Wielkanoc coraz bliżej. Mam dziś zatem kolejną propozycję na wielkanocne śniadanie. A wiadomo, że te Święta to przede wszystkim jajka to są oczywiście jajka. Tym razem faszerowane żółtym serem i konserwowym ogórkiem. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniChrzan to pozycja obowiązkowa na Wielkanocnym stole. Jest idealnym dodatkiem do jajek, czy żurku. Przyrządzając domowy chrzan można nieźle się popłakać, ale takie oczyszczenie czasem jest wskazane :) Składniki: 2 korzenie chrzanu sok z jednej cytryny 3 łyżki letniej przegotowanej wody cukier sól Przygotowanie Korzenie chrzanu obierz najlepiej obieraczką do warzyw i wrzuć do zimnej wody na około
KukuleczkiKiedy pierwszy raz usłyszałam o marynowanych jajkach pomyślałam: "Czy to może być smaczne?" Marynowane grzyby, warzywa - owszem uwielbiam ! Ale jajka? Okazało się jednak, że ten
Taste Therapypisanek... Mazurków kajmakowych, bazi srebrzystych, Bogatego zająca i kurczaczków puszystych. Świątecznego nastroju, biesiady obfitej, Lukrowego baranka, a w Dyngusa- głowy wodą zmytej! Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, obfitości na świątecznym stole, smacznego jajka oraz wiosennego nastroju w rodzinnym gronie wszystkim Czytelnikom bloga Tradycyjna kuchnia Kasi życzy Katarzyna Jaworek
Tradycyjna kuchnia KasiPyszna przekąska, idealna na wielkanocny stół. Składniki: 10 wydmuszek z jajek ok 200g ugotowanego mięsa z kurczaka ugotowana marchew groszek kukurydza litr bulionu mięsnego lub warzywnego 8-9 łyżeczek żelatyny natka pietruszki Przygotowanie Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę. Żelatynę wsypujemy do gorącego bulionu i mieszamy. Kurczaka, marchew, groszek, kukurydzę i posiekaną natkę
e-PrzepisyKulinarneŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i jak wiadomo w czasie ich trwania wszystko na stole obraca się wokół jajka :) Podajemy je i na ciepło i na zimno i gotowane i smażone, faszerowane i w sosie i jeszcze inaczej :) Ja dziś proponuję jajka w sosie andaluzyjskim. Sam sos, błyskawiczny w przygotowaniu, w smaku lekko pikantny, świetnie komponuje się
Kuchnia z widokiem na ogródBłyskawiczny sos chrzanowy z dodatkiem jabłka, to propozycja której nie może zabraknąć na stole wielkanocnym. Doskonale komponuje się z wędlinami, jajkami czy faszerowanym kurczakiem. Jest smaczny a do tego banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki posiekać a potem wymieszać. składniki na 3 porcje 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 3 jajka ugotowane na twardo 1 jabłko
Smakowite DaniaJeśli masz ochotę na coś nowego, coś innego i coś smacznego, co nada się idealnie na Wielkanocny stół, zapraszam! Chrupkie, złoto - rumiane jajka polane aromatycznym sosem estragonowym. Ugotowane jajka panierowałam dwukrotnie w bułce tartej i smażyłam na głębokim tłuszczu, a następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu
Szybko SzybkowarWielkimi krokami zbliżają się Święta. Kiełbasy wędzone już zrobione, pasztety popieczone to nadszedł czas na słodkości. Dzisiaj Wielkanocna odsłona kokosanek z nutellą i jajkami m&m. Pychotka. Przepis być może znany bo domowe kokosanki robi się podobne, jednak nie każdy wie, że można z nich przygotować czarujące gniazdka, które dodatkowo udekorują nasz stół. Składniki
Niezły Młynekmiękkie, wilgotne, maślane i tak pięknie pachnie rumem, a upieczone w formie babki, w kolorach żółto - zielonych (czyli na wesoło i wiosennie) idealnie wpasuje się na Wielkanocny stół :) Sękacz: * masło- 250 g * jajka- 6 szt. (oddzielnie białka i żółtka) * cukier puder- 150 g * mąka pszenna- 70 g * mąka ziemniaczana- 70 g * zmielone migdały- 70 g * aromat rumowy- 1 łyżeczka Polewa
Kraina Miodem Płynącawędzonych ryb, najbardziej smakuje mi pstrąg. Nie mogło go zabraknąć w wielkanocnych propozycjach. Dzisiaj przepis na faszerowane jajka z kawałkami wędzonego pstrąga. Składniki: 5-6 jajek 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 gałązki posiekanego koperku sól, pieprz ok. 50 g wędzonego pstrąga koperek do dekoracji Jajka ugotować na twardo (najlepiej w mocno osolonej wodzie, wtedy łatwiej
Czerwień i błękitPyszne roladki na wielkanocne śniadanie Roladki z szynki SKŁADNIKI: jajka -3 szt szynka- 5 plastrów śmietana kwaśna -1 łyżka chrzan ze słoika -1 łyżka sól i pieprz por sałata do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Jajka włożyć do garnka, dodać sól, wodę, ugotować na twardo. Obrać jajka ze skorupek, zmielić w maszynce. Do jajek dodać śmietanę, chrzan, sól
Kuchnia DanusiPascha to tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka bądź twarogu, jajek, cukru i wanilii. Najczęściej podawana jest z dużą ilości bakalii. Przygotowanie domowej paschy jest bardzo czasochłonne, jednakże w smaku jest perfekcyjna! Składniki na 2 mniejsze paschy: 1 l mleka 3% (nie UHT!) 300-400 g zsiadłego mleka 3 jajka (m) 2/3 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła
Ugotowaćsolą i pieprzem. Na twarożku układać ćwiartki jajek. Możemy podać jeden większy półmisek z takimi jajkami lub stworzyć kilka mniejszych ozdabiając je zieleniną. Na pewno takie jajka staną się piękną ozdobą stołu wielkanocnego. Tym wpisem rozpoczynam Wielkanoc na blogu :) mam również propozycję dla Was, moi czytelnicy :) Jeśli macie ciekawe przepisy na potrawy, jakie u Was goszczą na święta
Codzienna kuchnia niecodziennawreszcie się udało! :-) Jest lekki i zdrowy, a jego zaleta to minimalna zawartość tłuszczu i łatwość przygotowania. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do Wielkanocnych smakołyków :-) Składniki: jeden serek wiejski jajko ugotowane na twardo (ciepłe) duża łyżeczka musztardy sarepskiej łyżeczka soku z cytryny łyżeczka octu jabłkowego pieprz sól Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendowałam na gładką masę, doprawiłam solą
Kulinarny Pamiętnik