Krokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące. Farsz z kapustą kiszoną z dodatkiem tartej marchewki, suszonymi grzybami (własnoręcznie zbieranymi:) – podgrzybkami i borowikami) oraz pieczarkami. Wszystko delikatnie doprawione solą i pieprzem. Wspaniały dodatek do świątecznego barszczu czerwonego lub na co dzień na obiad, polecam! Krokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące. SKŁADNIKI(...)dodaję posiekane drobno pieczarki (można zetrzeć na tarce o dużych oczkach), posiekane grzyby i kapustę. Całość smażę kilkanaście minut, przyprawiam. Jajka roztrzepuję w misce, lekko solę i pieprzę. Rozgrzewam na patelni olej rzepakowy. Na każdym naleśniku rozsmarowuję dwie łyżki farszu, zwijam (od góry ku środkowi jednocześnie postępując tak samo z dołem – jak kopertę, następnie zwijam wzdłuż jak sajgonki). Obtaczam
Zasmakuj Kuchniświeżych drożdży 250 ml mleka 3,2% 60 g cukru 70 g masła 1 duże jajko 2 żółtka 1 szczypta soli 150 g masła (zamrożonego) Farsz: 200 g białego maku 50 g biszkoptów 100 cukru pudru ( w zależności od upodobań(...)przed pieczeniem 1 łyżka mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody 50 g blanszowanych, posiekanych migdałów Ciasto: Jajko i żółtka zmiksowałam z cukrem.Polowe mleka podgrzałam, dodałam do niego drożże łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki.Zostawiłam rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut.Po wyrośnięciu dodałam do zmiksowanych jaj. Podgrzałam
Różowa kuchniałyżki oleju 2-3 łyżeczki musztardy mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz Farsz: ok. 8-10 pieczarek 100-150 g żółtej mozzarelli 2-3 różyczki ugotowanego brokuła (opcjonalnie) 1 cebula papryka mielona słodka i ostra sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Dodatkowo: 1-2 jajka bułka tarta sól, pieprz olej Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab oczyszczamy(...)Studzimy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Dodajemy do przestudzonych pieczarek. Brokuł kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pozostałych składników. Całość oprószamy bułką tartą, mieszamy. Przygotowanym farszem nadziewamy kieszonki schabowe. Spinamy wykałaczką. Do głębokiego talerza wybijamy jajko. Oprószamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Na płytki talerz wsypujemy bułkę tartą. Panierujemy mięso w jajku i bułce. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy
Smaki Na Talerzupopularna, może nawet nie wszystkim znana potrawa – pierogi z kaszanką gryczaną. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2kg kaszanki - 2 duże szalotki bananowe - majeranek - pieprz - olej Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Kaszankę pozbawiamy osłonek, kroimy w plasterki. Szalotki(...)kaszanka się rozpadnie doprawiamy według potrzeb i gustu – majerankiem, pieprzem (przed doprawieniem warto spróbować) . Odstawiamy do ostudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie zawijamy je w ściereczkę i odstawiamy
mojewypiekiinietylkoSałatki z Patisona firmy ORZECH. Zapraszam i życzę smacznego :) SKŁADNIKI: Ciasto na ok 60 pierogów: 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła FARSZ: Farsz 1.5 kg fileta z kurczaka 2 kg pieczarek 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule olej do smażenia DODATKOWO(...)Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję wody. Zagniatam. Ciasto musi być elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi
Gotowanie Patkicierpkimi jagodami - żyć nie umierać! Lubicie pierogi z jagodami? Składniki (na ok. 40 średnich pierogów) : * ciasto: - 3 szklanki mąki (przesianej) - 3/4-1 szklanka wrzątku - 1 jajko (rozmiar L) - 3/4 łyżeczki soli - 1 łyżka oleju * farsz: - jagody ok 250g - 2-3 łyżki cukru - śmietana/jogurt Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (na wolnych obrotach
CookYourselfjabłek i gruszek z dodatkiem nektarynek. Najlepiej to ciasto przygotować dzień wcześniej, żeby farsz zdążył się związać. Ja zrobiłam ciasto tego samego dnia i farsz się rozlewał, ale i tak smakował świetnie. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżki kakao nadzienie(...)opakowanie galaretki cytrynowej Wykonanie: Przygotować farsz: Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka, sok z cytryny i smażyć na małym ogniu aż owoce puszczą sok i smażyć przez około 30 minut aż część owoców się rozpadnie. Owoce ostudzić, dodać cukier i galaretkę. Całość dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto: Jajka, cukier i margarynę utrzeć
Mama Gotujesię idealnie! Zapraszam SKŁADNIKI: na ciasto (z podanych proporcji ciasta starcza na ok. 70 pierogów): 4 szklanki mąki 1 jajko 1,5 cm pasek masła (z dużej kostki) ciepła woda do zarobienia (mi wyszło ok. 250 ml) sól na farsz (z tej proporcji farszu starcza na ok. 30 pierogów): kostka twarogu półtłustego 10 dag wątróbki pęczek szczypiorku pieprz, sól PRZYGOTOWANIE(...)Ciasto wyrabiamy z podanych składników – do mąki dodajemy łyżeczkę soli, masło pokrojone na kawałki oraz jajko i wyrabiamy ręcznie dodając po trochę wody. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 15 min. w misce pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy sól i pieprz. Wątróbkę smażymy na maśle i w trakcie smażenia
Kuchnia w bieguNajlepsze następnego dnia po podgrzaniu! Gołąbki z młodej kapusty duża główka młodej kapusty olej do smażenia liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego Farsz 0,5 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Sos 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/3 szkl zimnej wody 2 łyżki śmietanki 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)odkładać je na talerz. Ryż ugotować i ostudzić, dodać do mięsa mielonego razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą. Wbić jajko, wsypać przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Z sparzonych liści kapusty odciąć zdrewniałe części, położyć porcję farszu i zwinąć w roladki. Na rozgrzaną patelnię wlać nieco oleju i podsmażać gołąbki na rumiany kolor. Na dnie naczynia w którym będziemy dusić
Pieguskowa KuchniaDzisiaj zapraszam na pyzy z mięsem. Składniki ( na 16 klusek- 4 porcje): 1,5 kg obranych ziemniaków 1 jajko 200 ml mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3-4 łyżki oliwy 0,5 kg karkówki mielonej 2 czubate łyżeczki majeranku pieprz do smaku sól do smaku Okrasa: 300 g boczku surowego(...)soku. Ziemniaki łączymy, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i całość dokładnie wyrabiamy. Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kulki o średniej wielkości. Z tej ilości ziemniaków wyszło mi 16 klusek. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoniach na placek grubości około 0,5 - 0,6 mm. Na środek placka nakładamy około 2 czubatych łyżeczek farszu i zlepiamy brzegi, nadając pyzom
Smak mojego domumleka ¾ szklanki wody gazowanej 2 jajka Szczypta soli 2 łyżki oleju Nadzienie: 500g pieczarek 20 dag startego sera żółtego Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Bułka tarta 1-2 jajka Sól pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na naleśniki - za pomocą trzepaczki mieszamy w misce wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Małą chochelką nakładamy i rozprowadzamy ciasto na rozgrzaną oraz uprzednio wysmarowaną(...)stron na złoty kolor. Pieczarki kroimy w półtalarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do miękkości. Studzimy. Dodajemy starty ser żółty i całość mieszamy. Farsz nakładamy na naleśnik. Zwijamy. Obtaczamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy z obu stron na złoty kolor na wolnym ogniu. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPolecam Wam je bardzo i miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 250 ml ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 3 szkl. mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki masła miękkiego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: około 15 plasterków salami rukola 10 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku starta mozzarella olej rzepakowy do posmarowania bułeczek 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy(...)przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, miękkie masło oraz mleko z drożdżami. Całość mieszamy, zagniatamy , jak by ciasto było bardzo lepkie możemy troszkę podsypać mąką. U mnie nie było potrzeby, ciasto bardzo fajnie i sprawnie się zagniotło. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 2. Teraz możemy przygotować sobie składniki na farsz: rukolę myjemy, salami kroimy
kruche babeczkirodzajami serów. Gwarantuję Wam, że ciasto jest tak neutralne, że każdy pomysł się sprawdzi. Nadziewany chlebek drożdżowy Składniki: Ciasto: 2 jajka 10 dag świeżych drożdży łyżka cukru 75 ml oleju 200 ml mleka około 600 g mąki sól Farsz: 200 g dowolnego żółtego sera (startego lub w plasterkach) około 200 g mrożonego szpinaku około 3 szklanki różnych marynowanych warzyw(...)całej powierzchni ciasta (pozostawiając około 5 cm u góry do sklejenia rolady) rozkładamy farsz. Najpierw dokładnie smarujemy je olejem, później szpinak, ser, a na końcu wszystkie marynowane warzywa. Delikatnie od dołu zawijamy ciasto formując roladę. Chlebek przekładamy na dużą blachę (ponieważ urośnie). Smarujemy go rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę. Smacznego Artykuł Nadziewany chlebek
PatiGotujeobiad :D Składniki: 6 plastrów schabu, 1 duża cebula, 30dkg pieczarek, 0,5 papryki czerwonej, kilka plasterków sera żółtego, 2-3 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, bułka tarta, jajko. Przygotowanie: 1. Przygotowujemy marynatę, czosnek wyciskamy, dodajemy sól, pieprz i trochę oliwy, mieszamy. 2. Plastry schabu rozbijamy. Obtaczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki 3. Cebule i pieczarki obieramy. Kroimy(...)Paprykę kroimy w plasterki. 5. Na plastry mięsa wykładamy po łyżce smażonych pieczarek z cebulą, po pasku papryki oraz sera żółtego. Zawijamy plastry z farszem, jak roladki. 6. Roladki obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy ok 10 minut z każdej strony. Możemy podawać z pieczonymi ziemniakami, puree czy frytkami
Kuchnia Pełna Pasjijabłkiem sól, pieprz cukier do smaku Ciasto Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 50g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko łyżka cukru łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy(...)następnie wałkujemy prostokąt o grubości około 4 mm. Rozkładamy farsz, zwijamy w roladę i kroimy w plastry o grubości 2-3 cm. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ślimaki pozostawiamy jeszcze przez 20 minut w ciepłym miejscu, aby nabrały kształtów czyli wyrosły. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Biorę udział
Smakowity Blog Kulinarny