pastę z tuńczyka , portugalską pastę z sardynek , mocno doprawioną szalotkami, oliwkami i wędzoną papryką – wszystkie nadają się zarówno na kanapki, tartinki, krakersy jak i do nadziewania jajek czy pomidorów ( nie tylko na wielkanocny stół ! ). Pasta z wędzonych szprotek będzie tak samo dobrym wyborem na kanapki (szczególnie polecam Wam te z dodatkiem jajka na twardo, szczypioru i kopru), ale przyda się
Karo in the KitchenSmaku - musiałam je zrobić :)Zmieniłam tylko troszkę farsz, a kurczaczki nie dość, że wyglądają sympatycznie to są bardzo smaczne :) Na pewno staną się wielką atrakcją na każdym wielkanocnym stole :)Składniki:3-4 jajka,2 łyżeczki musztardy,1/2 łyżeczki kurkumy,1 łyżeczka wody,szczypta pieprzu,szczypta soli,dziób: marchewkaoczy: czarna oliwka PRZYGOTOWANIE: Gdy zobaczyłam te kurczaczki na blogu Paleta Smaku
Aga w kuchninaszych talerzach często goszczą jajka faszerowane na wiele sposobów. Znakomicie sprawdzają się także na święta na wielkanocnym stole lub jako przekąska podczas różnych imprez. Nie tylko pięknie wyglądają, ale i świetnie smakują a przepis jest bardzo prosty i wymaga zaledwie kilku składników. Składniki: 6 jajek 1 duże dojrzałe awokado (160 g miąższu bez pestki) 40 g czerwonej cebuli 1 łyżeczka
Ola la LCHFJajka w skorupkach nie są nowym pomysłem na Wielkanocny stół ale w kolorowych skorupkach prezentują się cudnie. Ja do jajek dodałam szpinak - taka wersja nadaje się także dla osób będących na adaptacji- ale oczywiście możecie użyć swoich ulubionych składników i przypraw. Są proste w przygotowaniu i wbrew pozorom nie zabiera to dużo czasu (mam namyśli krojenie skorupek). Składniki : • jajka 5szt
Keto PrzepisyZapraszam na lekką i bardzo zdrową przystawkę z jajek na miekko w sercach karczochów. Danie w sam raz na wielkanocne poniedzialkowe śniadanie. Karczochy pełne witamin i mikroelementów, jajka zródło białka i wapnia, a wszystko podane na pieżynce z drobnej sałatki z żurawiną i pestkami dyni. Najbardziej pracochłonna jest obróbka karczocha. Przed przystąpieniem do pracy przygotowujemy miseczkę z wodą
Mia Cucina Sofietawędliną czy serem. Jak dla mnie łudząco przypomina klasyczny majonez z dodatkiem jajek. Jest pyszny i już! Dla tych co mogą jaja polecam do ozdabiania np. wielkanocnych jaj. Majonez na kanapki, wegański, bez jajek, bezglutenowy, podawajcie go jak chcecie, jest oryginalny w smaku, pyszny! Do mojego majonezu z fasoli wykorzystałam fasolę białą aksamitną JAMAR , idealnie spełniła swoje zadania
Zasmakuj KuchniJajka faszerowane bardzo często przygotowuję na święta Wielkanocne, tym razem do farszu użyłam pasty warzywnej o smaku grzybowym od firmy Rolnik , jajka wyszły bardzo smaczne. Doskonale się sprawdzą w poście na kolację lub śniadanie, polecam. Składniki: 6 jajek 150 gram pasty warzywnej o smaku grzybowym Rolnik sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego pół pęczka szczypiorku Sposób przygotowania: Jajka przekładamy
Bajeczna Kuchniafaszerowane pomidorem malinowym, serem mozzarella, papryką mini, świeżą bazylią i sosem majonezowym. Jajka są przepyszne i mi osobiście bardzo smakują. Myślę, że pojawią się na moim Wielkanocnym stole w tym roku! :) Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo (gotujemy około 6 minut po zagotowaniu wody z jajkami) 1 papryka czerwona mini 20 gram sera mozzarella 1/2 pomidora malinowego, obranego ze skórki
Mango Papajasmakiem, bo są naprawdę pyszne! Kremowy, aksamitny sos z dodatkami smakuje wybornie. Niewielka ilość parmezanu nadaje odrobinki ostrości, a świeży tymianek cudownie aromatyzuje całość. Takie jajka nadają się doskonale zarówno na śniadanie wielkanocne, jak też na sobotnio-niedzielne rozpoczęcie dnia :) Składniki (na 4 porcje): 4 jajka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 70 ml śmietanki 30% 150 ml mleka szczypta
MyCookBook.plTerrina ze szpinaku i groszku z jajkiem to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Gdy ją wypatrzyłam u Beaty z bloga Praktykulinarni , wiedziałam od razu, że również zagości w moim świątecznym menu. Terrina jest bardzo lekka, puszysta i delikatna. Dodałam do niej świeży i nieprzesmażony czosnek, bo w domu bardzo lubimy jego smak. Zielona terrina także przepięknie(...)ważne, przecież jemy oczami! Mam nadzieję, że i Wy się skusicie i ją przygotujecie na Wielkanoc. Naprawdę warto :). Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 500 g serka śmietankowego 1,5 łyżki chrzanu 300 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku
Kulinarne przygody Gatityprzy współpracy z Zakładami Tłuszczowymi „Kruszwica”, producentem rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Przepisy znajdą się w Wielkanocnej Książce Kucharskiej, która ukaże się w formie ebooka jeszcze przed Świętami, o czym oczywiście Was niezwłocznie poinformuję. Zielona sałatka z jajkiem i soczewicąSkładniki (na 4 porcje)mix zielonych sałatpół awokado2 jajka (ugotowane na twardo)1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicypół szklanki(...)około 10 minut a następnie zmniejszyć ogień na mały i pod przykryciem gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plprzecież od wczoraj teoretycznie własnie wiosnę mamy. Tak czy inaczej, Wielkanoc nadchodzi szybkimi krokami, więc pora rozpocząć przygotowania do niej na poważnie. Kolejną propozycją na wielkanocny stół jest żółto zielona sałatka z awokado, jajkami i kukurydzą. Można ją przygotować dzień wcześniej, a roszponkę dodać przed samym podaniem. Ta sałatka swoimi kolorami na pewno ozdobi wielkanocny stół. Składniki: 1 puszka
Codzienna kuchnia niecodziennajakże efektowne. Schłodzony grecki jogurt z dodatkiem czosnku,płynne jajko i świeże pieczywo, to połączenie to po prostu niebo w gębie. Powiem Wam, że takie jajka to też świetna propozycja na wielkanocny stół! Składniki: 20 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól i pieprz jajka w koszulce: 4 jajka 3 łyżki
Życie zaczyna się w kuchniPozostając jeszcze w temacie jajek, śniadań, a także Świąt Wielkanocnych bo to już jutro. Chciałbym zaproponować jeszcze jedną sytą paleo przekąskę: jajeczne muffinki z bazylią i boczkiem. Muszę się przyznać, że to jedno z tych dań, które lepiej smakuje niż wygląda. Robiąc je po raz pierwszy jakiś czas temu wszyscy byliśmy zaskoczeni jakie jest smaczne. Taki efekt wow, znacie(...)dobre”. To właśnie było z tymi muffinkami. Są bardzo miękkie, a wypełnienie z marchewki, papryki, cebuli oraz ziół nadaje im obłędnego smaku. Tak wiem kolejne śniadanie, gdzie są jajka i boczek – ile można ale to naprawdę warto spróbować, bo smakują rewelacyjnie, do tego są pełne zdrowych składników. A jajko i boczek zapewnia uczucie sytości na długo. Do nadzienia możemy
PaleoLifeSałatka Wielkanocna Tradycyjna sałatka Wielkanocna , to ogólne pojęcie , gdyż każdy ma nią nieco inny patent . Moja jest prosta , taka jaką lubią domownicy , bez groszku , za to z kukurydzą , gdyż tylko taka przechodzi od wieków bez marudzenia " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Staram się także dekorować(...)składniki łączymy w jednej misce , razem z majonezem,musztardą,solą,pieprzem i mieszamy . Przekładamy do miski , pokrywamy majonezem i dekorujemy plastrami, farbowanego buraczkiem, jajka lub w inny dowolny sposób . Smacznego i Wesołych Świąt ! Post Sałatka Wielkanocna pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży