jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:73/140)

Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski) 2366

Nazywany jest również kotletem szwajcarskim . Można go zrobić praktycznie z każdego mięsa (schabu wieprzowego, piersi kurczaka czy cielęciny ). Cordon Bleu to nic innego jak złożony na

Kulinarne Przeboje
Pączki z pistacjami 215

wydawali się zadowoleni. Oczywiście, nie mogłam odmówić sobie przyjemności obejrzenia wyników ich całodziennej pracy - i mówię Wam, były imponujące (a przynajmniej większość z nich). Trzypiętrowe torty wypełnione najróżniejszymi musami, nadziewane czekoladki, ciasto duńskie i francuskie w kilku wydaniach, desery, słynne duńskie kransekage, ciasta ucierane i klasyki (według duńskich standardów jest ich osiemnaście, na egzamin końcowy losuje się jeden(...)tłustoczwartkowe smakołyki koniecznie zajrzyjcie do Mopsika  i Ani . Pączki cytrynowo-pistacjowe Składniki: (na 16 sztuk) 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 70 g cukru 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 2 łyżki likieru cytrynowego skórka otarta z 1 cytryny krem: 250 g serka ricotta 140 g kremu pistacjowego lukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Filet z kurczaka nadziewany mozzarella 6687

Filet z kurczaka jest fantastycznym mięsem. Smacznym, delikatnym i kruchym. W dodatku pasują do niego wszelkiego rodzaju dodatki, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealny do duetu

Kolizje Smaków
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 216

jest nadziewanie pączków po usmażeniu, mamy pewność, że nadzienie nam nie wypłynie. Dla mnie jest to super rozwiązanie ze względu na możliwość naszprycowania ich większą ilością powideł niż przy nadziewaniu od razu. Pączki baaardzo konkretne. Może mniej zdrowe niż pieczone w piekarniku ale część Rodzinki uznała, że muszą być smażone, w końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku(...)Składniki na ok.20 sztuk: - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)     lub  mąki pszennej 500g - 250ml ciepłego mleka - 50g świeżych drożdży - szczypta soli - 4 żółtka - 1 jajko - 3 łyżki ksylitolu  lub cukru - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub cukru - 2 łyżki spirytusu - 50g roztopionego, letniego masła +dodatkowo: - konfitura

Smaczne Zdrowe
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 152

naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Inne Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem   Wielkanocna terrina z rzodkiewką Domowe wędliny Pieczona biodrówka Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy(...)Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka

Kulinarne przygody Gatity
Hiszpańska tortilla ziemniaczana 421

kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić dodatkiem pikantnego chorizo, warzyw albo podać z ajwarem, czy innym pikantnym sosem. Jest(...)wystygnięciu. To pyszne i sycące danie na jesienne dni. Spróbujcie sami! Składniki (na patelnię o średnicy 20 cm, porcja dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 1 biała cebula 4 jajka łyżka świeżo startego twardego sera (grana padano, parmezan) sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie (ok 20-25 minut). Odcedzić

Kulinarne Inspiracje
Pierniczki alpejskie z powidłami 467

Mięciutki, pachnące i nadziewane powidłami pierniczki które smakują jak alpejskie. Oblane błyszczącą i pyszną polewą czekoladową. Znikają w ekspresowym tempie i wcale się nie dziwię

Ala piecze i gotuje
Pyzy z mięsem 183

sama sie dziwie ,ze do tej pory ich nie robilam.W sumie sa latwiejsze od klusek slaskich. Polane stopionym smalczykiem,przyrumieniona cebulka,czy boczkiem po prostu poezja smaku.Jednakowo pyszne te nadziewane jak i bez nadzienia.Nadziewane maja te zalete,ze mozemy wykorzystac do nich mieso pozostale z gotowania np. rosolu.Zachecam do produkcji domowych pyz.Ciasto z dodatkiem surowych,przetartych ziemniakow jest niezwykle(...)latwo sie formuje.Rownie smaczne sa odgrzewane,czy odsmazane na drugi dzien. Skladniki na 21 sztuk: 1 kg obranych ziemniakow 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 lyzka maki pszennej-opcjonalnie 1 jajko sol Skladniki na farsz: 300 g wolowiny gotowanej z rosolu 1 mala marchewka z rosolu kawalek pietruszki i selera z rosolu 1 cebula sol,pieprz majeranek-opcjonalnie 1 lyzka masla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kule drożdżowe z serem i marmoladą 149

wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut. Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie. Kiedy drożdże wyrosną dodać do mąki, następnie dodać jajka, żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie. Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę(...)wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie mieszamy. Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. W ręku spłaszczamy nasz kawałek ciasta i nadziewamy łyżką sera i łyżką marmolady. Dokładnie zlepiamy tworząc kule. Układamy na blachę natłuszczoną odrobiną masło. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem

Moje pyszne gotowanie
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką 216

Jak już pewnie zauważyliście zdecydowanie bardziej lubię piec ciasta niż gotować;)) No, ale nie samym deserem człowiek żyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką

Z miłości do słodkości
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 124

ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli   500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz   W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej(...)przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Ciasto podziel na 3 części – każdą część rozwałkuj cienko, powycinaj okręgi (np. szklanką o cienkiej ściance) i nadziewaj je farszem przy pomocy małej łyżeczki. Brzegi zlepiaj i formuj pierożek (półksiężyc), a następnie zlep oba końce pierożka forując okrągłe pierożki, jak na zdjęciu. W garnku zagotuj wodę

Kulinarne S.O.S.
Pielmienie(pierogi z surowym mięsem) 138

ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli   500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz   W głębokiej misce wymieszaj jajko, ciepłą wodę, sól – stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej(...)przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Ciasto podziel na 3 części – każdą część rozwałkuj cienko, powycinaj okręgi (np. szklanką o cienkiej ściance) i nadziewaj je farszem przy pomocy małej łyżeczki. Brzegi zlepiaj i formuj pierożek (półksiężyc), a następnie zlep oba końce pierożka forując okrągłe pierożki, jak na zdjęciu. W garnku zagotuj wodę

Kulinarne S.O.S.
Bułki z jagodami pod kruszonką - JAGODZIANKI 167

białko Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, w który wsypać cukier, pokruszone drożdże, sól i podgrzane mleko. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie dodać jajka i przestudzone masło, urabiać ciasto 10 minut i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować nadzienie: jagody, bułkę tartą i cukier wymieszać. Przygotować również kruszonkę(...)mąkę - wymieszać, by powstał efekt suchego piasku. Kiedy ciasto jest wyrośnięte, wymieszać jeszcze raz i odrywać małe kawałki, które należy rozgnieść w ręce i rozpłaszczyć na stolnicy. Każdą nadziewać jagodami, zakleić, posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec (najlepiej zalepioną stroną do dołu) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 minut. Smacznego

Trufelkowo
KRUCHE, SEROWE WIATRACZKI Z MARMOLADĄ 118

Pamiętacie przepis na serowe pierożki nadziewane czekoladą ? Z tego samego przepisu zrobiłam teraz inne ciasteczka. Wiatraczki to krucho- serowe ciastka z dodatkiem marmolady. Lekkie, pyszne, miękkie. Gdy przestygną można je oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to koniecznie, bo i bez tego są smaczne. Doskonała zabawa w kuchni z dziećmi, polecam :) Przepis na kruche serowe pierożki znajdziecie(...)tutaj . Składniki na wiatraczki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g twarogu zmielonego * 1 jajko * 1/2 szklanki cukru * 150 g masła * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * marmolada różana albo wieloowocowa * cukier puder do oprószenia (można pominąć) Wykonanie: Z mąki, twarogu, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na minimum

Zrób to smacznie
SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z GORGONZOLĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 205

ząbki * cebula – 1 szt * gorgonzola – ok. 150 g * masło – 1 łyżka * orzechy włoskie – 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do rozmrożonego szpinaku dodajemy jajko, mleko, mąkę i odrobinę soli – wszystko razem blendujemy na gładką masę ( w razie potrzeby dolewamy mleka ). Smażymy na mocno rozgrzanej patelni każdorazowo natłuszczanej olejem do smażenia, odkładamy w ciepłe(...)masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, przesmażamy, wrzucamy umyte liście szpinaku, a po chwili doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową. Dodajemy pokruszoną gorgonzolę, prażone i posiekane orzechy włoskie, mieszamy i nadziewamy naleśniki. Składamy w koperty i podajemy gorące. Smacznego

Ostra na Słodko