jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:74/140)

Drożdżowe rozmaitości owocowe 80

serki homogenizowane 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej brązowy cukier Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać, dodać cukier, drożdże i tłuszcz, wymieszać.  Jajka rozmącić w kubeczku, dodać do mąki jajka i mleko z drożdżami cukrem i tłuszczem. Wyrobić ciasto ręką aż będzie się odklejać od ręki i miski , uformować kulę obsypać mąką i przykryć ściereczką. Po ok pół godziny  Serek(...)ciasto wyrośnie, przeciąć na pół . z jednej połowy wyjdą nam bułeczki z agrestem i serkiem .  Ciasto należy pociąć na równej wielkości kawałki , wielkości małego pomidorka.  rosklepać i nadziewać, włożyć do ciasta kilka agrestów 4-6 i polać 2 łyżeczkami serka, skleić bułeczki i ułożyć na papierze do pieczenia.  Resztę ciasta przeciąć znów na pół  rozwałkować

Gotowanie jest łatwe
Nadziewana kalarepa 191

Nadziewana kalarepa Tegoroczne susze nie sprzyjają plonom w moim ogrodzie. Kalarepki olbrzymie wcale nie są olbrzymie, rzekłabym nawet, że lilipucie, i od razu łykowate i zdrewniałe. Nie przeszkodziło to jednak, by wykorzystać je na obiad, obrałam, wykroiłam zdrewniałe części, krótko obgotowałam i były już gotowe do nadziewania farszem z mięsa mielonego, marchewki i natki pietruszki. Wydrążone części kalarepki zamroziłam(...)bardzo pyszna i zdrowa. Składniki: kilka kalarepek 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko sól pieprz 0,5 l bulionu pół szklanki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej pół pęczku koperku Sposób przygotowania: Kalarepki umyć. Jeśli są stare, łykowate i zdrewniałe należy je obrać

na moim stole...
Faszerowane bułeczki, zapiekanki z pieczarkami -inaczej 189

Dzisiaj zapraszamy Was na zapiekanki czy też nadziewane bułeczki. W roli nadzienia wystąpiły pieczarki, ale przygotowane według przepisu mojego taty. Same pieczarki są niesamowicie smaczne i u nas często podaje się je jako dodatek do mięsa na obiad a nawet nadzienie do naleśników. U nas w roli bułeczek wystąpiły bułeczki orkiszowe , ale doskonale nadadzą się każdego rodzaju bułeczki, szczególnie(...)świeżość mają już za sobą. Bułeczki możecie podać razem z odkrojonym wierzchem, jako czapeczkami, albo bez. Ja na gorące pieczarki położyłam parmezan, ale możecie również wbić pod koniec pieczenia jajko i podać bułeczki ze ściętym jajkiem sadzonym na górze – coś jak w chaczapuri. Ale wróćmy do pieczarek. Jak tata zdradzał mi przepis, to wiele razy podkreślał

Mieszam w Garnku
Proste i szybkie przekąski karnawałowe z salami 192

obsypce POMIDOR - *przeczytaj więcej pod przepisem ulubiony żółty ser w kawałku oliwki - użyłam nadziewanych papryką malutkie marynowane ogórki pomidorki koktajlowe kapary w zalewie wykałaczki lub ozdobne patyczki do koreczków Ser pokroić w większą kostkę. Powinna być mniej więcej wielkości 1/4 plasterka salami. Na wykałaczkę nadziewać ser, następnie złożone na 4 części plastry salami, ogórek, oliwkę, kapary i pomidorki(...)tostowego pieczywa. Takie roladki zasmakują każdemu, zwłaszcza jeśli komponując je zadbamy o składniki o wyrazistym smaku. Składniki: Salami w obsypce TEXAS - *przeczytaj więcej pod przepisem ser żółty chleb tostowy jajko szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu bułka tarta tłuszcz do smażenia Kromki tostowego chleba rozwałkować wałkiem jak najcieniej. Na chlebie układać plasterki sera i salami. Zwijać ciasto w rulonik

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rurki z kremem 161

rurek natłuszczamy olejem. Na każdą nawijamy pasek tak, aby kolejne warstwy nakładały się na siebie. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem demerara. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy przez ok. 20 minut (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Gotowe rurki, jeszcze gorące, ostrożnie zdejmujemy z foremek pomagając(...)kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy ekstrakt waniliowy i mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach robota. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Ostudzone rurki nadziewamy kremem z obu stron. Oprószamy cukrem pudrem. U w a g a: Cały czas korzystam z foremek „domowej roboty”. Sposób ich przygotowania znajdziesz TUTAJ . Rurki z kremem do niedzielnej kawy, herbaty

mojewypiekiinietylko
Babeczki Czarny Las 264

dodajemy cukier, połamaną czekoladę. Mieszamy energicznie, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Studzimy. W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodajemy sos czekoladowy, jajko i za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość. Dodajemy wiśniowe puree i krótko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki(...)suchego patyczka. Mini babeczki pieczemy ok 15-18 minut . Wyjmujemy babeczki i studzimy. W każdej babeczce wycinamy ostrym nożem otwór, większy niż na zdjęciu! Każdą babeczkę nadziewamy frużeliną wiśniową, a następnie dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą. W mini babeczkach bardzo trudno wyciąć dziurę, dlatego polecam nałożyć odrobinę frużeliny na babeczkę

Słodki Pomysł
EMPANADAS CZYLI PIECZONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM Z KURCZAKA 187

Empanadas to nic innego jak pieczone w piekarniku pierożki nadziewane najczęściej mięsem, serem lub jakimiś warzywami.  Potrawa przywędrowała do nas z Ameryki Południowej, gdzie jest bardzo popularna. Do zrobienia pierożków wykorzystuje się ciasto francuskie, kruche, pierogowe lub chlebowe ... dowolność jest tutaj spora.  U mnie dziś empanadas z kruchego ciasta z nadzieniem mięsno-warzywnym.  Zachęcam do wypróbowania(...)przepisu, bo pierożki są naprawdę pyszne  😊 Składniki na ciasto: 1.5 szkl. mąki 1/2 kostki zimnego masła 1 całe jajko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli szczypta cukru Dodatkowo do posmarowania wierzchu: 1 rozkłócone jajko + np.sezam czy czarnuszka do posypania Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę

Walijskie Pichcenie
Roladki drobiowe z farszem z suszonych pomidorów ugotowane na parze 144

totalny hit! Pamiętam, że kiedy jadłam ja pierwszy raz uznałam, że to fenomenalny przepis na ugotowanie piersi kurczaka na parze. Dzięki temu, że wykorzystujemy mieloną pierś kurczaka i nadziewamy ją farszem nadal jest soczysta i miękka a przede wszystkim lekka. Danie jest proste w przygotowaniu, wystarczy trochę cierpliwości w pierwszych etapach przygotowania dania. Składniki (na 1 dużą roladkę, czyli około(...)mielonej piersi kurczaka szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii Na farsz: 3 kromki żytniego pieczywa 7-8 suszonych pomidorów szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki 2 łyżki wody 1 jajko natka pietruszki Przede wszystkim potrzebujemy kawałek folii spożywczej o wymiarach minimum 50 cm x 30 cm. Na niej rozkładamy równomiernie w formie prostokąta mieloną pierś kurczaka zostawiając odstępy

Mango Papaja
Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną 167

szyją, podrobami i grzybami. Zalewamy 1,5 litra wrzątku i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy marchew, pietruszkę, seler, cebulę, pieprz i sól. Gotujemy kolejne 30 minut. Kaszę rozcieramy z jajkiem, rozsypujemy na blacie (stolnicy) i suszymy. Zlepione ziarenka rozcieramy w dłoniach. Rosół odparowujemy do 600 mililitrów i przecedzamy. Mięso z gotowania oddzielamy od kości i siekamy razem z podrobami. Grzyby(...)rosołu. Dodajemy masło, koperek, natkę, pieprz i sól. Zagotowujmy. Dodajemy kaszę. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Kaszę studzimy i nadziewamy nią gęś. Całość uciskamy i zszywamy wszystkie otwory. Przekładamy gęś do lekko wysmarowanej tłuszczem formy, kropimy wodą i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 3 godziny. Co jakiś czas otwieramy piekarnik

Życie zamknięte w smaku
Babeczki drożdżowe z jagodami. 142

łyżek) i dokładnie mieszamy. W mące robimy dołeczek i wlewamy weń rozczyn, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by podwoił objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, jajko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy sprężyste ciasto. Po 5-7 minutach wyrabiania dodajemy letni tłuszcz i dalej wyrabiamy kolejne 3-4 minuty. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)powinno już podwoić swoją objętość.      Składniki nadzienia mieszamy ze sobą, tylko delikatnie, żeby nie uszkodzić jagód. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej formujemy placuszek, nadziewamy łyżką nadzienia, zlepiamy i formujemy kulkę, wkładamy ją do sylikonowej foremki. Odstawiamy na 30-45 minut. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy około

Rozpustne gotowanie
Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam 160

Wielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka Polecam! Scroll down for recipe in English Babka drożdżowa z powidłami (12 porcji(...)Składniki: 10 g drożdży instant lub 40 g świeżych 1 szklanka cukru 500 g mąki 1 szklanka mleka 250 g masła 3 jajka szczypta soli 150 g powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka mleka do posmarowania 100 g białej czekolady, posiekanej 2 łyżki śmietanki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść dokładnie formę

karmelowy
Czekoladowe ciasto Adama :) 127

dnia :) Ale nie bądź taka/taki, podziel się :D Składniki na ciasto: - gotowa mieszanka czekoladowego ciasta Adama od Barmar - 150 g serka twarogowego chudego (u mnie "Emilki")/twaróg - 2 jajka - 50 g oleju słonecznikowego (Zielony Nurt) - 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 25 ml chudego mleka Składniki na mleczny środek: - 250 g serka twarogowego chudego (u mnie "Emilki") - 1 płaska(...)składniki na ciasto dokładnie wymieszać za pomocą miksera, ale łyżką myślę, że również da radę :) Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180* na 30 minut. Muffinki studzimy, przekrajemy w pół, nadziewamy serkiem, układamy pokrojone w kostkę kiwi i przykrywamy drugą połówką. I już! :) Smacznego :) Wartość energetyczna na 100 g:  kcal: 332 białko: 18,7 g węglowodany

Zdrowie na języku :P
Zapiekane cebule z farszem z tuńczyka 199

Jest mięciutka, słodka i wspaniale współgra z nadzieniem. Fajnie sprawdzi się jako ciepła przystawka. Na pewno zaskoczy i zachwyci wszystkich :) Składniki: 4 duże cebule puszka tuńczyka w oleju 2 jajka czarne oliwki ser żółty, ok 15 dag oregano i tymianek suszone pomidory oliwa, sól, pieprz (bułka tarta, kapary) Wykonanie: Cebulę obieramy z łupinek, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy(...)sitko, by odciekły i przestygły na tyle, byśmy mogli podjąć się dalszej obróbki. Warzywa kroimy na pół, pozbywamy się środka, zostawiając 2, max 3 zewnętrzne warstwy, które będziemy nadziewać farszem. Cebule układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy ze sobą. Dodajemy również wyjęte wcześniej i rozdrobnione części kilku (nie wszystkich) cebul. Doprawiamy do smaku. Farszem napełniamy połówki cebul. Przyozdabiamy

Taste Of My Day
Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą 187

prawda? Niestety, próby listowej nie wykonałam…, bo nie miałam pod ręką żadnego listu ! he he  Ale rozwałkowalam jak najcieniej umiałam i zaciskałam kciuki, aby nie rozerwało się przy nadziewaniu i zawijaniu.   Jak widzicie na zdjeciu, moj strudel trochę się rozklapał. Nie wiem , czy to “wina” dość rzadkiego nadzienia, czy zdbyt luźnego zawijania. Zapewniam, że w smaku wyszedl przepyszny(...)Pomysł ( troszkę zmieniony) z książki: “Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni” Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki oleju ½ szklanki wody temp. pokojowa   Składniki nadzienia: 400 g serka ricotta 4-5 łyżek białego cukru 2 żółtka 2 łyżki mączki ze zmielonych migdałów

Mia Cucina Sofieta
Pączki Serca z Dżemem Malinowo - Miętowym 173

skórki cytrynowej, hi hi hi :) Dziecko na pączki ze skórką mówi "pączki ze skwarkami". Dla mnie idealne! Mi tam skórka nie przeszkadza. Oczywiście pączki nadziane! Oj dobrze nadziane, bo nadziewaliśmy je oboje. Czym? Pamiętacie Dżem Malinowo Miętowy , który robiłam w lecie? Tak, właśnie tym dżemem nadzialiśmy pączusie. Mmmm.... oj warto było robić ten dżem. Cudowne! Ten przepis jest już(...)sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na ok. 40 sztuk: 1 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 100 - 150 g cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła ziarenka z 1/2 laski wanilii   40 ml spirytusu lub wódki sok i skórka otarta z 1 cytryny (ja użyłam kandyzowaną skórkę cytrynową) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo

Blondynka Gotuje