jajka z pieczarkami - 3000 przepisów (strona:124/200)

Naleśniki z mięsnym farszem 193

Farsz: 400g mięsa mielonego czerwona papryka 1 puszka pomidorów krojonych pół puszki kukurydzy 200- 300g  pieczarek cebula przyprawa do mięsa mielonego papryka słodka, papryka ostra pieprz ziołowy bazylia oregano ser żółty starty na tarce Wykonanie:Naleśniki: Do miski wlewamy mleko i jajka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i roztopione masło i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Na koniec(...)mięsa. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie mięso smażymy na patelni, aż się zarumieni. Dodajemy pomidory z puszki, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusimy około godziny. Ważne, żeby farsz nie był płynny, więc czekamy, aż woda wyparuje. Na koniec dodajemy kukurydzę i mieszamy.Farsz nakładamy wzdłuż środka naleśnika, posypujemy startym serem

Czerwona Porzeczka
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 127

Naleśniki orkiszowe, zawijane z brokułami, pieczarkami i serem. Podawane z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym są fajną alternatywą dla klasycznych naleśników na słodko.  W mięsnej wersji można dodać grillowanego kurczaka, drobniutko pociętego lub pokrojony w kosteczkę przyrumieniony boczek. Gotowe naleśniki przechowujemy pod przykryciem, w lodówce. Bardzo dobrze smakują odgrzewane. Najlepiej odsmażać je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju kokosowego(...)kłopotów.  SKŁADNIKI NALEŚNIKI / 6-8 szt 120 g mąki orkiszowej (typ 450 /700/ 1850)  2 jajka 300 ml mleka 25 g roztopionego masła szczypta soli NADZIENIE ¹⁄₂ brokuła podzielonego na drobne różyczki 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce

cool and minty
Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami 179

szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru 30 g świeżych drożdży Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Do posypania: mak lub sezam Nadzienie: 200 g pieczarek 250 g kiszonej kapusty, ugotowanej, ostudzonej i pokrojonej drobno olej, do smażenia sól i pieprz, rozmaryn i kminek do smaku Ciepłą wodę(...)Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na grubej tarce i usmażyć. Dokładnie wymieszać z kapustą, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Ostudzić. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte można odrywać porcje orzecha włoskiego. Każdą część

Czerwień i błękit
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 220

najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć ja użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka, ewentualnie pół cytryny, 2 bułki kajzerki, 250 ml mleka, 500 gram mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz,  kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku słodka, pieprz kajeński cukier, rozmaryn, świeża kolendra(...)łyżeczki cukru, jajko oraz ciepłe mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Z całości wyrobiłem ciasto, które odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroiłem kajzerki w kostkę o boku około 1 cm i leciutko podsmażyłem ją na maśle, aby była lekko chrupiąca. 5 cebulek szalotek pokroiłem w piórka, drobno posiekałem również 2 ząbki czosnku. Pieczarki pokroiłem

Wyprawy kulinarne
Sałatka z ryżu i pieczarek 120

Sałatka, która smakuje zarówno na zimno do wędlin, jajek, pieczeni, jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 2 szklanki ryżu • pęczek zielonej pietruszki • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ryż ugotować al dente

To co kocham
Sałatka pieczarkowa z tuńczykiem 178

Szybka i syta sałatka, idealna na drugie śniadanie do pracy. Składniki pieczarki 30 dkg tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka groszek konserwowy 1 puszka jajka 4 szt ogórki kiszone 4 … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa z tuńczykiem

czarrna od kuchni
Naleśniki z pieczarkami 207

Naleśniki nadziewane niepanierowane :) Składniki na ciasto naleśnikowe: 0,5 litra mleka mąka 1 jajko 2 łyżki oleju sól zioła prowansalskie czosnek granulowany dodatki: 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 1/2 … Czytaj dalej Naleśniki z pieczarkami

czarrna od kuchni
Owsiany omlet z warzywami 152

proponowałam Wam opcję na słodko z bananem ( klik ). Tym razem postawiłam na warzywa. Inspirację znalazłam u Eweliny . Składniki na 1 omleta: 2 jajka   2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrąb (u mnie orkiszowe) 1-2 pieczarki Mały kawałek cukinii ½ małej czerwonej papryki uulubione przyprawy – u mnie curry, papryka słodka, sól i pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Białka oddzielić

Fabryka pomysłów
Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami 166

masłem. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na rumiano na drugiej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na każdy krążek ciasta wykładamy porcję pieczarek, boczku i sera - zlepiamy pierogi.  Układamy calzone na blaszce do pieczenia, smarujemy jajkiem.  Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
sakiewki z pieczarkami 131

pikantny farsz pieczarkowy z boczkiem. Podałam je z surówką z pomidorów i sosem czosnkowym.  Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego sól na nadzienie: 300 g pieczarek 150 g boczku cebula ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki oregano pieprz ostra papryka w proszku sól łyżka oleju szczypiorek Składniki ciasta zmiksować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piersi z serkiem topionym 218

środka piersi możemy włożyć praktycznie każde nadzienie u mnie był to serek topiony, ale wiem że teraz na pewno zrobię z pieczarkami.  Dla 2 osób potrzebne będą: jedna podwójna pierś z kurczaka serek topiony  jajko mąka bułka tarta sól, pieprz ser (opcjonalnie) Podwójną pierś przecinamy na pół, połówki przycinamy jakby na 2 kotlety ale nie do końca, rozkładamy

Pelusiowa Kuchnia
Łaciaty sernik 156

południe. Wprawdzie wizualnie różni się od oryginału, bo bardziej przypomina ser zatopiony w cieśnie, ale w smaku rewelacja :) Przepis znalazłam na blogu Pieczarka Mysia ( klik ). Porcja na średnią tortownicę: Składniki: Ciasto: 125 g masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 500 g sera

My simple kitchen
Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki 131

ciasto mam od kilku lat, nie zawodzi w żadnej sytuacji. Ciasto:3 i 3/4 szklanki mąki pszennej200g masła4 łyżeczki cukru-pudru1 łyżeczka soli50g drożdży1/2 szklanki kwaśnej śmietany4 żółtka1 całe jajko(+ zostawiamy białko do smarowania) Nadzienie:250g mięsa mielonego 1 czerwona papryka200g pieczarek1 duża cebula6 łyżek sosu teriyaki od De Care 1. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy(...)czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy.3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego wykładamy łyżkę farszu i sklejamy w trójkąty (podczas pieczenia rożki się

Szefowa kuchni
Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka 299

natki pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to porcja dla czterech dorosłych osób.Warstwy zapiekanki: I warstwa - podsmażony kurczak, II warstwa - podsmażone warzywa (cebula, pieczarki, por i czosnek), III warstwa - ugotowana kasza gryczana, IV warstwa - mieszanka z jajek, śmietanki, mleka i natki pietruszki, V warstwa - ser feta, VI warstwa - natka pietruszki do dekoracji.Do gotującej się kaszy gryczanej można dodać listek laurowy

Gospodyni Miejska
Przekąski i dodatki do potraw 174

Mini wafelki ze szprotką Pająk z papryki    Pasta śledziowa Pesto z rukoli Pieczony schab z suszoną morelą Pierożki ze szpinakiem Popękane jajka Smażony oscypek z żurawiną Ślimaczki z ciasta francuskiego Sos beszamelowy Quesadilla z pieczarkami i serem Wafelki ryżowe ze szpinakiem Wafelki ryżowe z jajecznicą Wafle ryżowe z pastą z makreli

Aga w kuchni