Dziś pędzę do Was z kolejnym pysznym, bardzo prostym i smacznym przepisem na faszerowane jajka, który będziecie mogli przygotować na nadchodzące święta wielkanocne. Do zrobienia farszu wykorzystałam mrożony szpinak, który następnie zblendowałam z żółtkami i serkiem. Efekt jaki uzyskałam to pyszna i wiosenna pasta. Pamiętajcie tylko, żeby szpinak przed zblendowaniem dokładnie odparować i odcisnąć, w przeciwnym razie masa do faszerowania
Kulinarne przygody GatityJajka, mięsa, babki, mazurki i wiele, wiele innych wielkanocnych przysmaków znajdziecie na moim blogu. Tym razem przygotowałam coś co sprawi radość dzieciom, zresztą przy samym tworzeniu mieliśmy wiele radości ;) Muffinkowe gniazdka z zielonym kremem śmietanowym i kolorowymi jajeczkami. A wy jakie znacie świąteczne propozycje, które możemy przygotować z dziećmi? Szukamy inspiracji ;) Składniki: 100 g rozpuszczonego masła 2 jajka
Życie zaczyna się w kuchnibaranek. Dlatego p ieczone jagnię i Colomba, słynne drożdżowe ciasto w kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki. Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego jajka, symbolu nowego życia, na słodkim lub słonym torcie wielkanocym. Słodka wersja rodem z Apulii, tak bardzo mnie urzekła(...)troszkę inną konsystencję. Oryginalny przepis ( na końcu postu) z miesięcznika „Cucinare Bene” n°4/2015. Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka Składniki na 2 blaszki scarcelle: 250 g mąki pszennej 250 g mączki z mielonych migdałów 2 żółtka 1 jajko 200 g masła( z lodówki) 120 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy ( Delecta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta
Mia Cucina SofietaWielkanoc kojarzy mi się z pięknymi wiosennymi kolorami ;) Ma być różnorodnie i pięknie ;) Proponuję mniejsze porcje, a różne warianty dań, np.talerz jajek z różnymi kolorowymi farszami?:) Przepisy znajdziecie tutaj. Na wielkanocnym stole warto postawić też takie potrawy w wersji light, są równie pyszne, lekkie i mają dużo mniej kalorii niż przygotowywane tradycyjnie. Takie małe zmiany, a naprawdę warto ;) Składniki
Czerwona Porzeczkapodać na Wielkanoc. My już się nad tym zastanawiamy i póki co przeglądamy Nasze przepisy z ubiegłych lat. I tak właśnie rok temu na Wielkanocne śniadanko serwowałam między innymi takie bułeczki z jajkiem. Cebulowe gniazdka z jajkiem Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli prowansalskiej pieprz 50 ml letniego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolorowa,wiosenna sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi, polana sosem jogurtowym. Sałatka jest pyszną propozycją na Wielkanocne śniadanie. Składniki: 400 g świeżego szpinaku 1 ogórek 4 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 2 jajka Składniki na dressing: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka soku z cytryny
KukuleczkiŚwięta Wielkanocne już za chwilę. Niedługo każdy z nas będzie przygotowywał swój świąteczny koszyczek pełen kolorowych jajek, przybrany w zieleń, z małymi wypiekami, solą itp. Dziś przedstawiam przepis na wielkanocne zajączki i chlebusie do koszyczka. Cieszą oczy i podniebienie. A mali domownicy na pewno będą nimi zachwyceni, gdy włożymy im je do koszyczków. * Przepis na ciasto jest mojego autorstwa
Słodkie okruszkiPrzepis, który chciałam przedstawić, jest autorstwa mojego Taty - oczywiście otrzymałam od niego zgodę na jego opublikowanie :) Tak przygotowane faszerowane jajka od jakiegoś czasu stały się w domu Rodziców nieodłącznym elementem Wielkanocnego Śniadania, a ponieważ są bardzo smaczne, mam nadzieję, że w tym roku również ich nie zabraknie na stole. Jajka faszerowane pieczarkami Składniki: 12 jajek 30 dag pieczarek
Kuchenne zapiski EdytyMała słodka babeczka nie tylko będzie ważnym elementem koszyczka wielkanocnego,a także ozdobą świątecznego stołu. 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju skórka z otartej cytryny 1 łyżka soku z cytryny do dekoracji: 200 g czekolady deserowej 2 łyżki słodkiej śmietanki kolorowe posypki
Kolorowa kuchnia Elkidzięki dodaniu aromatowi pomarańczowo - cytrynowego dodatkowo bardzo aromatyczna. Jest wiele wersji, wiele smaków, a Święta jedne - i łączy je jedno - smaczna i charakterystyczna w kształcie Babka Wielkanocna! Smacznych Świąt Wam życzę!:) Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu cytrynowego 2 łyżki oleju masło
Zasmakuj Kuchninią przepadają. Młodszy zażyczył sobie na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka. Starszy zjadł najwięcej kawałków, dlatego na pewno upiekę ją jeszcze nie raz... Więcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziecie tutaj . Składniki: 6 całych jajek 1 szklanka cukru (dałam niepełną) 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 250 g masła lub margaryny
Czerwień i błękitjeść. Bułeczki są bardzo puszyste i mięciutkie, a w środku kryją czekoladową niespodziankę. Taki koszyk będzie niekwestionowaną ozdobą świątecznego stołu podczas śniadania wielkanocnego. Składniki: • 750 g mąki pszennej • 2 jajka • 5 łyżek cukru • 300 ml mleka • 1/2 łyżeczki soli • 50 g masła • 1 czekolada mleczna • 1 jajko do posmarowania bułeczek Rozczyn drożdżowy • 40 g drożdży
To co kochammija ten piękny wiosenny wielkanocny poniedziałek ? Jeśli nie macie jeszcze dość jajek to zostawiam was z przepisem na faszerowane jajka z curry i imbirem. 8 jajek kawałeczek imbiru 3 lub 4 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka curry kiełki brokułów Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i dzielimy na połówki. Żółtka przekładamy do miseczki
noteskulinarnyfiganiespodzianką w środku pyszny krem z mascarpone i kruszonych ciasteczek Oreo będzie dopełnieniem słodkiej przekąski na początek dnia. A może taką wersję babeczki wybierzecie do koszyczka Wielkanocnego? 40 min 16 sztuk składniki: 2 jajka 150 g cukru 4 łyżki kakao 150 g płynnego masła 1/3 szklanki gorącej wody 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta sody
Ania i Marcin gotująBardzo smaczny sos do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego.Idealny na Święta Wielkanocne. Składniki: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Sposób przygotowania: Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli
Bajeczna Kuchnia