jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:79/140)

Pierogi z komosą ryżową w rosole 145

głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli(...)małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz. Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, uformować mały wianuszek w środek którego wbić jajko. Przemieszać nożem. Dolewać stopniowo letniej wody do momentu, w którym ciasto uzyska dość luźną konsystencję. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, którą następnie dość cienko rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego ułożyć

mecooks
Pierogi z komosą ryżową podawane w rosole z kaczki 180

głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli(...)małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz. Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, uformować mały wianuszek w środek którego wbić jajko. Przemieszać nożem. Dolewać stopniowo letniej wody do momentu, w którym ciasto uzyska dość luźną konsystencję. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, którą następnie dość cienko rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego ułożyć

mecooks
Huesos de Santo, czyli rurki "kości świętego" 256

Marcepan uwielbiam, kuchnię hiszpańską również, zatem przy okazji Wszystkich Świętych nie mogłam oprzeć się wykonaniu marcepanowanych słodkości, które spotkać można w Madrycie właśnie w okolicach tego

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka czekoladowe z karmelowym nadzieniem 151

Składniki: 1 op 200g karmelków waniliowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl cukru muscovado 2

Luźna Kuchnia
Ptysie z bitą śmietaną 193

kupić je w cukierni. Uważam, że nic bardziej mylnego. Ciasto ptysiowe może mieć wielorakie zastosowanie. Nie tylko do deserów, jak wspomniane wyżej ptysie czy eklery, ale również bardziej wytrawne nadziewane farszem mięsnym, warzywnym lub w postaci drobnego groszku ptysiowego do ulubionej zupy-krem. Podobnie, jak prawie wszystko co najlepsze, tak i ptysie pochodzą z Francji. Ich francuska nazwa Petit(...)wiem, z czym kojarzą się Wam. Wiem jednak prawie na pewno, że z tym przepisem zrobicie fantastyczne ptysie z bitą śmietaną. Składniki: 250ml wody 100g masła 200g mąki 6 jajek 400ml śmietanki 36% szczypta soli Przygotowanie: W garnku gotujemy wodę, w której rozpuszczamy masło i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuści, garnek zdjąć z ognia i wsypać przesianą mąkę. Wstawić

Jacob Tastes
Waniliowe sakiewki z marmoladą 135

ugotować w łupinkach na miękko, ostudzić, obrać i dobrze pognieść. Do ziemniaków dodać masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, miąższ z laski wanilii, startą skórkę cytrynową, wbić jajko i wyrobić gładkie i pulchne ciasto. Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C,  blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnicę posypać mąką, ciasto(...)nałożyć marmoladę, chwycić boki w trzech miejscach i dźwigając do góry dobrze zlepić (najlepiej docisnąć z góry palcem żeby się nie odlepiło). Jeżeli wolicie szybszą wersję, to można zrobić nadziewane kulki. W miseczce rozmącić żółtko z mlekiem i pędzelkiem smarować każdą sakiewkę, układając na blaszce. Piec około 15-20 minut. Gotowe i ostudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem

Passions hobbies life
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 173

chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie(...)przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest dość uniwersalne.Przed pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako posypka jest czarnuszka. Kapuśniaczki grzybowe świetnie smakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ptysie jagodowe 145

łyżka cukru dodatkowo: cukier puder do posypania Wodę, masło i sól umieścić w rondelku, zagotować. Dodać przesianą mąkę i mieszając zaparzyć aż zrobi się gęsta jednolita masa. Wystudzić. Dodać jajka i zmiksować ciasto. Przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę(...)zasypać cukrem i chwilę gotować na małym ogniu (świeżych nie trzeba). Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ser wymieszać z wystudzonymi jagodami a następnie delikatnie połączyć z kremówką. nadziewać ptysie a gotowe posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Orzeszki 225

dzieci, tych małych i tych starszych, wspaniała, smaczna propozycja, nie często spotykana na przyjęciach, bardzo efektowna Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru zwykłego 1 kostka margaryny 2 jajka 2 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1/2 szklanki mleka zwykłego 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki kakao Wykonanie: Składniki na ciasto(...)specjalnej formie. Masa Mleko, margarynę, cukier, kakao rozpuszczamy w rondelku odstawiamy do przestudzenia. Po przestudzeniu wsypujemy mleko w proszku następnie wyrabiamy mikserem na jednolitą masę. Upieczone połówki orzeszków nadziewamy masą łączymy ze sobą. Odstawiamy na parę godzin aby połówki orzeszków połączyły się. Smacznego

kgwjanczewo
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 186

diametralnie zmienia smak mięsa na orientalny styl.Obiadek wyszedł bardzo smaczny :) Składniki do dania mięsnego na 2 porcje:0,5 kg mięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe1 białko od jajka 2 żabki czosnku1 łyżeczka kminu rzymskiegoszczypta ostrej papryki albo chilligarść świeżej mięty i kolendrysólpieprz ziołowySkładniki na pieczone ziemniaki:około 3-4 ziemniakiświeży rozmarynświeży tymianeksól, pieprzoliwa  Sos:1 grecki jogurtpół(...)zielonego ze skórką1 żabek czosnkugarść świeżej bazylisól,pieprz ziołowy Mięso: Mięso mieszamy z posiekaną miętą i kolendrą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, paprykę, czosnek, białko i wszystko dokładnie mieszamy, nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na grillowanej patelni z każdej strony.Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym

Bon Appetit Małgorzaty
Pierniczki brukowce 254

mieszamy, aż się wszytko połączy. Dodajemy pozostały cukier, miód, przyprawę i wszytko zagotować aż się cukier rozpuści. Następnie odstawić do ostudzenia. W mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę, sodę, jajko, masło oraz przestudzaną masę. Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem(...)Piec w tem. 180 C Przez 15- 20 minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu pierniczki robią się bardzo twarde, to normalne. Przechowujemy w metalowej puszcze.Pierniczki w oryginalnym przepisie są nadziewane marmoladą ja pominęłam ten etap.Lukier kawowy1/2 szklanka cukru2 łyżki bardzo gorącej kawyCukier puder przesiać dodać kawę i rozcierać łyżką. Gdyby lukier był za rzadki dodać więcej cukru pudru. Gotowym

Delicious Titbits
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 239

warto było Kruche ciasteczka nadziewane jabłkami z cynamonem i solonym karmelem. Przepyszne! Przepis pochodzi z doskonałego bloga Just a Taste Scroll down for recipe in English Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem (ok. 10 ciasteczek) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę(...)łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki 8 miękkich cukierków toffi (gotowych ze sklepu), posiekanych sól morska do posypania karmelu w nadzieniu 1 jajko lekko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasteczek cukier perlisty lub zwykły do posypania ciasteczek Przygotowanie: W celu zrobienia ciasta, w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek

karmelowy
Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla crema pasticcera) 139

wyobrażam sobie karnawału bez pączków, ale w tym roku tradycyjne p ą czki zamieniłam na smażone mini pączusie z ciasta ptysiowego nadziewane delikatnym kremem pasticcera. Polecam Wam serdecznie i uprzedzam, ciężko powstrzymać si ę  tylko jednym pączusiu ;) **** Con l'avvicinarsi del "Martedì grasso", inizio già a pensare a cosa preparare per Carnevale. Quest'anno sulla nostra tavola(...)trzepaczką, dopóki ciasto nie będzie odchodzić od garnka. Ciasto ściągamy z ognia, dodajemy cukier, otartą skórkę z pomarańczy a na sam koniec pojedynczo jajka, mieszając dokładnie masę przed dodaniem kolejnego. Masa na pączusie powinna być gęsta i jednolita. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy małą łyżeczką

La grande e la piccola cuoca
Pierogi nadziewane białą kiełbasą i wędzoną mozzarellą - ravioli con salsicia e provola affumicata 197

Na obiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów,  które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna

zielonacukinka
pączki a la tiramisu 123

żółtka 1 jajko 60 g masła 1 szczypta soli 2 łyżki amaretto wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko, żółtka, sól, mąkę, amaretto i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, nadziewamy kremem i dekorujemy lukrem. składniki na krem: 200 g serka mascarpone 2 żółtka 40 g cukru 20 ml amaretto wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy amaretto cały czas miksując

Domowy Smak Jedzenia