jajka w sosie - 3000 przepisów (strona:28/200)

Krokiety z kaszy gryczanej 312

różne krokiety i kotlety: Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym Przepis na krokiety z kaszy gryczanej: Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej (100g) 3 plastry boczku parzonego 1 mała cebula 2 jajka sól ognista mieszanka przypraw(...)tartej. Wyrabiamy masę z której formujemy owalne krokiety, każdy krokiet obtaczamy tylko bułce tartej (jajko jest niepotrzebne). Smażymy krokiety z każdej strony na oleju na złoty kolor. Do kaszy podajemy kotlety Sauté ze schabu usmażone na tej samej patelni, no i Piotrek jadł z sosem chili.   The post Krokiety z kaszy gryczanej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smażona panierowana cukinia z sosem kurkowym 310

rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania(...)plastry. Jajka dokładnie roztrzepujemy doprawiając solą i pieprzem. Każdy kawałek cukinii dokładnie z każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło

OstryKęs
Sałatka rozmaitości na kolację: z serem pleśniowym i mandarynką 127

pomidora lub kilka pomidorków cherry 1/3 ogóra zielonego 2 plastry papryki żółtej lub/i czerwonej 3-4 plastry sera pleśniowego (ja użyłam Camembert, może być Lazur) 1/2 jajka gotowanego na twardo 1 mandarynka sos musztardowo - miodowy Przygotowanie: Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pomidora kroimy w pół-plastry (cherry - na pół). Ogórka w grubą kostkę, a paprykę w bardzo cienkie paski. Składniki(...)delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę, trójkąciki lub jak kto woli ;) Mieszamy z sosem musztardowo miodowym (łyżka musztardy sarepskiej, łyżeczka dijon, łyżeczka płynnego miodu+ łyżeczka soku z cytryny) Jajko kroimy w ćwiartki. Mandarynkę dokładnie obieramy i dzielimy na cząstki. Układamy na wierzchu. Sałatka gotowa. Dla koloru można posypać szczypiorem. Te różne smaki cudownie się uzupełniają. Sałatka syci świeżością. Polecam. Odżywia

Kuchnia po mojemu
Sałatka nicejska. 259

solimy. Gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy resztę składników. Gotujemy jajka i fasolkę, myjemy warzywa. Kroimy pomidorki na pół, kroimy cebulę, rwiemy sałatę, otwieramy puszkę i słoiczek. Teraz czas na przygotowanie dressingu. Posiekany czosnek ucieramy z solą i łączymy z resztą składników. Porządnie mieszamy (najlepiej mikserem) tak aby sos zgęstniał. Ziemniaki już się pewnie ugotowały, więc czas je odlać (tylko(...)wszystko ładnie wyłożyć. Na dół wędruje sałata, następnie ziemniaki i fasolka. Teraz już bez znaczenia, układamy pomidory, oliwki, rozsypujemy cebulę, kładziemy w kupkach tuńczyka, rozkładamy anchois i jajka. Całość polewamy naszym cudownym sosem.  Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Pasta jajeczna z tuńczykiem 187

stole lądują wszelkiego rodzaju pasty jajeczne. Dziś zaproponuję wam wersję z tuńczykiem. Przygotowanie to tylko 5 minut (nie licząc czasu na gotowanie jajek). Składniki: 4 jajka na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym szczypiorek majonez sól i pieprz Przygotowanie: Pasta jajeczna z tyńczykiem jak sama nazwa wskazuje składa się z jajek (ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę) oraz(...)Mieszamy i już – pasta jajeczna z tuńczykiem gotowa! Proporcje składników możecie w zasadzie dowolnie zmieniać. Dacie więcej jajek pasta będzie bardziej jajcarska a mniej tuńczykowa. W ramach walki ze zbędnymi kaloriami możecie zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Zamiast tuńczyka w sosie własnym możecie dać tuńczyka w oleju. Szczypiorek możecie zastapić drobno posiekaną cebulką. To już tylko kwestia tego co komu

Kulinarna Patilogia
Placki bananowe 266

tylko dla mnie Składniki: - 1,5 dojrzałego słodkiego banana; - 2 jajka; - 3 czubate łyżki mąki; - 2 łyżki wiórków kokosowych; - pół łyżeczki sody oczyszczonej; - szczypta soli; - sos czekoladowy; - solone orzeszki ziemne; - kawałki pomarańczy; Wykonanie: Jajka rozbełtać w misce, dodać banana i rozgnieść go widelcem (można użyć blendera, ale ja niestety takowego nie posiadam, bo się spalił), dodać sól, mąkę, sodę

dom-agi.pl
Ravioli z nadzieniem grzybowo-gryczanym 155

jajko - 2 żółtka - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody Składniki na nadzienie: - 100 g kaszy gryczanej - 1 cebula - 250 g pieczarek - 1 jajko - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz Składniki na sos: - 1 łyżka masła - 1 por - 4 pieczarki - sól, pieprz Najpierw robimy ciasto na ravioli. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jajko z żółtkami(...)czasie na łyżce masła dusimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z pieczarkami. Gdy pieczarki ostygną to łączymy z kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Teraz robimy sos – w garnku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy pokrojonego pora. Jak por troszkę zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone na grubsze kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem

Kuchenne Wariacje
Salsa Verde 131

Salsa verde to wspólna nazwa wielu odmian zielonych sosów, których głównym składnikiem są zioła. Zielony sos, poza ziołami, składa się z oliwy, czosnku, cebuli, ugotowanego jajka, kaparów, anchois.We Włoszech, Hiszpani, Meksyku zwany jest właśnie salsa verde, a we Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary(...)gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko, podsmażoną szalotkę i czosnek i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy tyle bulionu aby sos osiągnął właściwą konsystęcję. Przyprawiamy solą do smaku

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 161

napisania posta o tym specyficznym garnku.  Składniki : Na farsz : 200g boczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 torebki kaszy gryczanej 500g pieczarek sól, pieprz 1 jajko oliwa do smażenia Na sos : 0,5 cebuli 500g pieczarek 1 ząbek czosnku 250ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz Na gołąbki : 1 średnia kapusta włoska Przygotowanie : Przygotowanie farszu(...)Smażyć chwilę, aż pieczarki zaczną mięknąć. Dodać ugotowaną kaszę, doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Odstawić, aby farsz ostygł.  Gdy farsz będzie zimny, doprawić do smaku i wbić jajko - dokładnie wymieszać. Przygotowanie kapusty : Odkroić dolną część głąba i delikatnie zdejmować kolejne liście.  W dużym garnku zagotować posoloną wodę (ok. 1 łyżeczki soli). Liście kapusty wkładać partiami i gotować

Codzienne Gotowanie
CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE 270

wkładkę do bułki! Polecam! SKŁADNIKI: * ryż jaśminowy – 150g * maka pszenna – 3 łyżki * czerwona papryka – 1 szt * duże jajko – 1 szt * woda – 125 ml * sezam biały – 3 łyżki * czosnek – 1 ząbek * sól, pieprz, sos sojowy – do smaku(...)dymka / szczypiorek – 3 1 pęczek * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy al dente, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski z solą i pieprzem, wbijamy jajko ,wlewamy połowę wody i dokładnie mieszamy. Dodajemy łyzkę sosu sojowego i resztę wody. Wsypujemy ryż, sezam, posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i szczypiorek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy niewielkie placuszki

Ostra na Słodko
Spaghetti Carbonara 175

Tradycyjna włoska wersja pomija krem ze śmietany, ale większość ludzi w krajach europejskich są przyzwyczajeni do podawania  śmietany, śmietanki  czy też kremów w formie sosów do makaronów.  Składniki: 3 jajka 300 g boczku surowego wędzonego 1 natka pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 drobno posiekanej cebulki 200 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek makaron do spaghetti pieprz

ClauditteMissCooking
Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym 406

łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 6 łyżek bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 małe jajko sól morska świeżo mielony pieprz Sos pomidorowy z nutą curry: 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry(...)czasie dokładnie ją odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajko, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę i szczypior oraz sól i pieprz. Mieszamy i dodajemy bułkę wymieszaną z parmezanem. Ponownie mieszamy i toczymy ręką małe pulpeciki. Gotowe odkładamy i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy sos. Na patelni z przykrywką lub w szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej

Poezja smaku
WIOSENNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 205

sałatkę: na 1-2 porcje sałata lodowa lub ulubiona mieszanka sałat 1 00 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym     ½ czerwonej papryki   ½ żółtej papryki 1 łyżka oliwy   suszony tymianek i oregano 1-2 ugotowane jajka (żółtko powinno być lekko płynne) Paprykę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni grillowej(...)rozgrzewamy oliwę i podsmażamy paprykę, posypując ją ziołami. Grillujemy z obu stron, aż będzie miękka. Na talerzu (półmisku) układamy sałatę, paprykę, odsączone kawałki tuńczyka i ugotowane jajko, przekrojone na pół. Całość polewamy sosem winegret. składniki na sos: 1 łyżeczka musztardy  1 łyżeczka miodu 1 ½ łyżki soku z cytryny 120 ml oleju rzepakowego  szczypta soli szczypta pieprzu W szklanej

bistro mama
Placki z dyni hokkaido z sosem czosnkowym 215

mała cebula1 jajko2-3 łyżki mąkipieprzsólcurry w proszkuolej do smażenia Na sos:1 kubeczek jogurtu naturalnego3 ząbki czosnkupieprzsól Sposób przygotowania:Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do warzyw dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Jeśli masa wydaje się za sucha, można dodać więcej jajka, jeśli jest

Obiad za dychę