Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 250szerokości 13 cm. Około 3 cm od skraju dłuższego brzegu układamy łyżeczką porcję farszu, zachowując dwucentymetrowe odstępy między nimi. Powierzchnię dookoła nadzienia i pozostałą część ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Przykrywamy szczelnie porcje farszu, przyciskając ciasto dookoła, by w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Ponownie zawijamy pierożki w pozostały pas ciasta i przyciskamy pomiędzy "górkami" z farszem. Karbowanym nożykiem lub radełkiem(...)ravioli przykrywamy czystym ręcznikiem, aby ciasto nie obsychało.W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Wrzucamy ravioli i gotujemy 2-3 minuty po czym odcedzamy. Aby przygotować sos rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy pancettę przez 3 minuty. Następnie dodajemy bulion, ser i pomidory, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut
Smakowity Blog Kulinarny
Dorada w sosie śmietanowym z zapiekanką cukiniowo - ziemniaczaną 235Składniki:- 2 szt. dorady- małe opakowanie śmietany 30%- przyprawa do ryb- sól morskamasło, oliwa z oliwek Zapiekanka:- masło- ziemniaki w plasterkach- cukinia zielona starta na tarce
SMYKWKUCHNI
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 450sos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszkiśmietana 18%ząbek czosnku1 cebulasól, pieprz, cukier, słodka paprykakoperekoliwa z oliwekWykonanie:Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę(...)Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i posypać koperkiem. Do sosu przekładamy gołąbki i zjadamy
Walijskie Pichcenie
WOLL Szafir Lite - patelnia idealna? 221żeby nie zepsuć tego cuda podprażyłam słonecznika, a następnie przeszłam do przygotowania sosu. Cebulka się ładnie zeszkliła, na całej powierzchni patelni, nie tylko na środku. Dorzuciłam kolejne składniki i przygotowałam nasz obiad z zadowoleniem obserwując jak ładnie się smaży. Później przysmażałam jeszcze kopytka, smażyłam kotlety i jajka, no i znów nie miałam się do czego przyczepić :) Kolejną próbą
Cynamonowe szczęście
Kurczak schowany w naleśnikach 5872naleśniki nie tylko na słodko. Ciasto naleśnikowe: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 0,5 łyżeczki soli Ok. 1 szklanka mleka Dodatkowo: 400 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 150 g pieczarek 1 cebula 50 g serka topionego ze szczypiorkiem Sól, Pieprz Sos czosnkowy Orzech (KLIK) 1 szklanka startego żółtego sera Składniki na ciasto naleśnikowe
VioletoweKucharzenie
Zupa z suszonych grzybów z soją 227dwóch łyżkach masła. Dorzucamy do niej drugą część grzybów oraz łyżeczkę ciemnego sosu sojowego. Przesmażamy kilka minut, po czym dorzucamy do nich starte na dużych oczkach warzywa. Następnie jeszcze kilka minut smażymy i całość przekładamy do płynu z miękką soją i grzybami. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Wlewamy je do zupy i czekamy
Kuchenna Kontrrewolucya
Wigilijne gołąbki z serem białym 222Nietypowy, wegetariański przepis na gołąbki. Podane w sosie chrzanowym lub grzybowym smakują wybornie! Polecam również: Gołąbki z grochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty Staropolskie gołąbki na kapuście kiszonej Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 kg chudego sera 10 dag masła 4 jajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku mielony kminek do smaku
Tradycyjna Kuchnia
Pizza na kalafiorze 175sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty
Salonik smaków
Gofry z płatków kukurydzianych 288Produkty potrzebne: Ciasto; jajko 4Sztuki cukier 1,5 Szklanki mleko 2Szklanki mąka 1Szklanka płatki kukurydziane 2Szklanki cukier wanilinowy 1Łyżeczka proszek do pieczenia 1Łyżeczka olej 1/2Szklanki bita śmietana: śmietana 30% 330Mililitrów sok z cytryny 1Łyżeczka cukier puder 1Szklanka sos do deserów; owoce 200Gramów cukier 5Łyżek cukier puder 3 łyżki
pichciszto
Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego 350kaszy dodajemy: mięso mielone, pomidory pokrojone bardzo drobno odsączone z zalewy, kaper, jajka, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety i obtoczyć każdy w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Najlepiej smakują jako danie główne z sałatą, rukolą lub roszponką polane sosem vinegret, można je również podawać z sosem pomidorowym domowej roboty. Smacznego! Post Kotlety
Anielskie Smaki
Bułeczki z parówką " ziołowe gąsieniczki " 274zarówno dzieci jak i dorośli, można podać je z sosem czosnkowym jak i ketchupem.Składniki (na 5 bułek): 200 ml letniego mleka 2 łyżeczki cukru20 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1/3 szkl oleju roślinnego2 szkl mąki pszennej1 łyżeczka bazylii lub ziół prowansalskich5 cienkich parówek1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek Zaczyn
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kotleciki serowe 197przywarła. Ser maczamy w jajku i bułce tertej, po czym ponownie w jajku i bułce tartej. Układamy na rozgrzanej patelni, chwilkę smażymy. Kiedy spód kotlecika nam się zarumieni przewracamy go na drugą stronę i również chwilę smażymy. Podajemy od razu po zdjęciu z patelni np. z sosem żurawinowym
Kolizje Smaków
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 285dekoracji), a następnie wymieszałam z masą żółtkową. Wypełniłam nią pozostałe połówki jajek. Całość udekorowałam paseczkami papryki i krążkami jalapeno. Tartinki z tuńczykiem3 kromki chlebatuńczyk w wodziegarść kukurydzy3 ogórki konserwowe1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtupieprzTuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba
bastalena
Oszczędnościowe placuszki obiadowe. Mamowa koncepcja na obiad z niczego. Szybko, tanio i z sentymentem 242olej do smażenia ulubione dodatki (najlepiej gotowane warzywa) Przygotowanie: Wędlinę i cebulę siekamy drobno. Lekko podsmażamy na oleju. Odcedzamy z tłuszczu. Wystudzamy i dodajemy do roztrzepanych (jak na kotlety) jajek. Dodajemy bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej gęstości. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju - po 2-3 minuty z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki gotowe(...)sałatą ze śmietaną (też smak dzieciństwa). Młode ziemniaczki również były, ale to zupełnie zbędny i zbyt ciężki dodatek. Warto zastąpić je gotowanym brokułem na przykład lub lekkim i pikantnym sosem warzywnym lub grzybowym czy po prostu ulubioną surówką . Danie to kojarzy mi się z zaradnością mojej Mamy, która zawsze w smaczny sposób wychodzi z kryzysów obiadowych i ma pomysły
Kuchnia po mojemu
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 225kubka 2% -woda gazowana Jajko ubijamy na puszysto dolewając mleka. Dodajemy mąki, mieszamy intensywnie podlewając wodą gazowaną. Dodajemy tyle wody, by ciasto było spójne i lejące. Zapytacie jak lejące, też zapytałem i odpowiedź "ono jest tak lejące jak lejąca jest roztopiona czekolada". Może Wam to pomoże, mi na szczęście naleśniki będzie dalej robić Żona Ma. Sos owocowy: -połowa mango posiekana
BaRepas