jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:40/200)

Jarskie cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem 106

nazywany był strascinati, ale swoją popularność zyskał później, już pod nazwą cannelloni. Składniki: 1 opakowanie rurek cannelloni 1 kg szpinaku 20 dag twarogu 2 jajka 10 dag żółtego sera Sól Pieprz Tłuszcz do formy Na sos beszamelowy: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 szklanki mleka 10 dag startego sera Sól liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Makaron ugotować(...)parę minut w osolonym wrzątku,  odcedzić, odsączyć z wody, posiekać i przestudzić. Wymieszać z roztartym twarogiem, jajkami, startym żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie czosnkiem). Ugotowane rurki nadziewać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.  Przygotowanie sosu: Mleko zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Zdjąć z ognia, przestudzić. Na patelni rozpuścić masło z mąką

Tradycyjna Kuchnia
Faszerowane kwiaty cukinii 131

mnie bazylia* ulubione przyprawy * roztrzepane jajko, bułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie :Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i usmażyć. Dodać śmietanę, zagotować aż sos zgęstnieje. Posypać drobno posiekaną bazylią. Kwiaty cukinii opłukać i nadziać. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Sałatka z łososia, szparagów i jajka 208

dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki. składniki ( 2 - 3 porcje)100 g wędzonego łososia7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych1 jajko ugotowane na twardokoperekkapary do posypaniasos2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnegosólpieprzpapryka przygotowanieWymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli są świeże, zgrillować na patelni grillowej.( odłamujemy koniec szparaga, nie obieramy, szparagi lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na patelnię ). Jajka podzielić

Stare Gary
Pasztet drobiowy z wiśniami 257

ząbki czosnku sól do smaku, ½ łyżeczki pieprz ziarnisty, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe 2 łyżki: majeranek ok. 1/3 łyżeczki: gałka muszkatołowa 2 jajka 20 wiśni bez pestek (u mnie mrożone) Sos: 100 ml czerwonego wytrawnego wina 200 g wiśni bez pestek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Kajzerkę moczymy w mleku. Luzujemy z kości ćwiartki kurczaka, skórę zostawiamy. Rozgrzewamy patelnię(...)kawałkiem kurczaka, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i dokładnie wyrabiamy masę. Dwie aluminiowe foremki napełniamy do połowy masą, układamy wiśnie po 2 w rzędzie, przykrywamy resztą masy, powierzchnię karbujemy specjalnym „grzebieniem”. Pieczemy pasztet 80 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka warstwowa 159

się i w nieco zmodyfikowanej wersji znajdzie się na blogu. Zapraszam. Składniki: brokuł kukurydza konserwowa pomidorki koktajlowe jaja żółta papryka czerwona papryka szczypta cukru szczypta soli sos czosnkowy (przepis znajdziesz tu ) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy i siekamy. Brokuły gotujemy  z dodatkiem cukru( zyskają intensywny zielony kolor). Pamiętajcie,że nie gotujemy ich zbyt długo dosłownie 3-5 minut, inaczej będą

Wielki apetyt
SAŁATKA Z BROKUŁÓW 160

którym będziemy wydawać sałatkę, Mój nie był duży) Sos czosnkowy Jogurt grecki (może być jogurt naturalny) 2 ząbki czosnku Przyprawa Tzatziki Zioła prowansalskie Przeprawa curry Koperek (suszony, lub świeży) Pieprz ziołowy Szczypta soli i pieprzu czarnego Zabieramy się do przyrządzania sałatki !!!     Pracę rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo.       Kiedy jajka się gotują, obieram(...)ułożyć Swoją niepowtarzalna kompozycję na półmisku. Na koniec posypując sałatkę ziarnami słonecznika.       PS. Wspaniała zabawa !!  Sos czosnkowy podaję w osobnej miseczce.      A Moja sałatka wyglądała tak  :) Jajka i mozzarella ukryły se pod brokułami :)  SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
Błyskawiczna pasta z tuńczykiem 158

sól, pieprz Gotujemy jajka na pół miękko, tzn. ok. 4-5 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie. W tym czasie odlewamy na sitku sos z tuńczyka. Siekamy pietruszkę.Ostudzone i obrane jajka miksujemy z tuńczykiem i natką.  Mieszamy z kukurydzą i ewentualnie doprawiamy. Można też dodać łyżkę majonezu

prawdziwe jedzenie
Pulpety w sosie koperkowym 137

podawać z kaszą lub ziemniakami. Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 sucha bułka 1 cebula 2 jajka liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz szczypta imbiru sos koperkowy: pęczek koperku 3 szklanki wywaru spod pulpetów 1 mała śmietana 2 łyżeczki mąki sól pieprz Wykonanie: Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć(...)oleju. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, cebulę, jajka i doprawić solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki. Z wywaru wyciągnąć warzywa i doprowadzić do wrzenia. Kulki z mięsa wrzucać w niedużych partiach do gorącego wywaru i gotować przez 15 minut. Przygotować sos: Wywar zagotować, dodać posiekany koperek i gotować przez chwilę. Śmietanę wymieszać

Mama Gotuje
Knedle z truskawkami 133

łyżki cukier - 2 łyżki Ciasto ziemniaczane : ugotowane ziemniaki - 1 kg mąka pszenna - 320 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki sól - szczypta jajka - 1 szt Sposób przygotowania: Nadzienie:  Truskawki obrać z szypułek, umyć, osączyć.  Wymieszać truskawki z cukrem.  Sos:  Śmietanę przelać do miski, dodać cukier i ser, zmiksować.  Ciasto ziemniaczane:  Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać(...)obie mąki , jajka , zagnieść ciasto.  Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę.  Knedle wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty.  Wybierać knedle łyżką cedzakową, na talerze.  Podawać polane sosem śmietanowym.  (function

Kuchnia Danusi
Tuńczykowe placuszki 136

Składniki: 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula ( opcjonalnie 2 dymki ) puszka tuńczyka w sosie własnym ząbek czosnku sól, pieprz, świeży tymianek ( opcjonalnie oregano ) 1 jajko sok z połowy cytryny G dy kotleciki nie będą si ę chciały skleić dodać troszkę bułki tartej. Sos szklanka jogurtu 1 mała łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1 mała ły żeczka cukru

Gaździnka warzy
Placki ziemniaczane po chłopsku 134

Już dawno nie robiliśmy placków ziemniaczanych ,więc naszła nas ogromna chęć by zjeść je właśnie dzisiaj. Przepyszna mieszanka z pieczarkami ,serem żółtym i boczkiem okraszone sosem pomidorowo koperkowym. Składniki 3 średniej wielkości ziemniaki 3 jajka 150 g pieczarek 150 g wędzonego boczku duża cebula 150 g żółtego sera (ulubionego) 1/2 szkl mąki 2 ząbki czosnku łyżka mielonej kozieradki sól ,pieprz(...)olej do smażenia Sos: pomidory krojone z puszki pęczek koperku mała papryczka chilli cukier sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ,cebulę ,pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z mąką ,jajkami ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieloną kozieradką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy

R'n'G Kitchen
Sałatka z brokułem 375

tego bardzo zdrowa i pożywna. I co najważniejsze nie ma skomplikowanych składników.   Przygotowuję ją z sosem jogurtowo-ziołowym, ale miłośnicy sosu czosnkowego mogą ją zrobić sosem czosnkowym. Zapraszam!!! Składniki: 1 brokuł, 4 jajka, 2 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych, 1 kost. fety, 2 łyżki płatków migdałowych, 200 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki ziół prowansalski, sól, pieprz Wykonanie: Brokuł myjemy(...)mniejsze Różki. Układamy w płaskim naczyniu. Pomiędzy brokuł układamy jajka i pomidory pokrojone w ćwiartki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Następnie posypujemy nimi sałatkę. Na wierzch sałatki układamy fetę pokrojoną w kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z ziołami prowansalskimi, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem . Smacznego

Passion of Cooking
Dziś po polsku i dość tradycyjnie 249

stołówki w podstawówce, ale mogą być naprawdę pyszne. Wystarczy szczypta fantazji i trochę dobrych chęci. Dziś proponuję... Tymiankowe klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego (u mnie, jak zwykle, z kurczaka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczeni przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki tymianku + 1 łyżeczka do sosu ok. 0,5 l bulionu(...)woreczki kaszy gryczanej Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce taryej i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i dolewamy śmietankę. Gotujemy, aż całość zgęstnieje. Bulion powoli dolewamy do sosu, uważając by go za bardzo nie rozrzedzić

Ratunku obiad
Domowy chicker 450

Jednak zamiast podłużnej bułki użyłam zwykłych hamburgerowych, świetne będą również te do hot-doga, natomiast mięsko namoczyłam w mleku, dzięki czemu zyskało delikatny smak. Sam sos doskonały będzie także do sałatek, wędlin czy jajek. Składniki na 8 sztuk: Podwójna pierś z kurczaka Bułka tarta Mąka 2 jajka Ok. szklanka mleka Sól Pieprz ½ sałaty lodowej 3 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy(...)lodówki na około godzinę. Następnie jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Kotleta najpierw obtoczyć w mące, potem jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Sos: w proporcji 1:1 wymieszać majonez i musztardę za pomocą trzepaczki. Bułki przekroić, na dolnej połówce ułożyć trochę

Fabryka pomysłów
Gołąbki inaczej ;) 369

szukałam czegoś innego. Tak powstały gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym :) Szybko się robi, a i porcja wychodzi duża, także można się najeść dużo i bardzo smacznie :) Polecam!:)  Składniki: Gołąbki:  500 g mięsa mielonego (wieprzowego) kapusta pekińska (około 400g) cebula 3/4 szklanki kaszy mannej 2 jajka 3/4 szklanki ryżu  sól, pieprz papryka słodka przyprawa do mięsa mielonego(...)bulionu Sos: 400g pieczarek 1 litr bulionu sól, pieprz ziołowy papryka słodka, papryka ostra łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu)  Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy. Mięso mieszamy razem z kaszą, jajkami, ryżem i drobno posiekaną, podsmażoną cebulką. Doprawiamy. Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w mące. Smażymy

Czerwona Porzeczka