będziemy dziś "pożerać", ciekawe na co padnie tym razem. Z mojej strony mogę życzyć Wam jak najpiękniejszego Dnia Dziecka, aby uśmiech nie schodził Wam z twarzy! Z racji dzisiejszego święta, nie liczymy kalorii, nie patrzymy na ilość cukru - wstawiam wyjątkowy, dość kaloryczny przepis, nie mający nic wspólnego z Be Fit Be Strong :). Co więcej, chciałabym pochwalić się(...)małym ogniu. W misce ubijamy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy na powierzchni mleka pojawią się pęcherzyki powietrza, wyjmujemy laskę i wlewamy całość bardzo cienką strużką do jajek, cały czas roztrzepując. Następnie przekładamy Custard z powrotem do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż zgęstnieje. Przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na sos jeżynowy
Be Fit Be StrongTort bardzo popularny w Bawarii, upieczony na cześć bawarskiego księcia regenta Luipolda w 1886 roku. Ten tort to prawdziwy cukierniczy majstersztik, składający się z siedmiu cieniutkich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nazywane) nadesłała mi w ubiegłym tygodniu czytelniczka, a ja, że wcześniej o nich nie słyszałam, postanowiłam szybko go wypróbować. By zdążyć zaprezentować go jeszcze przed zbliżającym się miodowym świętem (w Opocznie 7.08. odbywa się prawdziwy festiwal miodu, więcej o tym wydarzeniu możecie poczytać tutaj ), musiałam się bardzo spieszyć, ale było warto :) Te złote ciasteczka o uroczej nazwie smakują naprawdę wspaniale(...)skrystalizowany, rozpuszczamy, lekko podgrzewając. (Warto jednak pamiętać, że aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości, upłynnianie należy przeprowadzać w temperaturze do 40 °C, nie większej!) W sporej misce umieszczamy jajka i cukier, a następnie ucieramy (można mikserem), aż masa stanie się biała i puszysta. Wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy. Do miski wsypujemy początkowo około połowę mąki i sodę. Mieszamy
Ratunku obiadleniwe chmury płynące nisko nad ziemią, no i to obezwładniające wręcz słońce! Jestem pewna, że to była najcieplejsza Wigilia, jaką zdarzyło mi się przeżyć. Kiedy więc w pierwsze Święto otworzyłam oczy i za oknem ujrzałam wszystko otulone warstwą (niezbyt grubą, muszę szczerze przyznać) białego puchu, moje zdziwienie nie miało granic. No bo jak to tak...? Taka zmiana w mniej(...)proszku do pieczenia1/2 łyżeczki tonki w proszku250 g miękkiego masła150 g cukru4 jajka60 ml mlekaNajpierw przygotować ciasto zielone:Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać przesianą i wymieszaną z proszkiem i tonką mąkę. Wlać mleko, zmiksować. Na końcu dodać barwnik, dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzień pieczenia! W dodatku światowy, więc już zupełnie nie byle jaki. Odkąd się o nim dowiedziałam, przeglądałam kilkanaście razy wszystkie propozycje wypieków, bo przecież nie mogłam sobie odpuścić takiego święta. Ale może zacznę od początku...World Baking Day, czyli Światowy Dzień Wypieków, ma być motywacją do rozwijania swoich umiejętności. Kulinarni blogerzy, cukiernicy i inni znawcy słodkości z całego(...)czekolady250 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:250 g truskaweklistki miętyMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć formę, odciąć nadmiar przy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposiłek kończy się deserem podawanym z turecką kawą lub herbatą, a zmysłowe słodkości sułtana stanowią dziś ważne dziedzictwo tureckiej kuchni. Takie pączki podaje się w Turcji w czasie świąt religijnych i dla specjalnych gości. Czytałam, że przygotowuje się je również na Walentynki, ale nie wiem, czy to prawda (Czy w Turcji obchodzą Walentynki? Być może to tylko plotka(...)plus smażenie 10 min.Składniki: 50 g masła 1/2 łyżeczki soli 250 ml wody 175 g mąki pszennej + więcej, jeżeli ciasto będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką Przygotowanie: Przygotuj syrop
Chilli Czosnek i OliwaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Przepis znalazłam na istagramie Pauliny Mogilnickiej, która ma cały ogrom fit przepisów. I tak
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Prosty, a do tego bardzo szybki w wykonaniu murzynek na oleju, który jest genialną
Słodkie zapomnienieKolejny Dzień Niepodległości. Do południa uczestniczyłam w obchodach organizowanych w moim mieście. Ponieważ przyjechała Gwiazdeczka, poszłyśmy razem. Przyszło sporo osób, którzy chcieli czcić święto narodowe. Była msza za ojczyznę, przemówienia, apel pamięci i składanie kwiatów. Zauważyłam, że każdego roku coraz więcej osób uczestniczy w tych obchodach. Uroczystości zakończyły się historyczną rekonstrukcją, a ja, zamiast do domu, pojechałam z przyjaciółką(...)Składniki na 12 sztuk: Składniki suche: • 1 i 3/4 szklanki mąki (przesianej) • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 łyżeczki sody Składniki mokre: • 1 jajko • 1 i 1/4 szklanki mleka • 1/2 szklanki oleju Dodatki: • ½ tabliczki czekolady • Krem kokosowy lub mocca Sposób przygotowania: 1. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wsypać cukier
W mojej kuchniWigilia to wyjątkowy czas. Jednoczymy się przy stole zastawionym wyjątkowym jadłem. Wraz z opłatkiem dzielimy się dobrocią. W blasku świec wirują życzenia, płyną w przestrzeń z
W mojej kuchniDziś zapraszam Was na pyszne faworki trydenckie. Troszkę inna wersja popularnego chrustu – bez śmietany, troszkę grubsze, ale równie pyszne, a nawet śmiem twierdzić że łatwiejsze
Słodkie okruszkimalina , jednym słowem. Po wewnętrznych walkach z samą sobą ( a co, jeśli kupię zły rozmiar...? ), w końcu rzeczoną zamówiłam. W międzyczasie byłam wymienić sweter, który dostałam na Święta w nieco za dużym rozmiarze. Oczywiście, swetra nie było, więc w drodze powrotnej weszłam do innego sklepu, żeby sobie nieco humor poprawić. Na przecenie akurat mieli bardzo ładną, czarną(...)masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: 200 g kremu cytrynowego kandyzowane kumkwaty bezy: 1 białko 40 g cukru 15 g cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w paście żółty barwnik spożywczy w paście Masło rozpuścić, przestudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą
Kuchcik gotujeZielono mi!!! Świętując duchem razem z Irlandczykami Dzień Świętego Patryka , proponuję potrawę w charakterystycznym dla tego święta zielonym kolorze :) Wykorzystałam tu wcześniej przygotowane i zamrożone w porcjach ciasto na tartę - świetna metoda na szybki w wykonaniu obiad. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny(...)patelnię z ognia i odstawić do wystudzenia. Ser feta pokroić w dość dużą kostkę. Ser żółty zetrzeć na największych oczkach tarki. Rozbełtać w oddzielnym naczyniu jajka. Wszystko to dorzucić do zawartości patelni i wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód tarty. Na wierzch tarty rozłożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną tartę wstawić
Grunt to przepis!Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Czy wiecie, że przyprawy korzenne przybyły do Europy(...)ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta
Ciastka - domowe słodkości