jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:190/455)

Pierogi z mięsem 151

przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.  Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg. Polecam również ciasto na pierogi z mąki żytniej i maślanki- bez jajka Składniki na ciasto: 35 dag mąki 1 żółtko 1 łyżka masła Sól do smaku 200-220 ml ciepłej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie

Tradycyjna Kuchnia
Litewski chlebek z farszem z serka i suszonych pomidorów 176

szklanki mąki żytniej 1 łyżka cukru 30 g świeżych  drożdży 2 szklanki maślanki 1 łyżeczka kminku 50 ml piwa sól Farsz: 1 opakowanie serka ziołowego Almette 80 g suszonych pomidorów 1 pęczek natki pietruszki 2 jajka żółty ser Podgrzewamy maślankę do temperatury ok. 30 C', dodajemy drożdże, cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Do zaczynu(...)Suszone pomidory kroimy w małą kostkę, dodajemy do serka wraz z pokrojoną natką pietruszki, jajkiem i serem startym na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i rozciągamy rękoma w kwadrat o grubości ok. 2 cm. Następnie na ciasto wykładamy farsz i rozsmarowujemy równo na całej powierzchni, pozostawiając 2 cm margines z każdej strony. Ciasto

Jadło i czytadło
Wielkanocne placki ziemniaczane 280

Takie inne placki...teraz po wielkalocnemu, bo??? Looknijcie ;) Składniki 600 g młodych ziemniaków 1 jajko 5 łyżek mąki 100 g serka chrzanowego 1 łyżka chrzanu 2 łyżki sosu majonezowego sól, pieprz Farsz: 50 g łopatki wp 50 g karkówki wp 50 g boczku   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko

R'n'G Kitchen
Naleśniki francuskie z serem i cynamonem 182

naleśników na patelni 29 cm) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 jajka 0,3 l mleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron) 2 łyżki cukru (do naleśników ze słonym farszem użyj połowę) Farsz twarożkowy : twaróg półtłusty 250 g jogurt naturalny lub serek homogenizowany(...)serem mascarpone, dodaję cukier waniliowy i cynamon - wychodzi pychotka:) Wykonanie : Do dużej miski przesiać mąkę, sól i cukier. Po środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli mieszać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej

cucinare
Roladki drobiowe z pieczarkami i serem. 136

się świetnie... Zatem zapraszam!  Składniki; 6 pojedynczych piersi z kurczaka ok 1 kg pieczarek 30 dag żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka, odrobina chilli, natka pietruszki   3 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 3 łyżki masła klarowanego do smażenia Przygotowanie ; Filet z kurczaka myjemy, osuszamy a następnie przecinamy  wzdłuż na pół jednak(...)dusimy do czasu aż cała woda wyparuje. Pieczarki studzimy. Na mięso kładziemy dość gruby plaster sera żółtego na to  porcję farszu grzybowego, następnie  rolujemy tworząc  roladkę. Każdą roladkę  panierujemy  w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Jeśli jest taka potrzeba roladki spinamy wykałaczka. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem klarowanym, każdą roladkę smażymy

Radość kipiąca uśmiechem.
Calzone 155

gram mąki pszennej 2 łyżki soli 35 gram świeżych drożdży 500 ml ciepłego mleka składniki na farsz: 2 papryki pokrojone w kostkę 400 gram schabu podsmażonego do miękkości z cebulą 250 gram żółtego sera 500 gram pieczarek przyprawa do pizzy  dodatkowo: jajko papier do pieczenia Przygotowanie: Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek wlewamy wyrośnięty(...)farsz kroimy w mniejsze kawałki, plasterki wedle uznania. Wszystkie mieszamy ze sobą. Na połowę każdego koła nakładamy farsz zostawiając około 1 cm od brzegu, przykrywamy druga połową i zlepiamy brzegi. Pierogi drożdżowe układamy na blaszce na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni C góra - dół

Życie zaczyna się w kuchni
paszteciki z nadzieniem szpinakowym 125

Składniki:   2 szklanki mąki pszennej   1kostka margaryny Kasia 1/2 szklanki piwa 1/2 kg świeżego szpinaku 1/2 kostki feta 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło jajko do smarowania  sposób wykonania: Z mąki, margaryny i piwa zagniotłam ciasto, schowałam do lodówki na 2 godziny. Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobniejsze kawałki, poddusiłam na masełku(...)przestygnięcia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Ciasto podzieliłam na dwie części, rozwałkowałam, pokroiłam na prostokąty. Na każdy środek takiego prostokąta nakładałam szpinakowy farsz, rozłożyłam wzdłuż ciasta, skleiłam, wyłożyłam na blasze ( częścią sklejoną do dołu ) Jajko roztrzepałam posmarowałam paszteciki. Piekłam przez około 30 minut w temp 180 stopni

Darcia w kuchni
Muffiny piwosza - wytrawne muffiny z morelami i orzechami 229

Koniecznie musicie spróbować!  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( używam gotowego i tez jest świetne) 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich 20 g szynki parmeńskiej  2 jajka 70 ml śmietany 30% 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku ok 30 g startego sera cheddar Kupujcie produkty taniej - znajdziecie je tutaj   :) Porcja(...)ciasta francuskiego wycinamy kwiatki i wykładamy spód formy od muffin. Morele i orzechy siekamy, tniemy drobno szynkę parmeńską i wszystko mieszamy. Wypełniamy farszem foremki tak aby było po równo w każdej. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy, wszystko dobrze mieszamy i zalewamy muffiny następnie posypujemy serem. Pieczemy w 190 C przez 20-30 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem 211

serem, dodać tuńczyka. Wymieszać tworząc jednolita masę. Bułkom odkroić łebki (zjeść), wydrążyć miąższ (zjeść :P ) lub zostawić i nakarmić kaczki ;/ Napakować farsz do bułek , tak by pozostało trochę miejsca. Do każdej bułki rozbić po 1 jajku. Tak przygotowane bułki stawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 10 minut. Powoli delektować się sobotnim porankiem

MarciochaKucharzy
Omlet z papryką 180

farszami, może być na słodko (z konfiturą, kawałkami owoców) lub zupełnie na wytrawnie. Wtedy możecie dodać do jajecznej masy sypaną paprykę ostrą, majeranek, pieprz oraz ulubione dodatki. Polecam na kilka sposobów – dziś z papryką, jutro z sosem pomidorowym z natką pietruszki, pojutrze z pomidorkami i fetą posypane świeżymi listkami bazylii. Brzmi fajnie? Kombinujcie, urozmaicajcie dodatki! Smacznego Składniki: 4 jajka(...)dwóch oleju razem z cebulką na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty aż zobaczymy, że jest lekko ścięty na górze, omletu nie przewracamy na drugą stronę, patelnię unosimy do góry i lekko potrząsamy, by omlet się odkleił, wtedy układamy nasz paprykowy farsz zwijamy omlet drewnianą łyżką lub płaskim talerzem na pół

Zasmakuj Kuchni
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z FARSZEM PIECZARKOWYM 199

Cebulę drobno pokroić podsmażyć na złoty kolor, dodać do ziemniaków. Następnie dodać posiekana natkę pietruszki, starty żółty ser, żółtko jajka i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Od masy ziemniaczanej odrywać małe kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, ułożyć farsz pieczarkowy, zlepić formując kształt krokietów. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.  Można

Zrób to smacznie
Chaczapuri adżarskie 260

pszennej pełnoziarnistej szklanka ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżko oleju 150 g fety 125 g mozzarelli 50 g białego sera półtłustego 3 jajka 3 łyżeczki masła Przygotowanie: Drożdże rozkruszyłam i zalałam wodą. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut. Do mąki dodałam sól, olej i przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrobiłam(...)wałek i pokroiłam pod skosem (jak kopytka) na trzy części. Na środku każdej z nich zrobiłam wgłębienie, które wypełniłam farszem. Chaczapuri piekłam ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po tym czasie do każdej z łódeczek wbiłam jajko i wstawiłam do piekarnika na kolejne 5 minut, aby białko lekko się ścięło. Po wyjęciu z piekarnika na każdą łódeczkę

Kulinarny Pamiętnik
Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 143

przyjemne w przygotowaniu. U mnie z tego przepisu wyszło około 40 niedużych bułeczek.  Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem   ciasto drożdżowe  0,5 kostki drożdży  2 jajka  1 szklanka mleka  1/2 kostki masła ( rozpuszczone w kąpieli wodnej )  1 łyżeczka cukru  60 dkg mąki pszennej  Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier mieszamy(...)kieliszkiem do wina ) i na środku krążka kładziemy łyżkę nie za dużą naszego farszu i zawijamy najpierw boki do środka ( zachodzą na siebie ) potem końce zwijamy do środka tworząc wałek, bułeczkę. Takie bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.    Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka, posypujemy np. czarnuszką.  Wstawiamy bułeczki do piekarnika

Kuchnia na wzgórzu
Cepeliny czyli kartacze wegetariańskie z serem 209

Krótko o kartaczach pisałam jakiś czas temu, przy okazji publikowania przepisu na kartacze na kapuście . Dziś z farszem nietypowym, bo bezmięsnym. Wnętrze wypełnione białym serem. Składniki: 15 surowych ziemniaków 5 ziemniaków ugotowanych 40 dag twarogu 1 jajko 1 łyżeczka masła sól do smaku świeża mięta 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcisnąć nadmiar soku, dodać mąkę ziemniaczaną(...)utłuczone ugotowane ziemniaki, sól do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Twaróg pognieść widelcem, dodać jajko, posolić do smaku, dodać masło, posiekaną miętę i dobrze wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować na dłoni owalne cepeliny i nadziewać przygotowanym farszem. Wrzucać na wrzątek i gotować około 25 minut. Podawać polane świeżym masełkiem lub kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 142

opakowanie ciasta francuskiego – 2 kubeczki creme fraiche – 200 g boczku/szynki wędzonej – 5 jajek – 400 g kurek – świeży tymianek (ok 2 łyżki posiekanego + gałązki do dekoracji) ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć(...)całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek i delikatnie ubić trzepaczką i dodać dwa kubeczki creme fraiche dalej delikatnie mieszając do połączenia składników. Dodajemy podsmażoną szynkę, grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i mieszamy. W trakcie gdy przygotowujecie farsz, w formie do tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie

Szybko Tanio Smacznie
Arancini 125

warzywnego lub mięsnego 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia   FARSZ: 5 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej np. serrano czy schwarzwaldzkiej) 1 kulka mozzarelli listki bazylii 1 ząbek czosnku odrobina masła(...)Trzymamy na ogniu jeszcze 1-2 minuty, studzimy i wstawiamy do lodówki. Przygotowanie farszu: Troszeczkę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską,wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Studzimy. Mozzarellę kroimy w większą kostkę, listki bazylii dzielimy na mniejsze kawałki. Do schłodzonego risotto dodajemy surowe jajko i mieszamy.Na dłoń łyżką nałożyć porcję risotto, rozpłaszczyć, dodać kawałki szynki, bazylii oraz mozzarelli

Kopystką po garach
Pierogi z mięsem 253

zrobić. Są pyszne i nie za suche.  Idealne! Polecam :) Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3 łyżki oliwy sól gorąca woda Farsz: 1 kg łopatki marchew pietruszka kawałek selera korzeniowego liść laurowy ziele angielskie 3 cebule jajko sól pieprz wywar jarzynowo-mięsny Wykonanie: Mięso oczyszczam i gotuję razem z warzywami i przyprawami, aż będzie miękkie. Wyjmuję, studzę, przepuszczam przez(...)mięsa razem z ugotowanymi warzywami. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję jajko i mieszam na jednolita masę. W razie konieczności dolewam odrobinę wywaru z gotowania. Masę mięsna odstawiam. Składniki na cisto zagniatam, rozwałkowuję cienki placek, wykrawam szklanką krążki, na każdy nakładam po łyżce farszu i zlepiam brzegi. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobina soli i wrzucam partiami pierogi

Bea(u)ty kitchen