Mamy początek marca z czego bardzo się cieszę, już coraz bliżej wiosna i Wielkanoc. Święta wielkanocne uwielbiam, jest tak radośnie, wiosennie i jemy jajka, dużo jajek ;) Tradycją u nas w domu są faszerowane jajka, są pyszne i właściwie tylko raz w roku je przygotowujemy...nie wiem w sumie dlaczego? One są pyszne <3 Dzisiaj podzielę się z Wami takim
Różne smaki w kuchniMamy początek marca z czego bardzo się cieszę, już coraz bliżej wiosna i Wielkanoc. Święta wielkanocne uwielbiam, jest tak radośnie, wiosennie i jemy jajka, dużo jajek ;) Tradycją u nas w domu są faszerowane jajka, są pyszne i właściwie tylko raz w roku je przygotowujemy...nie wiem w sumie dlaczego? One są pyszne <3 Dzisiaj podzielę się z Wami takim
Różne smaki w kuchniTaki wytrawny tort można przygotować na Wielkanocny stół lub niedzielne wiosenne śniadanie. Ciasto szpinakowe, twarożek ze świeżymi warzywami, jajko i moje ulubione awokado to bardzo pyszne połączenie. Torcik pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości. Zapraszam:) Przepis bierze udział: LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY Składniki: Ciasto: 20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego ) 2 jajka
IzabelawkuchniZapraszam dzisiaj na sałatkę w świątecznym, wielkanocnym wydaniu, którą tworzy kompozycja słodkich i pikantnych sałat z jajkiem na twardo, rzodkiewką i parzoną białą kiełbasą. Całości smaku dopełnia pyszny sos majonezowo- chrzanowy z dodatkiem jogurtu oraz kiełki rzeżuchy. Sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu i pięknie prezentuje się na stole. składniki na 3 porcje opakowanie mixu sałat 3 jaja
Smakowite DaniaPagnottelle di Pasqua to w dosłownym tłumaczeniu wielkanocny bochenek. Popularne we Włoszech, ale nie tylko. Wcześniej ugotowane na twardo jajko otacza się wiankiem z ciasta drożdżowego. Dopiero potem całość wędruję do piekarnika. Po raz pierwszy barwiłam jajka w wywarze z czerwonej kapusty. Polecam ten sposób, bo daje ciekawy efekt i co najważniejsze jest zdrową alternatywą dla kupnych barwników. Zdecydowałam się
zadanie-gotowanieWielkanoc coraz bliżej. Mam dziś zatem kolejną propozycję na wielkanocne śniadanie. A wiadomo, że te Święta to przede wszystkim jajka to są oczywiście jajka. Tym razem faszerowane żółtym serem i konserwowym ogórkiem. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniChrzan to pozycja obowiązkowa na Wielkanocnym stole. Jest idealnym dodatkiem do jajek, czy żurku. Przyrządzając domowy chrzan można nieźle się popłakać, ale takie oczyszczenie czasem jest wskazane :) Składniki: 2 korzenie chrzanu sok z jednej cytryny 3 łyżki letniej przegotowanej wody cukier sól Przygotowanie Korzenie chrzanu obierz najlepiej obieraczką do warzyw i wrzuć do zimnej wody na około
KukuleczkiKiedy pierwszy raz usłyszałam o marynowanych jajkach pomyślałam: "Czy to może być smaczne?" Marynowane grzyby, warzywa - owszem uwielbiam ! Ale jajka? Okazało się jednak, że ten
Taste Therapypisanek... Mazurków kajmakowych, bazi srebrzystych, Bogatego zająca i kurczaczków puszystych. Świątecznego nastroju, biesiady obfitej, Lukrowego baranka, a w Dyngusa- głowy wodą zmytej! Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, obfitości na świątecznym stole, smacznego jajka oraz wiosennego nastroju w rodzinnym gronie wszystkim Czytelnikom bloga Tradycyjna kuchnia Kasi życzy Katarzyna Jaworek
Tradycyjna kuchnia KasiPyszna przekąska, idealna na wielkanocny stół. Składniki: 10 wydmuszek z jajek ok 200g ugotowanego mięsa z kurczaka ugotowana marchew groszek kukurydza litr bulionu mięsnego lub warzywnego 8-9 łyżeczek żelatyny natka pietruszki Przygotowanie Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę. Żelatynę wsypujemy do gorącego bulionu i mieszamy. Kurczaka, marchew, groszek, kukurydzę i posiekaną natkę
e-PrzepisyKulinarneŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i jak wiadomo w czasie ich trwania wszystko na stole obraca się wokół jajka :) Podajemy je i na ciepło i na zimno i gotowane i smażone, faszerowane i w sosie i jeszcze inaczej :) Ja dziś proponuję jajka w sosie andaluzyjskim. Sam sos, błyskawiczny w przygotowaniu, w smaku lekko pikantny, świetnie komponuje się
Kuchnia z widokiem na ogródBłyskawiczny sos chrzanowy z dodatkiem jabłka, to propozycja której nie może zabraknąć na stole wielkanocnym. Doskonale komponuje się z wędlinami, jajkami czy faszerowanym kurczakiem. Jest smaczny a do tego banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki posiekać a potem wymieszać. składniki na 3 porcje 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 3 jajka ugotowane na twardo 1 jabłko
Smakowite DaniaJeśli masz ochotę na coś nowego, coś innego i coś smacznego, co nada się idealnie na Wielkanocny stół, zapraszam! Chrupkie, złoto - rumiane jajka polane aromatycznym sosem estragonowym. Ugotowane jajka panierowałam dwukrotnie w bułce tartej i smażyłam na głębokim tłuszczu, a następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu
Szybko SzybkowarWielkimi krokami zbliżają się Święta. Kiełbasy wędzone już zrobione, pasztety popieczone to nadszedł czas na słodkości. Dzisiaj Wielkanocna odsłona kokosanek z nutellą i jajkami m&m. Pychotka. Przepis być może znany bo domowe kokosanki robi się podobne, jednak nie każdy wie, że można z nich przygotować czarujące gniazdka, które dodatkowo udekorują nasz stół. Składniki
Niezły Młynekmiękkie, wilgotne, maślane i tak pięknie pachnie rumem, a upieczone w formie babki, w kolorach żółto - zielonych (czyli na wesoło i wiosennie) idealnie wpasuje się na Wielkanocny stół :) Sękacz: * masło- 250 g * jajka- 6 szt. (oddzielnie białka i żółtka) * cukier puder- 150 g * mąka pszenna- 70 g * mąka ziemniaczana- 70 g * zmielone migdały- 70 g * aromat rumowy- 1 łyżeczka Polewa
Kraina Miodem Płynąca