mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min, aby zaczyn ruszył. Jest gotowy, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Margarynę topimy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka oraz żółtka ucieramy ze szczyptą soli oraz cukier. Wlewamy partiami zaczyn, a następnie mąkę. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy masę na gładkie ciasto. Jest gotowe, gdy zacznie odstawać(...)podwoiło objętość. Po tym czasie ponownie krótko wygniatamy ciasto i dzielimy na jednakowe niewielkie porcje. (Pamiętajmy, że pączki jeszcze sporo urosną.) Każdy kawałek ciasta rozgniatamy w dłoniach i nadziewamy. Zlepiamy i układamy na blasze. Możemy też włożyć pączki do papilotek, co spowoduje, że będziemy mogli kontrolować ich wielkość. Bułeczki odstawiamy na 15 - 20 minut, aby podrosły. W tym czasie nastawiamy
Kuchnia od dwojgaNaleśniki nadziewane zmielonym twarożkiem z ziarenkami wanilii, syropem klonowym i czarną porzeczką. Troszkę odbiegają od tradycyjnych naleśników, ponieważ ciasto zrobiłam z dodatkiem pokruszonych, czekoladowych płatków kukurydzianych. Ciekawe połączenie smaków, które świetnie się sprawdziło i powstało niebanalne śniadanie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na około(...)naleśników) : Naleśniki: 1 szklanka płatków „Lubella” corn flakes kakao i miód 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu 1 łyżka oleju rzepakowego Nadzienie: 300 g mielonego twarogu około 3 łyżek syropu klonowego 1/2 laski wanilii czarna porzeczka Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Naleśniki: Płatki kukurydziane wsypać do foliowego woreczka i rozbić
Oryginalny smakLekkie i kruche, o bardzo drobnej i malutkiej formie rogaliki maślane nadziewane marmoladą własnej roboty z mango i dyni piżmowej. Takie drobniutkie małe, słodkie co nieco ;-). Rogaliki kruche robi się dość szybko i przyjemnie, nie wymagają żadnych większych umiejętności. Jeśli nie czujecie się specami w pieczeniu, to przepis idealny dla Was, prosty, szybki w wykonaniu, a efekt zadowoli każdego(...)marmoladą, jeśli chcielibyście użyć dżemu to wybierzcie taki aby był gęsty, zbyt rzadki będzie się rozlewał i wypływał z rogalików. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 400 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego - 120 g cukru - 1 masło (200 g) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej
SMYKWKUCHNIogrzewamy ciągle mieszając, aż otrzymamy zwartą kulę (około 1 minuty), odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy przestudzone ciasto i do jeszcze ciepłego wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, następnie wbijamy drugie i znów miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy nieduże ciasteczka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni(...)pół. Nadzienie. Twaróg mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojonego, zimnego kurczaka, odsączoną kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodzimy. Zimne ptysie nadziewamy farszem i gotowe! Ptysie możemy również nadziać ulubioną sałatką
Rozpustne gotowaniesię smak na wołowinę lub kurczaka, a kiedy indziej na wytrawny drożdżowy wianuszek . Nadziewany wyśmienitym kremowym serkiem z nutą pomidorów i bazylii, smaku dopełnia szynka parmeńska i czerwona cebula-pierwsze wrażenie ....….przecież to takie proste ! Tak, właśnie tak, ma być prosto i smacznie ale z fantazją, dajmy się ponieść wiosennemu nastrojowi , przecież to nic trudnego(...)doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno , jako dodatek proponuję sos czosnkowy, mówię Wam poezja! Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru szczypta soli Nadzienie: 1 opakowanie serka Apetina z pomidorami i bazylią 2 łyżki śmietanki 30% 100 g szynki
Wanilia i Kardamongotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C(...)bardzo energicznie mieszamy , całość stawiamy znów na gazie i zagotowujemy ( krem ma zgęstnieć! ). Do tak przygotowanego dodajemy masło i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Wystudzone eklerki kroimy na 2 części i nadziewamy kremem kawowym. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i dekorujemy porzeczkami. Smacznego
Ostra na Słodkogotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C(...)bardzo energicznie mieszamy , całość stawiamy znów na gazie i zagotowujemy ( krem ma zgęstnieć! ). Do tak przygotowanego dodajemy masło i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Wystudzone eklerki kroimy na 2 części i nadziewamy kremem kawowym. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i dekorujemy porzeczkami. Smacznego
Ostra na SłodkoPrzedstawiam pomysł na szybki, łatwy i przyjemny przepis na przepyszne ciastka nadziewane budyniem i suszonymi figami. Użyłam budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty i suszonych fig Bakalland, gdyż jestem przekonana o dobrej jakości tych produktów. Same ciastka nie wymagają wielkiego wysiłku przy ich wykonaniu, a wyglądają i smakują obłędnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciastka francuskie(...)ciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier do posypania cukier puder do podania Przygotowanie: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. W małym rondelku umieściłam figi wraz z sokiem, zagotowałam i odstawiłam na kilka
karmelowypłaskie łyżeczki drożdży instant (suszonych) - półtora opakowania 6 łyżek cukru 1,5 szklanki letniego mleka pół szklanki oleju 250 g białego sera (użyłam kostkę półtłustego) rozgniecionego widelcem. 3 jajka 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek) szczypta soli. Na nadzienie: 1 kg wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier : Cukier puder sok z cytryny Wykonanie(...)elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na min godzinę , aż ciasto podwoi swoja objętość. Przygotować nadzienie. Wiśnie wydrylować , wymieszać z cukrem i mąką . Najlepiej zrobić to przed samym nadziewaniem bułek ,żeby owoce nie puściły zbyt dużo soku. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat . Podzielić na 20 równych części.Każdą z nich rozpłaszczyć na cienki placek . Nałożyć solidną porcję wiśni
Malinowa KawiarenkaWęgierska pierś z kurczaka Wiadomo że Węgry kochają paprykę więc , pierś z kurczaka nią nadziewana po prostu musi się tak nazywać Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu przepis . Nawet moi chłopcy nie marudzili choć jeśli chodzi o paprykę , różnie to wygląda . Nie jest to ich ulubione warzywo , ale nienawiścią tez do nich nie pałają więc jest dobrze Faszerowane piersi(...)ulubionych potraw chłopaków . Zawsze warto wypróbować nowe przepisy , nigdy nie wiadomo ..może to właśnie ten nowy ulubiony .. Składniki na 3 osoby : 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka smalcu kurzego lub innego tłuszczu 3 kawałki sera żółtego sól , ostra papryka do smaku
Ogrodnik w podróżynajwspanialszym smaku na świecie. 10 minut i pełny koszyczek. Mówiłam, że obrodziły! Ale wracając do ciasta to polecam kruche z frangipane i jeżynami na deser. Na ogół frangipane nadziewam tarty z owocami. Tarta frangipane to tarta z nadzieniem migdałowym. Migdały pasują praktycznie ze wszystkimi owocami, więc pieczenie kruchego z frangipane i jeżynami wcale nie było takim na chybi trafił. Ciasto(...)zawieść! Kruche z frangipane i jeżynami Składniki: Kruche ciasto 210 g masła, zimnego 150 g cukru 250 g mąki tortowej 10 g proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 jajka Nadzienie 400 g masy marcepanowej, 60% migdałów 2 łyżki mąki 80 g masła 30 g kokosowych wiórków 3 jajka skórka otarta z jednej limonki 150 ml śliwkowych powideł 250 g jeżyn
codojedzeniapozostałą ilość cukru. Wyrabiamy ok. 15 minut, aż ciasto nie będzie się kleić do ścianek naczynia. Możemy wyrabiać je w robocie kuchennym, używając końcówki do ciasta drożdżowego. Dodajemy ostatnie jajko, sól i pokrojone na kawałki masło. Wyrabiamy kolejne 15 minut. Ciasto stanie się dość rzadkie, ale elastyczne. Miskę, w której się znajduje przykrywamy folią i wkładamy do lodówki(...)kulki, które będą wypełniały używane przez nas papilotki do połowy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Pieczemy ok. 40 minut, w temperaturze 170 ° C (termoobieg). Nadziewamy konfiturą bezpośrednio po upieczeniu. Użyłam do tej czynności rękawa cukierniczego i specjalnej, długiej tylki. Lukrem i kwiatami dekorujemy po ostygnięciu. Kolejną zaletą ciasta jest fakt, że świetnie smakuje na drugi
DominikaDolcirozpuści, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie dodawać, miksując, po jednym jajku. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ja smażyłam swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º(...)migdałową. Ubijamy śmietanę wsypując oba cukry. Dodajemy cappuccino, delikatnie mieszając łyżką oraz serek mascarpone. Wsypujemy migdały, aromatyzujemy esencją migdałową. Całość mieszamy. Masę wkładamy do szprycy z długą końcówką i nadziewamy nasze churros z dwóch stron. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i nie zwracając uwagi na kalorie, delektujemy się pysznym, chrupiącym ciasteczkiem, z nadzieniem migdałowym. Ostatecznie mamy karnawał (kolejne można upiec
mojewypiekiinietylkobogactwo i dostatek, jest magicznym ziarnem mającym przynieść przyjaźń i zagwarantować dostatek w całym przyszłym roku. Stąd wielkim powodzeniem cieszą się w wigilijny wieczór dania z kaszy gryczanej .Pierogi nadziewane kaszą, bliny gryczane, kotleciki itp. Moja propozycja to "Babka trocka". Może być podawana na słodko lub wytrawnie. Sama w sobie jest bardzo leciutko słodkawa, świetnie zastąpi bułeczkę czy chleb(...)foremkę. Jeżeli chcemy większą ,składniki należy przemnożyć. 250 g kaszy gryczanej 350 ml mleka do namoczenia kaszy 150 ml śmietany kremowej 1 płaska łyżka cukru 1 jajko 1 żółtko 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka wody 125 g mąki gryczanej lub pszennej 25 g masła stopionego sól bakalie ,jeżeli na słodko Kaszę zalać mlekiem i pozostawić na noc, następnie
Kulinarny karnet Christopherapora mi jeszcze aby zakończyć wypieki z dynią . Zapraszam na kolejny przepis, dyniowe drożdżówki z jabłkami i orzechami. Są to przepyszne drożdżówki o pięknym kolorze nadziewane jabłkami i orzechami. Są bardzo puszyste, mięciutkie i po prostu rozpływają się w ustach. Słodkie zawijańce…Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do dyni to proponuję wypróbować przepis na dyniowe drożdżówki. Zawijane dyniowe(...)drożdżówek 600 g pszennej mąki ½ łyżeczki kardamonu 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka, ciepłego ½ łyżeczki soli 80 g masła, stopionego 100 g dyniowego puree 1 jajko 3 jabłka 1 łyżka cynamonu, czubata 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 3 łyżki orzechów laskowych, grubo pokrojonych Lukier 2 łyżki soku z cytryny 80 g cukru pudru Rozpuść drożdże
codojedzeniadomu. Tak więc przed Wami pielmieni w moim wykonaniu. Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej (np. poznańska Typ 500) 55 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody 1 łyżeczka soli Składniki: 3000 g mięsa wieprzowego ( np. od szynki) 2500 g mięsa wołowego (np. zrazówka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku(...)majeranek, posoliłam, oprószyłam pieprzem do smaku. Mięso nabierze wspaniałego smaku, zapachu i charakteru. Wymieszałam. Dodałam śmietanę i ponownie dokładnie wymieszałam. Powstała zwarta, miękka i wilgotna masa mięsna. Idealna do nadziewania pierożków/pielmieni. Ciasto zrobiłam wg tego przepisu ... na idealne ciasto na pierogi Ciasto rozwałkowałam na cieniutkie placuszki. Kieliszkiem wykrawałam małe kółeczka o średnicy 6 cm. Na każdy krążek ciasta
Kuchnia u Krysiprzygotowaniu. Będą miłym upominkiem na walentynki dla ukochanej osoby. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami Składniki na około 22 sztuki: Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao bez cukru 2/3 szklanki(...)zawartości kakao 60% połamanej na kawałeczki 130ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki zmielonych migdałów Dodatkowo: około 200g mlecznej czekolady (lub 100g mlecznej i 100g białej czekolady) 1 jajko roztrzepane widelcem Ciasto: 1. Na mąkę przesiać kakao, dodać cukier, cukier z wanilią, sól, migdały i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać
Mała Cukierenkaognia, dobrze utrzeć. Postawić garnek na mały ogień i ubijać ciasto drewnianą łyżką, aż będzie ciasto błyszczące. Odstawić ciasto do wystudzenia. Dodawać do ciasta po jednym jajku, ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Nakładać ciasto do szprycy, wyciskać niewielkie różyczki. Piekarnik nagrzać do 200 stop.włożyć blachę z ciastem(...)wyjąć i ostudzić. KREM Schłodzoną dobrze śmietanę ubić z sokiem z cytyny na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder, dalej ubijać. Ptysie kroimy na pół i nadziewamy bitą śmietaną. Gotowe ptysie oprószyć cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusi