Składniki na kotlety:6 jajek ugotowanych na twardo1 surowe jajkopęczek szczypiorkuświeży koperek1 średnia cebulasól, pieprzolej do smażeniabułka tartaSkładniki na sos:4 duże cebule albo 6 średnichsól, pieprzzioła prowansalskieoliwa z oliwek albo klarowane masło do smażeniaWykonanie kotletów:Ugotowane jajka na twardo ścieramy na tarce, dodajemy do nich surowe jajko, drobno pokrojony koper i szczypior oraz podsmażoną na oliwie drobno pokrojoną cebulkę
Bon Appetit Małgorzatypory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka rozpływała się w ustach i nie jest to tylko czcze gadanie, ani moje(...)zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe gałązki rozmarynu i tymianku. Gotujemy na średnim lub małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ugotowane i schłodzone ziemniaki tłuczemy dokładnie w garnku. Dodajemy jajka, mąkę, dużo mielonego pieprzu, posiekane zioła (rozmaryn, oregano). Mieszamy dokładnie,a następnie w dłoni formujemy duże podłużne „kluski”. Każdą obtaczamy w mące
OstryKęspory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka rozpływała się w ustach i nie jest to tylko czcze gadanie, ani moje(...)zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe gałązki rozmarynu i tymianku. Gotujemy na średnim lub małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ugotowane i schłodzone ziemniaki tłuczemy dokładnie w garnku. Dodajemy jajka, mąkę, dużo mielonego pieprzu, posiekane zioła (rozmaryn, oregano). Mieszamy dokładnie,a następnie w dłoni formujemy duże podłużne „kluski”. Każdą obtaczamy w mące
OstryKęszrobić pierogi, ale nie tradycyjne ciasto pierogowe, a drożdżowe i upiec je w piekarniku. Pierogi podałam z sosem z rzodkiewką , ale równie dobrze może być każdy inny, który Wam smakuje. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka + 1 jajko do smarowania pierogów(...)szklanki mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Farsz: 600 g ugotowanego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 duża cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz papryka słodka papryka ostra Sos: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 rzodkiewki starte na tarce 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz
O kuchni z uczuciemobiad, zostały lekko zmodyfikowane przez mojego męża tradycjonalistę :) Miał być schab z grilla, a jest standardowy schabowy. Dobrze, że chociaż nie narzekał na sos kurkowy. Całość wyszła całkiem smaczna, polecam. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1 jajko sól pieprz bułka tarta sezam olej 250 g kurek 1/2 cebuli 150 ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka sosu sojowego sól pieprz 1 łyżka(...)łyżką) .Mięso najpierw panierować w jajku, a następnie w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Kurki dokładnie umyć i pokroić. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, mieszając. Dodać kurki i dusić na średnim ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Podlać je sosem sojowym. Gdy kurki się delikatnie podsmażą, dodać śmietankę rozmieszaną
Kuchnia w opałachGrillowany schab w bułce z makaronu, porcja dla 2 osób: 4 gniazdka nitki Malma 1 jajko 1 plaster schabu wieprzowego 4 plastry ogórka 1 pomidor koktajlowy kilka listków sałaty lodowej suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól i pieprz kilka kropel oleju natka pietruszki sos z 1 łyżki jogurtu i majonezu, szczypta chili, natka pietruszki Makaronowe gniazdka nitki gotujemy(...)obręczy metalowych, dociskamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajko mieszamy z suszonymi pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni skropionej olejem ustawiamy obręcze z makaronem, polewamy roztrzepanym jajkiem. Smażymy gniazdka z obu stron, aż makaron lekko się zarumieni. Zdejmujemy obręcze z makaronowych „bułek”. Usmażone „bułki” układamy na ręczniku papierowym. W między czasie na grillowej patelni „grillujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapoznajcie się z przepisem. Krokiety w meksykańskim stylu z guacamole. Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 4 gotowane jajka 1/3 puszki kukurydzy 1/4 opakowania kiełków lucerny. tymianek, ostra papryka, pieprz, sos sojowy Zaczynamy od przepłukania czerwonej fasoli. W miseczce rozgniatamy ją widelcem, aby powstała masa. Nie rozgniatajcie jej zbyt mocno, bo ważne jest, aby pozostały kawałki(...)koniec dodajemy kukurydzę i kiełki. Wszystko mieszamy razem i doprawiamy przyprawami. Farsz mamy gotowy. Nadziewamy wcześniej przygotowane naleśniki. Obtaczamy w bułce i w jajku. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z guacamole lub innym sosem, jeśli będziecie mieli na to ochotę. Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko
vegetaniestole :) Pomimo to nadszedł taki czas, że odeszły w zapomnienie, aż do dziś. Są naprawdę smaczne polecam. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 jajka 8-10 pieczarek 1/2 cebuli 1/2 dużej czerwonej papryki sos sojowy sól, pieprz odrobina mąki lub bułki tartej do zagęszczenia oliwa do smażenia A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną(...)kostkę razem z pieczarkami, cebulą i papryką. W misce roztrzepać całe jajka do uzyskania lekkiej piany. Dodać pokrojone w kostkę mięso i warzywa, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Zagęścić mąką lub bułka tartą. Ewentualnie można dodać odrobinę świeżej kolendry. Z tak przygotowanej masy na rozgrzanej oliwie smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Danie jest naprawdę szybkie
Kuchnia w opałachNajczęściej sos tatarski podajemy do wędlin i jajek. Ja natomiast bardzo lubię go też jako dodatek do kiełbasek z grilla i dlatego u mnie gości kilka razy w roku. N ajczęściej robię z go z podgrzybkami i tym razem wykorzystałam pyszne podgrzybki marynowane z firmy Nasza Chata . Firma oferuje do sprzedaży smaczne i aromatyczne produkty pochodzące z Borów Tucholskich(...)łyżki gęstej słodkiej śmietany * sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Podgrzybki, ogórki, cebulę, drobno pokrojone jajko, chrzan, musztardę, majonez i śmietanę wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do lodówki by sos się schłodził a smaki się przegryzły. *W zależności jak gęsty chcemy sos regulujemy dodaniem majonezu
Ala piecze i gotujetysięcy kwiatów krokusa. Na szczęście tylko szczypta wystarczy, aby nadać daniu szafranowy smak i piękny, żółty kolor. Na to można sobie z pewnością pozwolić. Do cytrynowo-szafranowego sosu podałam włoskie kluseczki gnocchi (czyt. nioki) w mini wersji, choć gnocchi oprócz rowków nie różnią się niczym od naszych polskich kopytek. Następnym razem nie będzie rowków, będą kopytka – bo następny(...)gnocchi: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 500 g ziemniaków (ok. 5-6 średnich sztuk) 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 jajko sól morska, świeżo mielony pieprz Sos szafranowy: 1 duża szczypta szafranu (ok. 20 g) 3 cebule szalotki sok wyciśnięty z połówki cytryny 1 mały pęczek drobnego szczypiorku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku
Poezja smakuopakowania azjatyckiego makaronu pszenicznego ( dostępne np w Lidlu ) 1/4 kalafiora podzielona na mniejsze kawałki 2 jajka ok 20 grzybów shitake 1 duża marchewka pokrojona w słupki 1/2 papryczki chilli drobno posiekana 1 mały posiekany pęczek szczypiorku olej do woka ząbek czosnku drobno posiekany sos sojowy szczypta brązowego cukru Grzyby moczyć kilka minut we wrzątku. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu(...)należy zalać wrzątkiem. Do woka wlać kilka 2-3 łyżki oleju i dobrze go rozgrzać. Na olej wrzucić kolejno, marchew, kalafiora, grzyby. Wszystko krótko przysmażać. Dodać sos sojowy, cukier i czosnek . Wbić jajka. Energicznie mieszać. Na koniec dodać chilli i szczypiorek. Bardzo proste w przygotowaniu danie :) Polecam :) Można dodać kilka kiełki fasoli mung i świeżą kolendrę ale akurat nie miałam
Jemy Pijemymakaronem penne lub farfalle. Tak mi poprostu bardziej smakuje. Natomiast w porównaniu do innych przepisów, ja upraszam go do minimum. Nie korzystam z dodatku w postaci jajek, nie ma takiej potrzeby, a sos i tak wyjdzie przepyszny. Czego więc potrzebujemy? makaron małą śmietankę 30 % 8 plastów chudego boczku 2 łyżki startego parmezanu 3 ząbki czosnku pół małej cebuli
Mój Smak na Życiezapraszam Was do dalszej lektury. Do przygotowania 4 porcji (20 pulpecików) potrzebujemy: - 1 szklankę kaszy gryczanej - 1 pierś z kurczaka - puszkę czarnej fasoli - 2 jajka - sól, pieprz - curry, bazylię, kozierdkę - domowy sos pomidorowy Kaszę gryczaną wrzucić do wrzącej wody (gotujemy 1:2 czyli 1 szklanka kaszy i 2 szklanki wody, chyba, że gotujecie w woreczkach). Gotować do wchłonięcia całej(...)minut). Po tym czasie ostudzić. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, dodać kaszę, przyprawy oraz jajka całość zmiksować aż konsystencja będzie jednolita. Dodac opłukaną i odsączoną czarną fasolę i wymieszać. Formować pulpeciki, które zmażymy na patelni bez tłuszczu. Potem zawartość patelni zalewamy sosem pomidorowym i podgrzewamy. Ja zjadłam tylko w towarzystwie sosu pomidorowego. A wy na jaki dodatek macie ochotę
Szybko Tanio SmacznieSzybki sos, którego historia sięga już XVIII wieku. Idealny do jajek, zminych mięs i wędlin. Wbrew temu co może sugerować nazwa sos tatarski to danie typowe dla kuchni polskiej, angielskiej i australijskiej
Milion Smakówlekkich dressingów. Ta akurat powstała z tego co było pod ręką ( czytaj w lodówce ) Składniki: puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 6 jajek ugotowanych na twardo pół pęczka natki pietruszki puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka majonezu 1 łyżka sosu czosnkowego Folwark sól,pieprz do smaku Wykonanie: Do salaterki przekładam osączony groszek, kukurydzę oraz fasolę. Jajka kroję
Z Majeczką w kuchni