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 jajko - domowy koncentrat pomidorowy - koncentrat ze słoiczka - świeże zioła - sól, pieprz(...)smaku Polędwiczkę umyć, wykroić wszelkie tłuszczyki, błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować mięso z kaszą jaglaną, jajkiem i przyprawami na jednolitą masę, z której będą formowane pulpeciki. Kulki podsmażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Po chwili zalać koncentratem pomidorowym. Wkroić pieczarki i przyprawić. Gotować ok 30-40 minut na małym ogniu. Podawać gorące posypane świeżą bazylią
Szybko Tanio SmacznieDziś propozycja na pyszny, ciepły posiłek, idealny na śniadanie lub kolację, a mianowicie jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu. Jest to naprawdę pyszna propozycja. W moim przypadku danie powstało w skutek czyszczenia lodówki, a dobór składników uzależniony był od tego co w niej zalegało ;). Niemniej jednak składniki można dowolnie zmieniać, urozmaicać, tworząc(...)samym nowe kompozycje dodatków. Zamiast jarmużu można użyć blanszowanych liści szpinaku, zamiast wędliny i mięsa pokrojone pomidory, można dodać pieczarki, ser żółty, cukinię, bakłażana, fenkuł, lub zupełnie inne dodatki. Bardzo polecam, bo to naprawdę pyszne danie! Składniki na jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu na 3 kokilki: 3 liście jarmużu 1 kiełbaska np. śląska lub kawałek szynki kawałek gotowanego
Rozpustne gotowanieSkładniki : * 0,50 dag mielonego * 2 łyżki tartej bułki * 1 jajko * 3 ząbki czosnku * 2 l bulionu (może być z kostki) * 2 cebule * łyżka masła * 2 czerwone papryki * 25 dag pieczarek * 10 ogórków konserwowych + szklanka zalewy * 2 łyżki mąki * 2 łyżki śmietany * 2 pęczki natki pietruszki * sól, pieprz Sposób przygotowania : Bulion zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle
Pobite gary Barbarysoczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników) Składniki: 100 g soczewicy zielonej (suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki gryczanej; 1 szklanka mleka 2%; 1 jajko; gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, sól; 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Zaczynamy
Życie na widelcuprzekąska na drugie śniadanie. Drugim ważnym plusem, poza szybkością przygotowania, jest możliwość kombinowania z dodatkami. Dziś muffiny z szynką, jutro z pieczarkami, kolejnym razem z gotowanym brokułem... Wariantów smakowych jest bardzo wiele. Składniki: ( na 4-5 sztuk ) 2 jajka 2-3 plasterki dobrej szynki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 cienki plaster żółtego sera 1 łyżeczka mąki 50 ml mleka
kolorowotorcikowoboczku, podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną wcześniej w półtalarki. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia.Umyte pieczarki pokroić w drobne kawałki i na tej samej patelni udusić do wyparowania wody. Odstawić do wystudzenia.Ananasa z puszki pokroić w drobne kawałki.Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli. Dodać następnie do nich śmietanę, łyżkę mąki oraz przyprawy: sól cebulową, pieprz
Grunt to przepis!wiem, wiem... można by je poprawić... Ale przecież już za pasem święta i nie ma na to czasu :) Uszka z pieczarkami. Składniki na ciasto:1/2 kg mąki; około 1 szkl. gorącej wody - tyle ile zabierze ciasto; 1 jajko - a właściwie 1 na 1 kg mąki; Ciasto zagniatamy - uwaga na wodę, im cieplejsza tym lepiej. Ja użyłam prawie wrzątku(...)lepimy mini pierogi. Rogi pierożków zawijamy na palcu i łączymy. Dociskamy i wywijamy brzeg. I gotowe! :) Sorry za bałagan.... :p Farsz pieczarkowy do uszek. Składniki: 300 g pieczarek; 2 małe cebule; 1 łyżka masła; 1 - 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy na maśle. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, Przyprawiamy solą
Miksturownikpodsmażenia roladek SKŁADNIKI NA KOPYTKA: 1 kg ziemniaków 26 dag mąki pszennej 2,5 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko sól SOS: Sos według upodobań. W moim przypadku jest to sos pieczarkowy zrobiony na bazie bulionu, pieczarek i jogurtu naturalnego typu greckiego. A jak to zrobić: Kotlety rozbijamy na cienkie płaty. Na środek każdego z nich wykładamy farsz szpinakowy(...)przypadku jest to sos pieczarkowy) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Kopytka: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować.Przestudzone zemleć przez maszynkę, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko i zarobić ciasto.Z ciasta formować wałki ok. 3 cm. spłaszczyć je lekko i ciąć nożem ukośne kluski.Gotować we wrzącej osolonej wodzie
Kuchnia w opałachwędliny, czy warzyw z którymi nie wiemy co zrobić. Z jajkami na pewno będą komponować się idealnie.Potrzebujemy:- 2-3 jajka w rozmiarze L (w zależności od tego jaki kto ma apetyt)- łyżka masła- 2 plasterki szynki/salami, pokrojone w paski- 2 pieczarki, pokrojone w cienkie plasterki- 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w kosteczkę- 2 plastry cebulki, również pokrojonej w kosteczkę- garść startego
W mojej holenderskiej kuchnidrożdżowego. Wypróbuję pomyślałam :) Oczywiście przepis troszkę zmodyfikowałam. Rezultaty widać na zdjęciach. Pycha ! Składniki: 1 szklanka mąki 4 jajka 1 szklanka mleka 1 opakowanie sera mozarella w kuleczkach duża garść liści bazylii plastry wędzonego boczku 4 pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 1/2 zielonej papryki kawałek brokuła 3-4 łyżki gotowego startego zera na pizzę rukola 4 łyżki oleju sól
Jemy Pijemy