się do modyfikacji według preferencji smakowych domowników. Sos można dowolnie przyprawić – ziołami, curry czy ostrą papryką, a do samych pulpetów dodać coś co lubimy np: suszone pomidory, oliwki, pieczarki czy suszone owoce. Podaję przepis podstawowy – pulpety z indyka w takim wydaniu są zdrowe i smaczne nawet bez dodatków, ale możemy je podać np. z ryżem (ja tak lubię(...)udźca indyka 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (można pominąć jeśli mięso ma odpowiednią konsystencję) sól morska świeżo mielony pieprz opcjonalnie dowolny dodatek: natka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, marynowane pieczarki itp. Sos do pulpetów: 400 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
Poezja smakupieprz, masło klarowne do smażenia Wykonanie Ugotować ziemniaki w mundurkach ,jak na sałatkę jarzynową..Obrać i zmiksować ,lub przecisnąć przez praskę. Gotową masę ziemniaczana wkladamy do miski .Następnie dodajemy jajko, drobno pokrojony szzypiorek ,lub pietruszkę ,oraz , mąkę pszenną. Łączymy wszystko łyżką i krótko wyrabiamy,podsypując mąką. Z gotowego ciasta formujemy walec (-jak roladę-), kroimy go na porcje, owalne placuszki(...)minuty z każdej strony ,a potem włożyłam do piekarnika na 10-15 minut na 150 stopni C---a wszystko dlatego ,że nie zawsze razem możemy wspólnie jeść obiad Pieczarki smażone z cebulą Składniki 0.4 kg pieczarek - 1 cebula 4-5 łyżek stołowych oleju 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu czarnego- Wykonanie Pieczarki dokładnie myjemy.Z kapeluszy zdejmujemy skórę . W rondlu
w mojej kuchnibarszczu. Lubię naleśniki i różne sposoby ich podania. Zaczynając od tortu naleśnikowego (przepis) , a podane na wytrawnie naleśniki z pieczarkami i serem . Polecam Wam również moje ulubione zapiekane z serem tutaj Składniki Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką
O kuchni z uczuciemstarty na piórka seler + pietruszkę + łodygi – zalać wodą do połowy wysokości „duszonki” – dusić pod przykryciem aż wyparuje woda + pieczarki – wymieszać - dusić 2 minuty. - wymieszać „duszonkę” z kapustą Składniki na ciasto: 25 dag mąki, 3 łyżki oliwy, 1 jajko, 3 łyżki wrzątku, 1 łyżka oliwy + sól Wykonanie ciasta: mąka + wrzątek – wymieszać łyżką, gdy ostygnie + jajko
Tradycyjna kuchnia inaczejwystarczające. Na co więc przygotować się w tym miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę pietruszki, ziele angielskie
W kuchni wieczoremprzedniej wołowiny, oraz od dodatków, mogą to być ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka lub czerwona cebula, marynowane grzyby np.prawdziwki lub pieczarki. Niezbędne do tatara są również dobra oliwa, która doskonale łączy mięso, sól i pieprz, oraz żółtka ze świeżych jajek. Niektórzy przed podaniem łączą wszystkie składniki od razu, ja jednak jestem zwolenniczką klasycznego podania tatara w formie okrągłej, uformowanej kuli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: pół dużej główki białej kapusty 400 g kapusty kwaszonej 6 dużych pieczarek 2 łyżki masła 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka i papryka ostra pieprz sól Na makaron: szklanka mąki + trochę do podsypania około 50 – 60 ml mleka jajko sól Kapustę kwaszoną przełożyć wraz z zalewą do garnka, dolać wody(...)łazanki. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej jajko, sól i zaczynamy zagniatać. Podczas wyrabiania stopniowo dodajemy mleko. Gotowe powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto cienko rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie. Kroimy je na małe kwadraciki. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około 2 minuty, aż będzie al dente. Gotowy odcedzamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na dużej
PatiGotujezastanawialiście się kiedyś...?Teraz wróćmy do tematu przewodniego bloga, czyli jedzenia. Tak jak wczoraj obiecałam - dziś przepis na bułeczki. Miałam w domu resztkę pieczarek, pomyślałam więc, że bułeczki z pieczarkami do mojej zupy będą pasować doskonale. Nie pomyliłam się - pasowały i do obiadu, i na śniadanie następnego dnia jedzone samodzielnie (dwie się uchowały). Przepis znalazłam na blogu(...)majerankusólpieprz20 g masładodatkowo:1 jajkoMąkę przesaić do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać mleko z wodą, wbić jajko, zagnieść ciasto. Dodać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto.Uformować z ciasta kulę, dstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Przygotować farsz: pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki. Smażyć, aż cały płyn odparuje.Wyrośnięte
Pożeraczka, czyli raz adobrzepulpety 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 1/3 posiekanego na drobno pora pęczek szczypiorku 4 łyżki pesto bazyliowego 0,5 szklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco sól i pieprz do smaku sos 1 puszka pomidorów posiekanych 0,5 papryki czerwonej 100 g pieczarek 1 łyżka papryki słodkiej i słonej sól(...)szczypiorek i por, następnie dodajemy, jajko, zblendowane migdały, pesto i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy w pulpety. Pulpety smażymy na odrobinie oleju na złocisty kolor z każdej strony, odrzucamy do innego naczynia. sos na tłuszczyku, który pozostał na patelni podsmażamy pomidory, paprykę drobno posiekaną i pokrojone pieczarki, wszystko smażymy na wolnym ogniu
Niezły Młynekśrednie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 2 czerwone papryki 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżki majeranku sól i pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Mięso: 500 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku 1⁄2 łyżki majeranku 1 jajko sól i pieprz 4 łyżki mąki do obtaczania Mięso mielone solimy (około(...)łyżeczki), dodajemy pieprz, , przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i jajko. Wyrabiamy gładką masę i robimy malutkie kulki. Obtaczamy je w mące i zostawiamy na desce. Bulion zagotowujemy i dodajemy do niego pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę, a chwilę później pokrojoną w paski paprykę. Podgotowujemy. W tym czasie smażymy pokrojone pieczarki i cebulę, dorzucamy do garnka. Gdy jarzyny będą się
Trzeci talerzsól, pieprz, czosnek, suszone warzywa) Dodatki. U mnie: pieczarki ok.300 g - podduszamy do całkowitego odparowania wody mozzarella kula 125g - można też użyć odtłuszczonej, pizza będzie jeszcze lżejsza 1 cebula papryka, garść rukoli Cukinie ścieramy na grubych oczkach, następnie odcedzamy (najlepiej zawinąć w czystą ściereczkę i wycisnąć BARDZO DOKŁADNIE nadmiar wody). Dodajemy jajka, mąkę i zmielone np. blenderem otręby i siemię(...)minut w 180 stopniach, ale najlepiej kontrolować czas i temperaturę. Ciasto powinno mieć chrupiące brzegi. Po upieczeniu na spód nakładamy przecier/keczup i posypujemy przyprawą do pizzy. Nakładamy wcześniej podduszone pieczarki z cebulą i cienkie plastry mozzarelli. Pieczemy w 180 stopniach do roztopienia sera. Po wyjęciu posypujemy rukolą. 1 porcja (widoczna na zdjęciu) zawiera: 470 kcal, 34,1 g białka
Powiedz dietom nieSkładniki na ciasto: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 100 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól Składniki na farsz: pół szkalnki soczewicy pół szklanki ryżu 2 cebule olej majeranek pieprz papryka słodka pieprz czosnkowy sól Składniki na sos pieczarkowy: 400 g pieczarek 250 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietanki 8 % sól, pieprz, suszony(...)który zbierze się na dnie będzie nam potrzebna. 2. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przepuszczamy przez praskę zostawiamy do wystygnięcia. 3. Ugotowane ziemniaki łączymy z surowymi dodajemy dwa jajka 100 g mąki i 2 łyżki mąki ziemniaczanej (UWAGA: Ilość mąki jest zależna jakie ziemniaki mamy jeśli mączyste może się okazać że mąka pszenna nie będzie potrzebna. ) łyżkę
Mój pomysł naWykonane są z mąki pszennej i ziemniaczanej, które sprawiają, że po upieczeniu "pieczarki" są niezwykle kruchutkie i delikatne. Nadadzą się świetnie jako przekąska podczas przyjęć, w szczególności dziecięcych ;) Uwierzcie mi na słowo... nabierzecie każdego! :) Składniki: (na około 30 sztuk) Ciasto: 100 g miękkiego masła 1 małe jajko 50 g cukru pudru 1/2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej(...)krótko utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać przesiane mąki z sodą oczyszczoną i dobrze zmiksować. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie. 2. Za pomocą gwintu butelki lub nakrętki, umoczonej wcześniej w suchych kakao robić wgniecenia w ciastkach, imitując pieczarki. Piec w 180 st.C przez około
Nastoletnie Wypiekanieszklanki gazowanej wody 2 jajka 1 łyżka oliwy, sól, pieprz 1 szklanka posiekanych liści szpinaku Wszystkie składniki oprócz szpinaku zmiksować. Dodać posiekany szpinak, można całość jeszcze zblendować. Odstawić na około 10 minut. Usmażyć naleśniki, dodając minimalną ilość tłuszczu Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku
Moja Galeria SmakuMam nadzieję, że Święta minęły Wam równie spokojnie i radośnie jak mnie ;) Odwiedziliśmy obie nasze rodziny i najedliśmy się chyba na cały przyszły rok (słodkości na
Ratunku obiad