jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:79/140)

FASZEROWANA CUKINIA 157

Pomysł na wykorzystanie cukinii - wydrążyć ją, nadziać i do pieca ;-) Palce lizać!   Składniki: (porcja dla 4 osób) 2-3 duże cukinie 500 g mięsa mielonego

Kuchnia MagdaLeny
FASZEROWANA CUKINIA 160

Pomysł na wykorzystanie cukinii - wydrążyć ją, nadziać i do pieca ;-) Palce lizać!   Składniki: (porcja dla 4 osób) 2-3 duże cukinie 500 g mięsa mielonego

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami 219

Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami to bardzo szybki obiad. Do jego wykonania Madzia wykorzystała makaron razowy, który dodana mu wyjątkowego smaku. Makaron najlepiej smakuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi kapuściane z kaszą 198

Pierogi mojej Babci a zwłaszcza z nadzieniem z kapusty są wyborne. Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 60 dag maki Składniki na farsz: 1 kg kapusty białej 2 białe cebule 1 łyżka smalcu sól i pieprz ziołowy do smaku ½ szklanki kaszy jęczmiennej Wykonanie ciasta: Z podanych składników zarobić ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką(...)dobrze odcisnąć. Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Po czym dodać do kapusty, przyprawić do smaku, dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać okraszone zrumienioną cebulką lub posoloną kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
mini ptysie z malinowym nadzieniem 180

zaparzać na małym ogniu aż całość mocno zgęstnieje i zaczną się pojawiać pęcherze powietrza. Uważać, żeby nie przypalić. Przełożyć do miski i wystudzić. Wystudzoną masę miksować dodając po jednym jajku (ważne, żeby nie wszystkie na raz, bo wtedy w cieście będą grudki).  Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)Wystudzić.  Krem: mąki wymieszać z cukrem, żółtkiem i połową mleka. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobione mąki i ugotować, przestudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania.  Ptysie nadziewać do połowy budyniem a jako drugą połowę wstrzykiwać nadzienie malinowe. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przechowywać na paterze bez klosza, żeby nie zmiękły

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pączki z lime curd i bezą 204

będą nasiąkać tłuszczem. Usmażone zostawiamy do wystygnięcia na papierowym ręczniku. Lime curd: 3 limonki szklanka cukru 60 g masła 1 jajko + 3 żółtka W rondelku lekko podgrzewamy rozkłócamy jajka z cukrem. Gdy ładnie nam się połączą dodajemy masło i sok z limonek. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia. Jeśli minęliśmy już temperaturę stu stopni, a nasz lime(...)zakręcanego pojemnika i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy curd przygotować spokojnie dzień lub dwa wcześniej, ponieważ w takiej formie możliwe jest przechowywanie niego nawet 2-3 tygodnie w lodówce. Nadziewamy nasze pączki. Proponuję od góry, bo następnym naszym krokiem będzie przykrycie ich bezą, a zatem ukryjemy miejsce nakłucia. Jeśli nie posiadamy końcówki do nadziewania, to spokojnie większa strzykawka również się sprawdzi

Karczma Honorietty
Ptysie z kremem jaglanym 149

bardzo energicznie całość mieszać, aż masa będzie gładka, gęsta i będzie odchodzić od ścian garnka. Następnie masę należy przełożyć do miski, a gdy wystygnie dodawać do niej po jednym jajku i mieszać (ręcznie lub mikserem). Ciasto na ptysie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy minimum 3cm. Ciasto piec(...)mleku z miodem i 1 bananem. Gdy kasza wystygnie, zmiksować ją na gładki krem z awokado i pozostałymi bananami. Do masy dodać kakao i całość dokładnie wymieszać. Ptysie nadziewać kremem i podawać z dodatkiem owoców lub posypane cukrem pudrem

Kuchnia Bon Appetit
Chciałam tylko, żebyś był dobry mój ptysiu malinowy ;) 191

minuty. Przekładam do miski, aby szybciej stygło, ciasto wygląda teraz trochę jak ziemniaczane puree. Zimne już przekładam do miski miksera i na średnich obrotach miksuję dodając po kolei wszystkie jajka. Gotowe wyciskam przy pomocy rękawa cukierniczego na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Ilość ptysi zależy od tego, jakiej wielkości ptysie będziecie wyciskać. Z tej ilości składników powstaje porcja, którą(...)minut. Trzeba je kontrolować, gdyż każdy piekarnik piecze inaczej. Muszą spuchnąć i nabrać apetycznego lekkiego brązu. Po upieczeniu natychmiast przełożyć delikatnie na kratkę do wystudzenia. Ptysie tym razem nadziewałam kremem malinowym przygotowanym podobnie jak krem patissiere. Potrzeba na niego: - 400ml mleka - 5 żółtek (z białek możecie przygotować na przykład   to ) - 1 duży budyń malinowy - 180g cukru - łyżka soku

I tu będę miała takie te
Paluchy a’la pizza 496

przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem, który można zastąpić zwykłym ketchupem. Polecam bo wyszły pyszne, to taka inna mini pizza , pizza rolls , tylko w innej postaci. Polecam też mój przepis na inne(...)łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy salami pasta paprykowa, sos pomidorowy, ketchup lub tym podobne sosy świeży tymianek gruba sól Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM 147

pomysłów  np. z kaszą,grzybami,ziemniakami. Ja proponuję gołąbki z mięsem i ryżem zawijane w liście białej kapusty. Polecam gorąco inne w swoim rodzaju pyszne gołąbki podhalańskie nadziewane ziemniakami i bryndzą Składniki: 1/2 łopatki wieprzowej biała kapusta/włoska kapusta 1 szt.cebuli koncentrat pomidorowy/przecier pomidorowy 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka ryżu sól,pieprz kminek bulion ziele angielskie(...)patelni. Dodałam sól,pieprz,kminek i starty czosnek. Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa. Farsz dokładnie wymieszałam. Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą. Z kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut. Następnie zdejmowałam z niej liście. Odkroiłam z  nich twardsze części. I kolejno zawijałam w każdym liściu farsz

potrawyregionalne
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 361

przykrywając z wierzchu papierem śniadaniowym. Po tym czasie dodaliśmy ponownie zimną wodę – ok. 1/3 szklanki. Następnie mięso bardzo dokładnie mieszamy (długo i dokładnie wyrabiamy mięso) i przechodzimy do nadziewania jelit wieprzowych. Przy użyciu nadziewarki napełniamy jelita wieprzowe nadzieniem mięsnym, skręcając je co ok. 15 cm. Nadziane kiełbasy wieszamy na hakach na co najmniej kilka godzin w suchym i chłodnym(...)wrzenia. Biała kiełbasa jest gotowa. Jest pyszna taka gorąca zaraz po sparzeniu. Idealnie komponuje się z chrzanem. Wyśmienita jest także smażona – w żurku, albo z sadzonym jajkiem (zdjęcie poniżej

OstryKęs
Pączki pieczone 382

mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min, aby zaczyn ruszył. Jest gotowy, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Margarynę topimy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka oraz żółtka ucieramy ze szczyptą soli oraz cukier. Wlewamy partiami zaczyn, a następnie mąkę. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy masę na gładkie ciasto. Jest gotowe, gdy zacznie odstawać(...)podwoiło objętość. Po tym czasie ponownie krótko wygniatamy ciasto i dzielimy na jednakowe niewielkie porcje. (Pamiętajmy, że pączki jeszcze sporo urosną.) Każdy kawałek ciasta rozgniatamy w dłoniach i nadziewamy. Zlepiamy i układamy na blasze. Możemy też włożyć pączki do papilotek, co spowoduje, że będziemy mogli kontrolować ich wielkość. Bułeczki odstawiamy na 15 - 20 minut, aby podrosły. W tym czasie nastawiamy

Kuchnia od dwojga
Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką 190

Naleśniki nadziewane zmielonym twarożkiem z ziarenkami wanilii, syropem klonowym i czarną porzeczką. Troszkę odbiegają od tradycyjnych naleśników, ponieważ ciasto zrobiłam z dodatkiem pokruszonych, czekoladowych płatków kukurydzianych. Ciekawe połączenie smaków, które świetnie się sprawdziło i powstało niebanalne śniadanie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na około(...)naleśników) : Naleśniki: 1 szklanka płatków „Lubella” corn flakes kakao i miód 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu 1 łyżka oleju rzepakowego Nadzienie: 300 g mielonego twarogu około 3 łyżek syropu klonowego 1/2 laski wanilii czarna porzeczka Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Naleśniki: Płatki kukurydziane wsypać do foliowego woreczka i rozbić

Oryginalny smak
Rogaliki kruche! 272

Lekkie i kruche, o bardzo drobnej i malutkiej formie rogaliki maślane nadziewane marmoladą własnej roboty z mango i dyni piżmowej. Takie drobniutkie małe, słodkie co nieco ;-). Rogaliki kruche robi się dość szybko i przyjemnie, nie wymagają żadnych większych umiejętności. Jeśli nie czujecie się specami w pieczeniu, to przepis idealny dla Was, prosty, szybki w wykonaniu, a efekt zadowoli każdego(...)marmoladą, jeśli chcielibyście użyć dżemu to wybierzcie taki aby był gęsty, zbyt rzadki będzie się rozlewał i wypływał z rogalików. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 400 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego - 120 g cukru - 1 masło (200 g) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej

SMYKWKUCHNI
Ptysie z twarogiem i kurczakiem. 280

ogrzewamy ciągle mieszając, aż otrzymamy zwartą kulę (około 1 minuty), odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy przestudzone ciasto i do jeszcze ciepłego wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, następnie wbijamy drugie i znów miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy nieduże ciasteczka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni(...)pół.      Nadzienie. Twaróg mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojonego, zimnego kurczaka, odsączoną kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodzimy.        Zimne ptysie nadziewamy farszem i gotowe! Ptysie możemy również nadziać ulubioną sałatką

Rozpustne gotowanie