kości i razem z ugotowanymi żołądkami i cebulą mielimy na największych oczkach. Dodajemy jajko ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Farsz wykładamy do każdej babeczki. Wierzch babeczek przykrywamy farszem ziemniaczanym. Babeczki zapiekamy w temperaturze 200°C przez 40-50 min. Całość podałem z sosem pieczarkowym i surówką z białej kapusty
R'n'G Kitchenczosnku łyżeczka bazylii 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 250 ml mleka 4 jajka masło do posmarowania foremek starty parmezan do oprószenia foremek pęczek koperku sól ,pieprz Przygotowanie Masło rozpuszczamy w rondelku ,oprószamy mąką ,podgrzewamy cały czas mieszając. Wolno wlewamy mleko ,podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy przyprawy ,posiekany czosnek ,pokrojone w kostkę pomidory (sparzone i obrane
R'n'G Kitchenpanierce i pokrojony w plastry lub cieniutkie plasterki marynowanej i gotowanej wołowiny, sos sojowy - 1-2 łyżki, mirin (słodka sake do gotowania), tofu wakame, siekana zielona cebulka, świeża kapusta pekińska pokrojona w 05-centymetrowe paski pokrojone w plastry grzyby shiitake lub ciemne pieczarki, połówki jajek, ugotowanych na półtwardo, spora ilość kolendry (koniecznie!) U mnie obsmażana kapusta pak choi, świeża
Kuchnia Prezydentowejwirówce do sałaty. Obrać buraka i pokroić na kawałki wielkości ok. 3cm. Jajka pokroić na ćwiartki a cebulę w plasterki. Przełożyć wszystkie pokrojone składniki do miski. Dodać czerwone porzeczki i połamaną na kawałki roladę twarogową. Delikatnie wymieszać. Z miodu, octu ryżowego i oliwy przygotować sos. Doprawić go solą i pieprzem. Polać sałatkę. Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego :) Aronia
Wiem co jemkażdy ma swój sposób pochłaniania tych pyszności. Niektórzy jedzą je ze śmietaną, sosem grzybowym lub pieczarkowym, czy ketchupem. Mój ulubiony sposób na zniknięcie placków z talerza to ten z cukrem. Zdecydowanie ulubiony Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej duże jajko cebula pieprz sól olej cukier Jako, że placki znikają u mnie
ChilliJemypokroić i usmażyć na maśle. Kapustę, cebulę i bułkę zmielić, dodać jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz wsypać kaszę mannę. Masę dokładnie wymieszać. Formować łyżką kotlety i smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor. Podawać z ostrym dowolnym sosem
Tradycyjna Kuchniaśledziowa z oliwkami winegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa z jajkiem sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane śledzie solone smażone uszka z grzybami dorsz faszerowany na słodko karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp w galarecie jesiotr w galarecie Normal 0 21 false false false
królestwo garówbardzo lubię pod różnymi postaciami, czy to z makaronem , w kotleciku , pizzy, jako sos , czy w krokiecie. Szpinak sam jest bardzo dobry, a w połączeniu z serem (zwłaszcza gouda) smakuje jak dla mnie rewelacyjnie i mogłabym go tak jeść i jeść bez końca :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Nadzienie szpinakowe: Około 1 kg świeżego szpinaku
Smakowy Rajczosnkiem niedźwiedzim. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie w panierce. Smażymy na patelni z olejem na średnim ogniu. Zdejmujemy i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym do odsączenia. Możemy podać z kluseczkami gryczanymi i pieczonymi buraczkami z sosem chrzanowym. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki: 50 dag mięsa mielonego 15 dag pieczarek + 10 dag do sosu 1 bułka 2 cebule 1 marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 1 kostka rosołowa 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 jajko mąka do obtaczania sól, pieprz 1 łyżka posiekanego kopru (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania
A Ty Smakuj Mnieangielskie, cukier i ocet i dusimy 25 min. na małym ogniu. Mąkę i jajka razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na 3 cm kawałki, maczamy w powstałym cieście i smażymy na złoty kolor. Wystudzoną rybę układamy warstwami w salaterce, polewając każdą warstwę sosem. Podajemy na zimno. Smacznego
Miksturownikpatelni, drobno posiekać. Brokuł rozdrobić widelcem, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko oraz orzechy i bułkę tartą. Przyprawić i dobrze wymieszać. Uformować kotlety i usmażyć na złoty kolor z obu stron. Dodatkowo :* bułka - u mnie grahamka* plasterki ogórka* plasterki pomidora* plasterki awokado* ulubiony sos bądź dressing* liście sałaty
Magiczne Życie Martyteż być drobiowe)* 1 mała grahamka (ok. 50g) 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 jajo 2-4 łyżek zimnej wody Sos 1 cebula 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonej bazylii 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów (400 g) ½ szklanki mleka zagęszczonego 2 ząbki czosnku(...)pieprzem. Dodać jajko wyrabiać aż całkowicie połączy się z mięsem. Dobrze wyrobiona masa mięsna nie powinna kleić się ani do miski, ani do rąk. Na koniec dodać odpowiednią ilość wody. Mięso przy ugniataniu powinno wydawać się pulchne. Zwilżyć dłonie, uformować kulki (ok. 22-24 szt.), układać na desce do krojenia. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania sosu. Jeżeli mięso będzie
Pełny talerzkapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek tymianek, kmin rzymski, pieprz, sos chili, grzybowy sos sojowy Kapustę przepłukujemy jeśli jest zbyt mocno ukiszona. Potem należy ją przesiekać i odstawić. Następnie oczyszczamy pieczarki i kroimy w półplasterki, por kroimy w kostkę, a seler ścieramy na dużych oczkach(...)zewnątrz. Zwijamy jak klasyczne krokiety i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kładziemy na patelnię lekko zwilżoną oliwą i opiekamy z każdej strony. Krokiety są gotowe :) Klasycznie podaje się je z barszczem, ale nie jest to konieczne, a może nie wszyscy lubią barszcz. Możecie podać np. z jakimś fajnym sosem czy nawet z ketchupem. Mogą być dobrym uzupełnieniem
vegetanieprzykład. Uwielbiam je. Jest wiele sposobów ich przyrządzania i podawania. Jadłam już placki z cukrem i śmietaną, z najzwyklejszym keczupem, z cebulą, z solą popijane mlekiem czy z przeróżnymi sosami. Co dom to sposób na placki - i to czasem nie jeden. W ostatni piątek zdecydowałam się zrobić owe placki na obiad. Oboje z Mężem je bardzo lubimy, ale jeśli(...)grubej tarce. Dodaliśmy dwa jajka i czubatą łyżkę mąki. Posoliliśmy, popieprzyliśmy i dodaliśmy drobniutko posiekaną cebulę. Porządnie wymieszaliśmy ziemniaczaną papkę i zabrałam się do najgorszej pracy - czyli smażenia na rumiano. Opłacało się jednak przesiąknąć zapachem tłuszczu (czego szczerze nie znoszę). Placki wyszły super - z chrupiącą skórką, a w środku mięciutkie. W połączeniu z pikantnym sosem warzywno - mięsnym po prostu bajka
Kuchnia po mojemuWszyscy szukają pomysłów na Sylwestrowe menu, więc ja służę pomocą. Na ten jedyny dzień w roku postanowiłam przygotować naleśniki wytrawne : naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą. Naleśniki wytrawne… idealne na śniadanie… idealne, jako przekąska na imprezę,… idealne jako posiłek o różnych porach dnia… Obok naleśnikowych roladek z łososiem doskonale sprawdzą się na imprezie Sylwestrowej, czy karnawałowej(...)jajko, szczyptę soli, roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie mieszamy masę za pomocą trzepaczki. Wsypujemy suszony koperek i wlewamy łyżeczkę oleju, mieszamy za pomocą trzepaczki. Smażymy naleśniki na patelni posmarowanej łyżeczką oleju z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki, smażymy szybko (ok 30 sekund z 1 strony) bo naleśniki szybko się smażą. Studzimy. Składniki na farsz: - sos
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępół słoika czarnych oliwek odsączonych z zalewy ok. pół szklanki startego lub pociętego sera twardego dojrzewającego (u mnie) lub 3/4 sera feta pokrojonego w kostkę 4 łyżki sosu sojowego 1,5 mała łyżeczka octu balsamicznego odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia oraz 1 łyżka do ugotowanego makaronu (lub innego preferowanego oleju do sałatek: u mnie(...)wysypujemy otręby. Każdy paseczek dokładnie moczymy w rozbełtanym jajku, a kolejno obtaczamy w otrębach. Tak przygotowane kawałki mięsa smażymy na niewielkiej ilośći rozgrzanej oliwy aż do zarumienienia z dwóch stron. Patelnię zestawiamy z ognia. Na oddzielnej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy zarumieniamy drobno posiekany czosnek. Na patelnię wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier oraz suszone zioła i całość
Symfonia Smakówpszennejsól, pieprzSKŁADNIKI na bulion i sos chrzanowy:1 marchewka1/2 selera1 pietruszka1 cebula1 pęczek natki pietruszki3 liście laurowe4 łyżeczki chrzanu100 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaszczypta pieprzusólPRZYGOTOWANIE pulpetów w kremowym sosie chrzanowym:W pierwszej kolejności wstawiamy bulion. Marchewkę, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na średnie kawałki. Do garnka nalewamy wody ok. 1,5 litra. i wrzucamy warzywa, natkę pietruszki(...)warzywa zmiękną, a bulion nabierze aromatu warzyw i ziół. Na koniec wyławiamy warzywa i przecedzamy bulion.W między czasie zabieramy się za przygotowanie pulpetów.Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, posiekaną w kostkę cebulę, bułkę tartą, odrobinę mąki, mleko. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i drobno posikanym koperkiem. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy na jednolitą masę.Z mięsnej masy formujemy niewielkie
kulinarnyJaprzyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę, wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Rolujemy wałek, który kroimy na kawałki. Na każdy kawałek nakładamy farsz, zawijamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Farszynki podajemy z sosem. SMACZNEGO
Smaki Ewyidealny na letnie upały - lody akacjowe zrobione na bazie śmietanki i mleka, bez jajek. Jeśli nie macie akacji możecie ją zastąpić innymi kwiatami jadalnymi, polecam jaśmin i różę o intensywnym zapachu. Można je łączyć w wanilią lub zostać tylko przy esencjach kwiatowych. Lody smakują rewelacyjnie z sosami z owoców sezonowy. Przy robieniu sosu wystarczy zmiksować świeże owoców z dodatkiem cukru
SzczyptaSmaQsiekamy a ser feta kruszymy w rękach. Wszystko dajemy do jednego naczynia. Następnie jajko, sól, pieprz oraz mąka. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy na małym ogniu z obu stron po kilka minut. Kładziemy na papierowe ręczniki aby odsączyć tłuszcz. Można podawać np. z sosem czosnkowym, koperkowym
Jedz zdrowo żyj zdrowo!misce wymieszać ryż, pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę jabłko, szalotkę oraz białka jajek. Pospolić i popierzyć, wymieszać z łyżką majonezu. 4 . W miseczce wymieszać ocet biały balsamiczny z odrobiną soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru do rozpuszczenia składników, dodać roztarte żółtka, oliwę i wymieszać na gładki sos. Wlać do miski z farszem, dokładnie połączyć. 5 . Farszem napełniać buraczki, schłodzić w lodówce
Kuchnia Prezydentowejzioła do sałatek (Madzia użyła takiej gotowej mieszanki co to się nazywa "sos sałatkowy paprykowo-ziołowy" firmy Culineo). Szpinak, myjemy, pomidorki kroimy na ćwiartki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy całą resztę, mieszamy porządnie i gotowe. A poza tym pyszne :) Ser: ser moczymy w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej (w sumie jak kotlety schabowe). Kładziemy
Marder&Marder Manufacturesamo pierwszego, jak i drugiego dnia :) Ja osobiście lubię je z sosem czosnkowym :) Składniki : 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok 100g drobno pokrojonej papryki czerwonej 150 g sera żółtego startego na tarce 75 ml oleju 220 ml mleka 2 jajka pół łyżeczki soli przyprawy - pieprz, papryka ostra, chilli zioła do smaku
ChilliJemykostki), 1 żółtko, sól do smaku, cukier do smaku, ocet do smaku. Wykonanie sosu chrzanowego: Mąkę przysmażyć na tłuszczu, rozprowadzić rosołem i zagotować. Chrzan umyć, obrać, zetrzeć i wraz ze śmietaną dodać do zasmażki. Następnie przyprawić do smaku octem i przyprawami, dodać rozmącone żółtko, dokładnie wymieszać. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki i ćwiartki, rozłożyć do ozdobnych miseczek
Tradycyjna Kuchniapora drobno siekamy.Kukurydzę odsączamy z zalewy.Do miski wsypujemy mąkę.Dodajemy rozbełtane jajka , mleko i majonez.Dorzucamy mięso , cebulkę i kukurydzę .Wszystko razem dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą , pieprzem i papryką.Smażymy okrągłe i nie bardzo grube placuszki na mocno rozgrzanym oleju.Odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy z sosem czosnkowym( jogurt + majonez + czosnek + sól + pieprz ).Smacznego
Ostra na Słodkorozkleją się. Trwa to 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.Dodać posiekaną cebulkę, jajko, sól, pieprz i pietruszkę, wymieszać. Dodać starty ser i dobrze wymieszać.Uformować kotleciki.Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu.Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem z oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem.Usmażone frykadelki podawać z sałatką.Orkiszowe
Kulinarny karnet Christopheracebulkę. Całość odciskamy i odlewamy wodę. Solimy, pieprzymy i dodajemy rozbełtane dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i po jednej łyżce nakładamy "ciasto". Smażymy z obu stron na rumiano. Najlepiej podawać bliny ze śmietaną :) Ale równie dobrze smakują z łososiem lub sosem pieczarkowym
Emcia Pichci