jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:150/455)

TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 301

farszu komponuję dowolnie, choć najczęściej  bazą jest ser feta i szpinak. Dziś jednak upiekłam tartę na kruchym spodzie, korzystając z przepisu na ciasto M. Roux. Kruchą tartę wypełnił farsz z fety i szpinaku, z dodatkiem czarnych oliwek i lekko grillowanego  kurczaka. Tartę podałam z sosem pomidorowym . Była pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko(...)folię spożywczą i schładzać w  lodówce przez 1-2 godzin.  W tym czasie przygotować farsz i sos do tarty.  SKŁADNIKI NA FARSZ 1 opakowanie sera feta szpinak (użyłam mrożonego - 4 kostki) 1 jajko 50 ml śmietany 30% 1 mały filet z kurczaka oliwa 1-2 ząbki czosnku spora garść czarnych oliwek sól, pieprz do smaku Szpinak rozmrozić

KUCHARNIA
Tarta brokułowa. 179

trzeba było przygotować coś na szybko. Co powstało? Tarta brokułowa. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody farsz: brokuł (bądź paczka mrożonych) feta mozzarella 180g śmietanki 30% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki(...)międzyczasie możemy przygotować farsz. Gotujemy brokuły tak aby były al dente. Po ugotowaniu rozdzielamy na mniejsze różyczki lub rozdziabujemy widelcem. Układamy na upieczonym cieście. Rozkładamy również fetę pokrojoną w nieduże kostki. Do miski wrzucamy starty na grubych oczkach ser mozzarella (proporcje dowolne  ile kto lubi sera). Wlewamy śmietankę, wbijamy jajko. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zalewamy brokuły z fetą

Brzuszki Łakomczuszki
Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami 210

Święta. Drukuj Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Farsz 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kapusty kiszonej liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól Ciasto: 2/3 szkl. mleka 3 łyżki oleju 3 dkg drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru Jajko do smarowania Sposób przygotowania Ciasto Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Odstawiamy(...)razem cebulę i pieczarki. Na koniec dorzucamy poszatkowaną, ugotowaną kapustę. Chwilę smażymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwalkowujemy na kształt prostokąta. Wykładamy farsz . Zawijamy w rulon. Tniemy w plastry. Plastry układamy na blasze i smarujemy jajkiem. Odstawiamy na kolejne 15-20 min. Opcjonalnie posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/drozdzowe-zawijance-kapusta-pieczarkami/ BosowKuchni Artykuł Drożdżowe

Mieszam w Garnku
Gozleme – turecki przysmak z fetą i szpinakiem 470

smakuje rewelacyjnie! A do tego niezwykle szybko się go robi ;) SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 2 szklanki - duże jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka - jogurt naturalny – 2 łyżki - letnia woda – ok. 30-50ml - olej do posmarowania FARSZ: - ser feta – 100g - szpinak – 250 g - sól - pieprz - czosnek granulowany     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyty szpinak blanszujemy(...)rozgniecionym serem. Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby odpoczęło. Dzielimy na 4 kawałki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki. Każdy delikatnie smarujemy olejem. Na środek każdego nakładamy farsz. Dwa boki

Ostra na Słodko
POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 236

imprezie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 2 szklanki * mleko – 350 ml * przecier pomidorowy – 125 ml * jajko – 2 szt * olej rzepakowy – 50 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta * papryka słodka – 1 szczypta FARSZ: * mięso mielone ( łopatka ) – 300 g * czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g * fasola Borlotti(...)chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy rozbełtane jajka , mleko oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy dolewając olej rzepakowy. Doprawiamy solą i szczyptą papryki. Ostawiamy na ok. 10 minut ” do przegryzienia „. Smażymy duże naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. Ostawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Łopatkę mielimy. Rozgrzewamy olej rzepakowy na głębszej , dużej patelni. Dodajemy posiekaną drobno

Ostra na Słodko
Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem 348

środka lub 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, łączymy, spłaszczamy na dłoni, na środek kłądziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy i formujemy okrągłe kotleciki, które panierujemy najpierw w jajku a potem w bułce tartej i smażymy z każdej strony na patelni z dodatkiem oleju (najlepiej w głębokim tłuszczu. Do kotletów możemy podać jakiś smaczny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta mięsno pieczarkowa 205

mąki 180g masła (zimne i twarde- wprost z lodówki) szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody Farsz: 0.5kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dkg pieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego ok 20 dkg sera żółtego w kawałku lub 8 plasterków sól, pieprz(...)myjemy i kroimy w talarki. Podlewamy odrobiną wody, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę i pomidorki koktajlowe. 3. Serek topiony, jajko i jogurt miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy tartę, wierzch posypujemy serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 40 minut

Kuchnia w czekoladzie
Roladki schabowe nadziewane cukinią i amarantusem 218

puści sok przełożyć na sito bardzo mocno odcisnąć   dodać amarantus posiekane zioła zielone i starty ser  dodać pieprz 2. Powstały farsz podzielić na każdy plaster  Zwinąć mięso panierować w jajku i bułce  Smażyć na oleju przełożyć roladki do żaroodpornego  pojemnika wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni  na ok 25 minut

W królestwie smaków Beaty
Francuskie rogaliki z grzybami 256

pieczarki będą suche. Ugotowane jajko, rozgniatamy widelcem i mieszamy z usmażonymi pieczarkami. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na szerszą częśc trójkątów i zwijamy rogaliki. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 15 minut

Ostra na Słodko
Krokiet z farszem grzybowym 223

Krokiet z farszem grzybowym Po krokietach szpinakowych , kapuścianych i pieczarkowych nadszedł czas na krokiety z leśnych grzybów . Czas akuratni , bo w lasach pojawiły się piękne pachnące maślaczki , miodaczki , podgrzybki i prawdziwki …no i co tam jeszcze da się wyszperać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wszystkie przepisy z użyciem grzybów nieodparcie kojarzą mi się z jesienią(...)wystygnięcia. Farsz warto zmielić maszynką o grubych oczkach . Do wystudzonego farszu dodajemy posiekany tymianek i doprawiamy pieprzem . Rozkładamy naleśnik i kładziemy łyżkę farszu , następnie zwijamy brzegi do siebie i rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem jogurtowo

Ogrodnik w podróży
Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą 185

świeże drożdże 10 g - śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki - margaryna – 120 g - sól – 1 łyżeczka FARSZ: - szpinak – 250 g - ser ricotta – 125 - czosnek – 2 ząbki -sól – d0 smaku - pieprz – do smaku DODATKOWO: - jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną. Składniki siekamy nożem(...)oliwy. Dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku. Mieszamy z serkiem ricotta. CAŁOŚĆ : Na środku ciasta kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy. Noże możemy wyciąć delikatny wzorek. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią

Ostra na Słodko
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 205

masła - ja rozpuściłam w garnuszku, zamiast dodawać miękkie do ciasta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki suchych drożdży - płaskie  1 jajko - do posmarowania bułeczek  czarnuszka - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 300g pieczarek 100g suszonych pomidorów z zalewy 50g czerwonej papryki - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki 2 cebule - średnie 3 łyżki oleju sól, pieprz - do smaku(...)nią cebulę. Zeszklić do lekkiego zezłocenia. Dodać czerwoną paprykę i chwilę poddusić. Zdjąć z ognia i wystudzić.  Następnie dołożyć zawartość patelni do przygotowanych wcześniej pieczarek i suszonych pomidorów. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 8 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie

Grunt to przepis!
Tarta z grzybami i kiełbasą 210

może, spróbujcie ;) Składniki: Ciasto: 125 g miękkiego masła 260 g mąki pszennej szczypta soli ok. 20 ml zimnej wody 1 żółtko Farsz: ok. 300 g ugotowanych grzybów (można użyć mrożonych) 1 cebula 2-3 kiełbaski np. śląskie 1 jajko + białko, które zostało z ciasta kilka łyżek mleka pęczek natki pietruszki sól, pieprz, suszone oregano  ok. 150-200g sera(...)mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie formę, piec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C.    W miseczce wymieszać jajko, białko, mleko, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę soli oraz pieprzu. Patelnię z farszem zdjąć z ognia i mieszając wlać zawartość miseczki. Tak przygotowany farsz przełożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika o temperaturze 160 stopni

Simply Food
Krokiety z serem i pieczarkami 295

szklanki mleka  0,5 szklanki wody gazowanej  Szczypta soli  Olej do smażenia  Składniki na farsz:  0,5 kg pieczarek  250 g sera żółtego  Sól, pieprz  Panierka:  1 jajko  100 g bułki tartej  Przepis:   Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto naleśnikowe i miksujemy do uzyskania średnio gęstej, jednolitej

Emcia Pichci
Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami 224

Farsz Jagody myjemy, pozostawiamy do odcieknięcia. Dodajemy cukier i mąkę. Kruszonka Składniki palcami zarabiamy na okruchy. Ciasto dzielimy na porcje, do każdej porcji wkładamy farsz. Zalepiamy. Odkładamy do napuszenia na ok 20 min. Smarujemy jajkiem. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/jagodzianki-buleczki-drozdzowe-jagodami/ BosowKuchni Artykuł Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami pochodzi z serwisu Przepisy

Mieszam w Garnku