jajka wielkanocne - 3103 przepisów (strona:45/207)

Jajka faszerowane serem i ogórkiem konserwowym 315

Wielkanoc coraz bliżej. Mam dziś zatem kolejną propozycję na wielkanocne śniadanie. A wiadomo, że te Święta to przede wszystkim jajka to są oczywiście jajka. Tym razem faszerowane żółtym serem i konserwowym ogórkiem. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
DOMOWY CHRZAN 99

Chrzan to pozycja obowiązkowa na Wielkanocnym stole. Jest idealnym  dodatkiem do jajek, czy żurku. Przyrządzając domowy chrzan można nieźle się popłakać, ale takie oczyszczenie czasem jest wskazane :)  Składniki: 2 korzenie chrzanu sok z jednej cytryny 3 łyżki letniej przegotowanej wody cukier sól Przygotowanie Korzenie chrzanu obierz najlepiej obieraczką do warzyw i wrzuć do zimnej wody na około

Kukuleczki
Jajka przepiórcze marynowane w buraczkach 164

Kiedy pierwszy raz usłyszałam o marynowanych jajkach pomyślałam: "Czy to może być smaczne?" Marynowane grzyby, warzywa -  owszem uwielbiam ! Ale jajka? Okazało się jednak, że ten

Taste Therapy
WESOŁEGO ALLELUJA !!! 100

pisanek... Mazurków kajmakowych, bazi srebrzystych, Bogatego zająca i kurczaczków puszystych. Świątecznego nastroju, biesiady obfitej, Lukrowego baranka, a w Dyngusa- głowy wodą zmytej! Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, obfitości na świątecznym stole, smacznego jajka oraz wiosennego nastroju w rodzinnym gronie wszystkim Czytelnikom bloga Tradycyjna kuchnia Kasi życzy Katarzyna Jaworek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Galareta w kształcie jajka 173

Pyszna przekąska, idealna na wielkanocny stół. Składniki: 10 wydmuszek z jajek ok 200g ugotowanego mięsa z kurczaka ugotowana marchew groszek kukurydza litr bulionu mięsnego lub warzywnego 8-9 łyżeczek żelatyny natka pietruszki Przygotowanie Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę. Żelatynę wsypujemy do gorącego bulionu i mieszamy. Kurczaka, marchew, groszek, kukurydzę i posiekaną natkę

e-PrzepisyKulinarne
Jajka w sosie andaluzyjskim. Wielkanocne śniadanie. 215

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i  jak wiadomo w czasie ich trwania wszystko na stole obraca się wokół jajka :) Podajemy je i na ciepło i na zimno i gotowane i smażone, faszerowane i w sosie i jeszcze inaczej :) Ja dziś proponuję jajka w sosie andaluzyjskim. Sam sos, błyskawiczny w przygotowaniu, w smaku lekko pikantny, świetnie komponuje się

Kuchnia z widokiem na ogród
Sos chrzanowy na zimno + film 229

Błyskawiczny sos chrzanowy z dodatkiem jabłka, to propozycja której nie może zabraknąć na stole wielkanocnym. Doskonale komponuje się z wędlinami, jajkami czy faszerowanym kurczakiem.   Jest smaczny a do tego banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki posiekać a potem wymieszać. składniki na 3 porcje 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 3 jajka ugotowane na twardo 1 jabłko

Smakowite Dania
Jajka panierowane z sosem estragonowym z szybkowaru 165

Jeśli masz ochotę na coś nowego, coś innego i coś smacznego, co nada się idealnie na Wielkanocny stół, zapraszam!  Chrupkie, złoto - rumiane jajka polane aromatycznym sosem estragonowym. Ugotowane jajka panierowałam dwukrotnie w bułce tartej i smażyłam na głębokim tłuszczu, a następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu

Szybko Szybkowar
Wielkanocne gniazdka z nutellą 178

Wielkimi krokami zbliżają się Święta. Kiełbasy wędzone już zrobione, pasztety popieczone to nadszedł czas na słodkości. Dzisiaj Wielkanocna odsłona kokosanek z nutellą i jajkami m&m. Pychotka. Przepis być może znany bo domowe kokosanki robi się podobne, jednak nie każdy wie, że można z nich przygotować czarujące gniazdka, które dodatkowo udekorują nasz stół.  Składniki

Niezły Młynek
Wielkanocna Babka - sękacz 131

miękkie, wilgotne, maślane i tak pięknie pachnie rumem, a upieczone w formie babki, w kolorach żółto - zielonych (czyli na wesoło i wiosennie) idealnie wpasuje się na Wielkanocny stół :) Sękacz: * masło- 250 g * jajka- 6 szt. (oddzielnie białka i żółtka) * cukier puder- 150 g * mąka pszenna- 70 g * mąka ziemniaczana- 70 g * zmielone migdały- 70 g * aromat rumowy- 1 łyżeczka Polewa

Kraina Miodem Płynąca
Jajka cytrynowo-koperkowe z wędzonym pstrągiem 170

wędzonych ryb, najbardziej smakuje mi pstrąg. Nie mogło go zabraknąć w wielkanocnych propozycjach. Dzisiaj przepis na faszerowane jajka z kawałkami wędzonego pstrąga. Składniki: 5-6 jajek 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 gałązki posiekanego koperku sól, pieprz ok. 50 g wędzonego pstrąga koperek do dekoracji Jajka ugotować na twardo (najlepiej w mocno osolonej wodzie, wtedy łatwiej

Czerwień i błękit
Roladki z szynki 190

Pyszne roladki na wielkanocne śniadanie Roladki z szynki  SKŁADNIKI: jajka -3 szt szynka- 5 plastrów śmietana kwaśna -1 łyżka chrzan ze słoika -1 łyżka sól i pieprz por sałata do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Jajka włożyć do garnka, dodać sól, wodę, ugotować na twardo.  Obrać jajka ze skorupek, zmielić w maszynce.  Do jajek dodać śmietanę, chrzan, sól

Kuchnia Danusi
Pascha 68

Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka bądź twarogu, jajek, cukru i wanilii. Najczęściej podawana jest z dużą ilości bakalii. Przygotowanie domowej paschy jest bardzo czasochłonne, jednakże w smaku jest perfekcyjna! Składniki na 2 mniejsze paschy: 1 l mleka 3% (nie UHT!) 300-400 g zsiadłego mleka 3 jajka (m) 2/3 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła

Ugotować
Wielkanocne jajka na kolorowym twarożku 156

solą i pieprzem. Na twarożku układać ćwiartki jajek. Możemy podać jeden większy półmisek z takimi jajkami lub stworzyć kilka mniejszych ozdabiając je zieleniną. Na pewno takie jajka staną się piękną ozdobą stołu wielkanocnego. Tym wpisem rozpoczynam Wielkanoc na blogu :) mam również propozycję dla Was, moi czytelnicy :) Jeśli macie ciekawe przepisy na potrawy, jakie u Was goszczą na święta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fit majonez 223

wreszcie się udało! :-) Jest lekki i zdrowy, a jego zaleta to minimalna zawartość tłuszczu i łatwość przygotowania. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do Wielkanocnych smakołyków :-) Składniki: jeden serek wiejski jajko ugotowane na twardo (ciepłe) duża łyżeczka musztardy sarepskiej  łyżeczka soku z cytryny łyżeczka octu jabłkowego pieprz sól Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendowałam na gładką masę, doprawiłam solą

Kulinarny Pamiętnik