ruloniki układa się w naczyniu żaroodpornym, polewa sosem, posypuje serem i zapieka kilkanaście minut. Enchilada z kurczakiem, ryżem i warzywami Enchilada może powstać z farszem mięsnym, np. z kurczaka lub mięsa mielonego, owoców morza, jajek, z ziemniakami połączonymi z twarogiem. W internecie, na blogach można spotkać rozmaite przepisy, np. z dodatkiem pieczarek, oliwek, innych warzyw, nawet owoców (bananów), różnych sosów(...)tortilli i pieczenie: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C (bez termoobiegu, grzanie góra plus dół, wybieram środkową półkę piekarnika do pieczenia). Wyjmuję placki tortilli z opakowania, rozkładam kilka łyżek farszu, posypuję połową pokrojonych kulek mozzarelli i wrzucam kilka listków kolendry. Zawijam w ruloniki. Zwinięte tortille układam obok siebie w naczyniu żaroodpornym (łączeniem do dołu). Polewam sosem pomidorowym i drugą połową
Zasmakuj Kuchniciastem, a najlepsze odsmażane :) Składniki: CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka bardzo ciepłej wody spora szczypta soli FARSZ: 1 1/2 szklanki suchej, zielonej soczewicy 1 duża cebula lub 2 małe 2 ząbki czosnku łyżeczka oleju 1 jajko pieprz sól tymianek Przygotowanie: Soczewicę zalać wodą, namoczyć kilka godzin. Po tym czasie wodę odlać, zalać nową, posolić(...)Dodać do soczewicy. Czosnek przecisnąć przez praskę, również dodać do masy. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Wbić jajko i dobrze rozmieszać. Mąkę wsypać do miski, wlać wodę, posolić. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowywać, wykrawać kółka i nadziewać farszem. Sklejać brzegi dokładnie dociskając. Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Można je jeść same, jednak najlepsze
Cakes By Kejtkapustą i grzybami. Najlepsze krokiety z kiszoną kapustą i grzybami. Przepisów na krokiety znajdziecie co niemiara, a na różnego rodzaju farsze to w szczególności : krokiety z mięsem, krokiety z farszem mięsno-pieczarkowym, krokiety z mięsem i grzybami, krokiety z kapustą kiszoną, krokiety z kapustą słodką i tak dalej, i tak dalej...😀 Krokiety na obiad, to dobry sposób, aby wyczyścić(...)przyprawy na krokiety z kapustą i grzybami. SKŁADNIKI NA KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: na ok. 12 sztuk ciasto naleśnikowe: 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżka cukru łyżka oliwy mąka pszenna mineralna woda gazowana farsz: ok. 2 litry kiszonej kapusty (wyjdzie ok. 1kg po osączeniu i obgotowaniu) 250g pieczarek (ok. 12 sztuk średnich), obranych i drobno pokrojonych
Moja Książka Kucharskamaśle, po czym dodaj grzyby. Smaż przez 5 minut. Dopraw pieprzem i sherry. Smaż jeszcze przez minutę. Dodaj do mięsa i kapusty. Dopraw farsz solą i wymieszaj. Naleśniki z jarmużem 180 g mąki 4 jajka 500 ml mleka 250 ml wody sól do smaku 3 czubate łyżki jarmużu drobno pokrojonego olej do smażenia Sos pieczarkowy 250 g pieczarek 1 szalotka(...)jarmużu oderwij od twardych łodyg. Potnij na drobno w malakserze. 3 łyżki dodaj do ciasta naleśnikowego. Resztę zamroź lub wykorzystaj do pesto . Usmaż 10 naleśników. N każdy nałóż porcję farszu i zwiń zawijając brzegi. Zrumień krokiety na maśle. Ugotuj sos. Pokrój szalotkę w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Posól i popieprz. Smaż aż pieczarki lekko
codojedzenianadmiarem jabłek to tym razem padło na takie właśnie nadzienie. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 3 szklanki mleka 2 łyżki masła 3 jajka łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu farsz: 8 dużych jabłek 4 łyżki masła 4 łyżki miodu ponadto kawałek słoniny do smarowania patelni Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w małym garnuszku
Pobite gary Barbarydrożdże 20 dkg mleko - 250 ml cukier -3 łyżeczki oliwa z oliwek -2 łyżeczki sól - szczypta Farsz cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki seler naciowy - 2 łodygi boczek parzony - 100 g mięso mielone - 400 g ser mozzarella wg uznania sól, pieprz, bazylia, oregano jajko do posmarowania pierogów. Etap I - Rozczyn drożdżowy Podgrzej mleko. Do miseczki wsyp rozkruszone drożdże, zasyp cukrem(...)pomidory z puszki. Pamiętaj by sos nie był zbyt płynny. Odstaw do wystygnięcia. Etap V - Pierożki Na każdy placek połóż farsz oraz ser mozzarella w taki sposób aby powstał pieróg. Pierożki rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmaruj rozbełtanym jajkiem posyp oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15-20 minut
Wylizany RondelNATURA 1 Łyżeczka soli 1 Łyżeczka pieprzu 50 ml zimnej wody FARSZ: 15 dag Łososia Wędzonego ścinki 20 dag sera żółtego tartego 200 ml zimnej Śmietany 12% 50 ml zimnego Mleka 1 Por 2 Ząbki czosnku 1 Jajko 1 Łyżka masła 5 Łyżek Cebuli Prażonej PLENUS Natura(...)miski przekładamy śmietanę ,wlewamy mleko , wbijamy jajko , dodajemy przyprawy i ok 15 dag sera żółtego . Na koniec dodaję pora. Mieszam dokładnie wszystko. 8. Formę na ratę wykładam papierem do pieczenia. 9. Ciasto wyjmuję z zamrażalnika a następnie bardzo cienko rozwałkowuję. 10. Na cisto przekładam farsz, posypuję resztą sera. 11. Tartę piekę w piekarniku
Gotowanie Patkiprzeciwzapalnych i przeciwwirusowych, warto więc wzbogacać nią posiłki, szczególnie w okresie jesiennych przeziębień. Składniki: Naleśniki: 300 ml mleka 50 ml wody gazowanej 2 jajka 150 g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki kurkumy olej do smażenia Farsz do naleśników: 200 g ugotowanych ziemniaków 100 g puree z dyni 150 g twarogu 2 cebule olej do smażenia 1 łyżeczka curry
Smakowity Blog Kulinarnyciasto naleśnikowe: 250 ml mleka 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyża oliwy z oliwek 200 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku sól farsz: 500 g piersi z kurczaka 100g sera lazur z niebieską pleśnią 250 ml 30% śmietanki 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki oleju sól pieprz Zaczynamy o zrobienia ciasta na naleśniki. Na patelni rozmrażamy szpinak i smażymy do momentu
KuchcikoweLoveCiekawy pomysł na szybkie przygotowanie pożywnego śniadania w wersji mocno warzywnej, które dostarczy nam witamin i pozwoli energicznie rozpocząć dzień. Składniki: Masa jajeczna: 8 jajek 200ml śmietany kremówki 30% 100g startego żółtego sera sól pieprz Farsz: 500g brokułu 1 czerwona papryka 150g szynki 1 mała cebula 200g cukinii 150g pomidorków koktajlowych garść konserwowej kukurydzy sól pieprz mieszanka przypraw chilli Dodatkowo(...)cukinią, następnie dodać cebulę, szynkę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko razem chwilę grillować, doprawić mieszanką chilli, solą i pieprzem. 3. Masa jajeczna Do miski wbić jajka, rozkłócić trzepaczką, dodać śmietanę i żółty ser (niewielką ilość sera zostawić do posypania wierzchu Frittaty), a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Formę
Szalona Kuchnia Ewelinyjajek 1/2 brokuła 10dkg szynki kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki *** *** Za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtka ( nie uszkadzając białek), przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem *** *** Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy(...)oraz po szczypcie soli i pieprzu *** *** Sos mieszamy z pozostałymi składnikami i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem *** *** Gotowym farszem wypełniamy wydrążone wcześniej białka jaj *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ Artykuł Brokułowe jajeczka faszerowane pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemkiedy przełamiemy stereotypowe myślenie o kaszach, to nagle okaże się, że zastosowań jej są niezliczone ilości. Ja tym razem pokusiłam się o przygotowanie z kaszy owsianej farszu do krokietów. Przygotowanie tego nie zajęło mi dużo czasu, więc śmiało mogę Wam polecić ten przepis jako jeden z mniej czasochłonnych. Czasami pozostają nam naleśniki (np. po kolacji), można je wtedy(...)cebulą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodać posiekaną drobno natkę pietruszki i ser pokrojony w niewielką kostkę. Na naleśniki nakładać farsz i zwijać jak klasyczne krokiety. Panierować w roztrzepanym z odrobiną soli jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Takie krokiety świetnie smakują z sosem grzybowym, pikantnym pomidorowym
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 50 g świeżych drożdży 500 g mąki tortowej 50 g masła ( roztopione, lekko ciepłe) 250 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru 1 jajko 1 żółtko Przygotowanie: Najpierw zrobimy rozczyn. Czyli: rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Składniki mieszamy razem i odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce. Ja rozczyn dałam(...)Ponownie zakrywamy miskę i zakrywamy kołdrą na 1.5 godziny. Ciasto dzielimy na 10 kulek. Lekko ubijamy i formujemy w zasadzie jak na pierogi ( wypełniamy farszem - budyń z jagodami), dokładnie zamykamy. Każdą bułeczkę smarujemy białkiem z jajka. Umieszczamy na wysmarowanej masłem blaszce obsypanej lekko mąką. Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika z opcją góra i dół. Pieczemy
ClauditteMissCookingBiałymstoku tego smaku, dlatego próbuje go odtworzyć po swojemu... Składniki: 2 szklanki mąki 500 g białego sera 3 jajka 1 łyżka octu pół łyżeczki sody 2 łyżki oliwy olej do smażenia Składniki na farsz: co kto lubi, mięso mielone przesmażone z cebulką i czosnkiem pieczarki przesmażone z cebulką plus starty ser żółty kapusta z grzybami w moim przypadku były(...)pieczarki z serem: 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz 250 g żółtego sera Sposób przygotowania: Mąkę, przeciśnięty przez praskę ser, roztrzepane jajka, olej ocet i sodę mieszamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, wałkujemy cienkie placki i kroimy prostokąty wielkości pół koperty. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy, pieczarki obieramy
na moim stole...rozcinania wzdłuż tak by powstało nam 6 kotletów,mięso rozbijam dokładnie . Doprawiam przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. 3. Na środek kładę łyżkę farszu, dodaję ser i prażoną cebulkę. Zawijam. 4. Kotlety panieruje najpierw w jajku potem w bułce tartej. 5. Formuję dewolaje. 6. Na patelni rozgrzewamy olej o na małym ogniu smażę kotlety ze wszystkich stron na rumiano
Gotowanie Patki