jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:190/455)

Tarta na cieście francuskim 148

bardzo drobno i dokładamy do składników na farsz. Na koniec kroimy parówki w cienkie plasterki i przekładamy do miseczki. Mieszamy ze sobą składniki farszu do tarty i posypujemy nim ciasto. Do słoiczka wlewamy mleko, wbijamy jajka i dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie i polewamy górę tarty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy tartę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Krokiety z farszem z piersi kurczaka, boczniaków i suszonych pomidorów 186

wystarczy wyciągnąć z zamrażalnika, odgrzać w piekarniku i gotowe ;) Składniki: Farsz: 2 piersi z kurczaka 250g boczniaków 2 szalotki 200ml passaty pomidorowej kilka suszonych pomidorków mały pęczek pietruszki zioła prowansalskie chilli sól i pieprz Naleśniki: 1 szklanka mleka  1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki szczypta soli 2 jajka 2 łyżki roztopionego masła Dodatkowo: 0,5 szklanki mąki(...)czasie dobrze rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Układać na talerzu jeden na drugim, aby nie wyschły. Na naleśniki nakładać gotowy farsz i zwijać zgodnie ze sposobem podanym poniżej:  Zwinięte krokiety panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku z łyżką mleka i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Do krokietów doskonale pasuje  Kremowy sos curry . Smacznego

Piąty grzech główny
Roladki schabowe z ziołowym farszem 190

Sposób przygotowania: 1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. 2. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Ser, posiekane zioła, bułkę tartą, jajko, pieprz i sól mieszamy na jednolitą masę. 4. Na kotlety nakładamy porcje farszu, zwijamy i spinamy wykałaczką. 5. Każdy kotlet obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu

Kuchnia domowa Ani
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami, panierowane w płatkach 194

jednej strony majonezem. Pomidory osączam z zalewy, z papryki wydrążam nasiona i kroję na paseczki, ser ścieram na tarce o grubych oczkach, rozkładam farsz na kotletach zawijam w ruloniki, panieruję w mace pszennej oraz rozkłóconym jajku a na koniec w pokruszonych płatkach wymieszanych w równych proporcjach z bułką tartą. Smażę na patelni na oliwie z każdej strony na złocisto. Podaję

Wanilia i Kardamon
Papryka faszerowana w pomidorowym sosie, a'la gołąbki. Smaczny letni obiad. 296

Doskonałe danie, w sam raz na lato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie. Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjne gołąbki owinięte kapustą. Polane lekkim sosem pomidorowym są sycące i nie potrzeba do nich już innych dodatków. Polecam :) Składniki - papryka żółta, podłużna 10 szt. - mięso mielone  ( u mnie(...)instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kiedy ryż jest gotowy,odcedzam go i studzę. Do wystudzonego ryżu dodaje surowe mięso mielone, wbijam jajko i doprawiam przyprawami. Mieszam,zostawiam na chwilkę do "przegryzienia się ". Powstałym farszem napełniam, ugniatając łyżeczką papryczki. Na dużej patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wkładam papryczki i obsmażam do zrumienienie przez chwilkę z obu stron. Zmniejszam ogień, patelnię

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierogi z wołowiną i chilli 146

sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi polskimi smakami. Wpadłam w ciąg lepienia i tylko z farszami eksperymentuję. Tym razem spróbowałam z wołowiną na ostro. Składniki (ok 35szt) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 szkl. ciepłej wody -4 łyżki oleju rzepakowego -800 g mielonego mięsa wołowego -4 papryczki chilli -1 cebula -1 ząbek czosnku(...)paprykę, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć jeszcze ok 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Z mąki, jajka, 2 łyżek oleju i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli istnieje potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść

Zielona Kuchnia
Zielone naleśniki 183

pyszną wkładkę z suszonych pomidorów, które w połączeniu z serem świetnie podkreśliły smak szpinaku.  Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia szczypta soli olej do smażenia farsz: 450 g mrożonych liści szpinaku 100 - 150 g twardego sera żółtego (u mnie typu korycińskiego) 6 - 7 suszonych pomidorów 2 łyżki

Kuchcik gotuje
Krokiety z pieczarkami i parówką 312

podane z czerwonym barszczem. Składniki (na ok 14 krokietów): 2 szklanki mąki 3 szklanki mleka 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Farsz: 450 g pieczarek por 4-5 cienkich parówek 200 g sera żółtego sól, pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Składniki na naleśniki wkładamy do jednej miski i miksujemy ze sobą. Odstawiamy na 20 minut. Na rozgrzaną patelnię

e-PrzepisyKulinarne
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 122

oscypki zostały wpisane na listę produktów regionalnych. List gończy za kapuśniaczkiem Kto zgadnie co to jest? Kształt: Prostokątny. Rozmiar: Waga około 5 g. Barwa: Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy. Konsystencja: Miękka i wilgotna. Smak: Charakterystyczne dla kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego. Brzmi jak rysopis z listu gończego, a chodzi o zupełnie niegroźny kapuśniaczek. Powyższa charakterystyka została spisana(...)mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Prayprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Jajka wyciągamy z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli macie mało czasu włóżcie je do miseczki z letnią wodą). Masło rozpuszczamy w kąpieli

Niedzielny kucharz
pikantne bułeczki z tuńczykiem 159

drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć.  Składniki na 10 bułeczek: na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru 50 ml oleju  jajko na nadzienie: 2 puszki(...)kukurydzą wmieszać do tuńczyka. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć na dłoni i nałożyć po dużej łyżce farszu. Dokładnie zlepić boki i ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem, układając sklejoną stroną do dołu. Jajko rozbełtać i posmarować bułeczki. Wierzch posypać ziołami i mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Owsiane naleśniki z kurczakiem, serkiem topionym i orzechami 381

robię naleśniki wytrawne. Dziś wzbogaciłam je pierwszy raz o orzechy włoskie. Pycha :) Składniki na naleśniki: 150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli woda mineralna lub zwykła woda łyżka oleju 2 czubate łyżki płatków owsianych składniki na farsz: 2 piersi z kurczaka 3 serki topione śmietankowe (kwadraty) pół pora sól, pieprz 10 dag mozzarelli albo żółtego sera(...)Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Ciasto nie może być za gęste.  Naleśniki smażyć na małej ilości oleju, wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Farsz: piersi z kurczaka gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Pierożki z serem i czarnuszką 159

marginesie, bo nie zawsze można utrafić z ilością ciasta do farszu na pierogi. Podpłomyki można upiec na dobrze rozgrzanej suchej patelni, wałkując ciasto bardzo cieniutko. Pierożki z serem i czarnuszką Ciasto 500g mąki pszennej, 200g koncentratu pomidorowego, 150g wody, 70ml roztopionego masła, 1 żółtko jajka, szczyptę soli. Mieszamy wodę z koncentratem pomidorowym, masłem, żółtkiem i szczyptą soli do dobrego połączenia(...)farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku od wypłynięcia pierożków kilka chwil. Pierożki podałam z bitą śmietaną. Farsz 500g sera białego, 3 łyżeczki czarnuszki, 1 łyżka miodu, pieprz biały, sól do smaku, ubite na sztywno białko z jednego z jajka. Do podania pierożków ubita śmietana z cukrem do smaku lub jogurt. Ser ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe

Leśny Zakątek
pierożki rosyjskie pieczone 140

Ciasto: * 600 g mąki pszennej * 2 łyżeczki soli * 180 g śmietany 18% * 80 g mleka * 180 g oleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa(...)koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z mlekiem

w mojej kuchni
Rogaliki z kabanosami i papryką – przekąska karnawałowa 124

rozwałkować, by było jeszcze cieńsze) i pokroić w trójkąty. Posmarować roztrzepanym jajem z odrobiną soli pieprzu. Na każdym trójkącie wyłożyć starty żółty ser oraz farsz. Ciasto zwinąć i uformować rogaliki. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 10-15 minut w 180 stopniach C. Po 10 minutach warto stanąć koło piekarnika i zacząć pilnować rogalików. Udanej zabawy! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Placek serowy 100

ciasto : 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 żółtko, 3 łyżki zimnej wody, sól, łyżeczka świeżych listków tymianku, farsz : 150 g sera żółtego twardego (gruyere, ementaler, gouda.), 4 jajka, 120 ml gęstej śmietany 18%, sól, gałka muszkatołowa, masło do wysmarowania formy, mąka do posypania przy wałkowaniu, Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Ciasto wyjąć

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania