wędliną czy serem. Jak dla mnie łudząco przypomina klasyczny majonez z dodatkiem jajek. Jest pyszny i już! Dla tych co mogą jaja polecam do ozdabiania np. wielkanocnych jaj. Majonez na kanapki, wegański, bez jajek, bezglutenowy, podawajcie go jak chcecie, jest oryginalny w smaku, pyszny! Do mojego majonezu z fasoli wykorzystałam fasolę białą aksamitną JAMAR , idealnie spełniła swoje zadania
Zasmakuj KuchniJajka faszerowane bardzo często przygotowuję na święta Wielkanocne, tym razem do farszu użyłam pasty warzywnej o smaku grzybowym od firmy Rolnik , jajka wyszły bardzo smaczne. Doskonale się sprawdzą w poście na kolację lub śniadanie, polecam. Składniki: 6 jajek 150 gram pasty warzywnej o smaku grzybowym Rolnik sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego pół pęczka szczypiorku Sposób przygotowania: Jajka przekładamy
Bajeczna Kuchniafaszerowane pomidorem malinowym, serem mozzarella, papryką mini, świeżą bazylią i sosem majonezowym. Jajka są przepyszne i mi osobiście bardzo smakują. Myślę, że pojawią się na moim Wielkanocnym stole w tym roku! :) Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo (gotujemy około 6 minut po zagotowaniu wody z jajkami) 1 papryka czerwona mini 20 gram sera mozzarella 1/2 pomidora malinowego, obranego ze skórki
Mango Papajasmakiem, bo są naprawdę pyszne! Kremowy, aksamitny sos z dodatkami smakuje wybornie. Niewielka ilość parmezanu nadaje odrobinki ostrości, a świeży tymianek cudownie aromatyzuje całość. Takie jajka nadają się doskonale zarówno na śniadanie wielkanocne, jak też na sobotnio-niedzielne rozpoczęcie dnia :) Składniki (na 4 porcje): 4 jajka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 70 ml śmietanki 30% 150 ml mleka szczypta
MyCookBook.plTerrina ze szpinaku i groszku z jajkiem to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Gdy ją wypatrzyłam u Beaty z bloga Praktykulinarni , wiedziałam od razu, że również zagości w moim świątecznym menu. Terrina jest bardzo lekka, puszysta i delikatna. Dodałam do niej świeży i nieprzesmażony czosnek, bo w domu bardzo lubimy jego smak. Zielona terrina także przepięknie(...)ważne, przecież jemy oczami! Mam nadzieję, że i Wy się skusicie i ją przygotujecie na Wielkanoc. Naprawdę warto :). Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 500 g serka śmietankowego 1,5 łyżki chrzanu 300 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku
Kulinarne przygody Gatityprzy współpracy z Zakładami Tłuszczowymi „Kruszwica”, producentem rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Przepisy znajdą się w Wielkanocnej Książce Kucharskiej, która ukaże się w formie ebooka jeszcze przed Świętami, o czym oczywiście Was niezwłocznie poinformuję. Zielona sałatka z jajkiem i soczewicąSkładniki (na 4 porcje)mix zielonych sałatpół awokado2 jajka (ugotowane na twardo)1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicypół szklanki(...)około 10 minut a następnie zmniejszyć ogień na mały i pod przykryciem gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plprzecież od wczoraj teoretycznie własnie wiosnę mamy. Tak czy inaczej, Wielkanoc nadchodzi szybkimi krokami, więc pora rozpocząć przygotowania do niej na poważnie. Kolejną propozycją na wielkanocny stół jest żółto zielona sałatka z awokado, jajkami i kukurydzą. Można ją przygotować dzień wcześniej, a roszponkę dodać przed samym podaniem. Ta sałatka swoimi kolorami na pewno ozdobi wielkanocny stół. Składniki: 1 puszka
Codzienna kuchnia niecodziennajakże efektowne. Schłodzony grecki jogurt z dodatkiem czosnku,płynne jajko i świeże pieczywo, to połączenie to po prostu niebo w gębie. Powiem Wam, że takie jajka to też świetna propozycja na wielkanocny stół! Składniki: 20 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól i pieprz jajka w koszulce: 4 jajka 3 łyżki
Życie zaczyna się w kuchniPozostając jeszcze w temacie jajek, śniadań, a także Świąt Wielkanocnych bo to już jutro. Chciałbym zaproponować jeszcze jedną sytą paleo przekąskę: jajeczne muffinki z bazylią i boczkiem. Muszę się przyznać, że to jedno z tych dań, które lepiej smakuje niż wygląda. Robiąc je po raz pierwszy jakiś czas temu wszyscy byliśmy zaskoczeni jakie jest smaczne. Taki efekt wow, znacie(...)dobre”. To właśnie było z tymi muffinkami. Są bardzo miękkie, a wypełnienie z marchewki, papryki, cebuli oraz ziół nadaje im obłędnego smaku. Tak wiem kolejne śniadanie, gdzie są jajka i boczek – ile można ale to naprawdę warto spróbować, bo smakują rewelacyjnie, do tego są pełne zdrowych składników. A jajko i boczek zapewnia uczucie sytości na długo. Do nadzienia możemy
PaleoLifeSałatka Wielkanocna Tradycyjna sałatka Wielkanocna , to ogólne pojęcie , gdyż każdy ma nią nieco inny patent . Moja jest prosta , taka jaką lubią domownicy , bez groszku , za to z kukurydzą , gdyż tylko taka przechodzi od wieków bez marudzenia " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Staram się także dekorować(...)składniki łączymy w jednej misce , razem z majonezem,musztardą,solą,pieprzem i mieszamy . Przekładamy do miski , pokrywamy majonezem i dekorujemy plastrami, farbowanego buraczkiem, jajka lub w inny dowolny sposób . Smacznego i Wesołych Świąt ! Post Sałatka Wielkanocna pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżytakie potrawy z dzieciństwa, które wspominamy ze szczególnym sentymentem. W moim przypadku są to banalne jajka faszerowane. Zawsze goszczą na moim Wielkanocnym stole. I naprawdę nie wiem, czemu robię je zazwyczaj raz do roku. Dziś sobie o nich przypomniałam i zrobiłam na śniadanie. 3 jajka 3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany (wersja dla chudych ;-) 2 łodygi szczypiorku
Humanistka w kuchniByła sałatka z tuńczykiem i jajkiem a teraz wersja z łososiem i jajkiem na rukoli. Coś lekkiego też na wielkanocnym stole musi się znaleźć. składniki: 2-3 garście rukoli150 g wędzonego łososia3 jajka ugotowane na twardopół ogórka4-5 łyżek jogurtu1 łyżka oleju1 łyżka soku z cytryny1 łyżka posiekanego koperkusól czosnkowa lub ziołowa Kamis do smakuSkładniki na dwie porcje
Monia miesza i gotujechrzanowy na zimno z powidłami na bazie jogurtu i majonezu z posiekanymi jajkami to doskonały dodatek do dań wielkanocnych podawanych na zimno. Sos ma ciekawy słodko- ostry smak który świetnie komponuje się z faszerowanym kurczakiem i wędlinami. składniki na 3 porcje 4 jajka ugotowane na twardo 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
Smakowite Daniajajka , 200 g cukru , 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej , 100 g masła . Cytryny wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Z cytryn wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Przy użyciu trzepaczki rózgowej wszystko razem połączyć. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować(...)ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego urok tkwi właśnie w tym intensywnym smaku cytryn. Tym kremem udekorowałam ciasteczka wielkanocne, upieczone w kształcie połówek jajek, jak Wam się podobają
Codzienna kuchnia niecodziennamoje subiektywne zdanie i jeśli ktoś lubi takie połączenia, śmiało można ziemniaki dorzucić do sałatki i już. Myślę, że przyszłościowo, taka sałatka świetnie odnajdzie się na wielkanocnym stole. Sałatka jajeczna 3 jajka 2 ogórki kiszone szczypiorek serek śmietankowy Jajka ugotować na twardo i pokroić w grubszą kostkę. Ogórka kiszonego natomiast pokroić drobniej, tak samo jak szczypiorek. Wszystko razem wymieszać
Przepysznik - BLW i nie tylko